30 Μαρ 2017

Book Review: 8 Ιστορίες σε μπουκάλια που ξέβρασε η θάλασσα - Δημήτρης Θωμάζος

Ένας νέος και πολλά υποσχόμενος εκδοτικός οίκος κάνει την εμφάνιση του, το 2016, με το όνομα, Εκδόσεις ΑΕΝΑΟΝμε σκοπό την έκδοση και προβολή βιβλίων υψηλών προδιαγραφών και με μοναδικό στόχο τις καλύτερες συνθήκες για τους συγγραφείς καθώς και χαμηλό κόστος για το αναγνωστικό κοινό. Ένα από τα βιβλία που έχουν κυκλοφορήσει πρόσφατα σχετικά, από τον εκδοτικό οίκο είναι και το σημερινό, που θα σας παρουσιάσω. Το βιβλίο με τίτλο «8 Ιστορίες Σε Μπουκάλια Που Ξέβρασε Η Θάλασσα» είναι το πρώτο αλλά όχι και τελευταίο για τον συγγραφέα και εκπαιδευτικό Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Δημήτρη Θωμάζο. 

Βιογραφικό Συγγραφέα: Ο Δημήτριος Θωμάζος του Μιχαήλ γεννήθηκε στην Θεσπρωτία το 1968. Έζησε στην πόλη της Ηγουμενίτσας Θεσπρωτίας τα νεανικά του χρόνια και τελείωσε τις σπουδές του στην Εθνική Γυμναστική ακαδημία της Σόφιας (Βουλγαρία) το 1995. Εργάζεται ως καθηγητής Φυσικής Αγωγής στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Θεσπρωτίας από το 2000. Ξεκίνησε να γράφει στίχους, ποιήματα και διηγήματα από την εφηβική του ηλικία αλλά ασχολήθηκε περισσότερο μετά τις σπουδές του. Στιχουργικά έχει συνεργαστεί με τον εξαιρετικό μουσικοσυνθέτη Χρήστο Γιαννόπουλο από το 2015 και έχουν ερμηνεύσει τραγούδια τους η Ελένη Δήμου, ο Νίκος Μπλιός, η Αλεξάνδρα Λυκούδη και άλλοι τραγουδιστές που τον τίμησαν με τη φωνή τους. Ακολούθησε το διήγημα έχοντας ως σκοπό του να γράφει σύντομες ιστορίες οι οποίες να μην κουράζουν ιδιαίτερα, να κρατούν το ενδιαφέρον και πάντα να έχουν κάποιο ηθικό δίδαγμα, αλλιώς δεν υπάρχει λόγος ύπαρξής τους.
Αποδείχτηκε ότι επηρεάζουν πολύ θετικά όσους τα διάβασαν και μάλιστα ανθρώπους όλων των ηλικιών. Μετά από δικιά τους ασφυκτική πίεση αποφάσισε να τα δώσει σε εκδοτικό οίκο. Και επέλεξε τις Εκδόσεις Αέναον - Aenaon Publications

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΒΙΒΛΙΟΥ:
Συγγραφέας: Δημήτρης Θωμάζος
Τίτλος: 8 Ιστορίες σε μπουκάλια που ξέβρασε η θάλασσα
Είδος: Ελληνική Πεζογραφία
Έτος Έκδοσης: 2016 
Έκδοση: Εκδόσεις Αέναον
Σελίδες: 68 Τιμή: 13€
ISBN: 618-82751-0-5
Barcode: 9786188275102

Η ΚΡΙΤΙΚΗ ΜΟΥ: Ένα βιβλίο τόσο δα μικρό που δεν το πιάνει το μάτι σου, με ένα μεγάλο τίτλο, σίγουρα δεν μπαίνει και στις επιλογές του οποιουδήποτε, κατευθείαν, με την πρώτη ματιά. Αυτή την γνώμη είχα πριν το ανοίξω και διαβάσω τον πρόλογο του συγγραφέα, όπου μαζί με το γιο του κάθονται σε μια άκρη ενός βράχου και ψαρεύουν. Εκεί δίπλα στη θάλασσα, ο καθένας ταξιδεύει στο δικό του κόσμο και πλάθει τις δικές του ιστορίες μέσα στο μυαλό του, μέχρι που ένα μπουκάλι καλά σφραγισμένο με ένα χαρτί στο εσωτερικό του, επιπλέει και έρχεται στο μέρος τους και, γίνεται αιτία και αφορμή, για να μας αφηγηθεί ο συγγραφέας Δημήτρης Θωμάζος, τις «8 Ιστορίες Σε Μπουκάλια Που Ξέβρασε Η Θάλασσα». 

