Καρυοφύλλης Δοϊτσίδης: Ένας βασιλιάς της θρακιώτικης μουσικής παράδοσης,

Ο Καρυοφύλλης Δοϊτσίδης είναι μια από τις μεγαλύτερες μουσικές μορφές της παραδοσιακής μας μουσικής και ένα κεφάλαιο από μόνος του για τη Θρακική μουσική παράδοση.  Γεννήθηκε το 1930 στην Καρωτή Διδυμοτείχου. Παίζει ούτι, τραγουδά και συνθέτει. Ο Δοϊτσίδης (μαζί με το Αηδόνι της Θράκης, το Χρόνη Αηδονίδη) έβγαλε το Θρακιώτικο τραγούδι έξω από τα σύνορα της Θράκης και το διέδωσε στην υπόλοιπη Ελλάδα, αλλά και σε όλο τον κόσμο. 

Το 1960 δημιούργησε το Συγκρότημα Δοϊτσίδη, ένα τοπικό μουσικοχορευτικό συγκρότημα, το οποίο συμμετείχε σε εκδηλώσεις αρχικά στη Θράκη και στη συνέχεια σε όλη την Ελλάδα. Από το 1958 έως το 1968 –χρονιά που κατέβηκε στην Αθήνα– συμμετείχε σε εκπομπές του ραδιοφωνικού σταθμού Ε.Ι.Ρ Κομοτηνής. Έχει λάβει μέρος σε διεθνή φεστιβάλ τραγουδιού και σε συναυλίες καλλιτεχνών τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, ενώ από το 1968 έως το 1973 έδινε παραστάσεις στο θέατρο «Δόρα Στράτου».
Μαζί με τις κόρες του Θεοπούλα και Λαμπριάνα έχουν σχηματίσει ένα τρίο που παίζει και τραγουδά θρακιώτικη μουσική και έχουν κυκλοφορήσει συνολικά δεκαοχτώ προσωπικούς δίσκους, ενώ παράλληλα έχουν συμμετάσχει σε δίσκους άλλων μεγάλων καλλιτεχνών. Το 1985 η οικογένεια Δοϊτσίδη κέρδισε, για τον ενδέκατο σε σειρά δίσκο με τίτλο Το κάστρο της Θρακιάς, το πρώτο βραβείο Οπτικοακουστικών Μέσων της Γαλλικής Ακαδημίας που διεξήχθη στο Παρίσι.

Έχει λάβει πολλά βραβεία για την προσπάθειά του να διασώσει το μουσικό πολιτισμό της Θράκης. Για το σκοπό αυτό, διατήρησε από το 1980 έως το 1994 στέκι μουσικής για τους θρακιώτες, το «Θρακιώτικο Στέκι», όπου τραγουδούνταν μόνο θρακιώτικα τραγούδια.

Ο Καρυοφύλλης μαζί με τις κόρες του Θεοπούλα και Λαμπριάννα Δοϊτσίδη είναι από τους πιο γνωστούς Θρακιώτες τραγουδιστές με πανελλήνια και όχι μόνο απήχηση.Ο ίδιος, τραγουδιστής, ενορχηστρωτής και μουσικοσυνθέτης προσέθεσε και δικά του κομμάτια στο μουσικό ρεπερτόριο της Θράκης, τα πιο γνωστά «Στέργιος πισμάνιψι», «Στέργιος ξεπισμάνιψι», «Στέργιος παντρεύητι», «Η Καραγατσιανή» τα οποία αγαπήθηκαν ιδιαίτερα από τους Θρακιώτες και όχι μόνο.

Τα τελευταία χρόνια συμμετέχει στο συγκρότημα της οικογένειας και ο εγγονός, ο Νίκος Αγγούσης- Δοϊτσίδης στο κλαρίνο.

Ακούστε παρακάτω το τραγούδι της "Πιρπιρούνα", όπως το τραγούδησε ο ίδιος μαζί με τις κόρες του και συμπεριλαμβάνεται στο δίσκο του "Λαλήματα στο Σεργιάνι", μέσα από το κανάλι μου.

Για πληροφορίες σχετικά με το τραγούδι δείτε στις λεπτομέρειες του τραγουδιού που δημοσιεύτηκε στο κανάλι μου.
Για περισσότερες πληροφορίες του Καρυοφύλλη Δοϊτσίδη δείτε εδώ  και εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.