9+1 tips για φωτογραφίες όνειρο

Οκτωβρίου 11, 2013
Εσείς τι φωτογραφίες  τραβάτε στις διακοπές σας; Το καλοκαίρι έφτασε στο τέλος και καιρός είναι να επεξεργαστούμε τις φωτογραφίες. Η φωτογράφος Αναστασία Αδαμάκη, με καταγωγή από την Αλεξανδρούπολη δίνει tips και συμβουλές, για να μπορούμε ακόμα και με μια ερασιτεχνική συμβατική φωτογραφική μηχανή ή ένα κινητό με κάμερα να βγάζουμε φωτογραφίες που θα μας κάνουν να λέμε σε όλους «Να δες που ήμουν»01. Συνήθως το απλό και λιτό είναι πιο όμορφο, γι΄αυτό προσέξτε τι θα βάλετε αλλά περισσότερο τι θα βγάλετε από το κάδρο της φωτογραφίας.
02. Το φως που έρχεται από πίσω σας και φωτίζει το θέμα είναι ασφαλές και σίγουρο. Ωστόσο το φως από το πλάι είναι πιο ενδιαφέρον και αναδεικνύει την υφή του θέματος.
03. Το κόντρα φως που έρχεται πίσω από το θέμα και πέφτει πάνω στο φακό, μπορεί να βυθίσει το θέμα στο σκοτάδι.
04. Μη βάζετε το θέμα στο κέντρο, βρείτε τη χρυσή τομή, κάπου στο 1/3 από την οριζόντια ή κάθετη διάσταση, δηλαδή λίγο πιο αριστερά ή δεξιά ή λίγο πιο πάνω ή πιο κάτω από το κέντρο.
05. Τολμήστε διαφορετικές και ασυνήθιστες γωνίες λήψης και όχι πάντα από το ύψος σας. Χαμηλώστε αρκετά ή ανεβείτε κάπου ψηλά (σε μια καρέκλα ή για τους πιο τολμηρούς και σε ένα δέντρο).
06. Το φυσικό φως είναι υπέροχο και εδώ στην Ελλάδα άπλετο, εκμεταλλευτείτε το. Ιδανική ώρα όταν ο ήλιος είναι χαμηλά (πρωί και απόγευμα) και κατά το σούρουπο- τα χρώματα στον ουρανό είναι μαγευτικά. Αντίθετα το μεσημέρι αποφεύγουμε τις εξωτερικές λήψεις γιατί ο ήλιος είναι ψηλά και δημιουργεί σκληρές και κάθετες σκιές.
07. Σε εσωτερικό χώρο το φως δεν επαρκεί και έχουμε κουνημένες φωτογραφίες. Γι αυτό πρέπει να στηρίξουμε την κάμερα κάπου ή να ανεβάσουμε τα ISO της μηχανής (ορισμένες δίνουν αυτή τη δυνατότητα) ή να χρησιμοποιήσουμε το φλας. Μερικά κόλπα για να μειώστε την ένταση του φλας  Βάλτε πάνω του ένα κομμάτι ριζόχαρτο ή ένα λευκό χαρτί για να μαλακώσει το φως ή στρίψτε την κεφαλή του φλας (αν έχετε τέτοια κάμερα) προς μια επιφάνεια όπως λευκός τοίχος ή ταβάνι, δημιουργώντας ανάκλαση του φωτός.
08. Τα κόκκινα μάτια οφείλονται στη χρήση του φλας. Επειδή στο χαμηλό φωτισμό, η κόρη του ματιού διαστέλλεται, όταν πέφτει φλας την κάνει να φαίνεται κόκκινη. Για να μειώσετε αυτό το φαινόμενο μπορείτε να κάνετε μια δοκιμαστική λήψη για να συσταλεί η κόρη και μετά να ξανατραβήξετε.
09. Μια φυσική πόζα (την ώρα που κάποιος τρέχει, παίζει, κολυμπά) έχει περισσότερα να διηγηθεί από μια στημένη, αλλά δεν χάνεται τίποτα να σκηνοθετήσετε κάτι δικό σας και να δώσετε οδηγίες στο «μοντέλο» σας.
10. Μην ξεχνάτε δεν υπάρχει κανόνας για το τι είναι ωραίο και σωστό, το θέμα είναι να αποτυπώσει κανείς τη στιγμή, να έχει καλή αισθητική και οπτική αντίληψη.    

Αναστασία Αδαμάκη
ΦωτογράφοςΔεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.