Το μπαούλο της γιαγιάς #5

Το μπαούλο της γιαγιάς επιστρέφει και ανοίγει για πέμπτη φορά, μετά από αρκετό καιρό ανανεωμένο και δίνει μικρά tips για καθημερινά πράγματα. Μια στήλη που είχα παραμελήσει αρκετά, μετά από παράκληση δύο αναγνωστών μου, οι οποίοι με τη σειρά τους μου έδωσαν νέα tips που αγνοούσα, επιστρέφει. (Είχα αναφέρει άλλωστε με την νέα εμφάνιση του blog ότι θα επιστρέψουν και παλιές στήλες). Συμβουλές από πάππου προς πάππου, που λένε, που μου έχουν δώσει αλλά και έχω ακούσει από γιαγιά, μαμά, και θείες.


1. Σίδερο χωρίς λεκέδες
Σας δημιουργούνται λεκέδες στην πλάκα του σίδερου αρκετά συχνά, μην απελπίζεστε. Πάρτε ένα μικρό κομμάτι αλουμινόχαρτο και ρίξτε 2 κουταλάκια αλάτι, περάστε το από πάνω το σίδερο, το οποίο να καίει (χωρίς ατμό) και δείτε τους λεκέδες να εξαφανίζονται! Φίλος αναγνώστης προτείνει και έχει κάνει.

2. Ξύδι για λεκέδες στα μάτια της κουζίνας

Είτε τηγανίσουμε, είτε βράσουμε, δεν υπάρχει περίπτωση να μην πεταχτεί λίγο λάδι ή οτιδήποτε άλλο στα μάτια της κουζίνας αλλά και στα δικά μας. Αφήστε τα χημικά προϊόντα που αγοράσατε από το super market. Η λύση είναι μία. Βάλτε σε μια λεκάνη χλιαρό νερό και ξύδι, σε ίσες ποσότητες και με ένα πανί σιγά- σιγά θα εξαφανιστούν όλοι οι λεκέδες.

3. Οδοντόβουρτσα για καθαρισμό τοστιέρας

Το τοστ είναι το πιο αγαπημένο σνακ όλων μας. Για να το φτιάξουμε όμως θα χρειαστούμε μια τοστιέρα. Η χρήση, της τοστιέρας είναι πολύ συχνή, όπως το ίδιο συχνό και το καθάρισμά της. Υπάρχουν και αυτοί που δεν την καθαρίζουν μετά από τη χρήση, με αποτέλεσμα να συγκεντρώνονται πάνω στις πλάκες της υπολείμματα τροφών και λίπη. Μιλάμε φυσικά για τοστιέρες που ανοιγοκλείνουν. Όσοι φυσικά τις καθαρίζουν, σίγουρα χρησιμοποιούν σφουγγάρι που είναι λάθος, μιας που τα υπολείμματα τροφών ενδέχεται να μην φύγουν. Αν τα λίπη ή οι τροφές επιμένουν να παραμένουν κολλημένα πάνω στις πλάκες τότε η λύση είναι να βρέξετε μια μαλακή παλιά οδοντόβουρτσα με ζεστό νερό και να τρίψε απαλά με αυτή τα σημεία που θέλουμε για να καθαρίσει.

4.Ξύδι στο σιφόνι της κουζίνας
Σας έχει βουλώσει το σιφόνι της κουζίνας. Ε λοιπόν βράστε λίγο ξύδι και ρίξτε το στο σιφόνι.

5. Καθαρισμός παντζουριών...κάντε τα να λάμπουν
Το καθάρισμα των παντζουριών δεν είναι ούτε χρονοβόρο, ούτε μπελαλίδικο κι ας λένε ότι θέλουν. Χρειάζεται ζεστό νερό, λευκό ξίδι, υγρό για τα πιάτα και μια βούρτσα ή ένα σφουγγάρι, το οποίο θα έχουμε αποκλειστικά για αυτή τη χρήση. Όλα τα παραπάνω υλικά τα έχουμε σε μια λεκάνη. Βουτάμε τη βούρτσα ή το σφουγγάρι στο μείγμα και καθαρίζουμε καλά το εσωτερικό και το εξωτερικό των παντζουριών.

6.Διατήρηση φρέσκων μυρωδικών
Έχετε φρέσκα μυρωδικά (μαϊντανός, δυόσμος, άνηθος κ.α) από τον κήπο σας...για να μην πάνε λοιπόν χαμένα...υπάρχουν δύο τρόποι για να τα διατηρήσετε και να τα χρησιμοποιήσετε. Ο πρώτος τρόπος είναι να τα ψιλοκόψετε και να τα τοποθετήσετε σε μια παγοθήκη με ελαιόλαδο κι όταν θα τα χρειαστείτε ξανά, δε θα είστε αναγκασμένοι να αγοράσετε αλλά να βγάλετε το παγάκι με το μυρωδικό από την κατάψυξη και να το ρίξετε στην κατσαρόλα. Ο δεύτερος τρόπος είναι αφού τα πλένουμε καλά και τα στεγνώσουμε με χαρτί κουζίνας αμέσως μετά να τα βάλουμε σε πλαστικές σακούλες και μετά στην κατάψυξη.


Το μπαούλο της γιαγιάς για σήμερα κλείνει. Την επόμενη φορά με πέντε+1 ακόμα μικρές συμβουλές για μικρά καθημερινά πράγματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.