12 Λόγοι που το διάβασμα κάνει καλό

30 Ιαν 2016


Στην εποχή του Internet, που κυριαρχεί το Netflix, το Facebook, το Youtube και άλλα τέτοια social media, όλο και λιγοστεύουν οι άνθρωποι που συλλέγουν βιβλία. Σύμφωνα με μια μελέτη του 2014 διαπιστώθηκε ότι μόνο το ¼ των Αμερικανών έχουν διαβάσει παραπάνω από ένα βιβλίο το προηγούμενο έτος. Κυκλοφορούν πολλά βιβλία ωστόσο υπάρχει η τάση να παρακολουθείς τηλεόραση, από το να διαβάσεις ένα βιβλίο. Σου είναι, φαίνεται, πιο εύκολο να ανοίξεις την τηλεόραση, παρά να βρεις ένα βιβλίο και ένα ήσυχο μέρος για να συγκεντρωθείς. Δεν είναι όμως το ίδιο πράγμα.

Το διάβασμα ωστόσο έχει πολλά οφέλη για εμάς αφού βοηθάει άμεσα και την υγεία μας. Νέες έρευνες έχουν δείξει ότι το διάβασμα μπορεί να βελτιώσει τις σχέσεις αλλά και τη μείωση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης. Οι λόγοι για τους οποίους το να διαβάζεις ένα βιβλίο κάνει καλό είναι:

1. Αυξάνει τη συναισθηματική μας νοημοσύνη 
Οι άνθρωποι που διαβάζουν μυθιστορήματα καταλαβαίνουν πολύ περισσότερο απ΄ότι αυτοί που δεν διαβάζουν. Σε μελέτη του 2014 διαπιστώθηκε ότι η ανάγνωση μυθοπλασίας βελτιώνει την ικανότητα της φαντασίας του αναγνώστη καθώς βάζει τον αναγνώστη στο σώμα του πρωταγωνιστή της ιστορίας. Επιπλέον αποδεικνύεται ότι όταν διαβάζουμε κάτι, ο εγκέφαλός αντιδρά όπως στην πραγματικότητα. Μελέτη του 2011 διαπίστωσε ότι το μυαλό του αναγνώστη, από τα αξιοθέατα, τους ήχους, τις κινήσεις και τις γεύσεις που συναντά στην αφήγηση δημιουργεί έντονη και γραφική νοημοσύνη. Αυτό επιτρέπει να φανταστούμε τον εαυτό μας καλύτερα, αλλά και να βιώσουμε ένα ευρύτερο φάσμα των συναισθημάτων και εμπειριών. Ζούμε την ιστορία μαζί με τον χαρακτήρα του μυθιστορήματος και στη συνέχεια, αυτό μας δίνει το κουράγιο να γίνουμε κι εμείς ήρωες. Μελέτες έχουν δείξει μείωση της ενσυναίσθησης στη νεότερη γενιά. Αντί να διαβάζουν, ξοδεύουν όλο το χρόνο τους στα social media, παίζοντας παιχνίδια ή στο Διαδίκτυο, τα οποία παρέχουν άμεση ικανοποίηση, αλλά κανένα περιθώριο για ενσυναίσθηση.

2. Βελτιώνει τις σχέσεις μας 
Αυτός που διαβάζει έχει περισσότερη κατανόηση με αποτέλεσμα να έχει καλύτερες σχέσεις με τους γύρω του. Ο Dr.Oatley, επίτιμος καθηγητής γνωστικής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο, δήλωσε ότι το μυθιστόρημα είναι ένα ιδιαίτερα χρήσιμο εργαλείο προσομοίωσης επειδή η διαπραγμάτευση του κοινωνικού κόσμου είναι εξαιρετικά αποτελεσματικά δύσκολη. Μυθιστορήματα, ιστορίες και δράματα μπορούν να μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε την πολυπλοκότητα της κοινωνικής ζωής.

3. Βοηθάει να κατανοούμε τις διαφορετικές κουλτούρες
Η ανάγνωση έχει επίσης βρεθεί ότι, αυξάνει την κατανόησή μας για άλλους πολιτισμούς. Ο Οργανισμός Ανάγνωσης σε μελέτη του κατέληξε στο αποτέλεσμα ότι η δυνατότητα να μάθουν για τον εαυτό τους αλλά και για τους άλλους, οι αναγνώστες μαθαίνουν για διαφορετικούς ανθρώπινους πληθυσμούς και άλλους πολιτισμούς καθώς και για άλλες περιόδους της ιστορίας. Στην ίδια μάλιστα μελέτη οι ερωτηθέντες-αναγνώστες που διαβάζουν πιο συχνά αναφέρθηκαν στην αυξημένη ικανότητα τους να κατανοούν την άλλη κατηγορία ανθρώπων, την εθνότητα, τον πολιτισμό καθώς και τις πολιτικές προοπτικές. 

