27 Φεβ 2024

Είδαμε την σειρά «Σωτέ» στον ANT1+

Η πικάντικη γαστροκωμωδία που σερβίρει εδώ και καιρό ο ΑΝΤ1+  στην πλατφόρμα του ακούει στο όνομα «Σωτέ» και βασίζεται σε μια ιδέα των Γιώργου Γαρεφαλάκη, Παναγιώτη Μελίδη και και Κωνσταντίνου Αντωνόπουλου.  Τον πρωταγωνιστικό ρόλο της Σωτέ Βοκάκη υποδύεται η αγαπημένη ηθοποιός Δάφνη Λαμπρογιάννη. Η σειρά αποτελείται από 8 επεισόδια διάρκειας 50 λεπτών. 

Η Σωτηρία Βοκάκη (Σωτέ) είναι μια βραβευμένη σεφ με δικό της εστιατόριο κάπου στην Βαρκελώνη. Από την Ελλάδα λείπει πολλά χρόνια μέχρι που μια πρόταση από την κόρη της, με την οποία δεν διατηρούν και τις καλύτερες σχέσεις, για να γίνει κριτής σε μαγειρικό ριάλιτι, θα την κάνει να επιστρέψει. Κατά την διάρκεια της πτήσης της η Σωτέ ανακαλύπτει πως έχει χάσει την γεύση της. Και τότε ξεκινούν όλα τα προβλήματα. Εκτός του ότι το εστιατόριο της στην Βαρκελώνη βρίσκεται υπό κατάρρευση, η Σωτέ έχει να αντιμετωπίσει την ίδια της την κόρη αλλά και τον συμπαρουσιαστή της και δεύτερο κριτή του μαγειρικού ριάλιτι. 

Η ιστορία που έχουν στήσει οι Γαρεφαλάκης - Μελίδης- Αντωνόπουλος, είναι εξαιρετικά πρωτότυπη. Σαν να βλέπει κανείς το MasterChef πίσω από τις κάμερες. Ο θεατής παρακολουθεί όλα τα στάδια μέχρι να βγει on air στην τηλεόραση ένα μαγειρικό show. Οι συναντήσεις με τους ιδιοκτήτες των καναλιών, ο τρόπος που στήνεται μια εκπομπή, τα κριτήρια για την επιλογή των κριτών και ο ρόλος που παίζουν τα κοινωνικά δίκτυα σε αυτό. Έπειτα παρακολουθεί κανείς τι γίνεται όταν το πρώτο επεισόδιο δεν είναι αυτό που περίμενε το κανάλι και οι αλλαγές που γίνονται από τους παραγωγούς του συγκεκριμένου project, ώστε να μην κοπεί το show. Η σειρά εκτός από το τι συμβαίνει πίσω από τις κάμερες, εστιάζει και στην σχέση μητέρας και κόρης. 

Η μουσική της σειράς ξεχωρίζει. Όπως και η πρωταγωνίστρια Δάφνη Λαμπρογιάννη ως Σωτέ, σε έναν τελείως διαφορετικό ρόλο, που δεν την έχουμε συνηθίσει. Ερμηνευτικά ξεχώρισε και η Κατερίνα Μαυρογεώργη, που υποδύεται την κόρη της Σωτέ. Σκηνοθετικά, ενδυματολογικά και φωτογραφικά είχε μια άλλη αισθητική η σειρά. Η ροή από την άλλη σε κάποια επεισόδια είναι καλή, σε άλλα κάπως αργή.  

Συνοπτικά το «Σωτέ» είναι μια μαύρη κωμωδία με φόντο το κόσμο της γαστρονομίας. Έχει πολλούς και αληθινούς χαρακτήρες, με τον καθένα από αυτούς να έχει την δική του μοναδική προσωπικότητα. Παρά το γεγονός ότι η σειρά είχε ενδιαφέρον και ήταν αρκετά αξιόλογη για τα ελληνικά δεδομένα, τα δύο τελευταία επεισόδια δεν βοήθησαν στην εξέλιξη της ιστορίας ενώ και το φινάλε του άφησε πάρα πολλά αναπάντητα ερωτήματα. Ίσως υπάρξει δεύτερος κύκλος. 

