Βαγγέλης Δημούδης: Ένας γνήσιος εκφραστής της θρακιώτικης παράδοσης

Από τους γνήσιους εκφραστές της θρακιώτικης παράδοσης ο Βαγγέλης Δημούδης γεννήθηκε το 1954 στην Καρωτή Διδυμοτείχου του Νομού Έβρου. Είναι χορευτής, χοροδιδάσκαλος, παίζει ούτι και τραγουδάει. Το 1972 κατέβηκε στην Αθήνα μαζί με όλη τη μουσικοχορευτική ομάδα του χωριού του για να παρουσιάσουν θρακιώτικους χορούς στο θέατρο «Δώρα Στράτου», όπου και παρέμεινε για είκοσι χρόνια.  Από το 1983 συνεργάζεται με τον συγχωριανό και δάσκαλό του στο τραγούδι Χρόνη Αηδονίδη. Έχει επίσης συνεργαστεί με διάφορους αξιόλογους καλλιτέχνες παραδοσιακής μουσικής, ενώ έχει συμμετάσχει σε συναυλίες στην Αθήνα και σε άλλες ελληνικές πόλεις, καθώς και στο εξωτερικό. Ο ίδιος πιστεύει πως "Το θρακιώτικο τραγούδι είναι πολυπολιτισμικό, πολυφωνικό, πλούσιο χορευτικά και μουσικά  και η παράδοσή μας είναι διαχρονική"

Σήμερα, ο Βαγγέλης Δημούδης δραστηριοποιείται και στους τρεις τομείς της τέχνης του. Στον χορό, ως ειδικός των θρακιώτικων χορών, αλλά με ταλέντο και πολυετή πείρα στους χορούς όλων των ελληνικών περιοχών, συνεχίζει τη διδασκαλία κυρίως σε σεμινάρια παραδοσιακών χορών στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Ως μουσικός και τραγουδιστής διδάσκει ούτι και παραδοσιακό τραγούδι, ενώ συνεχίζει τις παρουσιάσεις θρακιώτικου ή γενικού ρεπερτορίου, είτε με μόνιμες συνεργασίες, είτε με συναυλίες εντός και εκτός Ελλάδας.

Ως χορευτής, χοροδιδάσκαλος, μουσικός και τραγουδιστής έχει ταξιδέψει σε όλες τις ηπείρους πρεσβεύοντας επάξια την Ελληνική παράδοση χαρίζοντάς της προοπτική και φρεσκάδα.

Έχει συμμετάσχει σε πολλές δισκογραφικές παραγωγές· στην προσωπική του δισκογραφία ανήκουν οι δίσκοι: Τραγούδια της Β. Θράκης (1979), Πουλάκι κλαίει μονάχο (1997) και Ηλιοβασίλεμα στον Έβρο (2004).

Ακούστε παρακάτω το τραγούδι "Πουλάκι κλαίει μοναχό" __________________________________________________________ 
Το blog αποτελεί μια ερασιτεχνική προσπάθεια όπου εκφέρεται καθαρά η προσωπική μου άποψη. Επιτρέπεται η χρήση και η αναδημοσίευση άρθρων και φωτογραφιών του blog, με σαφή αναφορά στην αρχική πηγή τους. Ότι δημοσιεύετε σ΄αυτή τη σελίδα είναι πνευματική ιδιοκτησία του blog Οι Δικές μου Στιγμές Copyright © 2010 XP All rights reservedΔεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.