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μυθιστορήματα του Harry Potter για να δουν αν η ανάγνωση θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο για τη βελτίωση της στάσης απέναντι στιγματισμένες ομάδες. Μετά από τρία πειράματα στα οποία οι μαθητές διαβάζουν αποσπάσματα από τα βιβλία σχετικά με διακρίσεις, οι μαθητές-αναγνώστες έδειξαν μεταβολή των αντιλήψεων για τα πάντα, από τους μετανάστες σε γκέι φοιτητές. 

4.Μειώνει τα συμπτώματα της κατάθλιψης
Μια πρόσφατη έρευνα των αναγνωστών στο Ηνωμένο Βασίλειο διαπίστωσαν ότι το 76% δήλωσε πως η ανάγνωση βελτιώνει τη ζωή τους και τους βοηθά να τους κάνει να αισθάνονται καλά. Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι εκείνοι που διαβάζουν τακτικά είναι κατά μέσο όρο πιο ικανοποιημένοι από τη ζωή, πιο ευτυχισμένοι και πιο πιθανό να αισθάνονται ότι τα πράγματα που κάνουν στη ζωή τους αξίζουν τον κόπο.

5.Μειώνει τον κίνδυνο της άνοιας
Ο Οργανισμός Ανάγνωση κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η ανάγνωση μυθιστορήματος, πάνω από εφημερίδες και περιοδικά - συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο άνοιας. Η έρευνα διαπίστωσε ότι όσοι συμμετέχουν σε δραστηριότητες που διεγείρουν τις νοητικές ικανότητες, όπως η ανάγνωση, έχουν ένα αργό ρυθμό της μείωσης της μνήμης τους σε σύγκριση με εκείνους που δεν το έκαναν και ότι η πνευματική δραστηριότητα αντιπροσωπεύει σχεδόν το 15% της διαφοράς σε παρακμή. Σύμφωνα με μελέτη του 2001, όσοι διαβάζουν πολύ πολύ πιθανόν να μην εμφανίσουν χαρακτηριστικά της νόσου του Alzheimer.

6.Βελτιώνει τη μνήμη και τις νοητικές μας ικανότητες
Ψυχολόγοι από το Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον διαπίστωσαν ότι κάθε φορά που θα διαβάσουμε κάτι θα φτιάξουμε μια νοητή εικόνα στο μυαλό μας για το τι έχουμε διαβάσει. Αυτό με τη σειρά του ενισχύει τις διανοητικές ικανότητες μας, καθιστώντας μας πιο έξυπνους και πιο ικανους να θυμόμαστε τα πράγματα.

7.Μειώνει το άγχος και το στρες
Η ανάγνωση έχει αποδειχτεί ότι θέσει το μυαλό μας σε μια ευχάριστη κατάσταση έκστασης, παρόμοια με το διαλογισμό. Η έρευνα έδειξε ότι η ανάγνωση φέρνει τα εξής οφέλη στην υγεία: τη βαθιά χαλάρωση και την εσωτερική γαλήνη. Οι τακτικές αναγνώστες κοιμούνται καλύτερα, έχοντας χαμηλότερα επίπεδα στρες, μεγαλύτερη αυτοεκτίμηση, και χαμηλότερα ποσοστά κατάθλιψης από τους μη-αναγνώστες. 

Μια μελέτη του 2009 από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Sussex έδειξε ότι έξι λεπτά ανάγνωσης μειώνει το άγχος κατά 68% και είναι πιο ξεκούραστο, είτε από μουσική είτε από ένα φλιτζάνι τσάι. Ψυχολόγος και συγγραφέας της μελέτης Dr. David Lewis, προτείνει ότι επειδή ένα βιβλίο είναι μια ενεργή συμμετοχή της φαντασίας περισσότερο από ότι μια απόσπαση της προσοχής.

8.Γνώση
Ό, τι διαβάζετε γεμίζει το κεφάλι σας με νέα κομμάτια πληροφοριών, και ποτέ δεν ξέρετε πότε θα έρθει σε πρακτικό. Όσο περισσότερες γνώσεις έχετε, τόσο καλύτερα εξοπλισμένοι θα είστε να αντιμετωπίσετε οποιαδήποτε πρόκληση με την οποία θα έρθετε αντιμέτωποι.

