Book Review: H ευγενής τέχνη του να τα γράφεις όλα στα ...! - Mark Manson

25 Ιουλ 2018

Ο Mark Manson είναι Αμερικανός blogger, με περισσότερους από δύο εκατομμύρια αναγνώστες, συγγραφέας αυτοβοήθειας και επιχειρηματίας. Ζει με τη σύζυγο του, στη Νέα Υόρκη. Έχει κυκλοφορήσει διεθνώς δύο βιβλία ενώ στην Ελλάδα συστήθηκε στο αναγνωστικό κοινό, με το δεύτερο βιβλίο του με τίτλο «H ευγενής τέχνη του να τα γράφεις όλα στα ...!» (στα αγγλικά «The subtle art of not giving a f*ck»). 

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΒΙΒΛΙΟΥ: 
α) Συγγραφέας: Mark Manson
β) Τίτλος: H ευγενής τέχνη του να τα γράφεις όλα στα ...!
γ) Έτος Έκδοσης: 2017
δ) Έκδοση: Εκδόσεις ΕΣΟΠΤΡΟΝ

Η ΚΡΙΤΙΚΗ ΜΟΥ: Είναι η πρώτη φορά που πέφτει στα χέρια μου, ένα βιβλίο που δεν έχει κάποια συγκεκριμένη ιστορία με κάποιον πρωταγωνιστικό ήρωα αλλά θεωρείται και αποκαλείται ως βιβλίο αυτοβοήθειας. Το συγκεκριμένο βιβλίο του Mark Manson, «H ευγενής τέχνη του να τα γράφεις όλα στα ...!», το ανακάλυψα μέσω instagram μιας που κυκλοφορούσε πολύ, το τελευταίο χρόνο και παρουσιαζόταν από λάτρεις του βιβλίου. Ε λοιπόν, όσο ανέλπιστα ήρθε στα χέρια μου, τόσο ξαφνικά μπήκε στα σχέδια μου για τις φετινές καλοκαιρινές αναγνώσεις. 

Ας αρχίσω όμως με το εξώφυλλο του. Το σημαντικό είναι πως οι εκδόσεις Έσοπτρον, κράτησαν το αρχικό εξώφυλλο του βιβλίου και δεν το άλλαξαν όπως συνηθίζεται από ελληνικούς εκδοτικούς.  Είναι και αυτό το χρώμα όμως που σε τραβάει, είναι και το πορτοκαλί ένα από τα χρώματα που αγαπώ βέβαια. Ο τίτλος του είναι αυτός που σε κάνει να πιάσεις το βιβλίο και να το ξεφυλλίσεις, να γελάσεις και να λες "δεν υπάρχει". Το ίδιο αναφώνησα όταν τελείωσα την ανάγνωση και έκλεισα το βιβλίο. Αυτό το βιβλίο απλά "δεν υπάρχει"!!! 


Ο συγγραφέας χωρίς να δίνει συμβουλές αλλά με ωμό τρόπο, και χωρίς να ξεφεύγει από τα όρια, σε συνδυασμό με την απλή γραφή του, μας κάνει ξεκάθαρο από την αρχή ότι το κλειδί για να είμαστε πιο ευτυχισμένοι είναι να σταματήσουμε να προσπαθούμε να είμαστε "θετικοί" όλη την ώρα. Ο Mark Manson καταφέρνει να περάσει πολλά μηνύματα μέσα από το βιβλίο, δίνοντας μάλιστα παραδείγματα είτε από προσωπικά του βιώματα είτε από αληθινές ιστορίες. Ιστορίες που προσωπικά αγνοούσα, όπως αυτή του Τσαρλς Μπουκόβσκι (στο κεφάλαιο 1), του Χίρου Ονόντα και του Dave Mustaine, κιθαρίστα του συγκροτήματος Megadeth (στο κεφάλαιο 4), του William James, πρωτοπόρο Αμερικανό ψυχολόγο και φιλόσοφο καθώς και της Malala Yousafzai, Νομπελίστρια (στο κεφάλαιο 5)    

