Ο Δημήτρης Σίμος για τα «Τυφλά Ψάρια»

Ο Δημήτρης Σίμος, μας πρωτοσυστήθηκε το 2016 μέσα από τη πρώτη του συγγραφική απόπειρα, στο αστυνομικό βιβλίο με τίτλο «Τα Βατράχια». Οι λάτρεις της αστυνομικής λογοτεχνίας ξεχώρισαν, στήριξαν και αγάπησαν «Τα Βατράχια», με το βιβλίο να κάνει ρεκόρ πωλήσεων στα αστυνομικά μυθιστορήματα της χρονιάς ενώ κυκλοφόρησε και σε δεύτερη έκδοση. Από το 2017 ο Δημήτρης Σίμος ανήκει στο δυναμικό των εκδόσεων Bell, από τις οποίες επανακυκλοφόρησε σε νέα αναθεωρημένη έκδοση και μέσα από την πρώτη ελληνική αστυνομική σειρά με τίτλο "Σκοτεινά Νερά", το βραβευμένο αστυνομικό μυθιστόρημά "Τα Βατράχια"Το 2018 ο Δημήτρης Σίμος επιστρέφει με την δεύτερη περιπέτεια του αστυνόμου Καπετάνου, τα «Τυφλά Ψάρια».

Με αφορμή λοιπόν την δεύτερη περιπέτεια του αστυνόμου Καπετάνου, με τίτλο «Τυφλά Ψάρια»έθεσα στον Δημήτρη Σίμο τις παρακάτω ερωτήσεις. Με την ευκαιρία, να τον ευχαριστήσω για ακόμη μία φορά για τη δεύτερη συνέντευξη που μου παραχωρεί.

1. Μετά το πρώτο σου βιβλίο «Τα Βατράχια», όπου σύστησες τον αστυνόμο Καπετάνο, παρουσιάζεις το δεύτερο, με τον τίτλο «Τυφλά Ψάρια». Υπάρχει κάποια σύνδεση με την ιστορία του πρώτου σου βιβλίου; 
Στο δεύτερο έργο της σειράς ‘’Σκοτεινά Νερά’’, πρωταγωνιστεί και πάλι ο αστυνόμος Καπετάνος, ο ήρωας και της πρώτης ιστορίας μας. Θα συναντήσουμε ξανά την ομάδα του Καπετάνου (Ορέστης, Μινιόν, Βαμβακάς) και θα προσπαθήσουμε να λύσουμε τον έγκλημα μιας νεαρής μητέρας χρήστριας ναρκωτικών, ενώ παράλληλα θα ανακαλύψουμε πως τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται. Ο υπόκοσμος ζητά την θέση του στο φως. Τόσο τα Βατράχια, όσο και τα Τυφλά Ψάρια διαβάζονται αυτοτελώς χωρίς να δημιουργούνται προβλήματα συνοχής. Πρόκειται για ξεχωριστές αστυνομικές ιστορίες με κοινωνικές προεκτάσεις. 

2. Πόσο χρόνο σου πήρε η ολοκλήρωση του νέου σου βιβλίου «Τυφλά Ψάρια»; 
Συμπεριλαμβάνοντας την αστυνομική, ιατροδικαστική και ψυχολογική έρευνα που έκανα, θα έλεγα περίπου ενάμιση χρόνο. 

3. Η αλλαγή εκδοτικού θεωρείς ότι συνέβαλε σε μεγαλύτερη ανταπόκριση του κοινού καθώς και στην επιτυχία του βιβλίου; 
Θεωρώ πως η απόφαση των εκδόσεων Bell, να εκδώσουν για πρώτη φορά στα 40 χρόνια ιστορίας του, Ελληνική αστυνομική σειρά, έστρεψε τα φώτα πάνω μου. Αυτό ήταν ένα μεγάλο ρίσκο καθώς το κοινό είναι απαιτητικό, οπότε ήταν ένα μεγάλο στοίχημα για το πως θα υποδεχτούν τον ‘’νέο’’ και το έργο του. Θα έλεγα πως η ανταπόκριση των αναγνωστών ξεπερνά τις προσδοκίες μου, και μου δίνει δύναμη να συνεχίσω μαζί με ευθύνη για να ανεβάζω συνεχώς το επίπεδο στην Ελληνική αστυνομική σκηνή. 