9.Εμπλουτισμός του λεξιλογίου σας
Οι πολλές αναγνώσεις βιβλίων, σας εκθέτουν και σε πολλές λέξεις, και αναπόφευκτα θα μπουν με τον τρόπο τους στο καθημερινό λεξιλόγιο σας. Είναι μεγάλη βοήθεια σε οποιοδήποτε επάγγελμα, και γνωρίζοντας ότι μπορείτε να μιλήσετε σε υψηλότερο επίπεδο με αυτοπεποίθηση μπορεί να είναι μια τεράστια ώθηση να τονώσει ακόμα περισσότερο την αυτοπεποίθησή σας. Διαβάζοντας τα βιβλία είναι επίσης ζωτικής σημασίας για την εκμάθηση νέων γλωσσών, ως μη φυσικοί ομιλητές.

10. Δεξιότητες (συγ)γραφής
Με την επέκταση του λεξιλογίου και με την ανάγνωση πολλών ειδών μυθιστορημάτων, ο καθένας μπορεί να γράψει τη δική του ιστορία με τους δικούς του χαρακτήρες. Ένα καλογραμμένο έργο έχει και καλό αποτέλεσμα παρατηρώντας το ρυθμό, τη ρευστότητα, και το στυλ γραφής άλλων συγγραφέων, οι οποίοι θα μας επηρεάσουν πάντα να γράψουμε και να τελειοποιήσουμε το δικό μας έργο. Με τον ίδιο τρόπο που οι μουσικοί επηρεάζουν ο ένας τον άλλον, και οι ζωγράφοι χρησιμοποιούν τεχνικές που καθόρισαν προηγούμενοι, το ίδιο κάνουν και οι συγγραφείς. Μαθαίνουν πώς να δημιουργήσουν πεζογραφία διαβάζοντας τα έργα των άλλων.

11.Απόλυτη ηρεμία
Εκτός από τη χαλάρωση που συνοδεύει την ανάγνωση ενός καλού βιβλίου, είναι πιθανό ότι το θέμα που διαβάζετε να επιφέρει τεράστια εσωτερική ειρήνη και την ηρεμία. Η ανάγνωση θρησκευτικών κειμένων μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση και να επιφέρει μια τεράστια αίσθηση της ηρεμίας. Επιπλέον διαβάζοντας βιβλία αυτοβοήθειας έχει αποδειχθεί ότι βοηθάει τους ανθρώπους που πάσχουν από ορισμένες διαταραχές της διάθεσης ή/και ήπιες ψυχικές ασθένειες.

12. Διασκέδαση
Είναι πλέον γεγονός ότι στις μέρες μας, το να διαβάσεις βιβλίο μπορεί να είναι σπάνιο. Ωστόσο εκτός από το surf στο internet, το να ακους μουσική στο YouTube κ.α, και το διάβασμα συνεπάγεται στην ψυχαγωγία του καθενός. Κάτι οι δημοτικές βιβλιοθήκες, κάτι πλέον η αγορά των βιβλίων που είναι διαθέσιμα σε μορφή PDF ή μορφή ePub, ώστε να μπορεί να τα διαβάζει ο καθένας σε e-reader, iPad, ή την οθόνη του υπολογιστή του, συνίστανται ως ένας άλλος τρόπος διασκέδασης-ψυχαγωγίας. 

Πηγές:
http://www.lifehack.org/articles/lifestyle/10-benefits-reading-why-you-should-read-everyday.html
http://www.thedebrief.co.uk/things-to-do/books/scientific-reasons-why-reading-is-good-for-you-20160161708?utm_content=buffer0aa23&utm_medium=social&utm_source=twitter.com&utm_campaign=buffer

