Book Review: Τυφλά Ψάρια - Δημήτρης Σίμος

Ο Δημήτρης Σίμος συστήθηκε στο αναγνωστικό κοινό μέσα από το πρώτο του βιβλίο με τίτλο «Τα Βατράχια», το οποίο και κυκλοφόρησε το 2016, από τις εκδόσεις Όστρια. Το 2017 ο συγγραφέας μετακομίζει σε νέα εκδοτική στέγη, και συγκεκριμένα στις εκδόσεις Bell, όπου «Τα Βατράχια» επανακυκλοφορούν σε νέα έκδοση μαζί με τρία διηγήματα καταξιωμένων συγγραφέων της ελληνικής αστυνομικής λογοτεχνίας. Με αυτόν τον τρόπο εγκαινιάστηκε η νέα αστυνομική σειρά των εκδόσεων Bell, Σκοτεινά Νερά, με ήρωα τον αστυνόμο Καπετάνο. Το 2018 ο Δημήτρης Σίμος επιστρέφει με την δεύτερη περιπέτεια του αστυνόμου Καπετάνου, τα «Τυφλά Ψάρια».

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΒΙΒΛΙΟΥ:
α) Συγγραφέας: Δημήτρης Σίμος
β) Τίτλος: Τυφλά Ψάρια
γ) Έτος Έκδοσης: 2018 
δ) Έκδοση: Εκδόσεις ΒELL


Η ΚΡΙΤΙΚΗ ΜΟΥ: Τον Δημήτρη Σίμο, τον ανακάλυψα τυχαία και όπως είχα πει, πριν δύο χρόνια, είχα αρκετούς ενδοιασμούς για το αν έπρεπε να τον διαβάσω, εξαιτίας του τίτλου που έφερε το βιβλίο. Στην άποψη μου για «Τα Βατράχια» αναφέρω πως ο συγγραφέας, με την πρώτη περιπέτεια του αστυνόμου Καπετάνου, μού άφησε πολύ καλές εντυπώσεις.  

Από το πρώτο του βιβλίο, ο Δημήτρης Σίμος, έθεσε τις βάσεις για μια πετυχημένη συνέχεια. Ανέβασε πολύ τον πήχη όχι μόνο για τον ίδιο αλλά και συνολικά για την ελληνική αστυνομική λογοτεχνία. Ο Δημήτρης Σίμος, στα Τυφλά Ψάρια, δίνει τον καλύτερο του εαυτό, χαρίζοντας στους λάτρεις της αστυνομικής λογοτεχνίας αλλά και στον πιο απαιτητικό αναγνώστη, μια ακόμη εξαιρετική και καλοδομημένη ιστορία. 

Το εξώφυλλο, όπως λέει και ένα λαϊκό ρητό είναι "φάτε μάτια ψάρια"Μετά τα αμφίβια (Βατράχια), ο συγγραφέας καταπιάνεται με ένα άλλο ζώο και μάλιστα του νερού, τα ψάρια και βαφτίζει τη δεύτερη πολυαναμενόμενη υπόθεση του αστυνόμου Καπετάνου, «Τυφλά Ψάρια». Στο οπισθόφυλλο, η περίληψη του βιβλίου κεντρίζει το ενδιαφέρον του αναγνώστη και σε συνδυασμό με την άψογη και προσεγμένη έκδοση των εκδόσεων Bell, η δεύτερη περιπέτεια του αστυνόμου Καπετάνου, μόνο απαρατήρητη δεν μπορεί να περάσει. 

Κάρυστος 2012. Στο νεόκτιστο εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου, ο παπάς βλέπει ένα ζευγάρι να απομακρύνεται από το προαύλιο της εκκλησίας. Το ζευγάρι μπαίνει στο δάσος αλλά ένα ζευγάρι μάτια, τους παρακολουθεί. Τον έχει βάλει κάποιος να παρακολουθεί το παράνομο ζευγάρι ή βρέθηκε στο λάθος μέρος τη λάθος στιγμή; Χαλκίδα 2012. Το πτώμα μιας νεαρής γυναίκας και μητέρας, ανακαλύπτεται στα βράχια της θάλασσας, δίπλα στην αλάνα του Φάρου. Ο αστυνόμος Καπετάνος με την ομάδα του καλούνται να διαλευκάνουν το μυστήριο αλλά θα συνειδητοποιήσουν ότι βρίσκονται μόνο στην αρχή αυτού του παζλ. Παράλληλα με τη διαλεύκανση του φόνου της Αλίκη Κακαούτη, έρχεται στο φως μια ακόμη δολοφονία που έγινε στην Κάρυστο, λίγες ώρες πριν δολοφονηθεί και βρεθεί η Αλίκη Κακαούτη, ενώ μία ακόμη δολοφονία είναι προ των πυλών. Μέσα σε όλα αυτά, ο αστυνόμος Καπετάνος θα πρέπει να λύσει το μυστήριο γύρω από μια περίεργη εξαφάνιση, να συνεργαστεί με έναν παλιό του συνάδελφο, με τον οποίο δεν έχουν και τις καλύτερες σχέσεις και να εξαρθρώσουν μαζί ένα κύκλωμα ναρκωτικών. Γίνεται όλα αυτά τα γεγονότα να συνδέονται μεταξύ τους και αν ναι ποιος κινεί τα νήματα; Θα καταφέρει ο αστυνόμος Καπετάνος, να πιάσει τα μεγάλα ψάρια;

