28η Οκτωβρίου 1940: Το ΟΧΙ και το ΝΑΙ

28η Οκτωβρίου 1940
Μια μέρα που χάραξε την πιο φωτεινή τροχιά στη σύγχρονη ελληνική ιστορία. 

28η Οκτωβρίου
Απειλή! Επίθεση! Πόλεμος! Βομβαρδισμοί σε πόλεις. Φωτιά στο μέτωπο!
"Των εχθρών τα φουσάτα πέρασαν, σαν το λίβα που καίει τα σπαρτά, με κανόνια τις πόλεις χάλασαν, μας άναψαν φωτιές στα χωριά".
Μα η ελληνική ψυχή στήθηκε ορθή, ολόρθη, γεμάτη λεβεντιά, γεμάτη Ελλάδα! Γεμάτη ΟΧΙ. Μέσ΄στον κίνδυνο, άφοβη. Μέσ΄στα βλήματα, ατρόμητη. Μεσ΄στην παγωνιά, φλόγα!


Τρεις τα μεσάνυχτα της 28ης Οκτωβρίου του 1940. Και ο πρεσβευτής της Ιταλίας στην Ελλάδα έρχεται και ξυπνάει τον Έλληνα πρωθυπουργό Ιωάννη Μεταξά. Του βάζει στα χέρια το τελεσίγραφο του Ιταλού δικτάτορα Μπενίτο Μουσολίνι. Τι του ζητάει; Να αφήσουν οι Έλληνες τα Ιταλικά στρατεύματα να μπουν ελεύθερα στην Ελλάδα, γιατί του χρειάζονται ορισμένες βάσεις για τον πόλεμο που γίνεται. 

Για να καταλάβουμε τι σήμαιναν όλα αυτά, να δείξουμε που βρισκόταν ο κόσμος εκείνη την εποχή. Λοιπόν η Γερμανία του Χίτλερ  με υψωμένη τη σημαία του Ναζισμού, του στενόψυχου και αδίστακτου εθνικισμού, είχε ξεχυθεί σα λάβα και σκέπαζε την παραλυμένη από τον τρόμο Ευρώπη, Αυστρία, Τσεχοσλοβακία, Πολωνί, Βέλγιο, Ολλανδία, Λουξεμβούργο, Δανία, Νορβηγία ακόμη και η Γαλλία είχαν σαρωθεί. Η Αγγλία βομβαρδιζόταν σκληρά και περίμενε Γερμανική εισβολή. Στο πλευρό της ακάθεκτης Ναζιστικής Γερμανίας και η φασιστική Ιταλία με ηγέτη τον Μουσολίνι. Και αυτός με όνειρό του να αναστήσει την αρχαία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία είχε κατακτήσει την Αβησσυνία κι είχε πατήσει το πόδι του στην Αλβανία. Συνέχεια φοβέριζε τη μικρή μας Ελλάδα και με τον άνανδρο τορπιλισμό του εύδρομου "Έλλη"  στο λιμάνι της Τήνου ανήμερα της Παναγίας, δεκαπέντε Αυγούστου ζήταγε να μας εξουθενώσει. Και τώρα ζητάει με θράσος να του παραδοθούμε. 

Σκληρή η ώρα τούτη για τον Ιωάννη Μεταξά και την Ελλάδα. Οι Έλληνες είμαστε λίγοι και οι Ιταλοί 40.000.000 και πάνοπλοι, με ισχυρή αεροπορία, με μεγάλο ναυτικό, με πλήθος μηχανοκίνητα. Οι Έλληνες είμαστε ξεματωμένοι με τη Μικρασιατική καταστροφή. Είμαστε και οικονομικά εξαντλημένοι  με το ενάμισυ εκατομμύριο πρόσφυγες που είχαμε δεχθεί. Κια φυσικά ελάχιστα οπλισμένοι. Τι απάντηση θα δοθεί στο Ιταλικό τελεσίγραφο; Η γνωστή, η ιστορική, η γνήσια Ελληνική λέξη: ΟΧΙ.

ΟΧΙ δε σου παραδίνουμε τον τόπο μας. ΟΧΙ θα αντισταθούμε, Θα πολεμήσουμε. Ο λόγος αυτός ΟΧΙ, πέρασε από στόμα σε στόμα, από καρδιά σε καρδιά κι έγινε φωνή των Ελλήνων. όλων των Ελλήνων. Φωνή της πολιτείας, της εκκλησίας, του Στρατού, του Λαού. Οι Έλληνες άνδρες, γυναίκες, παιδιά, εντόπιοι και απόδημοι , όλοι με μια φωνή φώναξαν με όλη τη δύναμη της ψυχής τους ΟΧΙΟΧΙ στην υποδούλωση και τη σκλαβιά. 

Δηλαδή ΝΑΙ στον δίκαιο πόλεμο, ΝΑΙ στην ελευθερία, ΝΑΙ στη θυσία, ΝΑΙ στην Ελλάδα, Και το ΝΑΙ αυτό το σφράγισαν με δεήσεις, παρακλήσεις και ικεσίες  στον Ύψιστο. Το αγίασαν με το να αναγορεύουν αρχιστράτηγο τους τη υβρισμένη Παναγία μας. Και πολέμησαν οι Έλληνες με πίστη, ανδρεία, αυταπάρνηση. Πολέμησαν και με τη βοήθεια της Μεγαλόχαρης, με τη χάρη του Χριστού μας νίκησαν. Και ήταν η νίκη τους μεγάλη. Νίκη θαύμα.Νίκη βοήθεια σε όλον τον κόσμο, νίκη που προδίκασε το τέλος του Β΄Παγκόσμιου Πολέμου. 

Από τότε οι Έλληνες στη θύμηση του έπους του ΄40 ανανεώνουμε την απόφαση να λέμε πάντα το ΟΧΙ μας σ΄όποιον έρχεται εθνικά ή ηθικά να μας σκλαβώσει. Να λέμε σταθερά το ΝΑΙ στη γλυκύτατη πατρίδα Ελλάδα. ΝΑΙ στον ελευθερωτή Χριστό, που κυβερνάει την Ιστορία και υψώνει τους ενάρετους και ηρωικούς λαούς. 

Το 1940 σώσαμε την τιμή, την ελευθερία και την αξιοπρέπεια μας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.