Book Review: Κάτι από μένα - John Emmans

22 Φεβ 2022

Ο John Emmans συστήθηκε στο αναγνωστικό κοινό μέσα από το πρώτο του βιβλίο με τίτλο «Αφιερωμένο στο γιο μου» που κυκλοφόρησε το 2019 από τις εκδόσεις Γράφημα. Δεν πρόκειται για ξένο συγγραφέα αλλά για Έλληνα, που υπογράφει με το όνομα του στα αγγλικά. Ο, κατά κόσμον, Γιάννης Εμμανουηλίδης αποφάσισε να κρατήσει το καλλιτεχνικό του και στη συγγραφή. Το «Κάτι από μένα» είναι το δεύτερο προσωπικό του μυθιστόρημα που κυκλοφορεί και πάλι από τις εκδόσεις Γράφημα.


 ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΒΙΒΛΙΟΥ:
α) Συγγραφέας: Κάτι από μένα
β) Τίτλος: John Emmans
γ) Έτος Έκδοσης: 2021
δ) Έκδοση: Εκδόσεις Γράφημα

Η ΑΠΟΨΗ ΜΟΥ: Το δεύτερο βιβλίο του συγγραφέα «Κάτι από μένα» ήρθε ανέλπιστα στα χέρια μου. Αν και είναι το τρίτο βιβλίο που έχω από τον συγκεκριμένο εκδοτικό (έχω άλλα δύο βιβλία αδιάβαστα) είναι το πρώτο που διαβάζω από αυτόν. Μπορώ να πω με σιγουριά πως παρά το γεγονός ότι δεν γνώριζα τον συγγραφέα, τόσο η γραφή του όσο και η ιστορία του, ήταν για μένα μια ευχάριστη έκπληξη.

Προσωπικά βρήκα πολύ ενδιαφέρουσα την περίληψη του στο οπισθόφυλλο, παρά το εξώφυλλο του, το οποίο και θα ήθελα λίγο διαφορετικό. Πάραυτα ομολογώ ότι έχει γίνει πολύ καλή δουλειά και από τον εκδοτικό, όσον αφορά την επιμέλεια. Σε ένα τέτοιο βιβλίο, αρκετά ογκώδες, δεν παρατήρησα ούτε ένα τυπογραφικό/συντακτικό λάθος

Με φόντο το παραθαλάσσιο και γραφικό Σέλινγκτον, η Κάθριν, μετά τον χωρισμό της, προσπαθεί να βρει ξανά τον εαυτό της, αναπολώντας παράλληλα στιγμές από την σχέση της με τον γιατρό Μπράντλεϊ. Η τυχαία γνωριμία με τρεις ανθρώπους θα της αλλάξουν σημαντικά τη ζωή της. Θα γνωρίσει τον Ντάνιελ Λόρενς, έναν πρώην ηθοποιό, τον δικηγόρο και επίδοξο συγγραφέα Κένεθ Κάμερον και την Άσλεϊ Ρόμπερτς, ιδιοκτήτρια του τοπικού εστιατορίου. Όλοι τους βρίσκονται εκεί για να βρουν ηρεμία τίποτα όμως δεν μοιάζει να είναι εφικτό μετά τη συνάντηση τους. Με θέα τη θάλασσα οι 4 ήρωες θα θυμηθούν στιγμές της ζωής τους ... Στιγμές και ανθρώπους από το παρελθόν τους. Στιγμές και ανθρώπους που ίσως να θέλουν να ξεχάσουν, ίσως πάλι και όχι. Το μόνο σίγουρο είναι ότι και οι τέσσερις θα αναθεωρήσουν για πολλά. 

