Ο Μηνάς Τσαμπάνης μιλάει για τα βιβλία του

2 Σεπ 2018

Ο Μηνάς Τσαμπάνης συστήθηκε στο αναγνωστικό κοινό, κάνοντας ντεμπούτο στην ελληνική λογοτεχνία, με το πρώτο του διήγημα με τίτλο «Ο πλανήτης του Χαμένου Παραδείσου», το οποίο κυκλοφόρησε το 2016, από τις εκδόσεις Andy's Publishers. «Η Θλιμμένη Πριγκίπισσα των Ωκεανών» είναι το δεύτερο προσωπικό του μυθιστόρημα, που κυκλοφόρησε, το 2017, από τις εκδόσεις Ανάτυπο.

Με αφορμή λοιπόν την επικοινωνία που είχαμε το φετινό καλοκαίρι αλλά και το τελευταίο βιβλίο του, για το οποίο την άποψη μου μπορείτε να βρείτε εδώτου έθεσα τις παρακάτω ερωτήσεις. Με την ευκαιρία, να τον ευχαριστήσω για τη παρακάτω συνέντευξη που μου παραχώρησε. 

1. Ποιος είναι ο Μηνάς Τσαμπάνης και με τι ασχολείται; 
Kαταρχήν να στείλω τις ευχές μου στις αναγνώστριες και αναγνώστες της υπέροχης σελίδας σας και να σας ευχαριστήσω μέσα από τη καρδιά και τη ψυχή μου για αυτό το βήμα που μου δίνετε. 

Ο Μηνάς Τσαμπάνης είναι μια μοναχική ψυχή που ασχολείται με την επιστήμη της Νοσηλευτικής και βοηθά, με όποιο τρόπο μπορεί εκείνους που δεν μπορούν να βοηθήσουν τον εαυτό τους. Εργάζομαι σαν αποκλειστικός νοσοκόμος. Μια δύσκολη δουλειά αλλά την αγαπώ πολύ όπως και την Νοσηλευτική γιατί με ωθεί να ανακαλύψω τις πιο φωτεινές πλευρές του εαυτού μου. Φροντίζω ένα αγαπημένο μου πρόσωπο που υποφέρει από μια χρόνια νόσο. 


Ασχολούμαι με τη συγγραφή επίσης με τη φαντασία, και ιδιαίτερα η Επιστημονική Φαντασία, να είναι το λογοτεχνικό είδος που θα ήθελα να κινηθώ επί πρωτίστως. Μέσα από τη ψυχή μου έχουν ξεπηδήσει ιστορίες φαντασίας όπως η Θλιμμένη Πριγκίπισσα. 

Γράφω επίσης στίχους για τραγούδια. Θα ήθελα να βρεθεί ένας συνθέτης για να τους ρίξει μια ματιά. Η μουσική που με τραβάει είναι η ελληνική λαϊκή. Μου αρέσει επίσης πολύ και η j-pop. Παράξενος συνδυασμός, ομολογώ αλλά το παράξενο έχει μια γοητεία, δε συμφωνείτε; 

2. Ποια ήταν η αφορμή ή το έναυσμα για να ξεκινήσετε τη συγγραφή; 
Από μικρός διάβαζα πολλά κόμικς. Από εκεί μπήκαν οι φύτρες υποθέτω. Ξεκίνησα να διαβάζω το Spider-Man από τη Καμπανάς Ελλάς. Μετά, αφότου άρχισα να μιλάω αγγλικά, πέρασα στις αμερικάνικες εκδόσεις μέσω των οποίων γνώρισα και άλλους ήρωες όπως ο Superman. 