Συνολικά, υπάρχουν εννέα κεφάλαια, όπου στο καθένα ο συγγραφέας, πραγματεύεται θεμελιώδη ζητήματα της ίδιας της ζωής. Όλα τα κεφάλαια συνδέονται άρρηκτα μεταξύ τους. Κι όλα έχουν να κάνουν με πράγματα που θεωρούμε εμείς οι ίδιοι σημαντικά ή ασήμαντα στη ζωή. Για πράγματα στα οποία δίνουμε υπερβολική σημασία ενώ δεν πρέπει ενώ σε αυτά που έχουν σημασία, δεν δίνουμε απλά δεκάρα, όπως αναφέρεται μέσα στο βιβλίο. Για την αξία της οικογένειας αλλά και τις προσωπικές αξίες και τα μέτρα που θέτουμε ή υπάρχουν. Για τις επιλογές μας. Για τα όρια. Για την επιτυχία ή/και αποτυχία και το πως τις διαχειριζόμαστε. Για τη δημιουργία σχέσεων και το χτίσιμο της εμπιστοσύνης και της αφοσίωσης.  

Το βιβλίο αυτό θα σας κάνει να γελάσετε αλλά σίγουρα θα σας ταρακουνήσει, με αποτέλεσμα να αναθεωρήσετε τους τρόπους με τους οποίους βλέπεται τη ζωή. Θα σας δείξει τις αξίες για τις οποίες μπορούμε να δώσουμε δεκάρα, καθώς και για τον τρόπο σκέψης σας, που ενδεχομένως να αλλάξει. Το μόνο σίγουρο είναι ότι με τις αλήθειες του, το βιβλίο θα σας προβληματίσει και θα σας κάνει να πάρετε τη ζωή στα χέρια σας. 

Ένα βιβλίο, χωρίς πρέπει αλλά μπορώ. Ένα βιβλίο που θα σας αλλάξει την αυτοπεποίθηση αλλά και την αυτοεκτίμηση. Ένα βιβλίο που θα σας κάνει να αναλάβετε τις ευθύνες των επιλογών σας και να κυνηγήσετε τα όνειρα σας, με λιγότερη ντροπή και αναστολές. Ένα βιβλίο για την "φωτεινή πλευρά της ζωής"!!!

Εν κατακλείδι, «H ευγενής τέχνη του να τα γράφεις όλα στα ...!», είναι ένα βιβλίο που αξίζει να διαβαστεί. Είναι μικρό, σε όγκο αλλά πανέξυπνο και διδακτικό από κάθε άποψη, αν και σε κάποια σημεία ο συγγραφέας επαναλαμβάνεται και κουράζει, χωρίς λόγο. Ένα βιβλίο που θα κάνει τον καθένα μας να αναθεωρήσει για τη ζωή, το θάνατο, τις αξίες, τη σχέση και την εμπιστοσύνη αλλά και τα όρια που υπάρχουν σε αυτές. Για τα απλά, τα μικρά αλλά και τα μεγάλα πράγματα, στα οποία δίνουμε υπερβολική σημασία. 