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 6/10 

TRAILER:

20 Φεβ 2024

Διαβάσαμε «Το τραγούδι των σκλάβων» του Μανώλη Παλαβούζη

Ο Μανώλης Παλαβούζης συστήθηκε στο αναγνωστικό κοινό, το 2018, μέσα από το πρώτο μέρος της διλογίας βιολογικού τρόμου με τίτλο «Ο Τέταρτος Καβαλάρης - Η Επώαση», που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Πηγή. Απόφοιτος του Τμήματος Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου και κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος στη Διατήρηση και Αποκατάσταση Χερσαίων Οικοσυστημάτων του ΔΠΘ, ο Μανώλης Παλαβούζης ζει στο Σουφλί και εργάζεται στο Μουσείο Μετάξης. Παράλληλα γράφει διηγήματα πολλά από τα οποία έχουν κυκλοφορήσει σε ανθολογίες. Μέχρι σήμερα έχει κυκλοφορήσει τέσσερα προσωπικά μυθιστορήματα. Το πέμπτο προσωπικό του βιβλίο έχει τίτλο «Το τραγούδι των σκλάβων» και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πηγή. 


ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΒΙΒΛΙΟΥ:
α) Συγγραφέας: Μανώλης Παλαβούζης
β) Τίτλος: Το τραγούδι των σκλάβων
γ) Έτος Έκδοσης: 2023
δ) Έκδοση: Εκδόσεις Πηγή

Η ΑΠΟΨΗ ΜΟΥ: Μετά τις πανδημίες (Τέταρτος Καβαλάρης Ι και ΙΙ), τους ηφαιστειακούς χειμώνες (Έτος χωρίς καλοκαίρι) και τις τρομοκρατικές επιθέσεις (Αττική καταιγίδα), ο συγγραφέας επιστρέφει με νέο μυθιστόρημα και καταπιάνεται αυτή τη φορά με το δουλεμπόριο και τη σκλαβιά. Άλλωστε η σκλαβιά αποτελεί ένα διαχρονικό πρόβλημα. 

Ο Άρμιν ζει με τη μητέρα του στο Τιγκάρ και εργάζεται στο πανδοχείο του πατριού του, Ραντού. Από μικρή ηλικία ο Άρμιν θα δεχτεί την κακοποίηση τόσο από τον Ραντού όσο και από την ίδια την κοινωνία. Ο Ραντού τού συμπεριφέρεται σαν να είναι σκλάβος. Οι άνθρωποι του Τιγκάρ πάλι τον αντιμετωπίζουν σαν ένα πλάσμα που γεννήθηκε χωρίς πατέρα, ο νόθος γιος μιας γυναίκας που κοιμήθηκε με έναν περιπλανώμενο μισθοφόρο. Η μητέρα του λίγο πριν φύγει από τη ζωή θα ζητήσει από τον Άρμιν να φύγει από το Τιγκάρ, να πάει όσο πιο μακριά μπορεί ώστε να βρει την γαλήνη. Όμως ο Ραντού έχει άλλα σχέδια. Θα τον πουλήσει σαν σκλάβο στον δουλέμπορο Μπόγιαν και ο Άρμιν θα βρεθεί στο πλοίο του αφέντη και καπετάνιου Ντρούγκα, να τραβάει κουπί μαζί με άλλους σκλάβους. Ανθρώπους με το δικό τους παρελθόν που άφησαν πίσω όνειρα, υποσχέσεις και ανοιχτούς λογαριασμούς. Ο Άρμιν θα κάνει φίλους και εχθρούς. Κι από το πλοίο του Ντρούγκα, θα καταλήξει σε ορυχείο καταναγκαστικής εργασίας. Θα ματώσει μα θα αντέξει. Μπορεί η μοίρα του να είναι προδιαγεγραμμένη, όμως ο ίδιος έχει βάλει στόχο να επιζήσει και να πάρει εκδίκηση από τον άνθρωπο που τον υπέβαλλε σε αυτήν την σκληρή δοκιμασία. Όμως ο Άρμιν δεν ήξερε ούτε το πως, ούτε το πότε θα το κατάφερνε. Ήξερε μόνο ότι θα το κατόρθωνε. Γιατί στο τέλος όλοι πληρώνουν, ο τροχός γυρίζει, τα γρανάζια κινούνται και καθένας παίρνει αυτό που του αξίζει

