Ένας Πόντιος κερδίζει το Voice of Greece

Από τα blind auditions ακόμη, είχα ξεχωρίσει τέσσερις τραγουδιστές, από το κάθε coach ξεχωριστά. Ο ένας ήταν "δικός μας", από τα μέρη μου δηλαδή, ο Σταύρος Χαλιαμπάλιας και ήταν στην ομάδα της Δ.Βανδή - ίσως και αδικία που δεν ήταν στους φιναλίστ του τελικού - με μια ιδιαίτερη χροιά. Ο άλλος - παρά το πρόβλημα του, άτομο με ειδικές ανάγκες - ήταν αυτό που λέμε ΦΩΝΑΡΑ. Ο Νεκτάριος Μαλλάς - ομάδα Μελίνας Ασλανίδου - απέδειξε πως μπορεί ο οποιοσδήποτε έστω και χωρίς ιδιαίτερη εμφάνιση απλά και μόνο με τη φωνή του να φτάσει ψηλά - και του αξίζει. Μπορεί να ήρθε τρίτος στην προτίμηση του κοινού αλλά έμεινε στις καρδιές όλων μας, με αυτή τη μοναδική, ζεστή και λαϊκή φωνή του, που θύμιζε Αντώνη Βαρδή. Η Εύα Τσάχρα - ανήκε στην ομάδα του Μιχάλη - ήταν από τις αδικημένες παρουσίες του παιχνιδιού και προσωπικά πιστεύω πως αν περνούσε αντί του Άκη, μπορεί να κέρδιζε το παιχνίδι. Ο Κώστας Αγέρης, ο Πόντιος που ξεσήκωσε με τη λύρα του, όλους μας ήταν αυτός από την ομάδα του Α.Ρέμου που ήθελα να φτάσει μέχρι το τέλος. Και έφτασε και κέρδισε. Ο Πόντιος με τη λύρα του κέρδισε και έκανε όλους τους Πόντιους σίγουρα περήφανους. Και όχι μόνο τους Πόντιους.

Εγώ αν και δεν είμαι Πόντια - είμαι λάτρης της Ποντιακής διαλέκτου, παράδοσης, μουσικής και φαγητού. Στο άκουσμα και μόνο της λύρας και μετέπειτα στα ποντιακά, μια ρίγη μια ανατριχίλα προκαλείται. Είτε είσαι είτε δεν είσαι Πόντιος. Από τη στιγμή που με τον Νεκτάριο έφτασε στο τελικό, όποιος και να κέρδιζε δεν είχε σημασία, για μένα. Όμως στο άκουσμα και μόνο ότι ο Νεκτάριος μένει τρίτος και στο φόβο να μην βγει νικητής πάλι παίκτης από Κύπρο, πιάσαμε τα τηλεφώνα, οικογενειακώς. Αγέρης λοιπόν και ξερό ψωμί. 


Η σχέση μου, άλλωστε, με την παράδοση, μετρά χρόνια και χάρηκα πάρα πολύ που είδα κάποιον παίχτη - επιτέλους - να πηγαίνει στα blind auditions και να λέει ένα παραδοσιακό τραγούδι. Έτσι για να κρατάμε τις παραδόσεις. Βέβαια εγώ τον Κώστα Αγέρη - γιατί ήμαστε και μια ηλικία - τον γνώριζα πριν μπει στο Voice όταν πέτυχα παλιότερα σε ένα μουσικό περιοδικό ένα δίσκο με τραγούδια του πατέρα του. Από τότε μέχρι σήμερα έχω στην κατοχή μου κάποιους δίσκους με ποντιακά μέσα στα οποία υπάρχουν τραγούδια που ερμηνεύει ο Κώστας Αγέρης. Ο πιο πρόσφατος το Ελαία Ερίζωσεν, στο οποίο ερμηνεύει μάλιστα και ντουέτο με την Μ.Ασλανίδου. Το Voice πιστεύω ότι απλά τον έκανε γνωστό σε άλλους. Άλλωστε τέτοιες φωνές πρέπει να τις γνωρίζουμε όλοι μας για να μην ξεχνάμε και την παράδοση μας. 


Οι Πόντιοι και οι Θρακιώτες ψήφισαν την παράδοση, ψήφισαν Κώστα Αγέρη. Το φετινό Voice έχει όνομα ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΕΡΗΣ. Ελπίζω να τον αξιοποιήσουν όπως πρέπει. Η συνέχεια του ανήκει.....

Έγω πάντως έπαθα μια Αγερίαση φέτος και θέλω να θυμηθώ μερικά από τα τραγούδια που ίσως κάποια να μην γνώριζα και τα αγάπησα.

Την πατρίδα μ' έχασα - Τελικός

Σον Θεό εφτάγω τάμα

Ανάθεμα σε 

Πως το ΄παθα αυτό - Νέο τραγούδι

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.