Book Review: Κυνηγός - Μυρτώ Μαραγκού

Η Μυρτώ Μαραγκού συστήθηκε στο αναγνωστικό κοινό, κάνοντας ντεμπούτο στην ελληνική λογοτεχνία, με το πρώτο της μυθιστόρημα με τίτλο «Κυνηγός», το οποίο κυκλοφόρησε το Σεπτέμβριο του 2017, από τις εκδόσεις Πηγή. Η Μυρτώ Μαραγκού γεννήθηκε στην Αθήνα το 1993. Σπούδασε Γλωσσολογία στο τµήµα Μεσογειακών Σπουδών, στην πόλη της Ρόδου. Η επιλογή των σπουδών, εν µέρει καρµική, οφείλεται στο µεγάλο της ενδιαφέρον για τις γλώσσες. Κληρονόµησε από την οικογένειά της το µικρόβιο της αγάπης για τα βιβλία και έκτοτε δεν µπορεί να τα αποχωριστεί. Η συγγραφή βιβλίων ξεκίνησε κατά τα φοιτητικά της χρόνια και όχι από τότε που θυµάται τον εαυτό της. Όµως, κατέληξε να γίνει ανάγκη και τρόπος έκφρασης. Έχει παρακολουθήσει σεµινάρια γραφολογίας, επικοινωνίας και αυτογνωσίας. Όταν δεν γράφει, της αρέσει να µελετά αρχαία κείµενα και ψυχολογία, να ζωγραφίζει Pop Art, να κάνει χειροτεχνίες, καθώς και να χάνεται µε τις ώρες σε ατελείωτο gaming και διάβασµα.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΒΙΒΛΙΟΥ: 
α) Συγγραφέας: Μυρτώ Μαραγκού
β) Τίτλος: Κυνηγός 
γ) Έτος Έκδοσης: 2017
δ) Έκδοση: Εκδόσεις ΠΗΓΗ

Η ΚΡΙΤΙΚΗ ΜΟΥ: Το συγκεκριμένο βιβλίο, μου είχε κάνει εντύπωση σε μια έκθεση βιβλίου στην οποία παρευρέθηκα, αλλά λόγω του ότι πήγα να πάρω άλλα βιβλία, το άφησα για την επόμενη φορά. Τα τελευταία δύο χρόνια μου ήρθαν στα χέρια, αρκετά βιβλία από το συγκεκριμένο εκδοτικό και μπορώ να πω πώς ο συγκεκριμένος εκδοτικός κρύβει μικρά διαμαντάκια. Λίγους μήνες πριν το βιβλίο της Μαραγκού, έπεσε και πάλι στην αντίληψη μου, μέσω ενός βιβλιολάτρη, το οποίο και παρουσίαζε στο προφίλ του στο instagram. Αυτό ήταν, έπρεπε να αποκτήσω το βιβλίο πάση θυσία, είχα ακούσει και καλά λόγια, καταλαβαίνετε!!! Και το πήρα, εντελώς ανέλπιστα. Από εκεί που δεν το περιμένεις. 

Το εξώφυλλο του, αρκετά αινιγματικό και μυστηριώδες, μου κίνησε την περιέργεια ενώ η περίληψη στο οπισθόφυλλο του, σε ιντριγκάρει ακόμα περισσότερο. Οι εκδόσεις Πηγή, για μια ακόμη φορά έχουν κάνει εξαιρετική δουλειά στο στήσιμο αυτού του έργου, τόσο στο εξώφυλλο, όσο και στην ποιότητα του χαρτιού καθώς και στην γραμματοσειρά. 

Η ιστορία του περιστρέφεται γύρω από την Νέρεζα, μια κοπέλα που ζει χωρίς οικογένεια, βρίσκεται στη φυλακή χωρίς να θυμάται πότε βρέθηκε εκεί και για ποιο λόγο. Μοναδική της κληρονομιά ένα μαύρο βιβλίο, που επίσης δε θυμάται πως βρέθηκε πάνω της. Με την αποφυλάκιση της, η Νέρεζα θεωρεί τον εαυτό της εκτεθειμένο σε ένα κόσμο άγνωστο, για εκείνη. Έναν κόσμο παράξενο και διαφορετικό. Η επαφή της με τους ανθρώπους, είναι αδιάφορη, αρχικά, με την ίδια να προσπαθεί να εγκλιματιστεί στην καινούρια της καθημερινότητα. Μέχρι που εμφανίζεται η Σκιά, που θα της αλλάξει τη ζωή και θα την ταξιδέψει σε ένα άλλο κόσμο, χωμένο μέσα στο δάσος. Όπου εκεί υπάρχει ένας πύργος, με τη Νέρεζα, να διαπιστώνει πως αυτά που διάβαζε στο βιβλίο και τα ονειρεύονταν, είναι πραγματικότητα. Ή μήπως όχι;

Η συγγραφέας, παγιδεύει τον αναγνώστη στο βιβλίο, με τον ίδιο να προσπαθεί να ξεχωρίσει για το ποια είναι η πραγματικότητα και ποια η φαντασία. Η ιστορία είναι μεν καλή αλλά το πως εξελίχθηκε αυτή, δεν με ικανοποίησε πλήρως. Το βιβλίο είναι μικρό σε όγκο, που δεν ξεπερνάει τις 170 σελίδες, προσωπικά θα το ήθελα μεγαλύτερο, έχει μικρά κεφάλαια, που το κάνει να διαβάζεται αβίαστα και έχει γρήγορη εξέλιξη. Είναι ατμοσφαιρικό, μυστηριώδες και σε κάνει να μην θες να το αφήσεις από τα χέρια σου. 