κάποιες φορές η σκλαβιά αποδεικνύεται χειρότερη κι απ΄ τον θάνατο.
 
Ο Μανώλης Παλαβούζης παρουσιάζει μια φανταστική ιστορία τοποθετημένη σε φανταστική εποχή και τόπο (εδώ να σημειώσω ότι ο συγγραφέας έχει σχεδιάσει έναν υπέροχο χάρτη με όλες τις φανταστικές τοποθεσίες από τις οποίες περνάει ο κεντρικός του χαρακτήρας). Το βιβλίο διαφέρει από τα προηγούμενα του συγγραφέα. Αρχικά λόγω θεματολογίας, μιας που ο συγγραφέας, εδώ, καταπιάνεται με την δουλεία, την κακοποίηση, σε όλες τις μορφές της και την καταπίεση που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι. Παράλληλα μέσα από την ιστορία περνάει και μηνύματα περί εξουσίας, φιλίας, ισότητας και αλληλεγγύης. 

Δεύτερος λόγος είναι ότι για πρώτη φορά σε βιβλίο του ο συγγραφέας έχει έναν κεντρικό πρωταγωνιστή, τον οποίο αναπτύσσει και σκιαγραφεί μοναδικά (όπως κι όλους τους δευτερεύοντες χαρακτήρες που τον πλαισιώνουν). Αποτέλεσμα ο αναγνώστης να δεθεί με τον Άρμιν από τις πρώτες σελίδες, να συμπάσχει μαζί του και να νιώσει κι εκείνος το κρύο, την πείνα, τον πόνο, τον φόβο, την σκλαβιά, την ταπείνωση, την αδικία αλλά και τον έρωτα. Παράλληλα ο αναγνώστης θα ταξιδέψει στην χερσόνησο Ναζάρ και τους λαούς της. Σε όλα τα παραπάνω βοηθάει η πρωτοπρόσωπη αφήγηση που έχει επιλέξει ο συγγραφέας καθώς και η εξαιρετική ωμή και μεστή γραφή του. Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται εξαιρετικός χειριστής της ελληνικής γλώσσας. 

Όταν έχεις φτάσει στον πάτο του πιο βαθιού και σκοτεινού πηγαδιού, ο μόνος διαθέσιμος δρόμος που απομένει να πάρεις είναι προς τα πάνω.

Συνοπτικά «Το τραγούδι των σκλάβων» του Μανώλη Παλαβούζη είναι ένα διαφορετικό βιβλίο επιστημονικής φαντασίας που θα οδηγήσει τον αναγνώστη σε ένα πραγματικά συναρπαστικό, συναισθηματικό μα και περιπετειώδης ταξίδι! Ο όγκος του βιβλίου μην σας φοβίσει, η ροή είναι γρήγορη, η δράση καταιγιστική και ο Άρμιν με την παρέα του θα σάς κρατήσουν πολύ καλή συντροφιά. Και που ξέρετε, ίσως να τους ξαναδούμε. Το μόνο σίγουρο είναι ότι το πέμπτο προσωπικό μυθιστόρημα του συγγραφέα είναι το καλύτερο του, από άποψη γραφής, θέματος αλλά και ολοκληρωμένων χαρακτήρων. Συστήνεται για όσους αγαπούν το είδος και όχι μόνο!!!

