TRAVEL GUIDE: Σύμη - Πανορμίτης

Τι κι αν είναι Σεπτέμβρης; Η Σύμη, δεν είναι μόνο καλοκαιρινός προορισμός. Είναι όπως λένε, ένας μικρός παράδεισος χαλάρωσης, παντός καιρού. Όταν πάρει κανείς το καραβάκι από τη Ρόδο προς τη Σύμη θα νομίζει ότι έχει βρεθεί κάπου μαγικά. Κάθε φορά όταν πηγαίνω στη Ρόδο, η Σύμη για μένα αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι των διακοπών μου. Γι΄αυτό κι εσύ αν βρεθείς στη Ρόδο, πάρε το καραβάκι και πήγαινε στη Σύμη και μετά στον Πανορμίτη.

Ένα από τα πιο όμορφα νησιά των Δωδεκανήσων, η Σύμη είναι ένας μαγικός προορισμός, που τίποτα δεν είναι ψεύτικο. Είναι όλα αληθινά και μαγικά, με τα ιδιαίτερα παρατεταγμένα, πολύχρωμα σπιτάκια-αρχοντικά, με παντζούρια σε άλλη απόχρωση. Στο λιμάνι το "Ρολόι", σας καλωσορίζει, ένα επιβλητικό κατασκευάσμα του 1881, το οποίο όλοι οι ψαράδες και οι τουρίστες, από κάθε γωνιά του κόσμου, ερχόμενοι εδώ αντικρίζουν πρώτο πρώτο και μπροστά του το άγαλμα του μικρού ψαρά, το Μιχαλάκι. Εδώ θα δείτε και το «Περιστέρι της Ειρήνης» του διάσημου γλύπτη από τη Σύμη, Κώστα Βαλσάμη. 

Το Πετρίδειον Ωρολόγιον, αλλιώς Ρολόι
χτίστηκε το 1881, από τον
Γεώργιο Νικήτα Πετρίδη

Μια βόλτα στο γιαλό και θα δείτε παραδοσιακά καφενεία, καφετέριες και εστιατόρια, πάγκους με σπόγγους αλλά και βότανα, από τα σπάνια και μοσχομυριστά που μόνο στη Σύμη μπορεί να συναντήσει κανείς. Την Καλή Στράτα, ενώνει το γιαλό με το Χωριό, με τα 500 πέτρινα σκαλιά και τα χαλάσματα κατά μήκος. Το Χωριό (Άνω Σύμη) με τα περίφημα τέμπλα και τις χαλικόστρωτες αυλές, με τα πανέμορφα ξωκλήσια, και ο λόφος της Νουλιάς, με τους Μύλους και το Ποντικόστρατο. 
Τα ιδιαίτερα παρατεταγμένα σπιτάκια-αρχοντικά

Για δροσερά διαλείμματα από τις πολύ ψηλές θερμοκρασίες που ψήνουν το νησί κάθε καλοκαίρι είναι οι εξής παραλίες: 

 • Η παραλία Νος, που είναι η πιο κοντινότερη αλλά και δημοφιλέστερη, πηγαίνοντας με τα πόδια.
 • Το δημοφιλές Πέδι, που μπορεί κανείς πάει με τα πόδια, με λεωφορείο ή  ταξί.
 • Στην εντυπωσιακή παραλία του Αϊ Γιώργη, με τον επιβλητικό βράχο που υψώνεται στα 300μ.
 • Η γραφική Νάνου, με τα θεόρατα κυπαρίσσια.
 • Ο αμμουδερός Αϊ Νικόλας, με τα δέντρα που του κάνουν φυσική σκιά.
 • Στον όρμο της Μαραθούντας, με τα πεντακάθαρα νερά.
 • Ο βοτσαλωτός Νύμος, στη βόρεια Σύμη
 • Ο μεγάλος & βαθύς Άγιος Αιμιλιανός, με το βότσαλο και τα βουνά περιμετρικά.
 • Η μεγάλη παραλία του Νημποριού.
 • Το ήρεμο Τόλι στα νότια του νησιού.
 • Στο βραχώδες νησάκι της Αγ. Μαρίνας
 • Και η όμορφη παραλία της Φανερωμένης, την οποία θα βρείτε στον Πανορμίτη, σε απόσταση 20΄ με τα πόδια.

Τοπικές λιχουδιές
Δοκιμάστε τοπικές λιχουδιές, όπως το συμιακό γαριδάκι, το λικέρ φραγκοσυκιάς, τα ακούμια (λουκουμάδες με κανέλα, ζάχαρη και ντόπιο μέλι), τις γαελόπιτες (τηγανητά πιτάκι με αθερίνα) και τα βουτυρένια κουλουράκια.

Ακούμια Σύμης

Στον Πανορμίτη, μια ώρα με το καράβι, από τη Σύμη, μόλις μπει το καράβι στο γραφικό λιμάνι, προβάλλει χτισμένο επάνω σε βράχους, το ιστορικό Μοναστήρι τού Πανορμίτη, δηλαδή η Μονή του Αρχαγγέλου Μιχαήλ. Εκεί φυλάσσεται η θαυματουργή εικόνα τού Αρ­χαγγέλου, όπου πλήθος πιστών, τουριστών, προσκηνυτών μεταβαίνουν όλο το χρόνο είτε για τάμα είτε για μια επίσκεψη. Το Μοναστήρι δεν είναι μόνο Συμιακό προσκύνημα αλλά πανδωδεκανησιακό και πανελλήνιο. Στη Μονή έχουν ιδρυθεί δύο μουσεία, ένα εκκλησιαστικής τέχνης και ένα λαογραφικό. Υπάρχει, επίσης Βιβλιοθήκη με μεταβυζαντινά χειρόγραφα. Η Μονή γιορτάζει στις 8 Νοεμβρίου και την Πεντηκοστή.
Μοναστήρι Πανορμίτη
(πάνω από το καράβι)

Μοναστήρι Πανορμίτη
(Από τη μέσα πλευρά)

Ένας μαγικός & καλοκαιρινός προορισμός σας περιμένει να τον ξεναγήσετε. Κι αν τυχόν βρεθείτε στο νησί της Σύμης μην παραλείψετε να πάτε και στον Πανορμίτη, να ανάψετε ένα κεράκι, μπορεί και να γίνει το θαύμα που περιμένετε(= το ταξίδι συνεχίζεται).


__________________________________________________________ 

Το blog αποτελεί μια ερασιτεχνική προσπάθεια όπου εκφέρεται καθαρά η προσωπική μου άποψη. Επιτρέπεται η χρήση και η αναδημοσίευση άρθρων και φωτογραφιών του blog, με σαφή αναφορά στην αρχική πηγή τους. Ότι δημοσιεύετε σ΄αυτή τη σελίδα είναι πνευματική ιδιοκτησία του blog Οι Δικές μου Στιγμές Copyright © 2010 XP All rights reserved

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.