Η παραδοσιακή μουσική είναι της μόδας

Νοεμβρίου 10, 2013
Πολλές φορές όταν βρεθώ σε κάποιο μουσικό κέντρο είτε αυτό είναι μπουζούκια είτε μουσική σκηνή είτε και club μου κάνει τρομερή εντύπωση πως πλέον πολλοί καλλιτέχνες ή dj εντάσσουν στο πρόγραμμα τους τραγούδια παραδοσιακά. Θρακιώτικα, Κρητικά, Ποντιακά και Νησιώτικα έχουν την τιμητική τους. Τώρα τελευταία ειδικά στα club τα Κρητικά θα ακουστούν σίγουρα. Ζωιδάκης, Κρητικός κ.α. Με λίγα λόγια η παραδοσιακή μουσική έχει μπει για τα καλά στα αυτιά μας, μιας που τη χρησιμοποιούν αρκετοί γνωστοί Έλληνες καλλιτέχνες και το εντυπωσιακό είναι ότι η ανταπόκριση του κόσμου είναι μεγάλη στα τραγούδια αυτά που έχουν αρκετά "παραδοσιακά" στοιχεία. Επιστροφή στις ρίζες λοιπόν.

Ο Ψαραντώνης, Γιάννης Χαρούλης, ο Ζωιδάκης, και ο Μιχάλης Τζουγανάκης βασίζονται στην Κρητική παράδοση και δημιουργούν κατά κάποιον τρόπο σύγχρονα Κρητικά παραδοσιακά τραγούδια. Ο Αλκίνοος Ιωαννίδης έχει τραγουδήσει παραδοσιακά τραγούδια της Κύπρου και ο Λεωνίδας Μπαλάφας, νικητής του Fame Story 4, έχει εισάγει αρκετά στοιχεία του τσάμικου της Ηπείρου στη μουσική του. Ο Γιάννης Χαρούλης που εγώ τον έμαθα προσφάτως, και κόλλησα με το τραγούδι "Πάντα Θλιμμένη Χαραυγή", το οποίο και είναι Κρητικό παραδοσιακό τραγούδι. Να μην ξεχάσω να αναφέρω τον Γιάννη Αγγέλακα και τον Θανάση Παπακωνσταντίνου που καταφέρνουν να κάνουν κάτι πρωτοποριακό να αναμείξουν τον ηλεκτρισμό με τα παραδοσιακά και το λαϊκό με το μοντέρνο. Οι Χρόνης Αηδονίδης, ο Καρυοφύλλης Δοϊτσίδης με τις αδερφές του, ο Βαγγέλης Δημούδης έχουν αφήσει το δικό τους στίγμα πλέον στη Θράκη και την θρακιώτικη παράδοση. Συνεχιστές αυτής της παράδοσης ο Θύμιος Γκογκίδης που ερμηνεύει περισσότερο, τραγούδια Ανατολικής Ρωμυλίας αλλά φυσικά και πολλά τοπικά συγκροτήματα που απαρτίζονται κυρίως από νέα παιδιά. Βαγγέλης Κονιτόπουλος, Στέλλα Κονιτοπούλου, Γιάννης Πάριος μας συστήνουν τα νησιώτικα και πολλοί καλλιτέχνες πλέον στο δεύτερο πρόγραμμα τους τα ερμηνεύουν -όπως και κάποια θρακιώτικα-με τον κόσμο να ανταποκρίνεται με το παραπάνω. Ο Χρύσανθος Θεοδωρίδης θεωρείται για πολλούς ο καλύτερος, γνήσιος Πόντιος και τραγουδιστής της ποντιακής μουσικής. Οι συνεχιστές αυτής της παράδοσης είναι πολλοί είτε Πόντιοι στην καταγωγή είτε μη.

Το συμπέρασμα είναι ότι τελικά ο Έλληνας όπως θέλει το λαϊκό του έτσι θέλει και το παραδοσιακό του. Κρατάει την παράδοση ζωντανή γιατί η ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΉ ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΙΝΑΙ ΤΗΣ ΜΟΔΑΣ!!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.