Book Review: Έτος Χωρίς Καλοκαίρι - Μανώλης Παλαβούζης

6 Μαρ 2021

 


Ο Μανώλης Παλαβούζης συστήθηκε στο αναγνωστικό κοινό, το 2018, μέσα από το πρώτο μέρος της διλογίας βιολογικού τρόμου με τίτλο «Ο Τέταρτος Καβαλάρης - Η Επώαση», που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Πηγή, κάνοντας ιδανικό ντεμπούτο στην ελληνική λογοτεχνία. Το 2019 ολοκλήρωσε την διλογία, με το δεύτερο μέρος «Ο Τέταρτος Καβαλάρης - Ο Όλεθρος». Το 2020 ο συγγραφέας επιστρέφει με το τρίτο προσωπικό μυθιστόρημα, ένα κλιματικό θρίλερ, με τίτλο «Έτος Χωρίς Καλοκαίρι».


 ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΒΙΒΛΙΟΥ:
α) Συγγραφέας: Μανώλης Παλαβούζης
β) Τίτλος: Έτος Χωρίς Καλοκαίρι
γ) Έτος Έκδοσης: 2020
δ) Έκδοση: Εκδόσεις Πηγή

Η ΚΡΙΤΙΚΗ ΜΟΥ: Η πρώτη μου επαφή με τον συγγραφέα έγινε το 2019, μέσα από το πρώτο του βιβλίο «Ο Τέταρτος Καβαλάρης - Η Επώαση»Αυτό το βιβλίο μάλιστα αποτέλεσε αφορμή να γνωρίσω προσωπικά τον συγγραφέα και τον Νοέμβριο του 2019 να είμαι στην ευχάριστη θέση, να προλογίσω σε βιβλιοπαρουσίαση στην Αλεξανδρούπολη, το δεύτερο και τελευταίο μέρος της διλογίας του. 

Το τρίτο βιβλίο του Μανώλη Παλαβούζη ήταν για καιρό στα αδιάβαστα βιβλία. Όμως έπρεπε να το διαβάσω για πολλούς, διάφορους αλλά και ευνόητους λόγους. Οφείλω να πω, πως ο όγκος του βιβλίου με τρόμαζε. Μάλιστα, κατά την ανάγνωση του με κούρασε, με το να το κρατώ στα χέρια μου. Βλέπετε είναι κοντά στις 700 σελίδες. Αλλά δεν με κούρασε με την ιστορία του. Το αντίθετο, το βιβλίο διαβάστηκε μέσα σε τρεις ημέρες.

Αρχικά οι εκδόσεις Πηγή, έχουν κάνει ένα καταπληκτικό εξώφυλλο. Σε συνδυασμό με την περίληψη στο οπισθόφυλλο, κεντρίζουν την προσοχή και προϊδεάζουν αρκετά για το τι θα επακολουθήσει.  

1815 Ινδονησία. Η έκρηξη του ηφαιστείου της Ταμπόρα, με το πέρασμα της, δεν αφήνει μόνο κατεστραμμένα σπίτια αλλά επηρεάζει το κλίμα όλης της γης. Ο Πιέρ Λεγκέ, ένας Γάλλος στρατιώτης, θα βγει λαβωμένος από τη Μάχη του Βατερλώ, θα αιχμαλωτιστεί από Άγγλους στρατιώτες, θα γνωρίσει την κόρη του αρχηγού, Φρέγια και όλοι μαζί θα προσπαθήσουν να επιβιώσουν, μετά την έκρηξη του ηφαιστείου. Καλοκαίρι 2020 η ιστορία θα επαναληφθεί. Ο Φίλιππος και ο αδερφός του Μάρκος, θα βρεθούν στην Σκωτία και στο όρος Μπεν Νέβις, για αναρρίχηση, όταν θα γίνει έκρηξη του ηφαιστείου Κοριάσκι. Στο δρόμο προς την επιβίωση θα γνωρίσουν την Μπεατρίς και τον γιό της Λόγκαν. Η έκρηξη του ηφαιστείου είναι μόνο η αρχή. Όσο η ηφαιστειακή τέφρα διασπείρεται στην ατμόσφαιρα, ο πλανήτης βυθίζεται στο σκοτάδι. Μαζί θα φέρει πτώση της θερμοκρασίας και ένα σωρό άλλα πράγματα που κανείς από τους πρωταγωνιστές της ιστορίας, δεν μπορεί να διανοηθεί. Για την επιβίωση τους, θα χρειαστεί να διασχίσουν την μισή Ευρώπη και να φτάσουν στο Νότο, και στην Ελλάδα. Όμως στο δρόμο τους θα συναντήσουν αρκετά εμπόδια. Το θέμα είναι αν μπορέσουν να τα ξεπεράσουν!!!

