Book Review: Ευτυχία θα πει - Μαρία Τζιρίτα

5 Μαρ 2019

Η Μαρία Τζιρίτα συστήθηκε στο αναγνωστικό κοινό μέσα από το πρώτο της βιβλίο με τίτλο «Το παιδί της αγάπης», το οποίο και κυκλοφόρησε το 2008, από τις εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ. Έκτοτε, μέχρι και σήμερα, η Μαρία Τζιρίτα έχει εκδώσει συνολικά 11 μυθιστορήματα, τα περισσότερα από τα οποία βασίζονται σε αληθινά γεγονότα. Το μυθιστόρημα «Ευτυχία θα πει» είναι το δωδέκατο κατά σειρά βιβλίο της Ελληνίδας συγγραφέας. Από παλιότερες αναρτήσεις έχω αναφέρει ότι η συγγραφέας είναι από τις λίγες αγαπημένες μου Ελληνίδες συγγραφείς, που περιμένω κάθε χρόνο την κυκλοφορία του νέου της βιβλίου. 

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΒΙΒΛΙΟΥ: 
α) Συγγραφέας: Μαρία Τζιρίτα
β) Τίτλος: Ευτυχία θα πει 
γ) Έτος Έκδοσης: 2019
δ) Έκδοση: Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ

Η ΚΡΙΤΙΚΗ ΜΟΥ: Το βιβλίο «Ευτυχία θα πει», είναι ένα ακόμη βιβλίο της συγγραφέας που προστίθεται στη βιβλιοθήκη μου. Έχοντας όλα τα υπόλοιπα της συγγραφέας και μάλιστα ενυπόγραφα, περίμενα πότε θα φτάσει η μέρα που θα κυκλοφορήσει το νέο της βιβλίο. Ο Φεβρουάριος είναι ο κατεξοχήν μήνας, που η συγγραφέας κυκλοφορεί τα βιβλία της οπότε μετρούσα τις μέρες, μιας που είχα κάνει προπαραγγελία. Παρά τα όσα αδιάβαστα έχω, το βιβλίο μόλις το πήρα, το άρχισα την ίδια μέρα.

Το βιβλίο σε μαγνητίζει αρχικά από το υπέροχο και όμορφο εξώφυλλο του, που είναι γεμάτο ωραία χρώματα. Η περίληψη στο εξώφυλλο είναι αρκετά ενδιαφέρουσα, ενώ η αναφορά σε άτομα τρίτης ηλικίας, έπαιξαν σημαντικό ρόλο, στην επιλογή της ανάγνωσης. Συνολικά η έκδοση είναι πολύ προσεγμένη από τον εκδοτικό, όπως πάντα φυσικά.

Η Μελίνα Γκρέι είναι κοντά στα 30, είναι γιατρός παθολόγος και ζει στην Αμερική. Έχοντας χάσει τους γονείς της και προσπαθώντας να απομακρυνθεί από έναν απαγορευμένο έρωτα καταφεύγει στην Ελλάδα, όπου και εργάζεται για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα σε δημόσιο νοσοκομείο. Μια ευκαιρία εργασίας, θα την κάνει να πάρει την απόφαση να περάσει την πόρτα της Βίλας Ευτυχίας και να κρυφτεί από όλους και από όλα όσα την καταδιώκουν. Εκεί θα γνωρίσει ανθρώπους μεγάλης ηλικίας, άνω των 60 ετών, που κάποτε υπήρξαν πλούσιοι και διάσημοι. Ο καθένας για τους δικούς του λόγους, όμως, αποφάσισε να απομακρυνθεί από τη ζωή που έκανε και να εγκατασταθεί στην Βίλα Ευτυχία. Την Ευτυχία Καλογήρου, ιδιοκτήτρια της Βίλας, τον Οδυσσέα Παλαιολόγο, το δεξί χέρι της Ευτυχίας και φίλο του άντρα της που πέθανε πριν λίγα χρόνια, την Άννα Καρακώστα, παλιά ηθοποιό του ελληνικού κινηματογράφου, τον Τέλη Μπαρακάκη, παλαίμαχο πρωταθλητή πυγμαχίας, τον Γιώργο Μακρή, ιδιοκτήτη ακτοπλοϊκής εταιρείας, την Μαρκέλλα, πασίγνωστη σχεδιάστρια μόδας και την φίλη της Όλγα. Ανάμεσα σε αυτούς, η Μελίνα θα γίνει φίλη με τη μαγείρισσα, Μαίρη αλλά και με τις βοηθούς της, Νεντέλα(αλλιώς Κυριακούλα) και Τοντόρκα(αλλιώς Θοδώρα). Με τον καιρό η Μελίνα θα έρθει κοντά με όλους, θα μάθει τους λόγους που ήρθαν να μείνουν στην Βίλα, θα τους συμβουλέψει και θα τους δώσει την ευκαιρία να ζήσουν όσο καλύτερα μπορούν τα χρόνια που τους απομένουν, γεμάτο υγεία, ευτυχία και αγάπη. Η Μελίνα, μέσα από τις ιστορίες του καθενός θα πάρει πολλά, μα πάνω από όλα θα συνειδητοποιήσει τι θα πει ευτυχία για πρώτη φορά στη ζωή της. Όμως αυτό δε θα διηρκέσει για πολύ, αφού τα φαντάσματα του παρελθόντος την καταδιώκουν μέχρι και την Ελλάδα και επανέρχονται στη ζωή της. Θα καταφέρει αυτή τη φορά η Μελίνα να βρει τη δύναμη, να αντιμετωπίσει τους φόβους της και να βρει τι σημαίνει πραγματικά Ευτυχία μέσα από τις ιστορίες επτά διαφορετικών ανθρώπων στη δύση της ζωής τους;