Πλοκή: 
Το όνομά μου είναι Άρμιν. Γεννήθηκα νόθος και υπέμεινα τη χλεύη του κόσμου. Πωλήθηκα σκλάβος από δουλεμπόρους και μάτωσα τραβώντας κουπί. Ταξίδεψα σε επικίνδυνα νερά και κατέληξα στις ερημιές του Βορρά, να μοχθώ σ’ ένα ορυχείο καταναγκαστικής εργασίας. Γνώρισα τη φιλία και τον έρωτα, πάλεψα µε τις κακουχίες και τον φόβο. Ένιωσα το φονικό χάδι των μαστιγίων των αφεντάδων στη ράχη µου και το δριμύ ψύχος στα κόκαλά µου. Η μοίρα μου φάνταζε δυσοίωνη, το μέλλον µου προδιαγεγραμμένο και το τέλος αναπόφευκτο. Όμως είχα δώσει μια υπόσχεση κι έναν όρκο: να επιζήσω και να πάρω εκδίκηση. Αυτή είναι η συγκινητική ιστορία ενός νεαρού σκλάβου που πήρε τη ζωή του στα χέρια του, η δική μου ιστορία. Κι έφτασε η ώρα να τη διηγηθώ… Ένα συγκλονιστικό ταξίδι στον ανθρώπινο πόνο και στην αδικία. Είναι το πάθος για ελευθερία ικανό να σπάσει τις αλυσίδες της υποδούλωσης; Θα καταφέρουν οι σκλάβοι να σπάσουν τα δεσμά τους;


_______________________________________________
* Η ανάρτηση είναι καθαρά προσωπική γνώμη. Μπορείτε να βρείτε εδώ κι άλλες κριτικές μου σε βιβλία που έχω διαβάσει 

6 Φεβ 2024

5 βιβλιοπροτάσεις από τα Βιβλιοχαρτοπωλεία Δημητριάδης

Επισκεφτήκαμε το βιβλιοπωλείο της γειτονιάς, μιλήσαμε με τους ανθρώπους που εργάζονται εκεί και ζητήσαμε να μας πουν τις δικές τους προτάσεις για τα βιβλία με τα οποία πρέπει να ξεκινήσει ένας βιβλιόφιλος τη φετινή χρονιά. Τα Βιβλιοχαρτοπωλεία Δημητριάδης προτείνουν βιβλία για να ξεκινήσουμε το 2024.  Δείτε παρακάτω τους τίτλους που ξεχώρισε το Βιβλιοχαρτοπωλείο Δημητριάδης στην Αλεξανδρούπολη.   


1. Από φλόγες η Κρήτη ζωσμένη
 της Άννας Φωτίου (εκδόσεις Έξη): Κρήτη, 1937. Ένας από τους μεγαλύτερους κτηματίες του Καρτερού, στην προσπάθειά του να αποτρέψει μια αιματηρή βεντέτα, αποφασίζει να παντρέψει τον γιο του Νικόλα με την κόρη του εχθρού. Μετά από μια καλά οργανωμένη πλεκτάνη, ο γάμος αποδεικνύεται ακόμα μεγαλύτερη προσβολή. Όταν όμως ο έρωτας θα πάρει τα ηνία στα χέρια του, όλα ανατρέπονται. Όμως, δυστυχώς, ο πόλεμος έχει άλλα σχέδια… Η Κρήτη φλέγεται, οι μάχες μαίνονται και ο Νικόλας θα πρωτοστατήσει για την απελευθέρωση της πατρίδας του. Μαζί με τον αδελφό του, Μίνω, θα αγωνιστούν για να προστατέψουν ό,τι αγαπούν περισσότερο. Θα παλέψουν ενάντια στον κατακτητή, θα αντισταθούν και θα αγκαλιάσουν τον έρωτα για να μείνουν ζωντανοί. Οι ήρωες θα δοκιμαστούν μέσα στις φλόγες του έρωτα και του πολέμου. Η Κρήτη θα δώσει τη δική της μάχη ενάντια στον εχθρό και εκείνοι θα κρατηθούν από την αγάπη τους για να μην ξεχάσουν και να μην ξεχαστούν, αδιαφορώντας για το τίμημα που θα πληρώσουν. 80 χρόνια μετά, ένα χάλκινο μενταγιόν με τη φωτογραφία ενός ζευγαριού, θα γίνει συνένοχο στα όσα θέλησαν να κρύψουν οι πρωταγωνιστές ενός δράματος που φαίνεται να μην έχει τέλος και θα φέρει αντιμέτωπους δύο νέους με ένα παρελθόν που αγνοούσαν και ένα μέλλον που ποτέ δεν μπορούσαν να φανταστούν. Ο έρωτας είναι σαν την πυρκαγιά, αρκεί μια σπίθα για να σπείρει την καταστροφή. 