Το συγγραφικό μου έργο ξεκινάει από τη δική μου σειρά κόμικς την οποία ξεκίνησα να γράφω από τα δεκατέσσερά μου: Ο Sing Χίκιους, o Κόκκινος Μαχητής. Tα εναύσματα που με ώθησαν να ξεκινάω να γράφω τη συγκεκριμένη σειρά είναι… περίεργα. Ένα από αυτά ήταν ένα πασίγνωστο λαϊκό τραγούδι. Ακόμα και εγώ ο ίδιος δε μπορώ να εξηγήσω τι διαδικασίες κίνησαν μέσα στο κεφάλι μου και με ώθησαν να γράφω. Το εναρκτήριο έναυσμα είναι, μάρτυς μου ο Θεός, όταν είδα το πρώτο επεισόδιο της γνωστής ιαπωνικής σειράς Sailor Μοοn. Μόλις το είδα, σαν υπνωτισμένος, πήγα στη τσάντα μου, πήρα ένα τετράδιο και απομάκρυνα τριάντα σελίδες και ξεκίνησα να σχεδιάζω τις περιπέτειες ενός κοκκινοφορεμένου αγοριού με μαύρα μαλλιά. Η σειρά αυτή αριθμεί περίπου 410 τεύχη μέχρι σήμερα. Την άφησα δυστυχώς μισοτελειωμένη λόγω πολλών παραγόντων, ένας εκ των οποίων ήταν ένας παραλίγο μοιραίος τραυματισμός στον αντίχειρα του δεξιού μου χεριού. Μπορώ να σχεδιάζω ακόμα αλλά σε πολύ περιορισμένο ρυθμό. 

3. Πως πήρατε την απόφαση να εκδώσετε το πρώτο σας βιβλίο και πώς αισθανθήκατε όταν το πήρατε στα χέρια σας και το είδατε πλέον τυπωμένο; 
H απόφαση ήταν ενστικτώδης θα έλεγα. Πάντα ήθελα να παρουσιάσω τη δουλειά μου και να δείξω ότι και οι Έλληνες συγγραφείς μπορούν να παρουσιάσουν μυθιστορήματα Ε.Φ και Φαντασίας. Έχει άλλωστε συμβεί και στο παρελθόν, συγγραφείς έχουν παρουσιάσει ιστορίες φαντασίας. Τα Ομηρικά Έπη, λόγου χάρη, και πιο συγκεκριμένα η Οδύσσεια. Ο θρύλος του Περσέα και της Ανδρομέδας. Οι Αργοναύτες… Πόσες ομοιότητες βλέπουμε μεταξύ των Αργοναυτών και με τους Εκδικητές της Μάρβελ και τη Λεγεώνα της Δικαιοσύνης από τη DC; 

Ο Πλανήτης ήταν μια γλυκόπικρη ιστορία γιατί δε βγήκε όπως ήθελα, βέβαια το φταίξιμο βαραίνει εμένα σε ένα αρκετά μεγάλο, καθολικό, βαθμό αλλά έμαθα τα μυστικά συστατικά. Το λάθος είναι ο καλύτερος δάσκαλος… Σας υπόσχομαι ότι θα επανεκδοθεί στο μέλλον. Με διαφορετικό τίτλο κατά πάσα πιθανότητα και με νέες προσθήκες έτσι ώστε να παραλληλιστεί αφηγηματικά με τις ιστορίες που θα ακολουθήσουν στο μέλλον. Για την ώρα, αυτό που μπορώ να πω είναι ότι η έκδοση από τις εκδόσεις Andy’s Publishers δεν είναι canon με το χρονολόγιο που έχω συστήσει με τη Πριγκίπισσα και που θα συνεχιστεί με τα επόμενα βιβλία. 

Η Πριγκίπισσα όμως βγήκε όμως όπως ακριβώς την ήθελα… Εκεί, μπορώ να πω με πάσα ειλικρίνεια και με μια ιδέα έπαρσης ( που ελπίζω να μου συγχωρεθεί) ότι ένιωσα πολύ όμορφα! Ένιωσα σαν ένας γονιός που αντικρίζει το παιδί του για πρώτη φορά όταν ο μαιευτήρας του το παρουσιάζει από το παράθυρο του μαιευτηρίου. 

