Βάλτε τις μάσκες και ετοιμαστείτε για αποκριάτικες παρελάσεις!!!

15 Φεβ 2017

Οι Αποκριές είναι η ευκαιρία μας να προσποιηθούμε για λίγες μέρες ότι όλα θα πάνε καλά. Εσείς σκοπεύετε να βάλετε μάσκες; Κι αν να που σκοπεύετε να τις βάλετε...σε κάποιο μπαλνταφάν που είστε καλεσμένος ή σε κάποια αποκριάτικη παρέλαση. Από το Ρέθυμνο μέχρι τον Έβρο, οι αποκριάτικες παρελάσεις πραγματοποιούνται εδώ και χρόνια. Κάποιες μάλιστα περιοχές έχουν συνδυάσει το όνομα τους με το καρναβάλι τους. 

Ποιες είναι αυτές όμως οι ελληνικές αποκριάτικες παρελάσεις; Σήμερα με αφορμή τις ημέρες της Αποκριάς, κάνουμε ένα μικρό αφιέρωμα με τις αποκριάτικες παρελάσεις που γίνονται σε όλη την Ελλάδα. Δεκαπέντε στο σύνολο, καρναβάλια, ευρέως γνωστά, παρουσιάζονται παρακάτω, .

1. Καρναβάλι στη Ξάνθη: Το κορυφαίο καρναβάλι στη Βόρεια Ελλάδα έχει ένα όνομα...ΞΑΝΘΗ. Φέτος είναι η 52η χρονιά του. Ο πιο διαχρονικός θεσμός της πόλης, αποκτά κάθε χρόνο όλο και περισσότερους φαν που εντάσσονται στο σύνθημα «Όλη η πόλη μια παρέα». Το ΔΝΤ της Ξάνθης δηλαδή η Διεθνής Νομισματική Τρέλα, ετοιμάζει και φέτος το μεγαλύτερο πάρτι. Χιλιάδες καρναβαλιστές και τοπικά έθιμα (πχ το κάψιμο του Καρνάβαλου) υπόσχονται ξεφάντωμα μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, ώστε όλοι οι επισκέπτες να διασκεδάσουν.

2. Καρναβάλι στη Σκύρο: Καρναβάλι με καράβι. Από τα λίγα καρναβάλια που όλη η παράδοση του νησιού εκτυλίσσεται στην αποκριάτικη παρέλαση. Συγκεκριμένα το αναλλοίωτο στο χρόνο, έθιμο του Γέρου και της Κορέλας, έχει διονυσιακή προέλευση και συνδέεται με τις αρχαίες γιορτές της γονιμότητας και την υποδοχή της άνοιξης. Δρόμοι πλημμυρίζουν με κουδούνια τα οποία στολίζουν την στολή του Γέρου. Η Κορέλα, κατά την παράδοση είναι άντρας ντυμένος με γυναικεία παραδοσιακά ρούχα που χορεύει γύρω από τον Γέρο, κουνώντας το μαντήλι. Γέλια και κουδούνια δημιουργούν προϋποθέσεις για ξεφάντωμα τη νύχτα της Αποκριάς. 

3. Καρναβάλι στον Τύρναβο (αλλιώς και Τυρναβίτικο Καρναβάλι): Το πιο γνωστό καρναβάλι στην Κεντρική Ελλάδα. Οι Αποκριές στον Τύρναβο είναι κατάλληλες για τους συντηρητικούς. Επιπλέον Οι Αποκριές είναι ταυτισμένες με τη γιορτή του φαλλού. Στον Τύρναβο οι Αποκριές συνεχίζονται και την Καθαρά Δευτέρα όταν και τελείται το «Μπουράνι», ο ύμνος του...φαλλού, που εκτός από πονηρά γέλια, συμβολίζει την αναπαραγωγή και την ευγονία. Ένα ολόκληρο σκηνικό παιχνιδιού που έχει τις ρίζες του εδώ και αιώνες. Εσείς θα λείπεις από αυτό το γλέντι; 

4. Καρναβάλι στην Πάτρα: «Πατρινό Καρναβάλι για πάντα, έλα να μάθεις τι θα πει Πατρινός» και όχι μόνο Πατρινός, αφού στο κορυφαίο για πολλούς καρναβάλι της Ελλάδας, συρρέει όλη η Ελλάδα. Το καρναβάλι στην Πάτρα ξεκίνησε τον 19ο αιώνα ως ένας αποκριατικός χορός και σήμερα όποιος μπει σ΄αυτόν θα ξεχάσει κάθε πρόβλημα και θα παρασυρθεί στους αισιόδοξους ρυθμούς του και την πνευματώδη ευρηματικότητά του. 

