Book Review: Τόλμησε να είσαι ο εαυτός σου - Ichiro Kishimi & Fumitake Koga

4 Μαΐ 2021

  

Ο Ichiro Kishimi & ο Fumitake Koga συστήνονται στο ελληνικό αναγνωστικό κοινό, το 2018, μέσα από το πρώτο τους βιβλίο με τίτλο «Τόλμησε να είσαι ο εαυτός σου», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός. Ο Ichiro Kishimi είναι φιλόσοφος και συγγραφέας ψυχολογικών βιβλίων. Το 1989 ειδικεύτηκε στην κλασική Δυτική φιλοσοφία, με επίκεντρο τη φιλοσοφία του Πλάτωνα ενώ παράλληλα έκανε έρευνα στην ατομική ψυχολογία του Άντλερ. Ο Fumitake Koga είναι συγγραφέας και έχει γράψει πολλά βιβλία σχετικά με επιχειρήσεις, τα οποία κι έγιναν best seller. Σε ηλικία 30 ετών γνώρισε την αντλεριανή ψυχολογία. Τότε άρχισε να επισκέπτεται τον Ichiro Kishimi κρατώντας σημειώσεις για την κλασική μέθοδο «διαλόγου» της ελληνικής φιλοσοφίας που χρησιμοποιείται σε αυτό το βιβλίο. Το βιβλίο «Τόλμησε να είσαι ο εαυτός σου» είναι το πρώτο βιβλίο της σειράς «Τόλμησε». 


 ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΒΙΒΛΙΟΥ:
α) Συγγραφέας: Ichiro Kishimi & Fumitake Koga
β) Τίτλος: Τόλμησε να είσαι ο εαυτός σου
γ) Έτος Έκδοσης: 2018
δ) Έκδοση: Εκδόσεις Ψυχογιός

Η ΚΡΙΤΙΚΗ ΜΟΥ:  Το βιβλίο αυτό το ήθελα πάρα πολύ, αν και θεωρώ ότι δεν είναι τόσο προβεβλημένο. Βιβλία αυτοβελτίωσης έχω διαβάσει ουκ ολίγα. Λίγα ήταν αυτά που με ενθουσίασαν και πολλά αυτά που με απογοήτευσαν. Ε λοιπόν αυτό το βιβλίο του Ichiro Kishimi & Fumitake Koga σας λέω να το πάρετε για να τολμήσετε στη ζωή σας!!! Γιατί είναι ικανό να σας αλλάξει τη ζωή σε ένα ικανοποιητικό βαθμό. Θα σας κάνει να αναθεωρήσετε για πολλά πράγματα. Θα σας ενθαρρύνει, θα σας κάνει ευτυχισμένους αλλά και να δείτε τη ζωή με άλλο μάτι.

Ένας νεαρός άντρας είναι αρκετά δυσαρεστημένος από τη ζωή του. Κάνει μια δουλειά που δεν του αρέσει ενώ έχει ελάχιστους φίλους.. Με αφορμή αυτά που του συμβαίνουν στη ζωή του, θα επισκεφθεί έναν φιλόσοφο, θα ανακαλύψει την αντλεριανή ψυχολογία και μέσω αυτής θα αποδεχτεί κάποια πράγματα που θα τον κάνουν να αλλάξει. Πολλές φορές ο νεαρός θα έρθει σε αντιπαράθεση με τον φιλόσοφο, θα προσπαθήσει να καταρρίψει όλες τις θεωρίες του Άντλερ, όμως στο τέλος θα πρέπει να πάρει μια απόφαση...θα πρέπει να τολμήσει!!! Μόνο έτσι θα είναι ο εαυτός του.   

Η ζωή είναι μια σειρά στιγμών... που ονομάζονται «τώρα». Μπορούμε να ζούμε μόνο στο εδώ και τώρα.