Ακόμα και τις πιο δύσκολες ώρες, η ελπίδα συνεχίζει να επιβιώνει. Αυτή η μικρή κατεργάρα είναι το φως σε κάθε σκοτάδι

Ο Μανώλης Παλαβούζης, παρουσιάζει την ιστορία του, σε τέσσερα κεφάλαια αλλά σε δύο διαφορετικούς χρόνους. Όπως και στον Τέταρτο Καβαλάρη ετσι και σε αυτήν την ιστορία, ο συγγραφέας μάς μεταφέρει πίσω στο χρόνο. Αυτή τη φορά, ωστόσο δεν μάς μεταφέρει στον Μεσαίωνα, αλλά στο 1815, σε μια πραγματική έκρηξη ηφαιστείου. Εκείνη η χρονιά αποκαλέστηκε ως «Έτος χωρίς Καλοκαίρι», σύμφωνα με τα εισαγωγικά στοιχεία που δίνει ο συγγραφέας, στην αρχή του βιβλίου. Εν μέρει η ιστορία που παρουσιάζει ο συγγραφέας, βασίζεται σε αληθινά γεγονότα. 

Ο συγγραφέας παντρεύει μοναδικά την μυθοπλασία, με τα ιστορικά γεγονότα. Αρχής γενομένης, από το 1815. Τοποθετεί τους χαρακτήρες εκείνη την χρονική στιγμή, παρουσιάζοντας παράλληλα την εποχή που ο γαλλικός στρατός με αρχηγό τον Ναπολέοντα πολεμούσε τους Άγγλους κι όλο το συνάφι τους. Οι απώλειες ήταν τρομακτικές και από τις δύο πλευρές. Ο ίδιος ο συγγραφέας μάλιστα αναφέρεται και στο ρόλο που έπαιξαν οι βασιλικοί Δραγώνοι. Σε αυτήν μάλιστα τη χρονική στιγμή, οι δύο χαρακτήρες, ένας Γάλλος και μια Αγγλίδα, ο Πιέρ και η Φρέγια, θα έρθουν κοντά και μαζί θα αρχίσουν έναν αγώνα επιβίωσης, έπειτα από την έκρηξη του ηφαιστείου.

Όσο περίεργο κι αν ακούγεται, σ΄ ένα πεδίο μάχης υπάρχουν και χειρότερα πράγματα από τον θάνατο

Στη δεύτερη ιστορία, ο συγγραφέας, μας μεταφέρει στο παρόν. Συστήνει άλλους χαρακτήρες που ωστόσο δεν φαίνεται να συνδέονται με τους πρωταγωνιστές της πρώτης ιστορίας. Το μόνο κοινό που έχουν είναι ότι όλοι τους, προσπαθούν να επιβιώσουν από το μέλλον που προδιαγραφόταν σκοτεινό. Δυο ιστορίες διαφορετικές μεταξύ τους, που όμως συνδέονται με μια έκρηξη ηφαιστείου. Δυο ιστορίες που οι πρωταγωνιστές του θα ξεχάσουν για τα καλά ότι πρόκειται για καλοκαίρι. 

Η έκρηξη ήταν το φιτίλι μόνο που θα πυροδοτούσε κάτι εντελώς διαφορετικό, κάτι θανάσιμα διαφορετικό. Κάτι που ο πλανήτης και οι άνθρωποι είχαν αιώνες να βιώσουν

Χωρίζοντας την ιστορία, σε τέσσερα κεφάλαια, ο συγγραφέας κάνει την έκπληξη και δοκιμάζεται και σε ένα άλλο είδος, αυτό της ποίησης. Στην αρχή του κάθε κεφαλαίου υπάρχει ένα τετράστιχο ποίημα, σαν προπομπός της ιστορίας, σε έμμετρο λόγο, που μου άρεσε πολύ. Ακόμα και οι τίτλοι των κεφαλαίων (Πορφυρή Δύση, Λυκόφως, Σκοτάδι, Λυκαυγές) είναι ικανοί να σου διεγείρουν την προσοχή και να κρατήσουν τον ενδιαφέρον μέχρι τέλους. 