Δημοσίευση σχολίου

«Μένουμε σπίτι» (29) #Hashtag (9) #psichogiosbooks (1) #SummerTimes (1) 121words (3) 2010 (3) 2011 (13) 2012 (35) 2013 (72) 2014 (55) 2015 (71) 2016 (80) 2017 (156) 2018 (197) 2019 (161) 2020 (171) 2021 (124) 2022 (103) 2023 (69) 2024 (21) 28 Οκτωβρίου 1940 (1) 5 πράγματα που δεν γνώριζες (9) Αγίου Βαλεντίνου (3) ΑΕΚ (4) Αθήνα (1) Αθλητισμός (17) Άκης Πετρετζίκης (1) Αλεξανδρούπολη (62) Αληθινές Ιστορίες (13) ΑλληΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ (2) Αλμυρές Απολαύσεις (2) Αναγνωστικές Συνήθειες (4) Αναδημοσιεύσεις (45) Ανέκδοτες Ιστορίες (1) Αποκλειστικά (29) Απόκριες (2) Απολογισμός (6) Αυτοβελτίωση (7) Αυτοέκδοση (3) Αφιέρωμα (26) Βαγγέλης Γιαννίσης (8) Βιβλίο (402) Βιβλιονέα (25) Βιβλιοπροτάσεις (10) Βιβλιοπωλεία (5) Για το all4fun (13) Για το OpenMind (36) Γιάννα Τερζή (4) Γιάννης Πλούταρχος (11) Γιώργος Γιαννιάς (4) Γιώργος Γιώτσας (6) Γιώργος Δάμτσιος (15) Γιώργος Πολυχρονίδης (4) Γλυκά των Χριστουγέννων (4) Γλυκιές Αμαρτίες (21) Γνώριζες ότι .... (8) Γράφουν... (32) Δελτίο τύπου (11) Δημήτρης Σίμος (10) Διαγωνισμός (154) ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΌΣ BY AVON (29) Διατροφή (1) Διάφορα (72) Διήγημα (1) Εθνική Επέτειος/Εορτές (1) Εικόνες (50) Εκδηλώσεις (2) εκδόσεις Άγκυρα (2) εκδόσεις ΑΕΝΑΟΝ (8) εκδόσεις Ανάτυπον (5) εκδόσεις ΑΝΙΜΑ (1) εκδόσεις Αύρα (2) εκδόσεις Βακχικόν (3) εκδόσεις Βάρφη (3) εκδόσεις ΓΑΒΡΙΗΛΙΔΗΣ (2) εκδόσεις Γράφημα (2) εκδόσεις ΔΙΟΠΤΡΑ (24) εκδόσεις Δωρικό (1) εκδόσεις Ελκυστής (5) εκδόσεις Ελληνική Πρωτοβουλία (3) εκδόσεις Ελληνοεκδοτική (3) εκδόσεις ΕΞΗ (2) εκδόσεις ΕΣΟΠΤΡΟΝ (2) εκδόσεις ΖΕΝΙΘ (2) εκδόσεις Θύραθεν/Επιλογή (1) εκδόσεις ΙΚΑΡΟΣ (5) εκδόσεις ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ (5) εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ (2) εκδόσεις Κλειδάριθμος (45) Εκδόσεις Κύφαντα (1) εκδόσεις ΛΙΒΑΝΗ (9) εκδόσεις Λυκόφως (29) εκδόσεις ΜΑΤΙ (1) εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ (30) εκδόσεις ΜΙΝΩΑΣ (1) εκδόσεις ΟΞΥ (4) εκδόσεις Οσελότος (2) εκδόσεις ΟΣΤΡΙΑ (4) εκδόσεις Παπαδόπουλος (2) εκδόσεις ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣΘΡΑΚΗΣ (1) εκδόσεις ΠΑΤΑΚΗ (7) εκδόσεις Πηγή (45) εκδόσεις ΠΝΟΗ (7) εκδόσεις Ρώμη (1) εκδόσεις Σαιξπηρικόν (1) εκδόσεις ΣΙΔΕΡΗΣ (4) εκδόσεις Υδροπλάνο (10) εκδόσεις Φίλντισι (4) εκδόσεις Φυλάτος (4) εκδόσεις Χάρτινη Πόλη (2) εκδόσεις Ψυχογιός (48) εκδόσεις ΩΚΕΑΝΙΔΑ (2) εκδόσεις Anubis (3) εκδόσεις Bell (25) εκδόσεις Bookstagram (1) εκδόσεις IWrite (13) εκδόσεις Key Books (1) εκδόσεις McRiver Publications (1) εκδόσεις Nightread (7) εκδόσεις Opera (2) εκδόσεις Polaris (1) εκδόσεις Printa-Ροές (1) εκδόσεις Sanofi-Aventis (1) εκδόσεις Workshop (1) Εκπαιδευτικό Υλικό (1) Ελένη της Θράκης (2) Ελληνικές Σειρές (9) Ελληνική Λογοτεχνία (175) Ελληνικός Κινηματογράφος (18) Ενημερωτικά (8) Έτερος εγώ (4) Ευ Ζην (7) Εύκολα και Γρήγορα (16) Ευτυχία Γιαννάκη (3) Ευχές (25) Ζυμαρικά (5) Ζύμες/Πίτες/Ψωμιά (2) Η Βιβλιοθήκη μου (258) Ημερολόγιο (14) Θεατρικό έργο (3) Θέατρο (41) Θεσσαλονίκη (1) Θοδωρής Παπαθεοδώρου (4) Θρακιώτες Συγγραφείς (34) Θρακιώτικη ποίηση (13) Καίτη Οικονόμου (5) Καλό μήνα (5) Καλοκαίρι (34) Κάπα Εκδοτική (2) Κινηματογραφικά Νέα (11) ΚΛΑ (10) Κομοτηνή (1) Κριτικές (242) Κριτικές Ταινιών (149) Κυρίως Πιάτο (6) Λένα Μαντά (5) Λήψεις (7) λληνική Λογοτεχνία (1) Μακιγιάζ (1) Μαντινάδες (1) Μαραθώνιος Ανάγνωσης (2) Μαρία Τζιρίτα (9) Μάριος Δημητριάδης (6) Μεγάλες Αλήθειες (11) Μηνύματα (35) Μια στιγμή σε ένα ποίημα (15) Μίνι Συνέντευξη (3) Μόνο Σοκολάτα (7) Μουσεία (1) Μουσικά Νέα (17) Μουσική (148) Ξένες Σειρές (1) Ξένη Λογοτεχνία (57) Ολυμπιακοί Αγώνες (2) Όσπρια (1) Παγκόσμιες Ημέρες (8) Παιδικές Αναμνήσεις (4) Παιδική Λογοτεχνία (21) Παιχνίδια (4) Παρουσίαση (6) Παρτιτούρες για μπουζούκι (12) Πάσχα (14) Περί ορέξεως (38) Περιοδικό (4) Περιποίηση Επιδερμίδας (1) Ποδηλατοβόλτα (3) Ποίηση (19) Πολιτισμός (18) Προ(σ)κλήσεις (11) Πρόγραμμα Περιοδείας (1) Πρόσωπα (112) Προσωπική Φροντίδα (3) Προσωπικότητες (5) Προτάσεις (4) Προτεινόμενα Βιβλία (19) Πρώτες Βοήθειες (5) Πως να... (6) Ρόδος (4) ρόφημα (1) Σαμοθράκη (1) Σκέψεις Ρεαλιστικές (16) Σκοτεινές Πόλεις (2) Στα μονοπάτια της παράδοσης (23) Στιγμές από την ζωή μου (38) Συναυλίες (15) Συνδρομητικά Κουτιά (2) Συνεντεύξεις (98) Συνεργασίες (2) Σχολείο (16) Σχολικές Αναμνήσεις (10) Σχολικές Δράσεις (5) Τα αγαπημένα μου (28) Τα Κείμενα μου (126) Ταινίες (161) Ταξίδια (12) Τέχνες (8) Τεχνολογία (11) Τηλενουβέλες (5) Τηλεόραση (28) Τι έκανα το μήνα.... (13) Το μπαούλο της γιαγιάς (6) Το Χαμόγελο του Παιδιού (2) Τοπικά Νέα (3) Τοπική Κουζίνα (4) τραγούδια (126) Τραγουδιστές/Συγκρότημα (60) ΤραγούδιΤουΜήνα (38) Φωτογραφία (27) Φωτογραφία του Μήνα (13) Φωτογραφικό Αρχείο (22) Χίλντα Παπαδημητρίου (3) Χριστούγεννα (28) Χριστουγεννιάτικα πάρκα (2) Χρονομπαούλο (10) Χρυσηίδα Δημουλίδου (5) Agatha Christie (1) ASMR (1) AVON (32) AVON REVIEW (3) AVONTIPS (2) Bernard Lenteric (3) Blog (9) Blogαλλαγές (8) Book tour (3) Camilla Läckberg (4) CD/DVD (1) Cinobo (5) Coffee and Breakfast (4) Comenius (1) Comics (3) Dan Brown (2) Download (5) E-book GiveAway (14) E-shop (3) Ertflix (2) Eurovision (4) EurovisionNews (2) FancyOwl (6) Film Festival (6) GiftBox (45) GlutenFree (4) Goodreads (1) Halloween (4) Handmade (2) HappyBirthday (2) Health & Style (30) Horrorant Film Festival (5) How to... (5) instaphoto (56) Jo Nesbo (8) Jojo Moyes (5) KIDS SAVE LIVES (2) KidsGiveAway (14) kserotiefages.gr (3) LIVE (15) Maginspire🎁 (2) MovieInCinema (164) MovieOnDVD (12) MovieOnline (23) My Project (1) My Stories (2) My YouTube Videos (59) Netflix (37) NetflixReview (36) Nina George (3) NonStopMix (3) nyctophilia.gr (3) Online (6) p (1) Photo-A-Day (15) playlist (27) Rest In Peace(RIP) (3) Stephen King (23) Tips (25) Top 5 (30) Trailer (4) tralala.gr (6) Tv Series (38) Unboxing (11) Wikipedia (1) YouTube (148)