Ο Ichiro Kishimi και ο Fumitake Koga στο βιβλίο τους αυτό τολμούν να παρουσιάσουν την ψυχολογία του Άντλερ αλλά και πως αυτή συνδέεται με την ελληνική φιλοσοφία. Μάλιστα τονίζεται πως η αντλεριανή ψυχολογία είναι μια μορφή σκέψης που ταιριάζει με την ελληνική φιλοσοφία. Πολλάκις, οι συγγραφείς αναφέρουν μέσα στο κείμενο τους, ονόματα γνωστών Ελλήνων φιλοσόφων, όπως ο Σωκράτης, ο Πλάτωνας και ο Αριστοτέλης. 

Οι συγγραφείς έχουν χωρίσει το βιβλίο σε πέντε κεφάλαια, που ονομάζουν Νύχτες. Πρόκειται για τις πέντε φορές, τις πέντε νύχτες που επισκέφθηκε ο νεαρός άντρας τον φιλόσοφο. Σε κάθε νύχτα ο νεαρός προβληματίζεται και αναλογίζεται όσα έμαθε από τον φιλόσοφο. Όταν επιστρέφει σκοπός τους είναι να καταρρίψει όσα έμαθε, όμως στο τέλος θα φύγει πιο γεμάτος από ποτέ.

Η ζωή σου δεν είναι κάτι που σου δίνει κάποιος, αλλά κάτι που επιλέγεις εσύ και εσύ είσαι ο μόνος που αποφασίζει πως θα ζήσεις.

Σε κάθε επίσκεψη του νεαρού, ο φιλόσοφος εστιάζει και σε κάποιο ζήτημα, παραθέτοντας παραδείγματα από την καθημερινή ζωή. Στην πρώτη νύχτα αναφέρεται στο πως μπορεί ο καθένας μας να αλλάξει τη ζωή του, ανάλογα με τις εμπειρίες του αλλά και τον τρόπο που θα επιλέξει να ζήσει. Για το στιγμιαίο συναίσθημα του θυμού και το πως πρέπει να ελέγχουμε τα συναισθήματα μας. Για την ευτυχία και πως για να τη βρει κανείς δεν χρειάζεται να ξεχάσει το παρελθόν. Στην δεύτερη νύχτα αναφέρεται στις διαπροσωπικές σχέσεις του ανθρώπου, στο ρόλο που παίζουν στην ζωή του αυτές, στα προβλήματα που δημιουργούνται καθώς και στον τρόπο που πρέπει να αντιμετωπίζονται. Στην τρίτη νύχτα λόγος γίνεται για την ίδια τη ζωή και στο πως πρέπει να τη ζει κανείς, χωρίς να έχεις προσδοκίες από τους άλλους. Παράλληλα τονίζεται ο ρόλος της οικογένειας στις επιλογές αλλά στον τρόπο ζωής ενός ανθρώπου. Η τέταρτη νύχτα εστιάζει στην ατομική ψυχολογία του Άντλερ και πως ο άνθρωπος οδηγείται στην απομόνωση εξαιτίας του εγωκεντρικού τρόπου ζωής του ενώ αναφέρεται και το αίσθημα της κοινότητας. Ταυτόχρονα γίνεται λόγος για τις προκλήσεις της ζωής και πως αυτές επηρεάζουν τις σχέσεις των ανθρώπων ενώ παράλληλα επισημαίνεται πως ο άνθρωπος δεν πρέπει να επαινεί αλλά ούτε και να επιπλήττει. Η πέμπτη και τελευταία επίσκεψη - νύχτα, είναι η πιο σημαντική και ουσιώδεις. Στην ουσία επαναλαμβάνεται ότι θίχτηκε πρωτύτερα με τους δύο άντρες να καταλήγουν σε χρήσιμα συμπεράσματα, τα οποία και οδηγούν στην αυταποδοχή αλλά και στο να ζει κανείς τη ζωή του στο έπακρον, εδώ και τώρα.  

η δυστυχία σου δεν μπορεί να αποδοθεί στο παρελθόν ή στο περιβάλλον σου. Και δεν είναι ότι σου λείπει η ικανότητα. Σου λείπει το θάρρος. Θα μπορούσε κανείς να πει ότι σου λείπει το θάρρος να είσαι ευτυχισμένος.