Η Μαρία Τζίριτα μέσα από την ιστορία του «Ευτυχία θα πει» κάνει ένα ταξίδι από την Αμερική στην Ελλάδα και από εκεί πάλι πίσω, παρουσιάζοντας μια ενδιαφέρουσα ιστορία γεμάτη συναισθήματα αλλά και μηνύματα. Παράλληλα προσεγγίζει με ιδιαίτερο και τρυφερό τρόπο την τρίτη ηλικία και το δικαίωμα αυτών στην αγάπη και στην ευτυχία!!! 

Μέσα από την κάθε ιστορία του χαρακτήρα της ιστορίας, η συγγραφέας παρουσιάζει και μια μεγάλη αλήθεια γύρω από την αγάπη, την ευτυχία και τη ζωή. Ταυτόχρονα, μέσα από την ιστορία που παρουσιάζει παραδίδει μαθήματα ζωής.  

Τι κουταμάρα να πιστεύουμε πως μας χρωστάει η ζωή. Τι δικές μας λάθος επιλογές τις αποδίσουμε σε κακοτυχία και περιμένουμε τη στιγμή που η ζωή ή ο Θεός θα μας λυπηθεί και θα τελειώσουν τα βάσανα μας. Δυστυχώς όμως τα βάσανα μας τελειώνουν μόνο όταν εμείς το αποφασίσουμε και κανένας άλλος. Κι αυτό είναι ένα μάθημα που αργά η γρήγορα το παίρνουν όλοι οι άνθρωποι.

Η συγγραφέας, μέσα και από την ιστορία της βασικής ηρωίδας Μελίνα Γκρέι, υπενθυμίζει σε όλους μας ότι ποτέ δεν είναι αργά να αλλάξουμε τη ζωή μας, αρκεί να το θέλουμε πραγματικά. Επιπλέον αναφέρεται και στις ευκαιρίες που μας δίνονται συνεχώς και πως αντί να τις αρπάζουμε, τελικώς τις προσπερνούμε.

Καμιά φορά περισσότερο σ΄αγαπάει αυτός που σε αφήνει παρά αυτός που σε κρατά.

Στα μεγάλα συν του βιβλίου είναι ότι η ιστορία περιστρέφεται γύρω από τη ζωή μεγαλύτερων ανθρώπων, κάτι που δεν το συναντάμε συχνά, σε βιβλία είτε ελληνικής είτε και ξένης λογοτεχνίας. Η συναναστροφή με αυτούς τους ανθρώπους, όπως της Μελίνας με τα άτομα της Βίλας, έχει μεγάλο ενδιαφέρον καθώς τα άτομα τρίτης ηλικίας διακρίνονται για την εμπειρία και τη σοφία τους. Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι μεγαλύτεροι άνθρωποι έχουν να μας μάθουν και να μας διδάξουν πολλά. 

Οι μεγαλύτεροι άνθρωποι έχουν μια ηρεμία, μια γαλήνη που σ΄την μεταδίδουν όταν περνάς χρόνο μαζί τους.

Στο τέλος της ανάγνωσης, αυτού του βιβλίου, μπορώ να πω με σιγουριά ότι πήρα, προσωπικά, πολλά. Αυτό το βιβλίο είναι γεμάτο μαθήματα ζωής, που θα βοηθήσει όλους μας να πορευτούμε περισσότερο συνειδητοποιημένα στο παρόν και στο μέλλον, όπως γίνεται άλλωστε και με την ηρωίδα. Από τον καθένα μέσα από τη Βίλα είχε να πάρει κάτι!!!