Ο συγγραφέας γραφεί με απλό αλλά ιδιαίτερο λόγο, που δεν κουράζει. Γίνεται αρκετά περιγραφικός, (κάποια σημεία χρειάστηκε να τα προσπεράσω) και δημιουργεί στον αναγνώστη δυνατές εικόνες. Παράλληλα μάς ταξιδεύει στην Αγγλία και τη Σκωτία και καταλήγει στη Γαλλία και τα κάστρα της. Αναφέρεται ταυτόχρονα στα ακραία καιρικά φαινόμενα που έπληξαν τη γη, δίνει πληροφορίες για τα ηφαίστεια και για τον Δείκτη Ηφαιστειακής Εκρηκτικότητας (VEI) ενώ επισημαίνει και τις περιπτώσεις του Βεζούβιου και της Πομπηίας, πόλεις που θάφτηκαν κάτω από τη λάβα ηφαιστείου. 

Ο κόσμος μας αλλάζει. Από πάντα άλλαζε, μόνο που τώρα η αλλαγή έρχεται γρηγορότερα από άλλες φορές, με πιο βίαιες αλλαγές, πιο άμεσες, πιο ορατές. Όμως δεν είναι η πρώτη φορά, ούτε και θα είναι η τελευταία. 

Παράλληλα με την πλοκή, ο συγγραφέας αναφέρεται σε υπαρκτά πρόσωπα, που άφησαν το στίγμα τους στη τέχνη, με τα έργα τους και συνδέονται με την ιστορία με απίστευτο τρόπο όπως ο ποιητής Λόρδος Μπάιρον, η συγγραφέας Μαίρη Σέλλεϋ κι ο συγγραφέας John William Polidori. Επιπρόσθετα ο συγγραφέας θίγει πολλά ζητήματα, διατυπώνοντας τις σκέψεις του μέσα από τους χαρακτήρες που έχει δημιουργήσει. Ζητήματα που αφορούν την ενδοοικογενειακή βία, την προσφυγική κρίση και τη στάση που τηρεί η Ευρώπη, τις διατροφικές επιλογές του καθενός ακόμα και τα μέσα πληροφόρησης. Ο συγγραφέας χαρακτηριστικά αναφέρει πως η τηλεόραση είναι τόσο ελεγχόμενη που δεν θα γίνει ποτέ αληθινό μέσο πληροφόρησης. Δεν διστάζει μάλιστα να αναφερθεί στο ελληνικό σύστημα υγείας και εκπαίδευσης, ρίχνοντας τα πυρά τους στους πολιτικούς. 

Τέλος όσο εξελίσσεται η ιστορία, οι χαρακτήρες τόσο της πρώτης όσο και της δεύτερης ιστορίας, περνάνε αρκετές δοκιμασίες, μέσα από τις οποίες έρχεται η ανανέωση, η φαντασία, και αφυπνίζεται η δημιουργικότητα του ανθρώπου. Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι ανθρώπινες σχέσεις δοκιμάζονται για άλλη μια φορά και ίσως αυτό να μάς προβληματίσει

Όλοι κάνουμε πράγματα για τα οποία αργότερα μετανιώνουμε, είναι μέρος της φύσης μας να αναθεωρούμε και να επανεξετάζουμε

Εν κατακλείδι, το τρίτο βιβλίο του Μανώλη Παλαβούζη «Έτος Χωρίς Καλοκαίρι» είναι ένα δυνατό και καλογραμμένο μυθιστόρημα που περιστρέφεται γύρω από το περιβάλλον και το κλίμα της γηςΟ λόγος του συγγραφέα και οι γνώσεις του στην περιβαλλοντολογία εγγυώνται ένα αποτέλεσμα που θα σας συναρπάσει και παράλληλα θα σας προβληματίσει. Ένα φανταστικό κλιματικό θρίλερ με ψήγματα αλήθειας, γρήγορη ροή, αγωνία, δράση, ανθρωποκυνηγητό, έρωτες, ανατροπές αλλά και μηνύματα που αφορούν τις ανθρώπινες σχέσεις, την κακοποίηση των γυναικών, το βιγκανισμό και το προσφυγικό φαινόμενο. Το φινάλε του θα μπορούσε να είναι βγαλμένο από ταινία!!! 