Σε κάθε νύχτα, ο φιλόσοφος χρησιμοποιεί εκτός από ρεαλιστικά παραδείγματα και λέξεις - κλειδιά, που θα φανούν χρήσιμα στον νεαρό άντρα, μετά το τέλος της επίσκεψης του. Λέξεις χρήσιμες όμως και για τον ίδιο τον αναγνώστη. Λέξεις σημαντικές και διάσπαρτες μέσα στο κείμενο: ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ, ΕΝΘΑΡΡΥΝΣΗ, ΑΥΤΟΠΕΠΟΙΘΗΣΗ, ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, ΘΑΡΡΟΣ και ΑΥΤΑΠΟΔΟΧΗ. 

Προσωπικά μου άρεσε το εξώφυλλο, ο τίτλος του βιβλίου αλλά και ο τρόπος που είναι γραμμένο αυτό. Μου άρεσε ο διάλογος μεταξύ φιλοσόφου και νεαρού καθώς μέσα από αυτόν έγιναν κατανοητά τα νοήματα που ήθελαν να περάσουν οι συγγραφείς. Μου άρεσαν επίσης τα παραδείγματα που έθεταν και οι δυο πλευρές, κυρίως δέ αυτά του φιλοσόφου. Μου άρεσε που στο τέλος της κάθε επίσκεψης ο νεαρός καταλήγει στα συμπεράσματα όσων άκουσε. Δεν μου άρεσε ότι κάποια πράγματα επαναλαμβάνονταν σε κάθε επίσκεψη του νεαρού.  

ας αναγνωρίσουμε με θετικό τρόπο το γεγονός ότι όλοι οι άλλοι είναι διαφορετικοί από εμάς. Και ότι δεν είμαστε ίδιοι αλλά είμαστε ίσοι.   

Εν κατακλείδι, το «Τόλμησε να είσαι ο εαυτός σου», είναι από τα καλύτερα αυτοβελτίωσης βιβλία που έχω διαβάσει τα τελευταία χρόνια. Ένα απλό και κατανοητό βιβλίο για την ψυχολογία του Άντλερ, για την ψυχολογία αλλαγής του εαυτού. Σε αυτό το βιβλίο θα βρεις το θάρρος και την αυτοπεποίθηση, θα αποδεχτείς τον εαυτό σου και θα εστιάσεις στο τι μπορείς να κάνεις, θα δείξεις εμπιστοσύνη, θα ζεις ελεύθερα αλλά θα μάθεις να αντιμετωπίζεις τα προβλήματα, ακόμα κι όταν αυτά είναι απόρροια των σχέσεων σου με άλλους ανθρώπους. 


Πλοκή: 
ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ ΕΧΕΙ ΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΝΑ ΣΟΥ ΑΛΛΑΞΕΙ ΤΗ ΖΩΗ. Με πωλήσεις που ξεπερνούν τα τρία εκατομμύρια αντίτυπα σε ολόκληρο τον κόσμο, το βιβλίο αυτό μας δείχνει τον τρόπο να ξεκλειδώσουμε τη δύναμη που έχουμε μέσα μας και να γίνουμε αυτό που πραγματικά θέλουμε. Χρησιμοποιώντας τις θεωρίες του Άλφρεντ Άντλερ, ενός από τους τρεις γίγαντες της ψυχολογίας του 20ού αιώνα μαζί με τον Φρόιντ και τον Γιουνγκ, περιγράφει μια άκρως διαφωτιστική συζήτηση ανάμεσα σε έναν φιλόσοφο και έναν νέο άντρα. Ο φιλόσοφος εξηγεί στον μαθητή του πώς μπορούμε να ορίσουμε τη ζωή μας και να ελευθερωθούμε από τα δεσμά προηγούμενων εμπειριών, από αμφιβολίες και προσδοκίες τρίτων. Πρόκειται για έναν βαθιά απελευθερωτικό τρόπο σκέψης, που μας επιτρέπει να βρούμε το θάρρος να αλλάξουμε και να αγνοήσουμε τους περιορισμούς που βάζουμε οι ίδιοι – αλλά και οι άλλοι γύρω μας– στον εαυτό μας. Το αποτέλεσμα είναι ένα βιβλίο που έχει χαρακτηριστεί ήδη φαινόμενο και μας δίνει απλά αλλά σημαντικά μαθήματα για να κατακτήσουμε για πάντα την ευτυχία..