Η ζωή είναι πολύ μικρή για να την ξοδεύουμε σε ανόητα πράγματα, όταν γύρω μας υπάρχει τόσο πολλή ουσία και νόημα

Ο συγγραφέας δεν παρουσιάζει μόνο μία ιστορία αλλά στο σύνολο τέσσερις κι όλες με φόντο το Σελινγκτον, τις παραλίες του και τους φιλήσυχους κατοίκους του. Έχει δημιουργήσει τέσσερις χαρακτήρες, διαφορετικούς μεταξύ τους, ο καθένας με τα τραύματά του. Όλοι τους έχουν κάνει λανθασμένες επιλογές στο παρελθόν, όμως στο τέλος θα προσπαθήσουν να μάθουν από τα λάθη τους και να γίνουν καλύτεροι. Ότι κι αν μπει εμπόδιο στη ζωή τους θα πρέπει να το αντιμετωπίσουν ώστε να πραγματοποιήσουν τα όνειρα τους. 

Η Κάθριν είναι μια νηπιαγωγός που έχει βγει από μια μακρόχρονη και τοξική σχέση. Θέλει έναν καλύτερο κόσμο χωρίς μίσος, ρατσισμό και κακία. Πιστεύει και δικαίως ότι τα σημερινά παιδιά ζουν και μεγαλώνουν σε ένα ψηφιακό κόσμο αποχαύνωσης, χωρίς σωστά πρότυπα, βορά του πατερναλισμού και μιας οχληρής εποχής. Ο Κένεθ Κάμερον είναι δικηγόρος που παράλληλα προσπαθεί να γράψει το πρώτο του μυθιστόρημα. Μέχρι να χωρίσει από τη σύζυγο του, πίστευε πως τα παιδιά δημιουργούνται από την ένωση και την αγάπη του ζευγαριού. Έκανε λάθος. Ο Ντάνιελ Λόρενς είναι ένας διάσημος πρώην ηθοποιός που αποφάσισε ενώ βρισκόταν στο peak της καριέρας του να αποχωρήσει από την υποκριτική και να ζήσει στο Σέλινγκτον. Πίστευε πως όλα θα είχαν πάρει διαφορετική τροπή στη ζωή του, αν η σχέση του με το πατέρα του ήταν καλύτερη και τον είχε δεχτεί για αυτό που ήταν χωρίς να τον μειώνει, χωρίς να ντρέπεται για εκείνονΟι επιλογές στα επαγγελματικά του και ο σεξουαλικός προσανατολισμός του Ντάνιελ ήταν η αιτία να μην τα έχει καλά με τον πατέρα του. Η Άσλεϊ Ρόμπερτς είναι χήρα. Πιστεύει ότι είναι δύσκολο και ψυχοφθόρο για μία μάνα να μεγαλώνει μόνη το παιδί της. Όμως μήπως χρειάζεται ένα στήριγμα σύντροφο για να αναθεωρήσει;

Ο John Emmans γράφει μοναδικά και αποδεικνύεται πως είναι σπουδαίος χειριστής των λέξεων. Ο τρόπος γραφής του είναι γλαφυρός, επιδέξιος, ανάλαφρος και συνάμα λυρικός. Παρά τον όγκο του βιβλίου, χάρη στη γραφή του, οι σελίδες γυρνάνε η μία μετά την άλλη και η ιστορία δεν κουράζει σε κανένα σημείο. Σε αυτό βοηθάει και η γραμματοσειρά που έχει χρησιμοποιηθεί. Ο συγγραφέας χωρίζει την ιστορία του σε κεφάλαια, άλλοτε μικρά κι άλλοτε μεγάλα. Σκιαγραφεί εξαιρετικά τους χαρακτήρες τους, με αποτέλεσμα να συμπάσχει ο αναγνώστης και να δεθεί μαζί τους. Παράλληλα γυρνάει το χρόνο πίσω και παρουσιάζει τις κοινωνίες που έζησαν οι ήρωες του, πριν φτάσουν στο σήμερα. Κοινωνίες που δεν διαφέρουν σε τίποτα από το σήμερα αφού υπάρχουν ακόμη θέματα ταμπού.