Η συγγραφέας, μέσα από την ωραία και απλή γραφή της αλλά και το λεξιλόγιο που χρησιμοποιεί, καταφέρνει να δημιουργήσει στον αναγνώστη, έντονες εικόνες, με το μεταφυσικό στοιχείο να μην λείπει. Άλλωστε είναι βιβλίο επιστημονικής φαντασίας. Στις τελευταίες σελίδες, απαντιούνται όλα τα ερωτήματα που έχουν δημιουργηθεί από τις πρώτες σελίδες αλλά και κατά τη διάρκεια της ιστορίας αυτής. Παρόλα αυτά η συγγραφέας, εντάσσει στην ιστορία και το στοιχείο της αυτοβελτίωσης με αρκετά αποφθέγματα της σχετικά με τη ζωή, το μέλλον και την αγάπη. 

Εν κατακλείδι, το πρώτο δείγμα της συγγραφέας, είναι αρκετά καλό. Ο «Κυνηγός», είναι ένα βιβλίο με λίγες σελίδες που διαβάζεται εύκολα, μέσα σε λίγες ώρες. Δεν κουράζει και σου βγάζει πολλά συναισθήματα (λύπη, χαρά, φόβο και ελπίδα για το μέλλον, και άλλα πολλά). Τελειώνοντας το, ωστόσο, μου άφησε μια γλυκόπικρη γεύση. Είναι όμως ένα ιδιαίτερο βιβλίο που σίγουρα θα σας παρασύρει, όπως παρέσυρε η Σκιά τη Νέρεζα. 

Αποσπάσματα του βιβλίου που ξεχώρισα
Όσο μακριά κι αν τρέξεις, από το παρελθόν σου δε θα ξεφύγεις ποτέ.
Οι ανθρώπινες σχέσεις είναι περίεργες. Είναι ένα συνονθύλευμα συναισθημάτων. Ένας αέναος αγώνας αγάπης. Δίνεις αγάπη, παίρνεις αγάπη. Ή, καμιά φορά, τίποτα από τα δύο. Καμία σχέση δεν είναι τέλεια. Κι ίσως έτσι να είναι καλύτερα.
Η ευτυχία εξαρτάται από εμάς, όχι από τους άλλους.  

Πλοκή: Η Νέρεζα είναι μια κοπέλα χωρίς οικογένεια, μόνη στον κόσμο. Κανένας δεν νοιάστηκε ποτέ για εκείνη. Είναι στη φυλακή για ένα έγκλημα που δεν θυμάται αν έκανε, που δεν ξέρει πότε το έκανε. Όλα αυτά τα χρόνια, δεν υπήρξε κανένας που να της μιλήσει για το παρελθόν της, την ταυτότητά της. Μοναδική της περιουσία ένα μικρό μαύρο βιβλίο, χωρίς τίτλο, που δεν γνωρίζει πώς βρέθηκε στην κατοχή της και που περιγράφει έναν άλλο κόσμο, τελείως διαφορετικό από τον δικό της. Μία μέρα, εντελώς απρόβλεπτα, ελευθερώνεται από τη φυλακή και αναγκάζεται να ζήσει μια καινούρια ζωή σε ένα άγνωστο σπίτι, σε μια άγνωστη πόλη, ανάμεσα σε άγνωστους ανθρώπους.Και πάνω που έχει αρχίσει να συνηθίζει στους νέους ρυθμούς,το βιβλίο εξαφανίζεται. Έτσι, χάνει το μοναδικό κομμάτι που τη συνέδεε εώς τώρα με τον εαυτό της. Η απώλεια του είναι ένα τρομερό χτύπημα για εκείνη και το γεγονός αυτό τη βυθίζει στο χάος. Και τότε, εμφανίζεται η Σκιά...


3 στα 5

Μια μικρή αλλά ιδιαίτερη ιστορία επιστημονικής φαντασίας, με στοιχεία αυτοβελτίωσης, που θα σας "παρασύρει" μέσα σε λίγες ώρες. Ο «Κυνηγός» κυκλοφορεί από @protypes_ekdoseis_pigi. 📚 Διαβάστε την άποψη μου για το βιβλίο και τη συνεντευξη που μου παραχώρησε η συγγραφέας στο link στο bio. #greekbooks#goodreads#bookstagram#bookaholic#bookaddict#booklove#booklover#bookphotography#bibliophile#instaread#iloveread#reading#ilovebooks#instabook#photooftheday#bookoftheday#ilovereadingbooks#vivlio#diavazo#instavivlio#somuchreading#booklife#βιβλιοστιγμές#bookandcoffee#timeforcoffee_gr#κυνηγός#kinigos#μυρτώμαραγκού#εκδοσειςπηγη#readgreekauthors
Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Χυτούλα Παπάζογλου (@xytopap) στις


* Η ανάρτηση είναι καθαρά προσωπική γνώμη. Μπορείτε να βρείτε εδώ κι άλλες κριτικές μου σε βιβλία που έχω διαβάσει 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.