Πλοκή: 
Καλοκαίρι 1815 Τα κανόνια του Βατερλώ έχουν µόλις σιγήσει. Ο Γάλλος στρατιώτης Πιερ Λεγκέ πιάνεται αιχµάλωτος των Άγγλων, όµως η αιχµαλωσία του παίρνει µια εντελώς αναπάντεχη τροπή. Στη µακρινή Ανατολή ξυπνάει ο τρόµος, µε τη µορφή ενός ηφαιστείου. Ο Πιερ θα γνωρίσει τη Φρέγια, θα πολεµήσουν για τη ζωή τους και θα προσπαθήσουν να επιβιώσουν µέσα σε έναν κόσµο που βυθίζεται συνεχώς στο σκοτάδι. Καλοκαίρι 2020 Ο Φίλιππος και ο αδερφός του Μάρκος βρίσκονται σε διακοπές στη Σκωτία, όταν ο κόσµος σκεπάζεται από την ηφαιστειακή τέφρα. Η κολοσσιαία ηφαιστειακή έκρηξη καταποντίζει την παγκόσµια θερµοκρασία, φέρνοντας σκοτάδι και θάνατο. Η µόνη διέξοδος, ο θερµότερος Νότος. Τα δύο αδέρφια θα συναντήσουν την Μπεατρίς µε τον γιο της. Θα βρεθούνε κυνηγηµένοι από µια φονική συµµορία που έχει ως στόχο να τους εξοντώσει, θα διασχίσουν τη µισή Ευρώπη, όµως ο αληθινός τους εχθρός είναι το ίδιο το κλίµα. Ένα σενάριο που επαναλαµβάνεται ανά τους αιώνες, µε την ίδια φονικότητα, ένα φυσικό φαινόµενο που κλονίζει τα θεµέλια του ανθρώπινου πολιτισµού, οδηγώντας τους ήρωες στα άκρα, εκεί όπου ο χρόνος κυλάει αντίστροφα προς το Έτος Χωρίς Καλοκαίρι. 


4 στα 5




* Η ανάρτηση είναι καθαρά προσωπική γνώμη. Μπορείτε να βρείτε εδώ κι άλλες κριτικές μου σε βιβλία που έχω διαβάσει

