Χριστουγεννιάτικοι προορισμοί σαν παραμύθι

Ποιος είπε πως η μαγεία των γιορτών συναντάται μόνο στις χώρες του εξωτερικού; Η Ελλάδα, σε αυτό το κομμάτι, μπορεί να ανταγωνιστεί ισάξια την υπόλοιπη Ευρώπη αλλά γιατί όχι κι όλο τον κόσμο. Χριστουγεννιάτικα στολισμένα χωριά, σπιτάκια, ξωτικά, καλικαντζαράκια, Αη Βασίλης και πολλά παιχνίδια για μικρούς & μεγάλους, με την υπόκρουση Χριστουγεννιάτικων τραγουδιών. 

Κάθε χρόνο, εκεί στις αρχές Δεκεμβρίου, στην Ελλάδα, η μαγεία των Χριστουγέννων εμφανίζεται μέσα από προορισμούς «ντυμένους» σαν παραμύθι. Κάποιοι από αυτούς είναι αρκετά δημοφιλής, κάποιοι όχι και τόσο αλλά τείνουν να γίνουν. Ποιοι είναι όμως αυτοί οι Χριστουγεννιάτικοι προορισμοί σαν παραμύθι, σε διάφορες γωνιές της Ελλάδας που έρχονται να φωτίσουν τις μέρες των γιορτών αλλά και να προσελκύσουν όλες τις ηλικίες και όλες τις εθνικότητες ανεξαρτήτου χρώματος;   

Η «Ονειρούπολη» στη Δράμα, ο ξακουστός, πλέον, «Μύλος των Ξωτικών» στα Τρικάλα, η «Παραμυθοχώρα» Χαλκιδικής, το «Δάσος των Χριστουγέννων» Βέροιας και ο «Αστερόκοσμος» Θεσσαλονίκης είναι οι πιο δημοφιλής προορισμοί για τις ημέρες των Χριστουγέννων.

Θα ξεκινήσω με την Ονειρούπολη στη Δράμα, την οποία και επισκέφτηκα για πρώτη φορά πέρσι και πέρασα πολύ όμορφα. Η Δράμα, θεωρείται και είναι ιδιαίτερα δημοφιλής αυτή την περίοδο, αφού καλύπτει τις ανάγκες ακόμα και του πιο απαιτητικού επισκέπτη της. Κερδίζει τα πρωτεία, στους χριστουγεννιάτικους προορισμούς κατά κύριο λόγο για την Ονειρούπολη, που βρίσκεται στο Δημοτικό Κήπο, κυρίως για τους μικρούς φίλους, αλλά και για το Χιονοδρομικό Κέντρο του Φαλακρού, για τους μεγάλους. Στην Ονειρούπολη, μπορεί κανείς να συναντήσει μαριονέτες, κλόουν, το σπίτι του Αη Βασίλη, παραμυθένια ξύλινα σπιτάκια που προφέρουν πολλές δωρεάν δράσεις για τους λιλιπούτειους φίλους, το σπίτι ζωγραφικής, όπου εθελοντές-ξωτικά ζωγραφίζουν τα προσωπάκι των μικρών, θέατρα, κουκλοθέατρα, παγοδρόμιο καθώς και διάφορα εδέσματα και ροφήματα για όλους. Ωστόσο οι συναυλίες των τραγουδιστών, που ξεκινάνε από τις 8, είναι αυτές που κεντρίζουν το ενδιαφέρον όλων των επισκεπτών. 