Και τι είναι ευτυχία;....μα το να είσαι καλά! Να νιώθεις καλά, να ξυπνάς κάθε πρωί και να χαμογελάς για τη μέρα που έρχεται.
Η γραφή της συγγραφέας, για άλλη μια φορά είναι απλή, όπως και σε προηγούμενα βιβλία της. Μέσα από τις περιγραφές της, δημιουργούνται πολλές εικόνες στον αναγνώστη ενώ δεν υπάρχει κανένα σημείο που να κουράζει, παρά τον όγκο του βιβλίου. Γρήγορη εξέλιξη της ιστορίας, με ποικιλία συναισθημάτων και με μια απρόσμενη ανατροπή προς το φινάλε, που θα συγκινήσει!!!

Κανείς δε θα ζήσει τη ζωή σου για σένα. Πάντα να κάνεις αυτό που λέει η καρδιά σου και υπαγορεύει η συνείδηση σου. Να αγαπάς τον εαυτό σου, και να τον φροντίζεις για να είσαι καλά. Δε χρωστάμε σε κανέναν όσα χρωστάμε στον εαυτό μας. Μη φοβάσαι να εκδηλώσεις τα συναισθήματα σου, την αγάπη σου. Δεν υπάρχει χειρότερο έγκλημα από την αγάπη που δεν εκφράστηκε.  

Εν κατακλείδι, το βιβλίο «Ευτυχία θα πει», είναι ένα ενδιαφέρων μυθιστόρημα γεμάτο αγάπη και ευτυχία. Άλλωστε όλοι έχουν δικαίωμα σε αυτά, πολύ περισσότερο τα άτομα τρίτης ηλικίας. Μια ιστορία, που χάρη στην απλή γραφή της συγγραφέας, διαβάζεται γρήγορα, παρά τον όγκο του βιβλίου. Φυσικά δε θα μπορούσαν να λείψουν μέσα σε αυτά και οι ανατροπές, που θα καθηλώσουν, στο φινάλε. Συστήνεται να διαβαστεί από όλους. 


Πλοκή: Η Βίλα Ευτυχία φιλοξενεί επτά ηλικιωμένους ανθρώπους, τρεις άντρες και τέσσερις γυναίκες, πλούσιους και κάποτε διάσημους, οι οποίοι έχουν ένα κοινό στοιχείο: είναι όλοι τους άκληροι. Όταν η νεαρή γιατρός Μελίνα Γκρέι περνά την πύλη της πολυτελούς βίλας, έχοντας αναλάβει τη θέση της παθολόγου, δεν μπορεί να φανταστεί πως αυτή η απόφαση θα αλλάξει ολόκληρη τη ζωή της. Κυνηγημένη και η ίδια από τα φαντάσματα και τα μυστικά του δικού της παρελθόντος, θεωρεί εξαιρετική την ευκαιρία που της δίνεται με αυτή τη θέση εργασίας, ώστε να κρυφτεί από όσα και όσους την καταδίωκαν. Μα μέσα σε όλα τα συγκλονιστικά που ανακαλύπτει στο σπίτι αυτό για τον εαυτό της, τους ανθρώπους και την ίδια τη ζωή, για πρώτη φορά συνειδητοποιεί πως ευτυχία θα πει…
4 στα 5

* Η ανάρτηση είναι καθαρά προσωπική γνώμη. Μπορείτε να βρείτε εδώ κι άλλες κριτικές μου σε βιβλία που έχω διαβάσει