Μην αφήνεις ποτέ στη μοίρα κάτι που μπορείς εσύ η ίδια να ορίσεις….άσε τον εαυτό σου ελεύθερο και ζήσε τον έρωτα

Ο συγγραφέας καταφέρνει ταυτόχρονα με τις ιστορίες του να αγγίξει και να θίξει πολλά ζητήματα που ταλανίζουν την κοινωνία σήμερα. Την χρήση της τεχνολογίας και την επίδραση του διαδικτύου στη ζωή μικρών αλλά και μεγάλων. Την ενδοοικογενειακή βία και την κακοποίηση των γυναικών. Γενικότερα για τον σεξισμό και τη βία, που είναι κατακριτέα υπό ορισμένες συνθήκες. Για τον σεξουαλικό προσανατολισμό των ατόμων αλλά και την αποδοχή αυτών από τον κοινωνικό και οικογενειακό περίγυρο. Παράλληλα ο συγγραφέας παρουσιάζει τον κόσμο του θεάματος και τους ισχυρούς ανθρώπους που υπάρχουν από πίσω και για το τι είναι ικανοί να κάνουνΕπιπλέον ο συγγραφέας κάνει λόγο για την ίδια την κοινωνία που παραμένει στάσιμη, την επιστήμη αλλά και για την οικολογική συνείδηση και το σεβασμό προς τη φύση. Φυσικά δεν λείπουν οι αναφορές στην ελληνική κουλτούρα, στα ιερά τέρατα της φιλοσοφίας (Σωκράτης & Πλάτωνας) αλλά και στην ελληνική μουσική (Γ.Παριος & Γ.Πουλοπουλος).     

Συνοπτικά το πρώτο βιβλίο του John Emmans που διαβάζω με ικανοποίησε απόλυτα, αν και προσωπικά θα ήθελα να έλειπαν οι τελευταίες σελίδες του στο φινάλε. Ένα καλογραμμένο κοινωνικό μυθιστόρημα με έντονα συναισθήματα που εστιάζει στις ανθρώπινες σχέσεις και τις δεύτερες ευκαιρίες, τη δύναμη της αγάπης αλλά και την αποδοχή της διαφορετικότητας. Μια ιστορία γεμάτη ανθρωπιά, μια λέξη που όπως αναφέρει ο συγγραφέας  στο σημείωμα του στο τέλος, έχει χάσει το νόημα και την ουσία της, ως λέξη, στις μέρες μας!!!  

Πλοκή: 
Μετά τον χωρισμό της με τον γιατρό Μπράντλει Ντάνβερ, η ζωή της τριάντα οκτάχρονης Κάθριν Τζόνσον γκρεμίζεται στο κενό. Ανήμπορη να διαχειριστεί την απώλεια του, επί δώδεκα χρόνια, συντρόφου της, κλείνεται στον εαυτό της και πέφτει στο ποτό για να ξεχαστεί και να βρει παρηγοριά. Τώρα πια η μελαγχολία και η κατάθλιψη τη συνθλίβουν, καθώς συνειδητοποιεί πως τα χρονικά περιθώρια στενεύουν και ο φόβος μήπως μείνει μόνη, μήπως δεν αποκτήσει ποτέ παιδί, την οδηγεί σε ένα αδιέξοδο. Για να βρει τον εαυτό της, για να κερδίσει πίσω τη ζωή της, ταξιδεύει μέχρι το γραφικό Σέλινγκτον, ένα παραθαλάσσιο θέρετρο στην ανατολική ακτή της χώρας με πανέμορφες παραλίες και φιλόξενους κατοίκους. Εκεί, με θέα τον άγριο Ατλαντικό, η μοίρα τής παίζει τα πιο περίεργα παιχνίδια και την οδηγεί στην ελπίδα, τον έρωτα, την φιλία, την ανθρωπιά. Ένας διάσημος και εκκεντρικός ηλικιωμένος ηθοποιός του Χόλυγουντ, ένας γοητευτικός σαραντάρης δικηγόρος και επίδοξος συγγραφέας, μια δυναμική γυναίκα, ιδιοκτήτρια του καλύτερου εστιατορίου της πόλης και ένας μεγάλος λευκός καρχαρίας, ένα στοιχειό της θάλασσας, την οδηγούν στη λύτρωση καθώς ο καθένας με τον τρόπο του έχει κάτι να της διδάξει… 