Οκτώ διαφορετικές ιστορίες, με ένα κοινό, το απέραντο γαλάζιο της θάλασσας. Οκτώ διαφορετικές ιστορίες με τα δικά τους μηνύματα η μία με την άλλη. Οκτώ διαφορετικές ιστορίες που ο συγγραφέας κλείνει στο τέλος της καθεμιάς, με το δικό του αισιόδοξο μήνυμα. Οκτώ διαφορετικές ιστορίες που ταξιδεύουν τον αναγνώστη και καταφέρνουν να του γεννήσουν όμορφα και υπέροχα συναισθήματα όπως της αγάπης, της γαλήνης, της ηρεμίας, της τρυφερότητας, της ελπίδας και της λύτρωσης. 

Ένα βιβλίο με όμορφες και ενδιαφέρουσες ιστορίες, για όλες τις ηλικίες, για μικρούς αλλά και μεγάλους. Ένα βιβλίο που το εξώφυλλο του, σε κάνει να αδημονείς για το καλοκαίρι που έρχεται σε λίγους μήνες. Ένα βιβλίο που κάποιες ιστορίες ανήκουν στην σφαίρα της φαντασίας και άλλες πάλι στην πραγματικότητα. Το σίγουρο είναι ότι κάποιες από αυτές, θα τις αγαπήσετε. Δικές μου αγαπημένες ιστορίες, «Ο Μανωλιός» και «Η Ψυχή της Μαρίνας». 

Εν κατακλείδι, ο Δημήτρης Θωμάζος, καταφέρνει σε αυτό το πρώτο του βιβλίο, να κάνει τον αναγνώστη να μην θέλει να κλείσει το βιβλίο και να γίνει μια καλή συντροφιά για λίγες ώρες, πίνοντας παράλληλα και τον, κρύο, καφέ του. (Νομίζω επιβάλλεται αυτές τις ζεστές όμορφες μέρες, ένας κρύος καφές!!!). Ένα βιβλίο που διαβάζεται απνευστί, με την απλή και άμεση γραφή του συγγραφέα. 

3 στα 5

Περίληψη Βιβλίου: Το βιβλίο περιέχει οκτώ αυτοτελείς ιστορίες οι οποίες έχουν ως σκοπό τους, να μας ταξιδέψουν με ιδιαίτερη ευαισθησία, τόσο σε φανταστικούς όσο και σε πραγματικούς κόσμους. Η ιδιότητα του συγγραφέα, ως εκπαιδευτικός, του επέτρεψε να αντιληφθεί ότι είναι πολύ δύσκολο στην εποχή μας να διδαχθούν οι αξίες αποτελεσματικά με τις μεθόδους που χρησιμοποιούνταν μέχρι σήμερα. Έτσι αποφάσισε μέσω της αφηγηματικής μεθόδου, να «περάσει» στον αναγνώστη τις σκέψεις και τα μηνύματα που θέλει να μεταδώσει με τρόπο που να κρατάει το ενδιαφέρον, την αγωνία και προπάντων να μην κουράζει αυτόν που θα πάρει το βιβλίο στα χέρια του. Οι εξοντωτικοί ρυθμοί της σύγχρονης ζωής και το άγχος, έχουν κατά κάποιον τρόπο, κοιμίσει κάποιες πλευρές του μυαλού μας και της ψυχής μας που είναι εξαιρετικά πολύτιμες για τον κάθε έναν από εμάς.Στόχος του συγγραφέα είναι να αφυπνίσει τον αναγνώστη και να τον βοηθήσει να ανακαλύψει πράγματα για τον εαυτό του που μέχρι σήμερα δεν γνώριζε ή απλά αγνοούσε την ύπαρξή τους. Η ευαισθησία, η αγνότητα των αισθημάτων, η αγάπη σε όλες της μορφές της, η ανάγκη της επικοινωνίας, οι σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων και η χρησιμότητα της φαντασίας είναι μόνο μερικά από όσα θα ανακαλύψουμε εδώ μέσα. Όλα αυτά , είναι τα πρώτα «δομικά υλικά» για να «χτίσεις όνειρα» και μετά να «βαδίσεις» τον δύσκολο δρόμο για την πραγμάτωσή τους. Εκεί που η φαντασία συναντά την πραγματικότητα βρίσκονται οι μεγαλύτερες αλήθειες και αξίες του ανθρώπου. Πρέπει όμως να τις προσφέρεις με τέτοιον τρόπο ώστε να είναι ευχάριστες, με ενδιαφέρον και προσιτές για κατανόηση από όλους και όλες τις ηλικίες. Πρόκειται για ταξίδια στην απέναντι όχθη του μυαλού εκεί που όλα είναι δυνατά παραμυθένια και μαζί απίστευτα αληθινά. Σας δίνουμε μία υπόσχεση ότι το ενδιαφέρον θα μείνει σε όλους σας από την πρώτη μέχρι την τελευταία σελίδα.
Διαβάστε και την κριτική μου στις εκδόσεις ΑΕΝΑΟΝ εδώ* Η ανάρτηση είναι καθαρά προσωπική γνώμη. Μπορείτε να βρείτε εδώ κι άλλες κριτικές μου σε βιβλία που έχω διαβάσει

Δημοσίευση σχολίου