4. Τόσο στο συγκεκριμένο βιβλίο όσο και στα «Βατράχια», οι ιστορίες εκτυλίσσονται στην Εύβοια, σε ένα από τα μεγαλύτερα νησιά της χώρας. Είναι το ιδανικό μέρος για τις περιπέτειες του αστυνόμου Καπετάνου ή απλά το μέρος από το οποίο έζησες κάποια χρόνια; Έχεις σκεφτεί σε επόμενη ιστορία, να μεταφέρεις τις περιπέτειες του ήρωα σου, σε κάποιο άλλο σημείο της Ελλάδας; 

Η καταγωγή μου είναι από Μυτιλήνη και Τήνο, η Εύβοια όμως είναι όλα τα παδικά μου χρόνια και τα καλοκαίρια μου καθώς τα πέρναγα στο νησί. Η Εύβοια είναι η ιδανική σκηνογραφία για την αστυνομική σειρά μου και την αναζητούσα χρόνια. Η Εύβοια αποτελεί την δική μου σκηνογραφική δυστοπία. Ένα νησί, όπως είπες μεγάλο, που είναι και δεν είναι νησί καθώς ενώνεται με την στεριά, μέσω γέφυρας. Μια κοινωνία που λόγω της κοντινής της απόστασης με την Αθήνα, διατηρεί τα γνωρίσματα μιας αστικής κοινωνίας, αλλά ταυτοχρόνως εκφράζει τα συναισθήματα και τις σκέψεις μια μικρής τοπικής κοινωνίας. Ένας εξαιρετικός συνδυασμός, άξιος μελέτης. 

5. Λίγα λόγια για το νέο σου βιβλίο «Τυφλά Ψάρια» αλλά και τον κεντρικό ήρωα σου, τον αστυνόμο Χρήστο Καπετάνο. Σε τι φάση τον συναντάμε στην ιστορία αυτή; 
Ήρωας ανθρώπινος, με πάθη και λάθη. Αυτός είναι ο αστυνόμος Καπετάνος, ένας ευφυής άνδρας με πληγές ψυχικές που συχνά ακροβατεί ανάμεσα στα όρια ηθικού σωστού και νομικά σωστού. Με όλα αυτά τα χαρακτηριστικά μπλέκει στην ιστορία των Τυφλών Ψαριών όταν το πτώμα μιας νεαρής γυναίκας εντοπίζεται σε μια ανοιχτή αλάνα κοντά στην θάλασσα. Το θύμα αποδεικνύεται πως ήταν χρήστρια μιας συγκεκριμένης ναρκωτικής ουσίας, στα ίχνη της οποίας είναι ο αστυνόμος Χαράλαμπος Τσόρος από την Αστυνομική Διεύθυνση Στερεάς Ελλάδας, ο οποίος εμφανίζεται στη διερεύνηση της υπόθεσης, προς μεγάλη δυσαρέσκεια του Καπετάνου. Έτσι η υπόθεση αρχίζει να πηγαίνει από τη μια διαδρομή στην άλλη, να γεμίζει υπόπτους, πτώματα, ξεκαθαρίσματα λογαριασμών, τοκογλυφία και τα τυφλά ψάρια να περιμένουν τον διώκτη τους να στρέψει αλλού την προσοχή του για να ξεφύγουν… ή να κάνουν το μοιραίο λάθος! 

6. Θα έγραφες κάποιο μυθιστόρημα σε συνεργασία με άλλον συγγραφέα; Ποια τα επόμενα συγγραφικά σχέδια σου; 
Λόγω της απασχόλησης μου με τον κλάδο του σεναρίου, μια βασική αρχή είναι η συνεργασία με άλλους ανθρώπους, καθώς σπάνια ένας και μόνος σεναριογράφος αναλαμβάνει όλη την ταινία ή την σειρά. Οπότε, ναι, είμαι ανοιχτός και έχω συνεργαστεί με άλλους συγγραφείς για την γραφή ενός έργου. Με αφορμή αυτό, θα κάνω μια μικρή αποκάλυψη, καθώς το Οκτώβριο θα κυκλοφορήσει μια αστυνομική ιστορία έκπληξη σε συνεργασία με άλλους τρείς συγγραφείς!


  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.