Δημοσίευση σχολίου

«Μένουμε σπίτι» (29) #Hashtag (9) #psichogiosbooks (1) #SummerTimes (1) 121words (3) 2010 (3) 2011 (13) 2012 (35) 2013 (72) 2014 (55) 2015 (71) 2016 (80) 2017 (156) 2018 (197) 2019 (161) 2020 (171) 2021 (124) 2022 (103) 2023 (69) 2024 (22) 28 Οκτωβρίου 1940 (1) 5 πράγματα που δεν γνώριζες (9) Αγίου Βαλεντίνου (3) ΑΕΚ (4) Αθήνα (1) Αθλητισμός (17) Άκης Πετρετζίκης (1) Αλεξανδρούπολη (62) Αληθινές Ιστορίες (13) ΑλληΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ (2) Αλμυρές Απολαύσεις (2) Αναγνωστικές Συνήθειες (4) Αναδημοσιεύσεις (45) Ανέκδοτες Ιστορίες (1) Αποκλειστικά (29) Απόκριες (2) Απολογισμός (6) Αυτοβελτίωση (7) Αυτοέκδοση (3) Αφιέρωμα (26) Βαγγέλης Γιαννίσης (8) Βιβλίο (402) Βιβλιονέα (25) Βιβλιοπροτάσεις (10) Βιβλιοπωλεία (5) Για το all4fun (13) Για το OpenMind (36) Γιάννα Τερζή (4) Γιάννης Πλούταρχος (11) Γιώργος Γιαννιάς (4) Γιώργος Γιώτσας (6) Γιώργος Δάμτσιος (15) Γιώργος Πολυχρονίδης (4) Γλυκά των Χριστουγέννων (4) Γλυκιές Αμαρτίες (21) Γνώριζες ότι .... (8) Γράφουν... (32) Δελτίο τύπου (11) Δημήτρης Σίμος (10) Διαγωνισμός (154) ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΌΣ BY AVON (29) Διατροφή (1) Διάφορα (72) Διήγημα (1) Εθνική Επέτειος/Εορτές (1) Εικόνες (50) Εκδηλώσεις (2) εκδόσεις Άγκυρα (2) εκδόσεις ΑΕΝΑΟΝ (8) εκδόσεις Ανάτυπον (5) εκδόσεις ΑΝΙΜΑ (1) εκδόσεις Αύρα (2) εκδόσεις Βακχικόν (3) εκδόσεις Βάρφη (3) εκδόσεις ΓΑΒΡΙΗΛΙΔΗΣ (2) εκδόσεις Γράφημα (2) εκδόσεις ΔΙΟΠΤΡΑ (24) εκδόσεις Δωρικό (1) εκδόσεις Ελκυστής (5) εκδόσεις Ελληνική Πρωτοβουλία (3) εκδόσεις Ελληνοεκδοτική (3) εκδόσεις ΕΞΗ (2) εκδόσεις ΕΣΟΠΤΡΟΝ (2) εκδόσεις ΖΕΝΙΘ (2) εκδόσεις Θύραθεν/Επιλογή (1) εκδόσεις ΙΚΑΡΟΣ (5) εκδόσεις ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ (5) εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ (2) εκδόσεις Κλειδάριθμος (45) Εκδόσεις Κύφαντα (1) εκδόσεις ΛΙΒΑΝΗ (9) εκδόσεις Λυκόφως (29) εκδόσεις ΜΑΤΙ (1) εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ (30) εκδόσεις ΜΙΝΩΑΣ (1) εκδόσεις ΟΞΥ (4) εκδόσεις Οσελότος (2) εκδόσεις ΟΣΤΡΙΑ (4) εκδόσεις Παπαδόπουλος (2) εκδόσεις ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣΘΡΑΚΗΣ (1) εκδόσεις ΠΑΤΑΚΗ (7) εκδόσεις Πηγή (45) εκδόσεις ΠΝΟΗ (7) εκδόσεις Ρώμη (1) εκδόσεις Σαιξπηρικόν (1) εκδόσεις ΣΙΔΕΡΗΣ (4) εκδόσεις Υδροπλάνο (10) εκδόσεις Φίλντισι (4) εκδόσεις Φυλάτος (4) εκδόσεις Χάρτινη Πόλη (2) εκδόσεις Ψυχογιός (48) εκδόσεις ΩΚΕΑΝΙΔΑ (2) εκδόσεις Anubis (3) εκδόσεις Bell (25) εκδόσεις Bookstagram (1) εκδόσεις IWrite (13) εκδόσεις Key Books (1) εκδόσεις McRiver Publications (1) εκδόσεις Nightread (7) εκδόσεις Opera (2) εκδόσεις Polaris (1) εκδόσεις Printa-Ροές (1) εκδόσεις Sanofi-Aventis (1) εκδόσεις Workshop (1) Εκπαιδευτικό Υλικό (1) Ελένη της Θράκης (2) Ελληνικές Σειρές (9) Ελληνική Λογοτεχνία (175) Ελληνικός Κινηματογράφος (18) Ενημερωτικά (8) Έτερος εγώ (4) Ευ Ζην (7) Εύκολα και Γρήγορα (16) Ευτυχία Γιαννάκη (3) Ευχές (25) Ζυμαρικά (5) Ζύμες/Πίτες/Ψωμιά (2) Η Βιβλιοθήκη μου (258) Ημερολόγιο (14) Θεατρικό έργο (3) Θέατρο (41) Θεσσαλονίκη (1) Θοδωρής Παπαθεοδώρου (4) Θρακιώτες Συγγραφείς (34) Θρακιώτικη ποίηση (13) Καίτη Οικονόμου (5) Καλό μήνα (5) Καλοκαίρι (34) Κάπα Εκδοτική (2) Κινηματογραφικά Νέα (11) ΚΛΑ (10) Κομοτηνή (1) Κριτικές (242) Κριτικές Ταινιών (149) Κυρίως Πιάτο (6) Λένα Μαντά (5) Λήψεις (7) λληνική Λογοτεχνία (1) Μακιγιάζ (1) Μαντινάδες (1) Μαραθώνιος Ανάγνωσης (2) Μαρία Τζιρίτα (9) Μάριος Δημητριάδης (6) Μεγάλες Αλήθειες (11) Μηνύματα (35) Μια στιγμή σε ένα ποίημα (15) Μίνι Συνέντευξη (3) Μόνο Σοκολάτα (7) Μουσεία (2) Μουσικά Νέα (17) Μουσική (148) Ξένες Σειρές (1) Ξένη Λογοτεχνία (57) Ολυμπιακοί Αγώνες (2) Όσπρια (1) Παγκόσμιες Ημέρες (8) Παιδικές Αναμνήσεις (4) Παιδική Λογοτεχνία (21) Παιχνίδια (4) Παρουσίαση (6) Παρτιτούρες για μπουζούκι (12) Πάσχα (14) Περί ορέξεως (38) Περιοδικό (4) Περιποίηση Επιδερμίδας (1) Ποδηλατοβόλτα (3) Ποίηση (19) Πολιτισμός (18) Προ(σ)κλήσεις (11) Πρόγραμμα Περιοδείας (1) Πρόσωπα (112) Προσωπική Φροντίδα (3) Προσωπικότητες (5) Προτάσεις (4) Προτεινόμενα Βιβλία (19) Πρώτες Βοήθειες (5) Πως να... (6) Ρόδος (4) ρόφημα (1) Σαμοθράκη (1) Σκέψεις Ρεαλιστικές (16) Σκοτεινές Πόλεις (2) Στα μονοπάτια της παράδοσης (23) Στιγμές από την ζωή μου (38) Συναυλίες (15) Συνδρομητικά Κουτιά (2) Συνεντεύξεις (98) Συνεργασίες (2) Σχολείο (16) Σχολικές Αναμνήσεις (10) Σχολικές Δράσεις (5) Τα αγαπημένα μου (28) Τα Κείμενα μου (126) Ταινίες (161) Ταξίδια (12) Τέχνες (9) Τεχνολογία (11) Τηλενουβέλες (5) Τηλεόραση (28) Τι έκανα το μήνα.... (13) Το μπαούλο της γιαγιάς (6) Το Χαμόγελο του Παιδιού (2) Τοπικά Νέα (3) Τοπική Κουζίνα (4) τραγούδια (126) Τραγουδιστές/Συγκρότημα (60) ΤραγούδιΤουΜήνα (38) Φωτογραφία (27) Φωτογραφία του Μήνα (13) Φωτογραφικό Αρχείο (22) Χίλντα Παπαδημητρίου (3) Χριστούγεννα (28) Χριστουγεννιάτικα πάρκα (2) Χρονομπαούλο (10) Χρυσηίδα Δημουλίδου (5) Agatha Christie (1) ASMR (1) AVON (32) AVON REVIEW (3) AVONTIPS (2) Bernard Lenteric (3) Blog (9) Blogαλλαγές (8) Book tour (3) Camilla Läckberg (4) CD/DVD (1) Cinobo (5) Coffee and Breakfast (4) Comenius (1) Comics (3) Dan Brown (2) Download (5) E-book GiveAway (14) E-shop (3) Ertflix (2) Eurovision (4) EurovisionNews (2) FancyOwl (6) Film Festival (6) GiftBox (45) GlutenFree (4) Goodreads (1) Halloween (4) Handmade (2) HappyBirthday (2) Health & Style (30) Horrorant Film Festival (5) How to... (5) instaphoto (56) Jo Nesbo (8) Jojo Moyes (5) KIDS SAVE LIVES (2) KidsGiveAway (14) kserotiefages.gr (3) LIVE (15) Maginspire🎁 (2) MovieInCinema (164) MovieOnDVD (12) MovieOnline (23) My Project (1) My Stories (2) My YouTube Videos (59) Netflix (37) NetflixReview (36) Nina George (3) NonStopMix (3) nyctophilia.gr (3) Online (6) p (1) Photo-A-Day (15) playlist (27) Rest In Peace(RIP) (3) Stephen King (23) Tips (25) Top 5 (30) Trailer (4) tralala.gr (6) Tv Series (38) Unboxing (11) Wikipedia (1) YouTube (148)