28 Οκτ 2015

28η Οκτωβρίου 1940: Το ΟΧΙ και το ΝΑΙ

28η Οκτωβρίου 1940
Μια μέρα που χάραξε την πιο φωτεινή τροχιά στη σύγχρονη ελληνική ιστορία. 

28η Οκτωβρίου
Απειλή! Επίθεση! Πόλεμος! Βομβαρδισμοί σε πόλεις. Φωτιά στο μέτωπο!
"Των εχθρών τα φουσάτα πέρασαν, σαν το λίβα που καίει τα σπαρτά, με κανόνια τις πόλεις χάλασαν, μας άναψαν φωτιές στα χωριά".
Μα η ελληνική ψυχή στήθηκε ορθή, ολόρθη, γεμάτη λεβεντιά, γεμάτη Ελλάδα! Γεμάτη ΟΧΙ. Μέσ΄στον κίνδυνο, άφοβη. Μέσ΄στα βλήματα, ατρόμητη. Μεσ΄στην παγωνιά, φλόγα!


Τρεις τα μεσάνυχτα της 28ης Οκτωβρίου του 1940. Και ο πρεσβευτής της Ιταλίας στην Ελλάδα έρχεται και ξυπνάει τον Έλληνα πρωθυπουργό Ιωάννη Μεταξά. Του βάζει στα χέρια το τελεσίγραφο του Ιταλού δικτάτορα Μπενίτο Μουσολίνι. Τι του ζητάει; Να αφήσουν οι Έλληνες τα Ιταλικά στρατεύματα να μπουν ελεύθερα στην Ελλάδα, γιατί του χρειάζονται ορισμένες βάσεις για τον πόλεμο που γίνεται. 

Για να καταλάβουμε τι σήμαιναν όλα αυτά, να δείξουμε που βρισκόταν ο κόσμος εκείνη την εποχή. Λοιπόν η Γερμανία του Χίτλερ  με υψωμένη τη σημαία του Ναζισμού, του στενόψυχου και αδίστακτου εθνικισμού, είχε ξεχυθεί σα λάβα και σκέπαζε την παραλυμένη από τον τρόμο Ευρώπη, Αυστρία, Τσεχοσλοβακία, Πολωνί, Βέλγιο, Ολλανδία, Λουξεμβούργο, Δανία, Νορβηγία ακόμη και η Γαλλία είχαν σαρωθεί. Η Αγγλία βομβαρδιζόταν σκληρά και περίμενε Γερμανική εισβολή. Στο πλευρό της ακάθεκτης Ναζιστικής Γερμανίας και η φασιστική Ιταλία με ηγέτη τον Μουσολίνι. Και αυτός με όνειρό του να αναστήσει την αρχαία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία είχε κατακτήσει την Αβησσυνία κι είχε πατήσει το πόδι του στην Αλβανία. Συνέχεια φοβέριζε τη μικρή μας Ελλάδα και με τον άνανδρο τορπιλισμό του εύδρομου "Έλλη"  στο λιμάνι της Τήνου ανήμερα της Παναγίας, δεκαπέντε Αυγούστου ζήταγε να μας εξουθενώσει. Και τώρα ζητάει με θράσος να του παραδοθούμε. 

Σκληρή η ώρα τούτη για τον Ιωάννη Μεταξά και την Ελλάδα. Οι Έλληνες είμαστε λίγοι και οι Ιταλοί 40.000.000 και πάνοπλοι, με ισχυρή αεροπορία, με μεγάλο ναυτικό, με πλήθος μηχανοκίνητα. Οι Έλληνες είμαστε ξεματωμένοι με τη Μικρασιατική καταστροφή. Είμαστε και οικονομικά εξαντλημένοι  με το ενάμισυ εκατομμύριο πρόσφυγες που είχαμε δεχθεί. Κια φυσικά ελάχιστα οπλισμένοι. Τι απάντηση θα δοθεί στο Ιταλικό τελεσίγραφο; Η γνωστή, η ιστορική, η γνήσια Ελληνική λέξη: ΟΧΙ.

ΟΧΙ δε σου παραδίνουμε τον τόπο μας. ΟΧΙ θα αντισταθούμε, Θα πολεμήσουμε. Ο λόγος αυτός ΟΧΙ, πέρασε από στόμα σε στόμα, από καρδιά σε καρδιά κι έγινε φωνή των Ελλήνων. όλων των Ελλήνων. Φωνή της πολιτείας, της εκκλησίας, του Στρατού, του Λαού. Οι Έλληνες άνδρες, γυναίκες, παιδιά, εντόπιοι και απόδημοι , όλοι με μια φωνή φώναξαν με όλη τη δύναμη της ψυχής τους ΟΧΙΟΧΙ στην υποδούλωση και τη σκλαβιά. 

Δηλαδή ΝΑΙ στον δίκαιο πόλεμο, ΝΑΙ στην ελευθερία, ΝΑΙ στη θυσία, ΝΑΙ στην Ελλάδα, Και το ΝΑΙ αυτό το σφράγισαν με δεήσεις, παρακλήσεις και ικεσίες  στον Ύψιστο. Το αγίασαν με το να αναγορεύουν αρχιστράτηγο τους τη υβρισμένη Παναγία μας. Και πολέμησαν οι Έλληνες με πίστη, ανδρεία, αυταπάρνηση. Πολέμησαν και με τη βοήθεια της Μεγαλόχαρης, με τη χάρη του Χριστού μας νίκησαν. Και ήταν η νίκη τους μεγάλη. Νίκη θαύμα.Νίκη βοήθεια σε όλον τον κόσμο, νίκη που προδίκασε το τέλος του Β΄Παγκόσμιου Πολέμου. 