5. Καρναβάλι στο Ρέθυμνο: Το Ρεθυμνιώτικο καρναβάλι κάθε χρόνο εμφανίζεται πιο επίκαιρο από ποτέ. Τη νύχτα της Αποκριάς, η πιο μεγάλη κεντρική λεωφόρος μετατρέπεται σε μια τεράστια πίστα χορού που τους χωρά όλους. Έθιμα όπως το κλέψιμο της νύφης, ο «Καντής» και το μουντζούρωμα υπό τους ήχους της κρητικής λύρας συνοδεία ρακής και καλού κρασιού αποτελούν εγγύηση της επιτυχημένης ρεθυμνιώτικης καρναβαλικής συνταγής. 

6. Καρναβάλι στην Αθήνα: Στην Αθήνα σε κάθε περιοχή πραγματοποιούνται αποκριάτικες παρελάσεις. Από το Χαλάνδρι έως τη Νίκαια και από του Ρέντη μέχρι τον Ταύρο, οι Δήμοι της Αττικής γεμίζουν χρώματα και μουσικές και …μπαίνουν στο χορό. Παρόλα αυτά το Καρναβάλι του Μοσχάτου είναι το πιο γνωστό, πανελλήνιως και καταλαμβάνει τη πρώτη θέση μεταξύ των δήμων του λεκανοπεδίου Αττικής.

7. Καρναβάλι στη Νάουσα: Ένα από τα πιο φημισμένα παραδοσιακά καρναβάλια είναι αυτό της Νάουσας, όπου αναβιώνεται το παλαιότερο αποκριάτικο έθιμο της περιοχής, οι Γενίτσαροι και Μπούλες. Ένα έθιμο που έχει ρίζες από την αρχαιότητα. Το έθιμο ξεκινάει την πρώτη Κυριακή της Αποκριάς και συνεχίζεται την Καθαρή Δευτέρα ως και την Κυριακή της Ορθοδοξίας. Το δρώμενο αυτό τελείται υπό τους ήχους του ζουρνά και του νταούλιου, με τις ομάδες των χορευτών (μπουλούκια) να χορεύουν στους δρόμους της Νάουσας.

8. Καρναβάλι στη Κοζάνη: Από την Τσικνοπέμπτη τα γλέντια στην Κοζάνη έχουν στηθεί σε κάθε γειτονιά. Στην περιοχή το έθιμο των μεταμφιέσεων λεγόταν αλλιώς και ρογκατζιάρια. Από τις αρχές του 20ου αιώνα μέχρι και σήμερα αποκαλούνται ως Καρναβάλια. Την περίοδο των Αποκριών γίνεται το έθιμο του Φανού, όπου σε κάθε γειτονιά στήνεται γιορτή, χορός και φαγοπότι γύρω από την αποκριάτικη εορταστική πυρά. Σε αυτόν τον χορό αν μπει επιβάλλεται να τραγουδήσεις και να προσπαθήσεις να ζεσταθείς με το γευστικό "κοκκινέλι" που σου προσφέρει ο Σούρδος αρχηγός του Φανού.

9. Καρναβάλι στη Καστοριά: Στην πλατεία της πόλης της Καστοριάς, την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς, ανάβουν φωτιές όπου η πόλη, οι κάτοικοι της και οι επισκέπτες της, παραδίνονται  στις φλόγες χάρη στο προχριστιανικό έθιμο Μπουμπούνες. Ντόπια εδέσματα, κρασί και πολύ μουσική μέχρι να σβήσει η φωτιά, ξορκίζοντας έτσι τα κακά πνεύματα.

10. Καρναβάλι στην Άμφισσα: Θεωρείται από τα πιο ατμοσφαιρικά καρναβάλια στην Ελλάδα. Στο καρναβάλι της Άμφισσας, το τελευταίο Σαββατοκύριακο της Αποκριάς, γίνεται αναβίωση του μύθου του "Στοιχειού". Από την συνοικία Χάρμαινα, και τα παλιά Ταμπάκικα και τα σκαλιά του Αϊ Νικόλα κατηφορίζει το "στοιχειό" μαζί με εκατοντάδες μεταμφιεσμένους και καταλήγουν στην πλατεία όπου στήνεται η "Νύχτα των Στοιχειών", ένα λαϊκό γλέντι με φωτιές και παραδοσιακά τραγούδια.