Δημοσίευση σχολίου

«Μένουμε σπίτι» (29) #Hashtag (9) #psichogiosbooks (1) #SummerTimes (1) 121words (3) 2010 (3) 2011 (13) 2012 (35) 2013 (72) 2014 (55) 2015 (71) 2016 (80) 2017 (156) 2018 (197) 2019 (161) 2020 (171) 2021 (124) 2022 (103) 2023 (69) 2024 (29) 28 Οκτωβρίου 1940 (1) 5 πράγματα που δεν γνώριζες (9) Αγίου Βαλεντίνου (3) ΑΕΚ (4) Αθήνα (1) Αθλητισμός (17) Άκης Πετρετζίκης (1) Αλεξανδρούπολη (62) Αληθινές Ιστορίες (13) ΑλληΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ (2) Αλμυρές Απολαύσεις (2) Αναγνωστικές Συνήθειες (4) Αναδημοσιεύσεις (46) Ανέκδοτες Ιστορίες (1) Αποκλειστικά (29) Απόκριες (2) Απολογισμός (6) Αυτοβελτίωση (7) Αυτοέκδοση (3) Αφιέρωμα (26) Βαγγέλης Γιαννίσης (8) Βιβλίο (405) Βιβλιονέα (25) Βιβλιοπροτάσεις (10) Βιβλιοπωλεία (5) Για το all4fun (13) Για το OpenMind (36) Γιάννα Τερζή (4) Γιάννης Πλούταρχος (11) Γιώργος Γιαννιάς (4) Γιώργος Γιώτσας (6) Γιώργος Δάμτσιος (15) Γιώργος Πολυχρονίδης (4) Γλυκά των Χριστουγέννων (4) Γλυκιές Αμαρτίες (21) Γνώριζες ότι .... (8) Γράφουν... (33) Δελτίο τύπου (11) Δημήτρης Σίμος (10) Διαγωνισμός (155) ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΌΣ BY AVON (30) Διατροφή (1) Διάφορα (72) Διήγημα (1) Εθνική Επέτειος/Εορτές (1) Εικόνες (51) Εκδηλώσεις (2) εκδόσεις Άγκυρα (2) εκδόσεις ΑΕΝΑΟΝ (8) εκδόσεις Ανάτυπον (5) εκδόσεις ΑΝΙΜΑ (1) εκδόσεις Αύρα (2) εκδόσεις Βακχικόν (3) εκδόσεις Βάρφη (3) εκδόσεις ΓΑΒΡΙΗΛΙΔΗΣ (2) εκδόσεις Γράφημα (3) εκδόσεις ΔΙΟΠΤΡΑ (25) εκδόσεις Δωρικό (1) εκδόσεις Ελκυστής (5) εκδόσεις Ελληνική Πρωτοβουλία (3) εκδόσεις Ελληνοεκδοτική (3) εκδόσεις ΕΞΗ (2) εκδόσεις ΕΣΟΠΤΡΟΝ (2) εκδόσεις ΖΕΝΙΘ (2) εκδόσεις Θύραθεν/Επιλογή (1) εκδόσεις ΙΚΑΡΟΣ (5) εκδόσεις ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ (5) εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ (2) εκδόσεις Κλειδάριθμος (45) Εκδόσεις Κύφαντα (1) εκδόσεις ΛΙΒΑΝΗ (9) εκδόσεις Λυκόφως (29) εκδόσεις ΜΑΤΙ (1) εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ (30) εκδόσεις ΜΙΝΩΑΣ (1) εκδόσεις ΟΞΥ (4) εκδόσεις Οσελότος (2) εκδόσεις ΟΣΤΡΙΑ (4) εκδόσεις Παπαδόπουλος (2) εκδόσεις ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣΘΡΑΚΗΣ (1) εκδόσεις ΠΑΤΑΚΗ (7) εκδόσεις Πηγή (45) εκδόσεις ΠΝΟΗ (7) εκδόσεις Ρώμη (1) εκδόσεις Σαιξπηρικόν (1) εκδόσεις ΣΙΔΕΡΗΣ (4) εκδόσεις Υδροπλάνο (10) εκδόσεις Φίλντισι (4) εκδόσεις Φυλάτος (4) εκδόσεις Χάρτινη Πόλη (2) εκδόσεις Ψυχογιός (48) εκδόσεις ΩΚΕΑΝΙΔΑ (2) εκδόσεις Anubis (3) εκδόσεις Bell (25) εκδόσεις Bookstagram (1) εκδόσεις IWrite (13) εκδόσεις Key Books (1) εκδόσεις McRiver Publications (1) εκδόσεις Nightread (7) εκδόσεις Opera (2) εκδόσεις Polaris (1) εκδόσεις Printa-Ροές (1) εκδόσεις Sanofi-Aventis (1) εκδόσεις Workshop (1) Εκπαιδευτικό Υλικό (1) Ελένη της Θράκης (2) Ελληνικές Σειρές (9) Ελληνική Λογοτεχνία (177) Ελληνικός Κινηματογράφος (18) Ενημερωτικά (8) Έτερος εγώ (4) Ευ Ζην (7) Εύκολα και Γρήγορα (16) Ευτυχία Γιαννάκη (3) Ευχές (26) Ζυμαρικά (5) Ζύμες/Πίτες/Ψωμιά (2) Η Βιβλιοθήκη μου (260) Ημερολόγιο (14) Θεατρικό έργο (3) Θέατρο (41) Θεσσαλονίκη (1) Θοδωρής Παπαθεοδώρου (4) Θρακιώτες Συγγραφείς (34) Θρακιώτικη ποίηση (13) Καίτη Οικονόμου (5) Καλό μήνα (5) Καλοκαίρι (34) Κάπα Εκδοτική (2) Κινηματογραφικά Νέα (11) ΚΛΑ (10) Κομοτηνή (1) Κριτικές (244) Κριτικές Ταινιών (149) Κυρίως Πιάτο (6) Λένα Μαντά (5) Λήψεις (7) λληνική Λογοτεχνία (1) Μακιγιάζ (1) Μαντινάδες (1) Μαραθώνιος Ανάγνωσης (2) Μαρία Τζιρίτα (9) Μάριος Δημητριάδης (6) Μεγάλες Αλήθειες (11) Μηνύματα (36) Μια στιγμή σε ένα ποίημα (15) Μίνι Συνέντευξη (3) Μόνο Σοκολάτα (7) Μουσεία (2) Μουσικά Νέα (17) Μουσική (148) Ξένες Σειρές (2) Ξένη Λογοτεχνία (57) Ολυμπιακοί Αγώνες (2) Όσπρια (1) Παγκόσμιες Ημέρες (8) Παιδικές Αναμνήσεις (4) Παιδική Λογοτεχνία (21) Παιχνίδια (4) Παρουσίαση (6) Παρτιτούρες για μπουζούκι (12) Πάσχα (15) Περί ορέξεως (38) Περιοδικό (4) Περιποίηση Επιδερμίδας (1) Ποδηλατοβόλτα (3) Ποίηση (19) Πολιτισμός (18) Προ(σ)κλήσεις (11) Πρόγραμμα Περιοδείας (1) Πρόσωπα (113) Προσωπική Φροντίδα (3) Προσωπικότητες (5) Προτάσεις (4) Προτεινόμενα Βιβλία (19) Πρώτες Βοήθειες (5) Πως να... (6) Ρόδος (4) ρόφημα (1) Σαμοθράκη (1) Σκέψεις Ρεαλιστικές (16) Σκοτεινές Πόλεις (2) Στα μονοπάτια της παράδοσης (23) Στιγμές από την ζωή μου (38) Συναυλίες (15) Συνδρομητικά Κουτιά (2) Συνεντεύξεις (99) Συνεργασίες (2) Σχολείο (16) Σχολικές Αναμνήσεις (10) Σχολικές Δράσεις (5) Τα αγαπημένα μου (28) Τα Κείμενα μου (126) Ταινίες (161) Ταξίδια (12) Τέχνες (9) Τεχνολογία (11) Τηλενουβέλες (5) Τηλεόραση (29) Τι έκανα το μήνα.... (13) Το μπαούλο της γιαγιάς (6) Το Χαμόγελο του Παιδιού (2) Τοπικά Νέα (3) Τοπική Κουζίνα (4) τραγούδια (126) Τραγουδιστές/Συγκρότημα (60) ΤραγούδιΤουΜήνα (38) Φωτογραφία (27) Φωτογραφία του Μήνα (13) Φωτογραφικό Αρχείο (22) Χίλντα Παπαδημητρίου (3) Χριστούγεννα (28) Χριστουγεννιάτικα πάρκα (2) Χρονομπαούλο (10) Χρυσηίδα Δημουλίδου (5) Agatha Christie (1) ASMR (1) AVON (33) AVON REVIEW (3) AVONTIPS (2) Bernard Lenteric (3) Blog (9) Blogαλλαγές (8) Book tour (3) Camilla Läckberg (4) CD/DVD (1) Cinobo (5) Coffee and Breakfast (4) Comenius (1) Comics (3) Cosmote Tv (6) Dan Brown (2) Download (5) E-book GiveAway (14) E-shop (3) Ertflix (2) Eurovision (5) EurovisionNews (2) FancyOwl (6) Film Festival (6) GiftBox (47) GlutenFree (4) Goodreads (1) Halloween (4) Handmade (2) HappyBirthday (2) Health & Style (30) Horrorant Film Festival (5) How to... (5) instaphoto (56) Jo Nesbo (8) Jojo Moyes (5) KIDS SAVE LIVES (2) KidsGiveAway (14) kserotiefages.gr (3) LIVE (15) Maginspire🎁 (2) MovieInCinema (164) MovieOnDVD (12) MovieOnline (23) My Project (1) My Stories (2) My YouTube Videos (59) Netflix (37) NetflixReview (36) Nina George (3) NonStopMix (3) nyctophilia.gr (3) Online (6) p (1) Photo-A-Day (15) playlist (27) Rest In Peace(RIP) (3) Stephen King (23) Tips (25) Top 5 (30) Trailer (4) tralala.gr (6) Tv Series (39) Unboxing (11) Wikipedia (1) YouTube (148)