4. Πόσο απαιτητική είναι η συγγραφική διαδικασία και πόσο χρόνο σας παίρνει η ολοκλήρωση ενός βιβλίου; 
Είναι μια αρκετά δύσκολη, αλλά συνάμα υπέροχη, διαδικασία γιατί μέσα στο μυαλό του ο συγγραφέας δοκιμάζει διάφορες ‘’φόρμουλες’’, σενάρια αν θέλετε, για να δομήσει την ιστορία του από την αρχή μέχρι και το τέλος με το καλύτερο και πιο λογικό τρόπο. Η φαντασία σαν λογοτεχνικό είδος, έχει ένα καλό… Επιτρέπει στο συγγραφέα να παρακάμψει τους νόμους της λογικής προς όφελος της ιστορίας. 

Για μένα ήταν πιο δύσκολο γιατί η συγγραφή μυθιστορημάτων ξεκίνησε από το περιβάλλον με τις πιο αντίξοες συνθήκες, τον Στρατό… Εκεί που το διαφορετικό, δυστυχώς αντιμετωπίζεται με το πιο βάρβαρο τρόπο. Εκεί γνώρισα όμως ένα παιδί που με βοήθησε πολύ ως το να κυνηγήσω τα όνειρά μου και σαν Νοσηλευτής αλλά και σαν Συγγραφέας… Ο Σέμπαι μου! Δεν θα πω το όνομά του γιατί μπορεί να μη του αρέσει η δημοσιότητα αλλά να ξέρει ότι για μένα θα είναι πάντα ο μεγάλος αδελφός μου… και κάτι πιο βαθύ! 

5. Ποιες οι αντιδράσεις από την οικογένεια σας και τα αγαπημένα σας πρόσωπα, στην κυκλοφορία των βιβλίων σας; 
Υπάρχουν κάποια θέματα υγείας στην οικογένειά μου που μας έχει νερώσει αρκετά τη χαρά αλλά ο μικρότερος αδελφός μου ήταν, είναι και θα είναι πάντα η αιτία για να πορεύομαι τόσο στα συγγραφικά όσο και στα γενικότερα πράγματα… Αν δεν υπήρχε εκείνος, θα ήμουν ένα τίποτα! Αυτός αλλά και η … ‘’κορούλα’’ μου, που περνάει δύσκολα! Θα με έχει όμως δίπλα της για πάντα! Και ο αδελφός μου… ο ‘’γιός’’ μου! 

Σε αυτό το σημείο να ευχαριστήσω πολύ και τον Αντώνη Τουμανίδη, τον Βασίλη Γιαννάκη, τον Θεόφιλο Γιαννόπουλο, τον Νίκο Μηλιώρη, Σπύρο Ανδριανό και Έλοντι, Κωνσταντίνο Μπόρα, Αντώνη Ζιώγα, Ηλία Σελλούντο και Διονύση Τζαβάρα για την ψυχολογική υποστήριξη τους. Ένα ιδιαίτερο ευχαριστώ στον Γιάννη Βουτσινά, ένα παλληκάρι με τεράστιο ταλέντο στο σκίτσο αλλά με ακόμα μεγαλύτερο ταλέντο στη καρδιά! Μαράκι… Σε ευχαριστώ πολύ που με τίμησες! Arigato!!! 

Φυσικά, ένα ζεστό ευχαριστώ στις Εκδόσεις Ανάτυπο που έδωσαν πνοή στις ιστορίες μου! 

Bικάκι, Μαρία, μου λείπετε!!! 

Tέλος, στέλνω μια σκέψη αγάπης στον Σέμπαι και στον Πρίγκιπα της Θήρας. Ο καθένας για διαφορετικούς λόγους. 