2. Το Μένος
του Alex Michaelides (Εκδόσεις Διόπτρα): Ένα αποκλεισμένο νησί. Ένας φόνος. Έξι ύποπτοι. Σε αυτή την ιστορία δεν μπορείς να εμπιστευτείς κανέναν! Το όνομά μου είναι Έλιοτ Τσέις και θα σας πω μια ιστορία που δεν μοιάζει με καμία άλλη. Είναι μια ιστορία για έναν φόνο. Ή ίσως αυτό δεν είναι εντελώς αλήθεια. Γιατί ουσιαστικά είναι μια ιστορία για την αγάπη, έτσι δεν είναι; Η Λάνα Φάραρ, πρώην σταρ του κινηματογράφου, προσκαλεί κάθε χρόνο τους πιο στενούς της φίλους να περάσουν τις διακοπές του Πάσχα στο ειδυλλιακό ιδιωτικό της νησί στην Ελλάδα. Φέτος όμως η παρέα βρίσκεται παγιδευμένη στο νησί εξαιτίας του ανέμου, που οι ντόπιοι ονομάζουν "μένος". Κι ενώ οι εφτά φίλοι περνούν τις μέρες τους διασκεδάζοντας, έρχεται μια νύχτα που καταλήγει στον θάνατο του ενός. Μόνο ένας από τους υπόλοιπους έξι μπορεί να είναι ο υπαίτιος. -Τι κρύβεται πίσω από τις παλιές φιλίες; -Τι κίνητρο μπορεί να είχε ο δράστης; Ένα μυστήριο γεμάτο ανατροπές και εκπλήξεις, που καταλήγει σε μια αξέχαστη κορύφωση. Μπορεί να νομίζετε ότι ξέρετε τι έχει συμβεί. Όμως κάνετε λάθος... Ένα φανταστικό νέο θρίλερ από τον Alex Michaelides, τον διεθνή βραβευμένο συγγραφέα best sellers. 


