Book Review: Η Σκιά - Βαγγέλης Γιαννίσης

Ο Βαγγέλης Γιαννίσης πρωτοσυστήθηκε στο ελληνικό αναγνωστικό κοινό, το 2014, μέσα από το πρώτο του μυθιστόρημα με τίτλο «Το Μίσος», που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Διόπτρα όπου γνωρίσαμε τον ελληνικής καταγωγής επιθεωρητή της σουηδικής αστυνομίας, Άντερς Οικονομίδη. Έκτοτε έχει κυκλοφορήσει συνολικά άλλα δύο μυθιστορήματα, με τον Έλληνα επιθεωρητή Άντερς. Το 2018, «Το Μίσος» επανεκδόθηκε σε trade edition. Την ίδια χρονιά, ο επιθεωρητής Άντερς Οικονομίδης, επιστρέφει για την τέταρτη αστυνομική περιπέτεια του. 

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΒΙΒΛΙΟΥ:
α) Συγγραφέας: Βαγγέλης Γιαννίσης
β) Τίτλος: Η Σκιά
γ) Έτος Έκδοσης: 2018 
δ) Έκδοση: Εκδόσεις ΔΙΟΠΤΡΑ


Η ΚΡΙΤΙΚΗ ΜΟΥ: Έχοντας διαβάσει τα δύο προηγούμενα μυθιστορήματα του Βαγγέλη Γιαννίση («Το Μίσος» & «Ο Χορός των Νεκρών»), ήταν αδύνατο να μην έρθει στα χέρια μου και η τέταρτη περιπέτεια του αγαπημένου, πλέον, Έλληνα αστυνόμου επιθεωρητή Άντερς Οικονομίδη. Αν και έχω παραλείψει την δεύτερη περιπέτεια, θεωρώ πως στο τέταρτο βιβλίο του, ο Βαγγέλης Γιαννίσης είναι στα καλύτερα του, χαρίζοντας μας, ένα δυνατό αστυνομικό μυθιστόρημα με αρκετές δόσεις αγωνίας, τρόμου και σασπένς μέχρι τέλους.

Η ιστορία του τέταρτου βιβλίου, του Βαγγέλη Γιαννίση και του επιθεωρητή Άντερς Οικονομίδη, διαδραματίζεται περίπου λίγους μήνες μετά τα γεγονότα του τρίτου βιβλίου με τίτλο «Ο Χορός των Νεκρών»Ο επιθεωρητής Άντερς Οικονομίδης, έχει καταφέρει, μετά και από βοήθεια ψυχολόγου, να βρει τις ισορροπίες ανάμεσα στην επαγγελματική και την προσωπική του ζωή. Ζει με τη γυναίκα του Λίσμπεθ και το γιο του Γιάννη ενώ παράλληλα κάνει προσπάθειες και για δεύτερο παιδί με τη γυναίκα του. Κι ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, παράλληλα ένας φρικιαστικός φόνος έρχεται στο φως. Η αστυνομία βρίσκει στο δάσος Νόρα, σε όρθια θέση ένα πτώμα, με κατεστραμμένο πρόσωπο, που του λείπει ο μισός εγκέφαλος. Και δεν είναι μόνο αυτό, αφού το πτώμα στέκεται όρθιο με τα πόδια να είναι μέσα σε πασσάλους ενώ τα δάχτυλα των ποδιών και των χεριών, ήταν, προηγουμένως, ραμμένα. Κάτω από το πτώμα, τρία νεκρά περιστέρια. Το σκηνικό θυμίζει τελετουργία και το θέαμα εκτός από φρικιαστικό είναι και μακάβριο. Όσο η αστυνομία ψάχνει να βρει το δολοφόνο και δράστη, μια σκιά πλανάται πάνω, όχι μόνο από την υπόθεση αλλά και από την ομάδα του Άντερς. Τα στοιχεία δείχνουν ότι πρόκειται για ένα ντράουγκρ, όπου σύμφωνα και με την μυθολογία, ο νεκρός επιστρέφει στη ζωή για να πάρει εκδίκηση. Ο Άντερς και η ομάδα του, θα γνωρίσουν την black metal αλλά και αρχαίες παγανιστικές δοξασίες. Παράλληλα με τα στοιχεία που θα ανακαλύψει η ομάδα της αστυνομίας, νέοι φόνοι έρχονται να επισκιάσουν το πρώτο φόνο, με τη σκιά να συνεχίζει να σκορπά αγωνία και τρόμο. Ποιο είναι το πρώτο θύμα και ποιος ο δολοφόνος; Πως σχετίζονται οι φόνοι, με την black metal μουσική, τον παγανισμό και τον οντινισμό; 

Ο Βαγγέλης Γιαννίσης, επέστρεψε με τη νέα περιπέτεια του Άντερς, βελτιωμένος και καλύτερος από ποτέ. Έχει καταφέρει να στήσει περίτεχνα μια εξαιρετική ιστορία που καταφέρνει να κρατά τον αναγνώστη σε ένταση και αγωνία σε ένα σκοτεινό κι ανατριχιαστικό, ατμοσφαιρικά, βιβλίο. Η γραφή του είναι πολύ καλή, και μέσα από τις λεπτομέρειες και την εξέλιξη της ιστορίας, δίνει πληροφορίες για την black metal, τα τοπικά συγκροτήματα, για τον Όντιν αλλά και άλλους θεούς καθώς και για τις θυσίες αλλά και θρησκείες. Ο συγγραφέας φαίνεται ότι έχει κάνει λεπτομερή έρευνα και μας παραθέτει υπαρκτά στοιχεία που αφορούν την σκανδιναβική μυθολογία και την αρχαία παγανιστική θρησκεία συνδυάζοντας τα, άψογα με την μυθοπλασία. Παράλληλα, αναδεικνύει και ασχολείται και με τους υπόλοιπους της ομάδας του Άντερς, με το καθένα από αυτούς, να κουβαλάει το δικό του σταυρό.  