Αναζητήστε το βιβλίο από το βιβλιοπωλείο της γειτονιάς

4 στα 5




* Η ανάρτηση είναι καθαρά προσωπική γνώμη. Μπορείτε να βρείτε εδώ κι άλλες κριτικές μου σε βιβλία που έχω διαβάσει 

4 σχόλια

  1. Ανώνυμος22/2/22 10:08 π.μ.

    Πολύ ωραίο εξώφυλλο αλλά και όμορφη βιβλιοπαρουσίαση.
    Ένα υπέροχο ανάγνωσμα για το προσεχές καλοκαίρι!!!
    Μπήκε στη λίστα μου!!! Ευχαριστούμε πολύ!!!

    Μαριάνθη Μπάμπαλη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαριάνθη μου σε ευχαριστώ πολύ. Όντως, ότι πρέπει να διαβαστεί το καλοκαίρι!!!

      Διαγραφή
  2. Πόσο τέλειο και φωτεινό το εξώφυλλο!!! Θυμίζει καλοκαίρι. Ωραία επιλογή βιβλίου, το οποίο και δεν το ήξερα. Ευχαριστούμε για την πρόταση, θα το χω στα υπόψιν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αχ αυτό το εξώφυλλο, ναι ωραίο ειναι απλώς με όσα διάβασα θα το ήθελα λίγο διαφορετικό.
      Θα περιμένω εντυπώσεις μόλις το διαβάσεις.