Η είσοδος (περσινή φωτογραφία)

Το συντριβάνι
Η Ονειρούπολη και ο Αη Βασίλης στη Δράμα σε περιμένουν

Στη συνέχεια, πηγαίνουμε στον περίφημο και ξακουστό Μύλο των Ξωτικών στα Τρίκαλα, όπου αν και δεν έχω πάει ποτέ, ο αδερφός μου λόγω των σπουδών  στην πόλη των Τρικάλων είναι συχνός επισκέπτης και φρόντισε να με ενημερώσει. Τα Τρίκαλα, για τέταρτη χρονιά, και σύμφωνα με τον αδερφό μου, φέτος διανύουν τη καλύτερη χρονιά από ποτέ. Το ομώνυμο πάρκο των Χριστουγέννων βρίσκεται στον παλιό μύλο Ματσοπούλου, μέσα από τον οποίο και ζωντανεύει το παραμύθι των Χριστουγέννων για μικρούς και μεγάλους. Στην είσοδο, όλοι παραλαμβάνουν το εισιτήριό τους για ένα μαγικό ταξίδι όπου μπορούν να διασκεδάσουν, να χαρούν και παράλληλα να εκπαιδευτούν, να παίξουν με τα διαδραστικά παιχνίδια, να ανέβουν στο καρουζέλ, στο παγοδρόμιο και στην παγοτσουλήθρα, να επισκεφτούν το σπίτι του Αη Βασίλη, το φούρνο των ξωτικών, το ταχυδρομείο, το Christmas Market. Μέσα από όλα αυτά, πολλοί μικροί σίγουρα θα φύγουν και με δώρα. 


Στο Στρατώνι Χαλκιδικής συναντάμε την Παραμυθοχώρα, η οποία περιμένει μικρούς και μεγάλους. Κάθε χρόνο είναι ανανεωμένη ωστόσο αυτό που δεν αλλάζει είναι οι δράσεις της. Τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να στείλουν γράμματα στο Αη Βασίλη, να ακούσουν παραμύθια, να δουν ξυλοπόδαρους και κλόουν και να φωτογραφηθούν μαζί τους, να ακούσουν μουσική και να χορέψουν, να κάνουν βόλτες με το τρενάκι αλλά και να επισκεφτούν τον ειδικό χώρο με διάφορα εδέσματα. 

Στη Βέροια για ακόμη μια χρονιά στήθηκε το παραμύθι του Δάσους των Χριστουγέννων, στις όχθες του ποταμού Αλιάκμονα. Εκεί μπορεί να δει κανείς στολισμένα σπιτάκια, κουκλοθέατρο, το σπίτι του Αη Βασίλη και πολλές δράσεις για τους μικρούς φίλους. Καθώς και περίπτερα με διάφορα εδέσματα ή και με προϊόντα που πωλούνται. Παράλληλα πραγματοποιούνται μουσικές και χορευτικές εκδηλώσεις. Συστήνω να πάτε. Πέρσι πέρασα όμορφα παρέα με φίλους & συγγενείς. 

Αφίσα Καλωσορίσματος Μουσικής Σκηνής (φωτογραφία περσινή)
Στο Ξύλινο Χωριό στη Φλώρινα δεν έτυχε να πάω. Πήγαν άλλοι για μένα και με ενημέρωσαν πλήρως. Κάποια στιγμή το χω στο πρόγραμμα να πάω. Λειτουργεί στην πλατεία Μόδη, όπου υπάρχουν στολισμένα σπιτάκια και περίπτερα με διάφορα εδέσματα ακόμα και με προϊόντα. 

Όμοια κατάσταση συναντάμε και στο Χριστουγεννιάτικο Χωριό στο Κιλκίς. Στολισμένα σπιτάκια και περίπτερα με διάφορα εδέσματα και ζεστά ροφήματα, το σπίτι του Αη Βασίλη, ξυλοπόδαροι, παραμύθια και πολλά παιχνίδια για τους μικρούς, από το πρωί μέχρι το βράδυ.

Η Παραμυθούπολη στα Γιαννιτσά, φέτος για τέταρτη φορά καλεί μικρούς και μεγάλους. Το σκηνικό είναι το ίδιο.  Στολισμένα σπιτάκια και περίπτερα με διάφορα εδέσματα και ροφήματα, το σπίτι του Αη Βασίλη, ξυλοπόδαροι,παγοδρόμιο, βόλτες με το τρενάκι και πολλές δράσεις για τους μικρούς, από το πρωί μέχρι το βράδυ. Παράλληλα μουσικές συναυλίες και χορευτικές εκδηλώσεις.