Αποσπάσματα του βιβλίου που ξεχώρισα
Το να μη δίνεις δεκάρα, σημαίνει να κοιτάζεις κατάματα τις πιο τρομακτικές και δύσκολες προκλήσεις της ζωής αναλαμβάνοντας την πρωτοβουλία. 
Η ευτυχία είναι μια μορφή δράσης. Είναι μια δραστηριότητα και όχι κάτι που σου χαρίζεται παθητικά....Δεν εμφανίζεται ως δια μαγείας.
Η τεχνολογία έχει λύσει παλιά οικονομικά προβλήματα φορτώνοντας μας καινούρια ψυχολογικά προβλήματα. Το διαδίκτυο δεν είναι απλώς ένας ανοιχτός κώδικας πληροφοριών. Είναι επίσης ένας ανοιχτός κώδικας ανασφάλειας, αυτο-αμφισβήτησης και ντροπής.
Το λάθος μας δίνει την δυνατότητα της αλλαγής. Το λάθος μας δίνει την ευκαιρία για εξέλιξη.  
Αν νιώθετε λες και όλος ο κόσμος είναι εναντίον σας, τότε το πιο πιθανόν είναι πως μονάχα ο εαυτός σας είναι εναντίον σας. 
Μόνο εσείς επιλέγετε τον τρόπο με τον οποίο βλέπετε τα πράγματα, τον τρόπο που θα αντιδράτε στα πράγματα, την αξία που δίνεται στα πράγματα.Πάντοτε εσείς είστε εκείνοι που επιλέγετε το μέτρο με το οποίο θα μετράτε τις εμπειρίες σας.
Πλοκή: Μην προσπαθείς. Παράτα τα. Κάνε λάθος. Μάθε από τον πόνο. Αρνητικές έννοιες εμφανώς αληθινές, χρήσιμες και πολύ πιο ισχυρές από τη συνηθισμένη θετικότητα. Καταλήγοντας σε μια νοοτροπία άμεσα εφαρμόσιμη και ανταποκρίσιμη στους σημερινούς καιρούς. Ο παγκοσμίως γνωστός blogger Μαρκ Μάνσον, μέσα από τα βιώματά του καταλήγει σε μία αντιπαρορμητική προσέγγιση της ζωής, την οποία μεταδίδει στους αναγνώστες του με πολύ χιούμορ και ανεπίσημο λεξιλόγιο. Σ' αυτόν τον καθοριστικό -για τη νέα γενιά- οδηγό αυτοβελτίωσης, ένας σούπερσταρ blogger μας αποκαλύπτει πως το κλειδί για να είμαστε πιο ευτυχισμένοι είναι να σταματήσουμε να προσπαθούμε να είμαστε "θετικοί" όλη την ώρα. Αντ' αυτού, να γίνουμε καλύτεροι στον χειρισμό των αντιξοοτήτων. Για δεκαετίες μας λένε πως η θετική σκέψη είναι το κλειδί μιας χαρούμενης, εύπορης ζωής. "Στο διάολο η θετικότητα", λέει ο Μαρκ Μάνσον. "Ας είμαστε ειλικρινείς, μερικές φορές τα πράγματα είναι σκατά και πρέπει να ζήσουμε με αυτό". Τα περασμένα χρόνια, ο Μαρκ Μάνσον, μέσω του εξωφρενικά δημοφιλούς του blog, προσπαθεί να διορθώσει τις απατηλές προσδοκίες που έχουμε για τον κόσμο και τους εαυτούς μας. Τώρα φέρνει την σκληρά-κερδισμένη σοφία του σε αυτό το βιβλίο. Ο Μάνσον υποστηρίζει -στηριζόμενος από ακαδημαϊκή έρευνα και εύστοχα καυστικό χιούμορ- πως η βελτίωση της ζωής μας εξαρτάται όχι από την ικανότητα του να φτιάχνουμε λεμονάδα από τα λεμόνια της ζωής, αλλά από το να μάθουμε να χωνεύουμε τα λεμόνια καλύτερα. Όπως γράφει: "Δεν γίνεται όλοι να είναι ξεχωριστοί - υπάρχουν νικητές και ηττημένοι στην κοινωνία. Ούτε είναι δίκαιο ούτε είναι δικό μας φταίξιμο." Ο Μάνσον μας συμβουλεύει να γνωρίσουμε τους προσωπικούς μας περιορισμούς και να τους αποδεχτούμε. Αυτό, λέει, είναι η πραγματική πηγή ενδυνάμωσης. Μόλις αποδεχτούμε τους φόβους, τα ελαττώματα και τις αβεβαιότητες μας - μόλις σταματήσουμε να τρέχουμε και να τα αποφεύγουμε και ξεκινήσουμε να αντιμετωπίζουμε τις επώδυνες αλήθειες - θα μπορούμε να βρούμε το κουράγιο και την αυτοπεποίθηση που απεγνωσμένα αναζητούμε. "Στη ζωή έχουμε ένα περιορισμένο ποσό από δεκάρες για να δώσουμε. Πρέπει, λοιπόν, να επιλέγουμε με σύνεση πού θα τις δώσουμε." Ο Μάνσον μέσα από κουβέντες με πραγματικό νόημα, βγαλμένες από τον πόνο και την αποτυχία, διασκεδαστικές ιστορίες και απρόσμενο, βιτριωλικό χιούμορ, μας οδηγεί έξω από τον κύκλο της άσκοπης προσπάθειας, των ψευδαισθήσεων και της αυτολύπησης. Αυτό το μανιφέστο είναι ένα αναζωογονητικό χαστούκι στο πρόσωπο όλων μας, ώστε να μπορέσουμε να αρχίσουμε να ηγούμαστε πιο γεμάτες, γειωμένες ζωές.


3 στα 5

Ένα βιβλίο που ο τίτλος από μόνος του θα σε κάνει να γελάσεις (πονηρά) και να λες "δεν υπάρχει". Ένα βιβλίο, χωρίς πρέπει αλλά μπορώ.... που θα σας κάνει να αναλάβετε τις ευθύνες των επιλογών σας και να κυνηγήσετε τα όνειρα σας, με λιγότερη ντροπή και αναστολές. Ένα βιβλίο για την "φωτεινή πλευρά της ζωής"!!! Το βιβλίο του @markmansonnet, "H ευγενής τέχνη του να τα γράφεις όλα στα ...!" κυκλοφορεί από @ekdoseis_esoptron!!! 📚 Διαβάστε την άποψη μου για το βιβλίο στο link στο bio. #greekbooks#goodreads#bookstagram#bookaholic#bookaddict#booklove#booklover#bookphotography#bibliophile#instaread#iloveread#reading#ilovebooks#instabook#photooftheday#bookoftheday#ilovereadingbooks#vivlio#diavazo#instavivlio#somuchreading#booklife#βιβλιοστιγμές#summerreading#esoptronbooks#markmanson#thesubtleartofnotgivingafuck
Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Χυτούλα Παπάζογλου (@xytopap) στις


* Η ανάρτηση είναι καθαρά προσωπική γνώμη. Μπορείτε να βρείτε εδώ κι άλλες κριτικές μου σε βιβλία που έχω διαβάσει 