3. Γίνε 
του π.Λιβύου (Εκδόσεις Ψυχογιός): Μην ΠΕΘΑΝΕΙΣ προτού γίνεις αυτό για το οποίο ΓΕΝΝΗΘΗΚΕΣ. Μην πεθάνεις προτού συναντήσεις τον ΑΝΘΡΩΠΟ που θα μπορούσες να ΓΙΝΕΙΣ. Μάθε τι ΕΙΣΑΙ, τι ΜΠΟΡΕΙΣ και τι ΑΝΤΕΧΕΙΣ. Στη ΖΩΗ δε γίνεται αυτό που λέμε αλλά εκείνο που πιστεύουμε ΒΑΘΥΤΕΡΑ για εμάς. Τα πάντα είναι ιστορίες και αφηγήσεις. Άλλαξε την ΑΦΗΓΗΣΗ που έχεις για εσένα και θα αλλάξει η ΖΩΗ σου. Πες μια ΝΕΑ δυναμική ΙΣΤΟΡΙΑ για σένα. Συνάντησε τον ΗΡΩΑ μέσα σου, τα χαρίσματα και τις ικανότητες σου. ΣΠΑΣΕ τις περιοριστικές πεποιθήσεις. ΣΥΝΔΕΣΟΥ με την αλήθεια σου, το φως, τον Θεό που κουβαλάς. Μην κοιτάς τι έπαθες αλλά τι ΜΠΟΡΕΙΣ να κάνεις. Στα λάθη σου δες τις κρυμμένες ΔΥΝΑΜΕΙΣ σου. Στις δοκιμασίες τις ΚΑΜΟΥΦΛΑΡΙΣΜΕΝΕΣ ευκαιρίες. Σήκω και πες ξανά την ιστορία σου με πείσμα, πάθος και ΔΙΨΑ για ζωή. Σίγουρα ΜΠΟΡΕΙΣ πολύ περισσότερα από εκείνα που σου είπαν και σε προγραμμάτισαν . ΓΙΝΕ αυτό που ΜΠΟΡΕΙΣ και δεν έγινες ακόμη. 


4. 
Μαρινέλλα - Οι νύχτες που έγιναν μεσημέρια του Γιάννη Ξανθούλη (Εκδόσεις Διόπτρα): Μια μεγάλη ερμηνεύτρια γίνεται αφορμή για ένα βιβλίο που εξιστορεί μέσα από πολύμηνες «μεσημεριανές» συζητήσεις όλη της τη ζωή κι ό,τι απόσταγμα προέκυψε σε μια καριέρα που αγγίζει κοντά εβδομήντα χρόνια διαρκούς παρουσίας. Η διαφορά από μια συνεπή βιογραφία είναι πως απέναντί της είχε τον Γιάννη Ξανθούλη σαν αντίστιξη στην αφήγηση της ζωής της. 



5. Δεκαεπτά κλωστές του Πάνου Δημάκη 
(Κάπα Εκδοτική)Το αγριότερο άγνωστο έγκλημα της Ελλάδας. Μια πραγματική ιστορία που συντάραξε τα Κύθηρα το 1909. Μια συναρπαστική κατάδυση στον ψυχισμό ενός ανθρώπου που είχε όσα ήθελε στη ζωή του, που βασιζόταν στην αποδοχή των γύρω του και τους το ανταπέδιδε απλόχερα.  Όμως η ξαφνική απόρριψη, η συνεχιζόμενη αδικία εναντίον του και ένας ολόκληρος κόσμος που καταρρέει γύρω του τον στρέφουν ενάντια σε όλους και τον οδηγούν στο πιο ειδεχθές έγκλημα που έγινε ποτέ στην Ελλάδα. Ένα συγκλονιστικό μυθιστόρημα, βασισμένο σε αληθινά γεγονότα, για τη μοίρα και τα παιχνίδια που παίζει εναντίον μας, για τα αόρατα νήματα που ορίζουν τη ζωή μας αλλά και τη δύναμη που πρέπει να βρούμε για να την ορίσουμε εμείς οι ίδιοι. Για την ηθική μιας κοινωνίας που μπορεί να καταστρέψει ανθρώπινες ζωές στον βωμό της κανονικότητας της αγέλης, που βασίζεται στο κουτσομπολιό, την κριτική και την κακόβουλη τάση των ανθρώπων να αναζητούν εξιλαστήρια θύματα. Παράλληλα, γι’ αυτή την ηθική που διαμορφώνει ο καθένας προσωπικά, όπως και ήρωας του βιβλίου, ο Καστελάνης, που τον οδηγεί στα ολέθρια αποτελέσματα απέναντι σε μια κοινωνία που τον αντιμάχεται.


Η ανάρτηση αποτελεί συνέχεια των Αναγνωστικών Προτάσεων των βιβλιοπωλείων