Tips για μια επιτυχημένη συνέντευξη – Ερωτο-απαντήσεις

Αφορμή για την ανάρτηση μου αυτή, ήταν η συνέντευξη που πέρασα προσφάτως για κάποια δουλειά, στην οποία και είχα δώσει βιογραφικό. Για να λέμε την αλήθεια, δεν περίμενα ποτέ να χτυπήσει το τηλέφωνο μου και να μου πουν ότι με καλούν για μια πρώτη γνωριμία, όπως την χαρακτήρισαν και εν συνεχεία να κλείσουμε ένα ραντεβού για μια συνέντευξη. Για να μην τα πολυλογώ, η συνέντευξη πήγε πολύ καλά, κι όπως μου είπαν θα με ήθελαν μαζί τους για συνεργασία, μιας κι είχα καλό βιογραφικό αλλά και καλές συστάσεις. Φυσικά και δεν με πήραν στη δουλειά και αυτό δεν το έμαθα από τον ίδιο τον υπεύθυνο, που ήταν και κατενθουσιασμένος μαζί μου αλλά από τα social media. Μάλιστα και μέσω facebook αφού ο ίδιος, αφού νωρίτερα μου είχε στείλει αίτημα φιλίας, ανάρτησε φωτογραφία με την "ομάδα του", όπως χαρακτήριζε. 

Εν πάσει περιπτώσει πόσοι όμως έχετε περάσει από αυτήν την συνέντευξη; Στη δική μου περίπτωση, ήμουν καλά διαβασμένη, μιας που ούτε άγχος είχα(και είναι το πιο σημαντικό-να πας εκεί με αυτοπεποίθηση) και ήξερα λίγο πολύ τι ερωτήσεις θα έπεφταν. Είχα κάνει και κάτι σεμινάρια για συμβουλές για μια επιτυχημένη συνέντευξη, για τις πιθανές ερωτήσεις αλλά και τις απαντήσεις, και αυτά με έσωσαν μπορώ να πω. 

Για να είστε κι εσείς διαβασμένοι και να κάνετε καλή εντύπωση λοιπόν, παραθέτω τις σημειώσεις μου, από αυτό το σεμινάριο. 
Στην εποχή μας, είναι συχνό φαινόμενο, από τους περισσότερους που δεν έχουν δουλειά να αφήνουν βιογραφικά σε διάφορες επιχειρήσεις χωρίς αποτέλεσμα. Φυσικά πολλοί αναθαρρούν σε μια απάντηση ακόμα και όταν σε καλούν για συνέντευξη. Η πραγματικότητα πολλές φορές είναι όμως διαφορετική. Ακόμα και τα πράγματα να πάνε καλά σε μια συνέντευξη, τον τελευταίο λόγο δυστυχώς δεν τον έχουμε εμείς. 

Οι ερωτήσεις και οι απαντήσεις που δίνω παρακάτω, είναι αυτές που κυριαρχούν σε μια συνέντευξη. ΠΡΟΣΟΧΗ: Για μια επιτυχημένη συνέντευξη δεν υπάρχουν ούτε κανόνες ούτε συγκεκριμένες ερωτο-απαντήσεις που εγγυώνται την επιτυχία ενός υποψηφίου για τη θέση εργασίας που διεκδικεί. Είναι καλό όμως να ακολουθούνται κάποιες βασικές κατευθυντήριες γραμμές, οι οποίες αυξάνουν τις πιθανότητες ο δυνητικός εργοδότης να αποκομίσει μια θετική εντύπωση για τον υποψήφιο. 

Επιπλέον μη ξεχάσετε την εμφάνιση σας, τα απαραίτητα αντικείμενα που πρέπει να έχετε μαζί σας, να είστε συνεπής (μισή ώρα πριν την συνέντευξη να είστε εκεί), να χαμογελάτε, να είστε συγκρατημένοι κατά τη διάρκεια της συνέντευξης και να μιλάτε με ειλικρίνεια. Στο τέλος της συνέντευξης και αφού γίνουν όλες οι ερωτήσεις, έχετε το δικαίωμα να ρωτήσετε κι εσείς με τη σειρά σας, τον εργοδότη, για τη θέση εργασίας που υποβάλλατε την υποψηφιότητα σας αλλά και γενικά για το χώρο που πιθανόν να εργαστείτε. Με λίγα λόγια δείξτε λίγο ενδιαφέρον. Φεύγοντας ευχαριστήστε το συνομιλητή σας για το χρόνο που σας αφιέρωσε, και ευχηθείτε του καλή συνέχεια.