Εν κατακλείδι, «Η Σκιά», είναι ένα αστυνομικό μυθιστόρημα με αρκετές δόσεις μυστηρίου, τρόμου, δράσης, αγωνίας και σασπένς που καθηλώνει ενώ διαβάζεται γρήγορα και με ενδιαφέρον μέχρι τέλους. Ένα βιβλίο γεμάτο ανατροπές, που διαβάζεται εύκολα, χωρίς να κουράζει και με ένα φινάλε αντάξιο της όλης ιστορίας. Το καλύτερο βιβλίο του συγγραφέα, που συγκαταλέγεται στα καλύτερα της φετινής χρονιάς!!!

Αποσπάσματα του βιβλίου που ξεχώρισα
Τα δύο δυνατότερα πράγματα σε αυτόν τον κόσμο είναι η αγάπη και το γέλιο. Και τα δύο μπορούν να σε απογειώσουν αλλά και τα δύο μπορούν να σε σκοτώσουν.
Όσο υπολογισμένο κι αν είναι το έγκλημα, όσο καλά κι αν προσπάθησε να καλύψει τα ίχνη του ο εγκληματίας, πάντοτε θα υπάρχει κάτι που δεν σκέφτηκε....είναι θέμα ικανότητας του ερευνητή και θέμα τύχης προκειμένου το στοιχείο να ανακαλυφθεί. 

Πλοκή: «Στο δάσος αυτό», της έλεγε ο παππούς της, «κυκλοφορούσε ένα ντράουγκρ, ένας νεκρός που είχε επιστρέψει στη ζωή». Η λέξη αντήχησε απειλητικά μέσα στο κεφάλι της. Ντράουγκρ. Λίγο έξω από το Έρεμπρο ανακαλύπτεται το πτώμα ενός αγνώστου. Όποιος κι αν ήταν ο δράστης, φρόντισε να δημιουργήσει μια μακάβρια σκηνή και να εξαφανίσει κάθε στοιχείο που θα επέτρεπε την αναγνώριση του θύματος. Ο επιθεωρητής Άντερς Οικονομίδης θα ακούσει έντρομος τον Γιούσι Αλεξάντερσον, τον επικεφαλής της Σήμανσης, να του λέει: «Δεν έχω ξαναδεί τέτοια ασέβεια σε νεκρό. Όποιος και να το έκανε έχει τον διάβολο μέσα του. Και, παρόλο που δεν είμαι δεισιδαίμων, Άντερς, από χτες το βράδυ έχω την αίσθηση ότι αυτό το κακό κόλλησε πάνω μας και μας ακολουθεί παντού». Μια σκιά θα αρχίσει να στοιχειώνει τον επιθεωρητή και την ομάδα του, την ώρα που νέες δολοφονίες συνταράσσουν την ειδυλλιακή σουηδική πόλη. Σατανιστικά εγκλήματα και αρχαίες παγανιστικές δοξασίες θα οδηγήσουν τον Άντερς σε έναν υπόγειο κόσμο όπου τα σύνορα μεταξύ πραγματικότητας και μεταφυσικού θα γίνουν δυσδιάκριτα.


5 στα 5

Ο Βαγγέλης Γιαννίσης, επέστρεψε με τη νέα περιπέτεια του Άντερς Οικονομίδη, βελτιωμένος και καλύτερος από ποτέ!!! Ένα αστυνομικό μυθιστόρημα με αρκετές δόσεις μυστηρίου, τρόμου, δράσης, αγωνίας και σασπένς που καθηλώνει μέχρι τέλους. "Η Σκιά" κυκλοφορεί από @dioptrabooks. 📚 Διαβάστε την άποψη μου για το βιβλίο και τη συνέντευξη που μου παραχώρησε ο συγγραφέας στο link στο bio. #greekbooks#dioptra#dioptrabooks#bibliophile#bookaddict#bookstagram#bookaholic#booklove#booklover#instabook#instavivlio#instaread#crime#greekliterature#vagelisgiannisis#bookphotography#bookoftheday#iread#iloveread#reading#readingbooks#vivlio#diavazo#andersmania#βιβλιοστιγμές#readgreekauthors#giannisis#anders_economides#ησκιά
Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Χυτούλα Παπάζογλου (@xytopap) στις


* Η ανάρτηση είναι καθαρά προσωπική γνώμη. Μπορείτε να βρείτε εδώ κι άλλες κριτικές μου σε βιβλία που έχω διαβάσει 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.