Δημοσίευση σχολίου

«Μένουμε σπίτι» (29) #Hashtag (9) #psichogiosbooks (1) #SummerTimes (1) 121words (3) 2010 (3) 2011 (13) 2012 (35) 2013 (72) 2014 (55) 2015 (71) 2016 (80) 2017 (156) 2018 (197) 2019 (161) 2020 (171) 2021 (124) 2022 (103) 2023 (69) 2024 (18) 28 Οκτωβρίου 1940 (1) 5 πράγματα που δεν γνώριζες (9) Αγίου Βαλεντίνου (3) ΑΕΚ (4) Αθήνα (1) Αθλητισμός (17) Άκης Πετρετζίκης (1) Αλεξανδρούπολη (62) Αληθινές Ιστορίες (13) ΑλληΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ (2) Αλμυρές Απολαύσεις (2) Αναγνωστικές Συνήθειες (4) Αναδημοσιεύσεις (45) Ανέκδοτες Ιστορίες (1) Αποκλειστικά (29) Απόκριες (2) Απολογισμός (6) Αυτοβελτίωση (7) Αυτοέκδοση (3) Αφιέρωμα (26) Βαγγέλης Γιαννίσης (8) Βιβλίο (401) Βιβλιονέα (25) Βιβλιοπροτάσεις (10) Βιβλιοπωλεία (5) Για το all4fun (13) Για το OpenMind (36) Γιάννα Τερζή (4) Γιάννης Πλούταρχος (11) Γιώργος Γιαννιάς (4) Γιώργος Γιώτσας (6) Γιώργος Δάμτσιος (15) Γιώργος Πολυχρονίδης (4) Γλυκά των Χριστουγέννων (4) Γλυκιές Αμαρτίες (21) Γνώριζες ότι .... (8) Γράφουν... (32) Δελτίο τύπου (11) Δημήτρης Σίμος (10) Διαγωνισμός (153) ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΌΣ BY AVON (28) Διατροφή (1) Διάφορα (72) Διήγημα (1) Εθνική Επέτειος/Εορτές (1) Εικόνες (50) Εκδηλώσεις (2) εκδόσεις Άγκυρα (2) εκδόσεις ΑΕΝΑΟΝ (8) εκδόσεις Ανάτυπον (5) εκδόσεις ΑΝΙΜΑ (1) εκδόσεις Αύρα (2) εκδόσεις Βακχικόν (3) εκδόσεις Βάρφη (3) εκδόσεις ΓΑΒΡΙΗΛΙΔΗΣ (2) εκδόσεις Γράφημα (2) εκδόσεις ΔΙΟΠΤΡΑ (24) εκδόσεις Δωρικό (1) εκδόσεις Ελκυστής (5) εκδόσεις Ελληνική Πρωτοβουλία (3) εκδόσεις Ελληνοεκδοτική (3) εκδόσεις ΕΞΗ (2) εκδόσεις ΕΣΟΠΤΡΟΝ (2) εκδόσεις ΖΕΝΙΘ (2) εκδόσεις Θύραθεν/Επιλογή (1) εκδόσεις ΙΚΑΡΟΣ (5) εκδόσεις ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ (5) εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ (2) εκδόσεις Κλειδάριθμος (45) Εκδόσεις Κύφαντα (1) εκδόσεις ΛΙΒΑΝΗ (9) εκδόσεις Λυκόφως (29) εκδόσεις ΜΑΤΙ (1) εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ (30) εκδόσεις ΜΙΝΩΑΣ (1) εκδόσεις ΟΞΥ (4) εκδόσεις Οσελότος (2) εκδόσεις ΟΣΤΡΙΑ (4) εκδόσεις Παπαδόπουλος (1) εκδόσεις ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣΘΡΑΚΗΣ (1) εκδόσεις ΠΑΤΑΚΗ (7) εκδόσεις Πηγή (45) εκδόσεις ΠΝΟΗ (7) εκδόσεις Ρώμη (1) εκδόσεις Σαιξπηρικόν (1) εκδόσεις ΣΙΔΕΡΗΣ (4) εκδόσεις Υδροπλάνο (10) εκδόσεις Φίλντισι (4) εκδόσεις Φυλάτος (4) εκδόσεις Χάρτινη Πόλη (2) εκδόσεις Ψυχογιός (48) εκδόσεις ΩΚΕΑΝΙΔΑ (2) εκδόσεις Anubis (3) εκδόσεις Bell (25) εκδόσεις Bookstagram (1) εκδόσεις IWrite (13) εκδόσεις Key Books (1) εκδόσεις McRiver Publications (1) εκδόσεις Nightread (7) εκδόσεις Opera (2) εκδόσεις Polaris (1) εκδόσεις Printa-Ροές (1) εκδόσεις Sanofi-Aventis (1) εκδόσεις Workshop (1) Εκπαιδευτικό Υλικό (1) Ελένη της Θράκης (2) Ελληνικές Σειρές (9) Ελληνική Λογοτεχνία (175) Ελληνικός Κινηματογράφος (18) Ενημερωτικά (8) Έτερος εγώ (4) Ευ Ζην (7) Εύκολα και Γρήγορα (16) Ευτυχία Γιαννάκη (3) Ευχές (25) Ζυμαρικά (5) Ζύμες/Πίτες/Ψωμιά (2) Η Βιβλιοθήκη μου (257) Ημερολόγιο (14) Θεατρικό έργο (3) Θέατρο (41) Θεσσαλονίκη (1) Θοδωρής Παπαθεοδώρου (4) Θρακιώτες Συγγραφείς (34) Θρακιώτικη ποίηση (13) Καίτη Οικονόμου (5) Καλό μήνα (5) Καλοκαίρι (34) Κάπα Εκδοτική (2) Κινηματογραφικά Νέα (11) ΚΛΑ (10) Κομοτηνή (1) Κριτικές (241) Κριτικές Ταινιών (149) Κυρίως Πιάτο (6) Λένα Μαντά (5) Λήψεις (7) λληνική Λογοτεχνία (1) Μακιγιάζ (1) Μαντινάδες (1) Μαραθώνιος Ανάγνωσης (2) Μαρία Τζιρίτα (9) Μάριος Δημητριάδης (6) Μεγάλες Αλήθειες (11) Μηνύματα (35) Μια στιγμή σε ένα ποίημα (15) Μίνι Συνέντευξη (3) Μόνο Σοκολάτα (7) Μουσεία (1) Μουσικά Νέα (17) Μουσική (148) Ξένη Λογοτεχνία (57) Ολυμπιακοί Αγώνες (2) Όσπρια (1) Παγκόσμιες Ημέρες (8) Παιδικές Αναμνήσεις (4) Παιδική Λογοτεχνία (20) Παιχνίδια (4) Παρουσίαση (6) Παρτιτούρες για μπουζούκι (12) Πάσχα (14) Περί ορέξεως (38) Περιοδικό (4) Περιποίηση Επιδερμίδας (1) Ποδηλατοβόλτα (3) Ποίηση (19) Πολιτισμός (18) Προ(σ)κλήσεις (11) Πρόγραμμα Περιοδείας (1) Πρόσωπα (112) Προσωπική Φροντίδα (3) Προσωπικότητες (5) Προτάσεις (4) Προτεινόμενα Βιβλία (19) Πρώτες Βοήθειες (5) Πως να... (6) Ρόδος (4) ρόφημα (1) Σαμοθράκη (1) Σκέψεις Ρεαλιστικές (16) Σκοτεινές Πόλεις (2) Στα μονοπάτια της παράδοσης (23) Στιγμές από την ζωή μου (38) Συναυλίες (15) Συνδρομητικά Κουτιά (2) Συνεντεύξεις (98) Συνεργασίες (2) Σχολείο (16) Σχολικές Αναμνήσεις (10) Σχολικές Δράσεις (5) Τα αγαπημένα μου (28) Τα Κείμενα μου (126) Ταινίες (161) Ταξίδια (12) Τέχνες (8) Τεχνολογία (11) Τηλενουβέλες (5) Τηλεόραση (27) Τι έκανα το μήνα.... (13) Το μπαούλο της γιαγιάς (6) Το Χαμόγελο του Παιδιού (2) Τοπικά Νέα (3) Τοπική Κουζίνα (4) τραγούδια (126) Τραγουδιστές/Συγκρότημα (60) ΤραγούδιΤουΜήνα (38) Φωτογραφία (27) Φωτογραφία του Μήνα (13) Φωτογραφικό Αρχείο (22) Χίλντα Παπαδημητρίου (3) Χριστούγεννα (28) Χριστουγεννιάτικα πάρκα (2) Χρονομπαούλο (10) Χρυσηίδα Δημουλίδου (5) Agatha Christie (1) ASMR (1) AVON (32) AVON REVIEW (3) AVONTIPS (2) Bernard Lenteric (3) Blog (9) Blogαλλαγές (8) Book tour (3) Camilla Läckberg (4) CD/DVD (1) Cinobo (5) Coffee and Breakfast (4) Comenius (1) Comics (2) Dan Brown (2) Download (5) E-book GiveAway (14) E-shop (3) Ertflix (2) Eurovision (4) EurovisionNews (2) FancyOwl (6) Film Festival (6) GiftBox (44) GlutenFree (4) Goodreads (1) Halloween (4) Handmade (2) HappyBirthday (2) Health & Style (30) Horrorant Film Festival (5) How to... (5) instaphoto (56) Jo Nesbo (8) Jojo Moyes (5) KIDS SAVE LIVES (2) KidsGiveAway (14) kserotiefages.gr (3) LIVE (15) Maginspire🎁 (2) MovieInCinema (164) MovieOnDVD (12) MovieOnline (23) My Project (1) My Stories (2) My YouTube Videos (59) Netflix (37) NetflixReview (36) Nina George (3) NonStopMix (3) nyctophilia.gr (3) Online (6) p (1) Photo-A-Day (15) playlist (27) Rest In Peace(RIP) (3) Stephen King (23) Tips (25) Top 5 (30) Trailer (4) tralala.gr (6) Tv Series (37) Unboxing (11) Wikipedia (1) YouTube (148)