Σε ένα ακόμη βιβλίο, η γραφή του συγγραφέα είναι εξαιρετική. Η ιστορία εξελίσσεται γρήγορα και οι χαρακτήρες που έχει πλάσει ο συγγραφέας με τις πολλές αλλά μικρές ιστορίες που συνδέονται μεταξύ τους, είναι ικανές να κάνουν τον αναγνώστη να φτάσει στη λύση αυτού του δύσκολου παζλ. Με τις περιγραφές του, ο συγγραφέας ταξιδεύει τον αναγνώστη στην Εύβοια, στους δρόμους της Καρύστου και της Χαλκίδας αλλά και στα μεζεδοπωλεία του νησιού, εκεί όπου η ομάδα του Καπετάνου ανασυντάσσεται. Μέσα σε όλα αυτά, ο συγγραφέας ταξιδεύει και μουσικά τον αναγνώστη, με αναφορές του σε ελληνικά και ξένα τραγούδια. 

Με λίγα λόγια, ο Δημήτρης Σίμος, επέστρεψε βελτιωμένος κι έχει καταφέρει να στήσει περίτεχνα μια εξαιρετική ιστορία που διαβάζεται γρήγορα και τα έχει όλα. Δράση, μυστήριο, φόνους, κρυμμένα μυστικά, οικογενειακά προβλήματα, έρωτες και πάθη, ναρκωτικά, εκβιασμούς, δολοπλοκίες και τοκογλυφία. Επιπλέον, κρατάει το ενδιαφέρον του αναγνώστη μέχρι τέλους, με τις αποκαλύψεις και τις ανατροπές της ιστορίας. 

Εν κατακλείδι, τα «Τυφλά Ψάρια», αν και αποτελούν τη δεύτερη περιπέτεια του αστυνόμου Καπετάνου διαβάζονται ανεξάρτητα από το αν έχει διαβάσει κάποιος το πρώτο βιβλίο του συγγραφέα. Οι λάτρεις της αστυνομικής λογοτεχνίας θα ενθουσιαστούν με το δεύτερο δείγμα του πολυτάλαντου και χαρισματικού συγγραφέα. Ο Δημήτρης Σίμος και ο ήρωας του, ο αστυνόμος Καπετάνος, σίγουρα θα μας απασχολήσουν ξανά...αφού ήρθαν για να μείνουν!!!! 

Απόσπασμα του βιβλίου που ξεχώρισα
Δεν έχει σημασία ποιος είναι ο εχθρός αλλά ποια είναι τα όπλα σου

Πλοκή: Το άψυχο σώμα μιας νεαρής μητέρας ανακαλύπτεται στα βράχια της θάλασσας, δίπλα στην αλάνα του Φάρου. Ο αστυνόμος Καπετάνος καλείται να ξεμπλέξει το κουβάρι ενός φόνου που θα εμφανίσει μπροστά του ένα στοιχειωμένο παρελθόν. Ο υπόκοσμος βγαίνει από το σκοτάδι αναζητώντας μια θέση στο φως με ανταμοιβή το χρήμα. Μυστικά αίματος μέσα στην οικογένεια. Αδελφικοί δεσμοί που καμουφλάρονται. Το φως μπορεί να δώσει τη λύση. Τα ψάρια πρέπει να τυφλωθούν, να χάσουν το πλεονέκτημα του καμουφλάζ. Μια παράνομη ερωτική σχέση οδηγεί στην καταστροφή. Η προσπάθεια αναρρίχησης στα ανώτερα κοινωνικά στρώματα θα αποτελέσει την αρχή για το παιχνίδι. Ένα παιχνίδι χωρίς νικητή.
5 στα 5


Τα «Τυφλά Ψάρια», βγήκαν στη στεριά... με τον @disimos1 να καταφέρνει να στήσει περίτεχνα μια εξαιρετική ιστορία που διαβάζεται γρήγορα και τα έχει όλα!! Τα «Τυφλά Ψάρια» κυκλοφορούν από @bell_books. 📚 Διαβάστε την άποψη μου για το βιβλίο αλλα και την "αποκαλυπτική" συνέντευξη που μου παραχώρησε ο συγγραφέας στο link στο bio. #bell_books#greekbooks#bibliophile#bookaddict#bookstagram#bookaholic#booklove#booklover#instabook#instavivlio#instaread#crime#greekliterature#bookphotography#bookoftheday#iread#iloveread#readingbooks#vivlio#diavazo#kapetanos_is_here#teamkapetanos#σκοτεινά_νερά#τυφλά_ψάρια#somuchreading#βιβλιοστιγμές#readgreekauthors#dimitrissimos#summerreading#ekdoseisbell
Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Χυτούλα Παπάζογλου (@xytopap) στις* Η ανάρτηση είναι καθαρά προσωπική γνώμη. Μπορείτε να βρείτε εδώ κι άλλες κριτικές μου σε βιβλία που έχω διαβάσει 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.