Αναζητήστε το βιβλίο από το βιβλιοπωλείο της γειτονιάς


4 στα 5




* Η ανάρτηση είναι καθαρά προσωπική γνώμη. Μπορείτε να βρείτε εδώ κι άλλες κριτικές μου σε βιβλία που έχω διαβάσει

2 σχόλια

  1. Πάρα πολύ ωραίο βιβλίο που σίγουρα επιδέχεται δεύτερης ανάγνωσης για να αφομοιώσει κανείς βαθύτερα τα νοήματα του βιβλίου ώστε να τα κάνει πράξη. Από τα καλύτερα βιβλία του είδους που έχουν κυκλοφορήσει το τελευταίο διάστημα και που είναι ικανά να σε κάνουν να βρεις το ΘΑΡΡΟΣ να ΤΟΛΜΗΣΕΙΣ. Επίσης πολύ καλό και το επόμενο βιβλίο της σειράς αυτής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ πολύ Νίκο για το σχόλιο σου. Ισχύει είναι ένα βιβλίο που μας διδάσκει αλλά και μάς υπενθυμίζει για τις πραγματικές αξίες της ζωής.

      Διαγραφή

«Μένουμε σπίτι» (29) #Hashtag (9) #psichogiosbooks (1) #SummerTimes (1) 121words (3) 2010 (3) 2011 (13) 2012 (35) 2013 (72) 2014 (55) 2015 (71) 2016 (80) 2017 (156) 2018 (197) 2019 (161) 2020 (171) 2021 (124) 2022 (103) 2023 (69) 2024 (21) 28 Οκτωβρίου 1940 (1) 5 πράγματα που δεν γνώριζες (9) Αγίου Βαλεντίνου (3) ΑΕΚ (4) Αθήνα (1) Αθλητισμός (17) Άκης Πετρετζίκης (1) Αλεξανδρούπολη (62) Αληθινές Ιστορίες (13) ΑλληΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ (2) Αλμυρές Απολαύσεις (2) Αναγνωστικές Συνήθειες (4) Αναδημοσιεύσεις (45) Ανέκδοτες Ιστορίες (1) Αποκλειστικά (29) Απόκριες (2) Απολογισμός (6) Αυτοβελτίωση (7) Αυτοέκδοση (3) Αφιέρωμα (26) Βαγγέλης Γιαννίσης (8) Βιβλίο (402) Βιβλιονέα (25) Βιβλιοπροτάσεις (10) Βιβλιοπωλεία (5) Για το all4fun (13) Για το OpenMind (36) Γιάννα Τερζή (4) Γιάννης Πλούταρχος (11) Γιώργος Γιαννιάς (4) Γιώργος Γιώτσας (6) Γιώργος Δάμτσιος (15) Γιώργος Πολυχρονίδης (4) Γλυκά των Χριστουγέννων (4) Γλυκιές Αμαρτίες (21) Γνώριζες ότι .... (8) Γράφουν... (32) Δελτίο τύπου (11) Δημήτρης Σίμος (10) Διαγωνισμός (154) ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΌΣ BY AVON (29) Διατροφή (1) Διάφορα (72) Διήγημα (1) Εθνική Επέτειος/Εορτές (1) Εικόνες (50) Εκδηλώσεις (2) εκδόσεις Άγκυρα (2) εκδόσεις ΑΕΝΑΟΝ (8) εκδόσεις Ανάτυπον (5) εκδόσεις ΑΝΙΜΑ (1) εκδόσεις Αύρα (2) εκδόσεις Βακχικόν (3) εκδόσεις Βάρφη (3) εκδόσεις ΓΑΒΡΙΗΛΙΔΗΣ (2) εκδόσεις Γράφημα (2) εκδόσεις ΔΙΟΠΤΡΑ (24) εκδόσεις Δωρικό (1) εκδόσεις Ελκυστής (5) εκδόσεις Ελληνική Πρωτοβουλία (3) εκδόσεις Ελληνοεκδοτική (3) εκδόσεις ΕΞΗ (2) εκδόσεις ΕΣΟΠΤΡΟΝ (2) εκδόσεις ΖΕΝΙΘ (2) εκδόσεις Θύραθεν/Επιλογή (1) εκδόσεις ΙΚΑΡΟΣ (5) εκδόσεις ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ (5) εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ (2) εκδόσεις Κλειδάριθμος (45) Εκδόσεις Κύφαντα (1) εκδόσεις ΛΙΒΑΝΗ (9) εκδόσεις Λυκόφως (29) εκδόσεις ΜΑΤΙ (1) εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ (30) εκδόσεις ΜΙΝΩΑΣ (1) εκδόσεις ΟΞΥ (4) εκδόσεις Οσελότος (2) εκδόσεις ΟΣΤΡΙΑ (4) εκδόσεις Παπαδόπουλος (2) εκδόσεις ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣΘΡΑΚΗΣ (1) εκδόσεις ΠΑΤΑΚΗ (7) εκδόσεις Πηγή (45) εκδόσεις ΠΝΟΗ (7) εκδόσεις Ρώμη (1) εκδόσεις Σαιξπηρικόν (1) εκδόσεις ΣΙΔΕΡΗΣ (4) εκδόσεις Υδροπλάνο (10) εκδόσεις Φίλντισι (4) εκδόσεις Φυλάτος (4) εκδόσεις Χάρτινη Πόλη (2) εκδόσεις Ψυχογιός (48) εκδόσεις ΩΚΕΑΝΙΔΑ (2) εκδόσεις Anubis (3) εκδόσεις Bell (25) εκδόσεις Bookstagram (1) εκδόσεις IWrite (13) εκδόσεις Key Books (1) εκδόσεις McRiver Publications (1) εκδόσεις Nightread (7) εκδόσεις Opera (2) εκδόσεις Polaris (1) εκδόσεις Printa-Ροές (1) εκδόσεις Sanofi-Aventis (1) εκδόσεις Workshop (1) Εκπαιδευτικό Υλικό (1) Ελένη της Θράκης (2) Ελληνικές Σειρές (9) Ελληνική Λογοτεχνία (175) Ελληνικός Κινηματογράφος (18) Ενημερωτικά (8) Έτερος εγώ (4) Ευ Ζην (7) Εύκολα και Γρήγορα (16) Ευτυχία Γιαννάκη (3) Ευχές (25) Ζυμαρικά (5) Ζύμες/Πίτες/Ψωμιά (2) Η Βιβλιοθήκη μου (258) Ημερολόγιο (14) Θεατρικό έργο (3) Θέατρο (41) Θεσσαλονίκη (1) Θοδωρής Παπαθεοδώρου (4) Θρακιώτες Συγγραφείς (34) Θρακιώτικη ποίηση (13) Καίτη Οικονόμου (5) Καλό μήνα (5) Καλοκαίρι (34) Κάπα Εκδοτική (2) Κινηματογραφικά Νέα (11) ΚΛΑ (10) Κομοτηνή (1) Κριτικές (242) Κριτικές Ταινιών (149) Κυρίως Πιάτο (6) Λένα Μαντά (5) Λήψεις (7) λληνική Λογοτεχνία (1) Μακιγιάζ (1) Μαντινάδες (1) Μαραθώνιος Ανάγνωσης (2) Μαρία Τζιρίτα (9) Μάριος Δημητριάδης (6) Μεγάλες Αλήθειες (11) Μηνύματα (35) Μια στιγμή σε ένα ποίημα (15) Μίνι Συνέντευξη (3) Μόνο Σοκολάτα (7) Μουσεία (1) Μουσικά Νέα (17) Μουσική (148) Ξένες Σειρές (1) Ξένη Λογοτεχνία (57) Ολυμπιακοί Αγώνες (2) Όσπρια (1) Παγκόσμιες Ημέρες (8) Παιδικές Αναμνήσεις (4) Παιδική Λογοτεχνία (21) Παιχνίδια (4) Παρουσίαση (6) Παρτιτούρες για μπουζούκι (12) Πάσχα (14) Περί ορέξεως (38) Περιοδικό (4) Περιποίηση Επιδερμίδας (1) Ποδηλατοβόλτα (3) Ποίηση (19) Πολιτισμός (18) Προ(σ)κλήσεις (11) Πρόγραμμα Περιοδείας (1) Πρόσωπα (112) Προσωπική Φροντίδα (3) Προσωπικότητες (5) Προτάσεις (4) Προτεινόμενα Βιβλία (19) Πρώτες Βοήθειες (5) Πως να... (6) Ρόδος (4) ρόφημα (1) Σαμοθράκη (1) Σκέψεις Ρεαλιστικές (16) Σκοτεινές Πόλεις (2) Στα μονοπάτια της παράδοσης (23) Στιγμές από την ζωή μου (38) Συναυλίες (15) Συνδρομητικά Κουτιά (2) Συνεντεύξεις (98) Συνεργασίες (2) Σχολείο (16) Σχολικές Αναμνήσεις (10) Σχολικές Δράσεις (5) Τα αγαπημένα μου (28) Τα Κείμενα μου (126) Ταινίες (161) Ταξίδια (12) Τέχνες (8) Τεχνολογία (11) Τηλενουβέλες (5) Τηλεόραση (28) Τι έκανα το μήνα.... (13) Το μπαούλο της γιαγιάς (6) Το Χαμόγελο του Παιδιού (2) Τοπικά Νέα (3) Τοπική Κουζίνα (4) τραγούδια (126) Τραγουδιστές/Συγκρότημα (60) ΤραγούδιΤουΜήνα (38) Φωτογραφία (27) Φωτογραφία του Μήνα (13) Φωτογραφικό Αρχείο (22) Χίλντα Παπαδημητρίου (3) Χριστούγεννα (28) Χριστουγεννιάτικα πάρκα (2) Χρονομπαούλο (10) Χρυσηίδα Δημουλίδου (5) Agatha Christie (1) ASMR (1) AVON (32) AVON REVIEW (3) AVONTIPS (2) Bernard Lenteric (3) Blog (9) Blogαλλαγές (8) Book tour (3) Camilla Läckberg (4) CD/DVD (1) Cinobo (5) Coffee and Breakfast (4) Comenius (1) Comics (3) Dan Brown (2) Download (5) E-book GiveAway (14) E-shop (3) Ertflix (2) Eurovision (4) EurovisionNews (2) FancyOwl (6) Film Festival (6) GiftBox (45) GlutenFree (4) Goodreads (1) Halloween (4) Handmade (2) HappyBirthday (2) Health & Style (30) Horrorant Film Festival (5) How to... (5) instaphoto (56) Jo Nesbo (8) Jojo Moyes (5) KIDS SAVE LIVES (2) KidsGiveAway (14) kserotiefages.gr (3) LIVE (15) Maginspire🎁 (2) MovieInCinema (164) MovieOnDVD (12) MovieOnline (23) My Project (1) My Stories (2) My YouTube Videos (59) Netflix (37) NetflixReview (36) Nina George (3) NonStopMix (3) nyctophilia.gr (3) Online (6) p (1) Photo-A-Day (15) playlist (27) Rest In Peace(RIP) (3) Stephen King (23) Tips (25) Top 5 (30) Trailer (4) tralala.gr (6) Tv Series (38) Unboxing (11) Wikipedia (1) YouTube (148)