      Διαγραφή

«Μένουμε σπίτι» (29) #Hashtag (9) #psichogiosbooks (1) #SummerTimes (1) 121words (3) 2010 (3) 2011 (13) 2012 (35) 2013 (72) 2014 (55) 2015 (71) 2016 (80) 2017 (156) 2018 (197) 2019 (161) 2020 (171) 2021 (124) 2022 (103) 2023 (69) 2024 (18) 28 Οκτωβρίου 1940 (1) 5 πράγματα που δεν γνώριζες (9) Αγίου Βαλεντίνου (3) ΑΕΚ (4) Αθήνα (1) Αθλητισμός (17) Άκης Πετρετζίκης (1) Αλεξανδρούπολη (62) Αληθινές Ιστορίες (13) ΑλληΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ (2) Αλμυρές Απολαύσεις (2) Αναγνωστικές Συνήθειες (4) Αναδημοσιεύσεις (45) Ανέκδοτες Ιστορίες (1) Αποκλειστικά (29) Απόκριες (2) Απολογισμός (6) Αυτοβελτίωση (7) Αυτοέκδοση (3) Αφιέρωμα (26) Βαγγέλης Γιαννίσης (8) Βιβλίο (401) Βιβλιονέα (25) Βιβλιοπροτάσεις (10) Βιβλιοπωλεία (5) Για το all4fun (13) Για το OpenMind (36) Γιάννα Τερζή (4) Γιάννης Πλούταρχος (11) Γιώργος Γιαννιάς (4) Γιώργος Γιώτσας (6) Γιώργος Δάμτσιος (15) Γιώργος Πολυχρονίδης (4) Γλυκά των Χριστουγέννων (4) Γλυκιές Αμαρτίες (21) Γνώριζες ότι .... (8) Γράφουν... (32) Δελτίο τύπου (11) Δημήτρης Σίμος (10) Διαγωνισμός (153) ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΌΣ BY AVON (28) Διατροφή (1) Διάφορα (72) Διήγημα (1) Εθνική Επέτειος/Εορτές (1) Εικόνες (50) Εκδηλώσεις (2) εκδόσεις Άγκυρα (2) εκδόσεις ΑΕΝΑΟΝ (8) εκδόσεις Ανάτυπον (5) εκδόσεις ΑΝΙΜΑ (1) εκδόσεις Αύρα (2) εκδόσεις Βακχικόν (3) εκδόσεις Βάρφη (3) εκδόσεις ΓΑΒΡΙΗΛΙΔΗΣ (2) εκδόσεις Γράφημα (2) εκδόσεις ΔΙΟΠΤΡΑ (24) εκδόσεις Δωρικό (1) εκδόσεις Ελκυστής (5) εκδόσεις Ελληνική Πρωτοβουλία (3) εκδόσεις Ελληνοεκδοτική (3) εκδόσεις ΕΞΗ (2) εκδόσεις ΕΣΟΠΤΡΟΝ (2) εκδόσεις ΖΕΝΙΘ (2) εκδόσεις Θύραθεν/Επιλογή (1) εκδόσεις ΙΚΑΡΟΣ (5) εκδόσεις ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ (5) εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ (2) εκδόσεις Κλειδάριθμος (45) Εκδόσεις Κύφαντα (1) εκδόσεις ΛΙΒΑΝΗ (9) εκδόσεις Λυκόφως (29) εκδόσεις ΜΑΤΙ (1) εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ (30) εκδόσεις ΜΙΝΩΑΣ (1) εκδόσεις ΟΞΥ (4) εκδόσεις Οσελότος (2) εκδόσεις ΟΣΤΡΙΑ (4) εκδόσεις Παπαδόπουλος (1) εκδόσεις ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣΘΡΑΚΗΣ (1) εκδόσεις ΠΑΤΑΚΗ (7) εκδόσεις Πηγή (45) εκδόσεις ΠΝΟΗ (7) εκδόσεις Ρώμη (1) εκδόσεις Σαιξπηρικόν (1) εκδόσεις ΣΙΔΕΡΗΣ (4) εκδόσεις Υδροπλάνο (10) εκδόσεις Φίλντισι (4) εκδόσεις Φυλάτος (4) εκδόσεις Χάρτινη Πόλη (2) εκδόσεις Ψυχογιός (48) εκδόσεις ΩΚΕΑΝΙΔΑ (2) εκδόσεις Anubis (3) εκδόσεις Bell (25) εκδόσεις Bookstagram (1) εκδόσεις IWrite (13) εκδόσεις Key Books (1) εκδόσεις McRiver Publications (1) εκδόσεις Nightread (7) εκδόσεις Opera (2) εκδόσεις Polaris (1) εκδόσεις Printa-Ροές (1) εκδόσεις Sanofi-Aventis (1) εκδόσεις Workshop (1) Εκπαιδευτικό Υλικό (1) Ελένη της Θράκης (2) Ελληνικές Σειρές (9) Ελληνική Λογοτεχνία (175) Ελληνικός Κινηματογράφος (18) Ενημερωτικά (8) Έτερος εγώ (4) Ευ Ζην (7) Εύκολα και Γρήγορα (16) Ευτυχία Γιαννάκη (3) Ευχές (25) Ζυμαρικά (5) Ζύμες/Πίτες/Ψωμιά (2) Η Βιβλιοθήκη μου (257) Ημερολόγιο (14) Θεατρικό έργο (3) Θέατρο (41) Θεσσαλονίκη (1) Θοδωρής Παπαθεοδώρου (4) Θρακιώτες Συγγραφείς (34) Θρακιώτικη ποίηση (13) Καίτη Οικονόμου (5) Καλό μήνα (5) Καλοκαίρι (34) Κάπα Εκδοτική (2) Κινηματογραφικά Νέα (11) ΚΛΑ (10) Κομοτηνή (1) Κριτικές (241) Κριτικές Ταινιών (149) Κυρίως Πιάτο (6) Λένα Μαντά (5) Λήψεις (7) λληνική Λογοτεχνία (1) Μακιγιάζ (1) Μαντινάδες (1) Μαραθώνιος Ανάγνωσης (2) Μαρία Τζιρίτα (9) Μάριος Δημητριάδης (6) Μεγάλες Αλήθειες (11) Μηνύματα (35) Μια στιγμή σε ένα ποίημα (15) Μίνι Συνέντευξη (3) Μόνο Σοκολάτα (7) Μουσεία (1) Μουσικά Νέα (17) Μουσική (148) Ξένη Λογοτεχνία (57) Ολυμπιακοί Αγώνες (2) Όσπρια (1) Παγκόσμιες Ημέρες (8) Παιδικές Αναμνήσεις (4) Παιδική Λογοτεχνία (20) Παιχνίδια (4) Παρουσίαση (6) Παρτιτούρες για μπουζούκι (12) Πάσχα (14) Περί ορέξεως (38) Περιοδικό (4) Περιποίηση Επιδερμίδας (1) Ποδηλατοβόλτα (3) Ποίηση (19) Πολιτισμός (18) Προ(σ)κλήσεις (11) Πρόγραμμα Περιοδείας (1) Πρόσωπα (112) Προσωπική Φροντίδα (3) Προσωπικότητες (5) Προτάσεις (4) Προτεινόμενα Βιβλία (19) Πρώτες Βοήθειες (5) Πως να... (6) Ρόδος (4) ρόφημα (1) Σαμοθράκη (1) Σκέψεις Ρεαλιστικές (16) Σκοτεινές Πόλεις (2) Στα μονοπάτια της παράδοσης (23) Στιγμές από την ζωή μου (38) Συναυλίες (15) Συνδρομητικά Κουτιά (2) Συνεντεύξεις (98) Συνεργασίες (2) Σχολείο (16) Σχολικές Αναμνήσεις (10) Σχολικές Δράσεις (5) Τα αγαπημένα μου (28) Τα Κείμενα μου (126) Ταινίες (161) Ταξίδια (12) Τέχνες (8) Τεχνολογία (11) Τηλενουβέλες (5) Τηλεόραση (27) Τι έκανα το μήνα.... (13) Το μπαούλο της γιαγιάς (6) Το Χαμόγελο του Παιδιού (2) Τοπικά Νέα (3) Τοπική Κουζίνα (4) τραγούδια (126) Τραγουδιστές/Συγκρότημα (60) ΤραγούδιΤουΜήνα (38) Φωτογραφία (27) Φωτογραφία του Μήνα (13) Φωτογραφικό Αρχείο (22) Χίλντα Παπαδημητρίου (3) Χριστούγεννα (28) Χριστουγεννιάτικα πάρκα (2) Χρονομπαούλο (10) Χρυσηίδα Δημουλίδου (5) Agatha Christie (1) ASMR (1) AVON (32) AVON REVIEW (3) AVONTIPS (2) Bernard Lenteric (3) Blog (9) Blogαλλαγές (8) Book tour (3) Camilla Läckberg (4) CD/DVD (1) Cinobo (5) Coffee and Breakfast (4) Comenius (1) Comics (2) Dan Brown (2) Download (5) E-book GiveAway (14) E-shop (3) Ertflix (2) Eurovision (4) EurovisionNews (2) FancyOwl (6) Film Festival (6) GiftBox (44) GlutenFree (4) Goodreads (1) Halloween (4) Handmade (2) HappyBirthday (2) Health & Style (30) Horrorant Film Festival (5) How to... (5) instaphoto (56) Jo Nesbo (8) Jojo Moyes (5) KIDS SAVE LIVES (2) KidsGiveAway (14) kserotiefages.gr (3) LIVE (15) Maginspire🎁 (2) MovieInCinema (164) MovieOnDVD (12) MovieOnline (23) My Project (1) My Stories (2) My YouTube Videos (59) Netflix (37) NetflixReview (36) Nina George (3) NonStopMix (3) nyctophilia.gr (3) Online (6) p (1) Photo-A-Day (15) playlist (27) Rest In Peace(RIP) (3) Stephen King (23) Tips (25) Top 5 (30) Trailer (4) tralala.gr (6) Tv Series (37) Unboxing (11) Wikipedia (1) YouTube (148)