Παγκόσμια Ημέρα ΑΜΕΑ: Μια ταινία - μάθημα!!!

Η 3η Δεκεμβρίου σηματοδοτεί από το 1992, την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία. Γιορτάζεται παγκοσμίως με σκοπό την ευαισθητοποίηση, την ενημέρωση και την κατανόηση του κοινού σε θέματα αναπηρίας, επιδιώκοντας τα δικαιώματα περί αξιοπρέπειας και ευημερίας των ατόμων με αναπηρία. 

Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει παγκοσμίως σημαντικά βήματα για την ένταξη αυτών των ατόμων όχι μόνο στη κοινωνία αλλά τόσο σε γενικά όσο και σε ειδικά σχολεία, με τη βοήθεια καταρτισμένων εκπαιδευτικών. Στόχος ωστόσο δεν είναι μόνο η ενσωμάτωση των ατόμων αυτών στο σχολικό περιβάλλον, στην κοινωνία και αργότερα στο εργασιακό περιβάλλον. Στόχος είναι η αποδοχή αυτών των ατόμων και η στάση της κοινωνίας προς αυτά. Με πολύ προσπάθεια, από όλους, πρωτίστως από τους γονείς, από τις κυβερνήσεις, και μετέπειτα από την κοινωνία, όλα μπορούν να επιτευχθούν και τα ΑΜΕΑ να έχουν τα ίδια δικαιώματα με όλους. 

Η φετινή χρονιά με βρίσκει σε ένα πόστο που δεν περίμενα ποτέ ότι θα εργαστώ. Το να στραφώ σε έναν διαφορετικό τομέα της εργασίας μου, με έκανε να ευαισθητοποιηθώ ακόμη περισσότερο. Η φετινή χρονιά με βρίσκει για πρώτη φορά να εργάζομαι δίπλα σε άτομο με αναπηρία. Δίπλα σε ένα άτομο, που παρά το άσχημο οικογενειακό του περιβάλλον, προσπαθεί να ενταχθεί στο σχολικό σύνολο. Στους τρεις μήνες που βρίσκομαι δίπλα του έχω καταφέρει πολλά, κάνοντας τον να δει κάποια πράγματα αλλιώς. Την Παρασκευή λοιπόν που μας πέρασε είδαμε μια παιδική ταινία για ΑΜΕΑ, με τον ίδιο να εκφράζει για πρώτη φορά πράγματα που δεν τα είχε πει ποτέ του, να ρωτήσει διάφορα που πιθανόν να τον απασχολούν. Δεν ήμουν ειδική στο να απαντήσω σε όλα τα ερωτήματα του, τουλάχιστον ξέρω ότι με αυτήν την ταινία του έδειξα ότι κάποιοι έχουν γεννηθεί διαφορετικά χωρίς ωστόσο αυτό να είναι εμπόδιο από το να περάσουμε καλά στο υπόλοιπο της ζωής. Μια ταινία που μας έδωσε το χρόνο να μιλήσουμε για πολλά, μια ταινία που του έγινε μάθημα. Μια ταινία που είναι μάθημα για όλους!!!


Υπάρχουν πολλές ταινίες που αφορούν τα ΑΜΕΑ, με την κάθε μία να κρύβει ξεχωριστά διδάγματα και αληθινά «μαθήματα ζωής»! Μπορείτε να βρείτε κάποιες εδώ.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.