11. Καρναβάλι στην Νάξο: Το μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων, η Νάξος, κατά τη διάρκεια της Αποκριάς παρουσιάζει και αναβιώνει έθιμα και παραδόσεις, στο Διονυσιακό καρναβάλι της. Από την Τσικνοπέμπτη μέχρι και την Καθαρά Δευτέρα ένα μεγάλο παραδοσιακό γλέντι, στήνεται στο πανέμορφο νησί της Νάξου, με την Διονυσιακή Λαμπαδηφορία να ξεκινά από το κάστρο και να καταλήγει στο λιμάνι.

12. Καρναβάλι στη Σύρο: Στο Συριανό Καρναβάλι αναβιώνονται παραδοσιακά έθιμα από κατοίκους και μή. Η πρώτη παρέλαση ξεκινάει το τελευταίο Σάββατο της Αποκριάς, στην Άνω Σύρο με το γλέντι να κρατάει μέχρι το πρωί στα στενά του νησιού. Η κεντρική παρέλαση γίνεται στην Ερμούπολη.

13.Καρναβάλι στη Κέρκυρα (αλλιώς και Κορφιάτικο Καρναβάλι): Το Κερκυραϊκό Καρναβάλι έχει αέρα βενετσιάνικο, αφού αναβιώνετε η εποχή των Βενετών. Τα πετεγολέτσα ή πετεγόλια (κουτσομπολιά) είναι από τα στοιχεία αυτού του Καρναβαλιού όπου και στήνεται ένα θεατρικό είδος. Στην αποκριάτικη παρέλαση θα δει κανείς φιγούρες όπως οι ντοτόροι (γιατροί ) και οι νοδάροι (συμβολαιογράφοι), που διαβάζουν στον βασιλιά Καρνάβαλο τη διαθήκη του λίγο προτού τον ρίξουν στην πυρά.

14.Καρναβάλι στη Ζάκυνθο: Η αποκριατική παρέλαση γίνεται την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς όπου η αρχή γίνεται με το «Πίκολο Καρναβάλι», τους μικρούς δηλαδή καρναβαλιστές και η συνέχεια ανήκει στη μεγάλη ζακυνθινή καρναβαλική παρέλαση, με σατυρικά δρώμενα και τη συνοδεία αρμάτων και πεζοπόρων. Οι εκδηλώσεις κλείνουν με την "κηδεία της μάσκας", όπου οι μασκαράδες ντύνονται στα μαύρα και πενθούν κηδεύοντας τη μάσκα δηλαδή το καρνάβαλο.

15.Καρναβάλι στο Ναύπλιο (αλλιώς και Αναπλιώτικο Καρναβάλι): Για κλείσιμο αυτής της ανάρτησης, γίνεται αναφορά σε ένα διαφορετικό καρναβάλι, στο Αναπλιώτικο Καρναβάλι. Ένα καρναβάλι με βενετσιάνικες επιρροές. Η πλατεία μετατρέπεται σε πίστα χορού με ντόπιους και ξένους να χορεύουν σε ξέφρενους ρυθμούς. 