11 πιθανές ερωτήσεις που μπορούν να σας γίνουν και οι πιθανές απαντήσεις που μπορείτε να δώσετε.

Ερ1. Μιλήστε για τον εαυτό σας. 
Απ: Αναφέρεται τα κυριότερα προσόντα σας και συσχετίστε τα με τη θέση εργασίας για την οποία κάνατε αίτηση.

Ερ2.Ποια είναι τα κυριότερα προσόντα σας;
Απ: Πείτε την πρωτοβουλία σας, τις γνώσεις σας για τον κλάδο καθώς και τις δεξιότητες που είναι απαραίτητες  γι αυτήν την εργασία.

Ερ3.Ποιες είναι οι κυριότερες αδυναμίες;
Απ: Παρουσιάστε ένα προτέρημα σας για αδυναμία. Πχ ενοχλούμαι ιδιαίτερα όταν δεν μπορώ να κρατήσω/διεκπεραιώσω το ημερήσιο πρόγραμμα στην εργασία.

Ερ4. Γιατί πρέπει να σας προσλάβω;
Απ: Μαθαίνω εύκολα, έχω πείρα σε αυτόν το τομέα, θέλω να πετύχω σε αυτήν την εργασία.

Ερ5. Ποιοι είναι οι μακροπρόθεσμοι στόχοι σας; (Τι νομίζετε θα κάνετε σε 5/10 χρόνια από τώρα;)
Απ: Θέλω να είμαι ανάμεσα στους καλύτερους στον τομέα της εργασίας μου.

Ερ6.Πως αντιδράτε στην πίεση;
Απ: Δώστε παράδειγμα αντιμετώπισης καταστάσεως από προηγούμενη εργασία.

Ερ7. Τι είναι σημαντικό για σας σε μια δουλειά;
Απ: Αυτό που είναι σημαντικό είναι να ξέρω ότι κάνω καλή δουλειά – κάνω καλά τη δουλειά μου.

Ερ8. Πως ταιριάζει η προηγούμενη εμπειρία με τη δουλειά εδώ;
Απ: Η πρωτοβουλία, επιμονή, γνώσεις που έχω και οι δεξιότητες που έχω αποκτήσει.

Ερ9. Γιατί φύγατε από την προηγούμενη εργασία;
Απ: Δεν εκφράζουμε ΠΟΤΕ τα αρνητικά μας συναισθήματα για μια προηγούμενη εργασία. – Λόγοι οικογενειακοί με ανάγκασαν. (Δεν μπορεί να σας ρωτήσει ποιοι είναι αυτοί οι λόγοι , δεν έχει το δικαίωμα)

Ερ10. Πως σας περιγράφουν οι άλλοι;
Απ: Δεν γνωρίζω. (Περήφανοι για τις φιλίες που έχω κρατήσει από το σχολείο).

Ερ11. Πείτε μας για την εκπαίδευση και τη μόρφωση σας;
Απ: Τα καλά λόγια για τη σχολή σας είναι στην ουσία έμμεση διαφήμιση για εσάς.

Ιστοσελίδες που πρέπει να έχετε υπόψιν σας:  
karriera.gr
adecco.gr
injobs.gr
skywalker.gr

2 σχόλια:

  1. Καλησπέρα σας. Στέλνετε ακόμα ebooks μέσω email?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα, ίσως να μην ήταν η κατάλληλη ανάρτηση για την ερώτηση σας. Επικοινωνήστε μαζί μου για περισσότερα μέσω της φόρμας επικοινωνίας που υπάρχει στα δεξιά ή μέσω e-mail που δίνω πάνω από τον τίτλο του ιστολογίου.

      Διαγραφή

Από το Blogger.