Το μπαούλο της γιαγιάς #1

Το μπαούλο της γιαγιάς ανοίγει και δίνει μικρά tips για καθημερινά πράγματα. Συμβουλές από πάππου προς πάππου, που λένε, που μου έχουν δώσει αλλά και έχω ακούσει από γιαγιά, μαμά, και θείες. Σας παραθέτω το πρώτο μέρος από το μπαούλο μου.


1. Λερώσατε το τραπεζομάντηλο με κόκκινο κρασί. 
Η αλήθεια είναι πως μια φορά την έπαθα αλλά ευτυχώς το ούζο την έκανε τη δουλειά του. Λίγο ούζο στα σημάδια από κόκκινο κρασί και θα γίνει το τραπεζομάντηλο όπως πριν.

2. Βράστε νερό για το κρύωμα
Το έχω πάθει αρκετές φορές. Και ποιος δεν έχει "κρυώσει" λιγάκι και δεν μπορεί να αναπνεύσει από τη μύτη γιατί του έχει κλείσει λόγω του κρυώματος. Βράστε λίγο νερό ή μαζί και φύλλα ευκάλυπτου σε μια κατσαρόλα και ρίξτε το σε ένα μπολ, πάρτε μια πετσέτα μικρή σκεπάστε το κεφάλι σας και σκύψτε από πάνω της και εισπνεύσετε τους ατμούς. Η αναπνοή σας θα ελευθερωθεί και το κρύωμα θα υποχωρήσει.

3.Καθαρό στρώμα με σόδα
Όταν μου το είπαν, αδυνατούσα να το πιστέψω. Κι όμως επειδή το έχουν κάνει σας το λέω. Αν θέλετε να καθαρίσετε το στρώμα σας  απλώστε παντού μαγειρική σόδα. Αφήστε την για μια ώρα περίπου και μετά με την ηλεκτρική σκούπα αφαιρέστε τη σόδα από το στρώμα.

4. Παραπάνω αλάτι στο φαγητό
Εντάξει στην αρχή όταν πρωτομαγείρευα πάντα μου έπεφτε λίγο παραπάνω-και σε ποιον δεν έχει πέσει. Ήξερα ότι σε κάποιες περιπτώσεις ρίχνουμε λίγη ζάχαρη. Για την πατάτα όμως ομολογώ πρώτη φορά το είδα. Πάρτε μια ωμή πατάτα ξεφλουδίστε την, πλύνετε την με κρύο νερό και ρίξτε την μέσα στο φαγητό μέχρι να τελειώσει. Το άμυλο της, θα απορροφήσει το αλάτι. 

5. Λεμόνι για τα πλακάκια
Εντάξει το έκανα στα πλακάκια της κουζίνας αλλά γίνεται και στα πλακάκια του πατώματος- αν δε πιαστείτε. Στύψτε λεμόνια και ρίξτε ένα πανί στο χυμό αυτών. Τρίψτε τα πλακάκια και το αποτέλεσμα θα σας ξαφνιάσει. Και τα πλακάκια θα λάμψουν αλλά θα έχετε και ένα ευχάριστο άρωμα στο σπίτι σας.


Το μπαούλο της γιαγιάς για σήμερα κλείνει. Την επόμενη φορά με πέντε ακόμα μικρές συμβουλές για μικρά καθημερινά πράγματα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.