Πηγές: Πληροφορίες από τοπικά sites

Δημοσίευση σχολίου

«Μένουμε σπίτι» (29) #Hashtag (9) #psichogiosbooks (1) #SummerTimes (1) 121words (3) 2010 (3) 2011 (13) 2012 (35) 2013 (72) 2014 (55) 2015 (71) 2016 (80) 2017 (156) 2018 (197) 2019 (161) 2020 (171) 2021 (124) 2022 (103) 2023 (69) 2024 (21) 28 Οκτωβρίου 1940 (1) 5 πράγματα που δεν γνώριζες (9) Αγίου Βαλεντίνου (3) ΑΕΚ (4) Αθήνα (1) Αθλητισμός (17) Άκης Πετρετζίκης (1) Αλεξανδρούπολη (62) Αληθινές Ιστορίες (13) ΑλληΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ (2) Αλμυρές Απολαύσεις (2) Αναγνωστικές Συνήθειες (4) Αναδημοσιεύσεις (45) Ανέκδοτες Ιστορίες (1) Αποκλειστικά (29) Απόκριες (2) Απολογισμός (6) Αυτοβελτίωση (7) Αυτοέκδοση (3) Αφιέρωμα (26) Βαγγέλης Γιαννίσης (8) Βιβλίο (402) Βιβλιονέα (25) Βιβλιοπροτάσεις (10) Βιβλιοπωλεία (5) Για το all4fun (13) Για το OpenMind (36) Γιάννα Τερζή (4) Γιάννης Πλούταρχος (11) Γιώργος Γιαννιάς (4) Γιώργος Γιώτσας (6) Γιώργος Δάμτσιος (15) Γιώργος Πολυχρονίδης (4) Γλυκά των Χριστουγέννων (4) Γλυκιές Αμαρτίες (21) Γνώριζες ότι .... (8) Γράφουν... (32) Δελτίο τύπου (11) Δημήτρης Σίμος (10) Διαγωνισμός (154) ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΌΣ BY AVON (29) Διατροφή (1) Διάφορα (72) Διήγημα (1) Εθνική Επέτειος/Εορτές (1) Εικόνες (50) Εκδηλώσεις (2) εκδόσεις Άγκυρα (2) εκδόσεις ΑΕΝΑΟΝ (8) εκδόσεις Ανάτυπον (5) εκδόσεις ΑΝΙΜΑ (1) εκδόσεις Αύρα (2) εκδόσεις Βακχικόν (3) εκδόσεις Βάρφη (3) εκδόσεις ΓΑΒΡΙΗΛΙΔΗΣ (2) εκδόσεις Γράφημα (2) εκδόσεις ΔΙΟΠΤΡΑ (24) εκδόσεις Δωρικό (1) εκδόσεις Ελκυστής (5) εκδόσεις Ελληνική Πρωτοβουλία (3) εκδόσεις Ελληνοεκδοτική (3) εκδόσεις ΕΞΗ (2) εκδόσεις ΕΣΟΠΤΡΟΝ (2) εκδόσεις ΖΕΝΙΘ (2) εκδόσεις Θύραθεν/Επιλογή (1) εκδόσεις ΙΚΑΡΟΣ (5) εκδόσεις ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ (5) εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ (2) εκδόσεις Κλειδάριθμος (45) Εκδόσεις Κύφαντα (1) εκδόσεις ΛΙΒΑΝΗ (9) εκδόσεις Λυκόφως (29) εκδόσεις ΜΑΤΙ (1) εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ (30) εκδόσεις ΜΙΝΩΑΣ (1) εκδόσεις ΟΞΥ (4) εκδόσεις Οσελότος (2) εκδόσεις ΟΣΤΡΙΑ (4) εκδόσεις Παπαδόπουλος (2) εκδόσεις ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣΘΡΑΚΗΣ (1) εκδόσεις ΠΑΤΑΚΗ (7) εκδόσεις Πηγή (45) εκδόσεις ΠΝΟΗ (7) εκδόσεις Ρώμη (1) εκδόσεις Σαιξπηρικόν (1) εκδόσεις ΣΙΔΕΡΗΣ (4) εκδόσεις Υδροπλάνο (10) εκδόσεις Φίλντισι (4) εκδόσεις Φυλάτος (4) εκδόσεις Χάρτινη Πόλη (2) εκδόσεις Ψυχογιός (48) εκδόσεις ΩΚΕΑΝΙΔΑ (2) εκδόσεις Anubis (3) εκδόσεις Bell (25) εκδόσεις Bookstagram (1) εκδόσεις IWrite (13) εκδόσεις Key Books (1) εκδόσεις McRiver Publications (1) εκδόσεις Nightread (7) εκδόσεις Opera (2) εκδόσεις Polaris (1) εκδόσεις Printa-Ροές (1) εκδόσεις Sanofi-Aventis (1) εκδόσεις Workshop (1) Εκπαιδευτικό Υλικό (1) Ελένη της Θράκης (2) Ελληνικές Σειρές (9) Ελληνική Λογοτεχνία (175) Ελληνικός Κινηματογράφος (18) Ενημερωτικά (8) Έτερος εγώ (4) Ευ Ζην (7) Εύκολα και Γρήγορα (16) Ευτυχία Γιαννάκη (3) Ευχές (25) Ζυμαρικά (5) Ζύμες/Πίτες/Ψωμιά (2) Η Βιβλιοθήκη μου (258) Ημερολόγιο (14) Θεατρικό έργο (3) Θέατρο (41) Θεσσαλονίκη (1) Θοδωρής Παπαθεοδώρου (4) Θρακιώτες Συγγραφείς (34) Θρακιώτικη ποίηση (13) Καίτη Οικονόμου (5) Καλό μήνα (5) Καλοκαίρι (34) Κάπα Εκδοτική (2) Κινηματογραφικά Νέα (11) ΚΛΑ (10) Κομοτηνή (1) Κριτικές (242) Κριτικές Ταινιών (149) Κυρίως Πιάτο (6) Λένα Μαντά (5) Λήψεις (7) λληνική Λογοτεχνία (1) Μακιγιάζ (1) Μαντινάδες (1) Μαραθώνιος Ανάγνωσης (2) Μαρία Τζιρίτα (9) Μάριος Δημητριάδης (6) Μεγάλες Αλήθειες (11) Μηνύματα (35) Μια στιγμή σε ένα ποίημα (15) Μίνι Συνέντευξη (3) Μόνο Σοκολάτα (7) Μουσεία (1) Μουσικά Νέα (17) Μουσική (148) Ξένες Σειρές (1) Ξένη Λογοτεχνία (57) Ολυμπιακοί Αγώνες (2) Όσπρια (1) Παγκόσμιες Ημέρες (8) Παιδικές Αναμνήσεις (4) Παιδική Λογοτεχνία (21) Παιχνίδια (4) Παρουσίαση (6) Παρτιτούρες για μπουζούκι (12) Πάσχα (14) Περί ορέξεως (38) Περιοδικό (4) Περιποίηση Επιδερμίδας (1) Ποδηλατοβόλτα (3) Ποίηση (19) Πολιτισμός (18) Προ(σ)κλήσεις (11) Πρόγραμμα Περιοδείας (1) Πρόσωπα (112) Προσωπική Φροντίδα (3) Προσωπικότητες (5) Προτάσεις (4) Προτεινόμενα Βιβλία (19) Πρώτες Βοήθειες (5) Πως να... (6) Ρόδος (4) ρόφημα (1) Σαμοθράκη (1) Σκέψεις Ρεαλιστικές (16) Σκοτεινές Πόλεις (2) Στα μονοπάτια της παράδοσης (23) Στιγμές από την ζωή μου (38) Συναυλίες (15) Συνδρομητικά Κουτιά (2) Συνεντεύξεις (98) Συνεργασίες (2) Σχολείο (16) Σχολικές Αναμνήσεις (10) Σχολικές Δράσεις (5) Τα αγαπημένα μου (28) Τα Κείμενα μου (126) Ταινίες (161) Ταξίδια (12) Τέχνες (8) Τεχνολογία (11) Τηλενουβέλες (5) Τηλεόραση (28) Τι έκανα το μήνα.... (13) Το μπαούλο της γιαγιάς (6) Το Χαμόγελο του Παιδιού (2) Τοπικά Νέα (3) Τοπική Κουζίνα (4) τραγούδια (126) Τραγουδιστές/Συγκρότημα (60) ΤραγούδιΤουΜήνα (38) Φωτογραφία (27) Φωτογραφία του Μήνα (13) Φωτογραφικό Αρχείο (22) Χίλντα Παπαδημητρίου (3) Χριστούγεννα (28) Χριστουγεννιάτικα πάρκα (2) Χρονομπαούλο (10) Χρυσηίδα Δημουλίδου (5) Agatha Christie (1) ASMR (1) AVON (32) AVON REVIEW (3) AVONTIPS (2) Bernard Lenteric (3) Blog (9) Blogαλλαγές (8) Book tour (3) Camilla Läckberg (4) CD/DVD (1) Cinobo (5) Coffee and Breakfast (4) Comenius (1) Comics (3) Dan Brown (2) Download (5) E-book GiveAway (14) E-shop (3) Ertflix (2) Eurovision (4) EurovisionNews (2) FancyOwl (6) Film Festival (6) GiftBox (45) GlutenFree (4) Goodreads (1) Halloween (4) Handmade (2) HappyBirthday (2) Health & Style (30) Horrorant Film Festival (5) How to... (5) instaphoto (56) Jo Nesbo (8) Jojo Moyes (5) KIDS SAVE LIVES (2) KidsGiveAway (14) kserotiefages.gr (3) LIVE (15) Maginspire🎁 (2) MovieInCinema (164) MovieOnDVD (12) MovieOnline (23) My Project (1) My Stories (2) My YouTube Videos (59) Netflix (37) NetflixReview (36) Nina George (3) NonStopMix (3) nyctophilia.gr (3) Online (6) p (1) Photo-A-Day (15) playlist (27) Rest In Peace(RIP) (3) Stephen King (23) Tips (25) Top 5 (30) Trailer (4) tralala.gr (6) Tv Series (38) Unboxing (11) Wikipedia (1) YouTube (148)