Στην Κατερίνη, το Χωριό του Κόσμου συνεχίζει να στήνεται στον Καπνικό Σταθμό Κατερίνης. Ξύλινα στολισμένα σπιτάκια με δραστηριότητες για τα παιδιά, παραδοσιακά εδέσματα, διάφορα εργαστήρια και φυσικά το σπίτι του Αη Βασίλη. Παράλληλα ένα πλούσιο πρόγραμμα καλλιτεχνικών εκδηλώσεων. Για όλα αυτά όμως υπάρχει αντίτιμο, καθώς οι επισκέπτες πρέπει να προσφέρουν τρόφιμα/ρούχα/φάρμακα στο Κοινωνικό Παντοπωλείο που υπάρχει στην είσοδο. Οι πληροφορίες μου μού λένε πως φέτος θα είναι η καλύτερη χρονιά και λόγω οργάνωσης. 


Στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης, στήνεται και πάλι ο Αστερόκοσμος, μια παραμυθένια πολιτεία πολλών τετραγωνικών μέτρων με πολλά λαμπιόνια, όπου κάνουν την εμφάνιση τους το πέτρινο σπίτι του Αη Βασίλη, το παγωμένο Δάσος, το Εργοστάσιο παιχνιδιών, τα Παραμυθένια εργαστήρια, το εργαστήριο και το Μουσείο Σοκολάτας(η τιμή εδώ είναι στα 10€ αλλά πραγματικά αξίζει), ένα μεγάλο Λούνα παρκ καθώς και δυο παγοδρόμια. Παράλληλα διάφορες μουσικές εκδηλώσεις. Τα αξιοθέατα στον Αστερόκοσμο είναι πολλά, η επίσκεψη όμως θα σας μείνει σίγουρα αξέχαστη. Όπως και πολλοί λιλιπούτειοι που θα ζήσουν μια μοναδική εμπειρία στο εργοστάσιο Σοκολάτας. Αξίζει.

Εκτός από τον περίφημο Αστερόκοσμο, στη Θεσσαλονίκη, στήνονται και σε άλλες περιοχές χώροι, χριστουγεννιάτικα διαμορφωμένοι όπως η πλατεία Αριστοτέλους, στην οποία στήνεται ένα ζωντανό παραμύθι, με σπιτάκια, ξωτικά, καλικάντζαρους, Αη Βασίλη, πολλά παιχνίδια και δράσεις για τους μικρούς, η Χριστουγεννιάτικη Πλατεία στην Καλαμαριά, καθώς και οι Αστρογειτονιές στο Δήμο Θερμαϊκού, με το σκηνικό να είναι πάντα το ίδιο.

Για το τέλος έχω αφήσει την δική μου Ονειρούπολη. Την Ονειρούπολη Αλεξανδρούπολης. Φέτος, ο Δήμος Αλεξανδρούπολης, έχει ανεβάσει το πήχη και διαμορφώνει το Πάρκο Ακαδημίας, σε ένα Πάρκο Χριστουγέννων που δε θυμίζει σε τίποτα αυτά που στήνονταν τα προηγούμενα χρόνια. Φέτος ψηφίζουμε δαγκωτό Ονειρούπολη Αλεξανδρούπολης. Για αυτήν την Ονειρούπολη θα επιστρέψω με ξεχωριστή ανάρτηση και φωτογραφικό υλικό.

* Οι φωτογραφίες που δεν έχουν λεζάντα είναι από το διαδίκτυο/fan page social media/έντυπο τύπο

__________________________________________________________ 
Το blog αποτελεί μια ερασιτεχνική προσπάθεια όπου εκφέρεται καθαρά η προσωπική μου άποψη. Επιτρέπεται η χρήση και η αναδημοσίευση άρθρων και φωτογραφιών του blog, με σαφή αναφορά στην αρχική πηγή τους. Ότι δημοσιεύετε σ΄αυτή τη σελίδα είναι πνευματική ιδιοκτησία του blog Οι Δικές μου Στιγμές Copyright © 2010 XP All rights reserved

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.