Υπάρχουν γλυκά που δεν είναι απλώς μια συνταγή, αλλά μια ολόκληρη ιστορία. Ο Μυρωδάτος Σεντερμές είναι ένα από αυτά. Μια παραδοσιακή λιχουδιά που ταξίδεψε από την αρχοντική Σμύρνη, κουβαλώντας μαζί της όλα τα αρώματα της μικρασιατικής κουζίνας. Ο σεντερμές είναι ένα ξεχωριστό γλυκό, ένα είδος σμυρναίικης γλυκιάς τυρόπιτας, που θυμίζει γαλακτομπούρεκο. Η μαλακή του βάση από μυζήθρα ή ανθότυρο συνδυάζεται μοναδικά με το σιμιγδάλι, δημιουργώντας μια πλούσια υφή που λιώνει στο στόμα.
Ετοιμαστείτε να γεμίσετε την κουζίνα σας με τις μεθυστικές μυρωδιές της κανέλας, της βανίλιας και των μπαχαρικών, φτιάχνοντας ένα γλυκό με βαθιές ρίζες και ασύγκριτη γεύση. Ακολουθήστε τη συνταγή και ανακαλύψτε το μυστικό ενός γλυκού που είναι ταυτόχρονα απλό, αλλά και απίστευτα νόστιμο..
Υλικά:
1 κιλό ανάλατο μαλακό τυρί (μυζήθρα ή ανθότυρο)
300γρ σιμιγδάλι, χοντρό
250γρ ζάχαρη
2 κ.γ κανέλα
2 βανίλιες
Εκτέλεση: Σε ένα μπολ τρίβουμε το τυρί με τα χέρια, ώστε να δημιουργηθούν τρίμματα. Το ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα, την οποία τοποθετούμε πάνω σε χαμηλή φωτιά. Ανακατεύομε με την ανάποδη πλευρά μιας ξύλινης κουτάλας. Συνεχίζουμε να ανακατεύουμε, μέχρι να αρχίσει να λιώνει το τυρί και να πάρει ρευστή μορφή. Αμέσως μετά προσθέτουμε το σιμιγδάλι, την ζάχαρη, την κανέλα και τις βανίλιες και συνεχίζουμε το ανακάτεμα για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να φουσκώσει το σιμιγδάλι (αν χρειαστεί το αφήνουμε λίγο περισσότερο ή και λιγότερο στη φωτιά). Το αδειάζουμε σε ένα ταψί με διάμετρο 30εκ. και το πιέζουμε από πάνω με ένα κουτάλι, έτσι ώστε να το απλώσουμε ομοιόμορφα σε όλο το ταψί. Κόβουμε το γλυκό σε τριγωνικά ή τετραγωνικά κομμάτια και σερβίρουμε πασπαλίζοντας με λίγη κανέλα.
Tip: Αν το τυρί που χρησιμοποιήσετε είναι αρκετά λιπαρό, ενδέχεται να βγάλει λίγο βούτυρο στην επιφάνεια του γλυκού. Σε αυτή την περίπτωση, απλώστε ένα κομμάτι απορροφητικού χαρτιού από πάνω για να το αφαιρέσετε εύκολα. Για καλύτερο αποτέλεσμα, προτιμήστε ένα τυρί με λίγα λιπαρά.
Δημοσίευση σχολίου