Από τότε οι Έλληνες στη θύμηση του έπους του ΄40 ανανεώνουμε την απόφαση να λέμε πάντα το ΟΧΙ μας σ΄όποιον έρχεται εθνικά ή ηθικά να μας σκλαβώσει. Να λέμε σταθερά το ΝΑΙ στη γλυκύτατη πατρίδα Ελλάδα. ΝΑΙ στον ελευθερωτή Χριστό, που κυβερνάει την Ιστορία και υψώνει τους ενάρετους και ηρωικούς λαούς. 

Το 1940 σώσαμε την τιμή, την ελευθερία και την αξιοπρέπεια μας. 

18 Οκτ 2015

Φασολάδα με μακαρονάκι


Μια διαφορετική συνταγή απ΄όσες έχουμε συνηθίσει. Μια συνταγή για όσους λατρεύουν τα όσπρια αλλά και τα ζυμαρικά. Στο τόπο καταγωγής της γιαγιάς μου, τη Ρόδο, συνηθίζεται τα όσπρια όταν περισσεύουν για την επόμενη μέρα να τα "παντρεύουν" με κάποιο είδος ζυμαρικού. (Τη φασολάδα με κοφτό μακαρονάκι ή πένες, τις φακές με μανέστρα και τα ρεβίθια με το ρύζι). Έτσι ακόμα κι αν τα μικρά παιδιά σας δεν τρελαίνονται με τα όσπρια μπορούν να μάθουν να τα τρώνε συνοδευμένα με κάποιο ζυμαρικό. Σήμερα θα σας πω πως να φτιάξουμε τη φασολάδα με το κοφτό μακαρονάκι.

Υλικά:
Φασόλια (που σας έχουν περισσέψει)
Κοφτό μακαρονάκι ή πένες (όπως στη δική μου περίπτωση) - ποσότητα όσο θέλετε
Λίγο νερό 
Αλάτι

Εκτέλεση: Βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι να ζεσταθεί η φασολάδα μας. Προσθέτουμε λίγο νερό. Μόλις δούμε να βράζει το φαγητό, ρίχνουμε μέσα και τις πένες μας. Προσθέτουμε πάλι νερό (όσο περισσότερο τόσο ζουμερό), αλάτι όσο θέλουμε εμείς και ανακατεύουμε τακτικά για να μην μας κολλήσει το φαγητό. Σε 20 λεπτά και αφού δοκιμάσουμε την πένα να δούμε ότι έβρασε αποσύρουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε. Σερβίρουμε σε βαθύ πιάτο και Καλή μας όρεξη!!!


Φτιάξτε κι εσείς τη συνταγή αυτή και πείτε μου τα σχόλια σας!!!

4 Οκτ 2015

Run Greece 2015: Τρέξαμε για καλό σκοπό


Την περασμένη χρονιά, πρώτη χρονιά του νέου αγωνιστικού θεσμού που καθιέρωσε ο ΣΕΓΑΣ, που πραγματοποιήθηκε στην πόλη μου, δεν κατάφερα να συμμετάσχω για πολλούς και διάφορους λόγους. Το πρώτο Run Greece στην Αλεξανδρούπολη ξεπέρασε κάθε προσδοκία με την μεγάλη συμμετοχή των πολιτών και έδειξε την ανάγκη του κόσμου να αλλάξει τον τρόπο ζωής, να βάλει τον αθλητισμό στην καθημερινότητα του, έστω και για μια μέρα, να λάβει και να γίνει μέρος ενός συνόλου. Και το Run Greece συνεχίζεται ανανεώνει το ραντεβού του για δεύτερη χρονιά.


Run Greece 2015: Το δεύτερο Run Greece στην Αλεξανδρούπολη είναι γεγονός. Η χαρά μου μάλιστα για τη συμμετοχή μου, αυτή τη φορά, ήταν μεγάλη αφού εκτός ότι έτρεξα με φίλους, έτρεξα για καλό σκοπό. Ο καιρός, ευτυχώς, ήταν με το μέρος μας και δε μας τα χάλασε. 

Εκκίνηση από το Φάρο
11:30 ακριβώς η εκκίνηση από το Φάρο...Ξεκινάμε με γρήγορο περπάτημα, κάπου προς τη μέση κάνουμε ένα γρήγορο τρεξιματάκι και τελειώνουμε χαλαρά και πάλι με γρήγορο περπάτημα. Ο στόχος να βγάλουμε τα 5 χλμ επετεύχθη με το παραπάνω (Ο χρόνος μου 56 λεπτά). Εγώ έκανα νέες γνωριμίες και πήρα φυσικά το πρώτο μου μετάλλιο.  


Νέα ρεκόρ έσπασαν και τα χρήματα δόθηκαν στο Σύλλογο Καρκινοπαθών Ν.Έβρου «ΣΥΝΕΧΙΖΩ».

Οι Εβρίτες στήριξαν για μια ακόμη μια χρονιά το Run Greece που ήρθε για να μείνει στον Έβρο. Το Run Greece ένωσε ανθρώπους όλων των ηλικιών και εθνικοτήτων.

Μέχρι την επόμενη χρονιά!!!

Για περισσότερα επισκεφτείτε την επίσημη σελίδα του Run Greece

Επίσημη αφίσα