6. «Ο πλανήτης του Χαμένου Παραδείσου» είναι το πρώτο σας βιβλίο, που κυκλοφόρησε το 2016. Ποιο είναι το θέμα της ιστορίας αυτής; 
Σε αυτή την ιστορία, μεταφερόμαστε στο μακρινό αλλά όχι και τόσο ξένο κόσμο του πλανήτη Δέλτα Πρωτεύοντα. Καθώς η κοινωνία του κόσμου αυτού ετοιμάζεται να εισέλθει στην εποχή της διαστημικής εξερεύνησης, η εισβολή ενός άγνωστου αντικειμένου, προερχόμενο από μια… εξωπραγματική γωνιά του Σύμπαντος, θα αλλάξει ριζικά τη ζωή του νεαρού Ντάσερ Χολσόι, του φίλου του Γκορ και της Χάρτ Λέσους. Μια απροσδόκητη, εφιαλτική και άκρως καταστροφική καμπή στη ζωή τους καθώς και η έγερση του Χικς, θα αναγκάσει την τριάδα συν ένα, να αναζητήσει το πεπρωμένο της στο μακρινό διάστημα. 

Όπως καταλάβατε, πρόκειται για μια space opera με έντονες επιρροές από το λατρεμένους μου Άρθουρ Κάρολο Κλάρκ και Κάρλ Σέηγκαν. Το εξώφυλλο του βιβλίου είναι ένας φόρος τιμής για τον Κάρλ Σέηγκαν. Το βιβλίο αυτό θα επανεκδοθεί στο μέλλον για τους λόγους που επεξήγησα ήδη. Λίιιγο υπομονή! 
7. «Η Θλιμμένη Πριγκίπισσα των Ωκεανών» είναι το δεύτερο προσωπικό σας μυθιστόρημα. Τι σας ώθησε να γράψετε αυτό το βιβλίο; Λίγα λόγια για το βιβλίο. 
Η Πριγκίπισσα είναι μια ιστορία φαντασίας με τα πιο όμορφα συναισθήματα να αντιμετωπίζουν τις πιο τρομακτικές και άγριες δυνάμεις. Αισθήματα που ξεπερνάνε θεούς και δαίμονες, σπάνε τα δεσμά του χρόνου και εμείς καλούμαστε να διδαχτούμε από αυτά… Όταν λέμε τη λέξη ‘’Σ’αγαπώ’’, είμαστε διατεθειμένοι να επωμιστούμε το βάρος αυτής της ή τη ξεστομίζουμε εν θερμώ και δέσμιοι των ενστίκτων μας; Τι είμαστε διατεθειμένοι να θυσιάσουμε για να τιμήσουμε αυτή τη λέξη αλλά και το μεγαλείο που εκπροσωπεί; 

Θα μπορούσα να χαρακτηρίσω αυτή την ιστορία ως παραμύθι με αρκετές σκοτεινές, τρομακτικές και, σε κάποια σημεία, ωμές πινελιές. Είμαι πολύ περήφανος για αυτή την ιστορία! Μου δίδαξε πολλά! 

8. Όταν γράφετε ένα βιβλίο έχετε από την αρχή στο μυαλό σας το φινάλε, ή διαμορφώνεται στην πορεία; 
Ο κεντρικός σκελετός της ιστορίας υπάρχει πάντα στο μυαλό μου. Ο πρωταγωνιστής ή η πρωταγωνίστρια θα ξεκινήσει από το σημείο Άλφα, θα στρίψει δεξιά στο Δέλτα, θα περάσει δίπλα από το Τα για να φτάσει στο Ωμέγα. Βέβαια, είναι αρκετές φορές που έχω προσθέσει αρκετά σημεία ικανά για να αλλάξει τη πορεία αυτής τη διαδρομής, ίσως τους βάλω να παλέψουν και ένα Ψι για να φτάσουν στο πολυπόθητο Ωμέγα! 

9. Ποια τα επόμενα συγγραφικά σχέδια σας; 
Τα επόμενα σχέδιά μου… Σε λίγο καιρό, θα κυκλοφορήσει ο Κόκκινος Μαχητής της Γης από τις Εκδόσεις Ανάτυπο… Θυμάστε εκείνη τη σειρά κόμικς που σας έλεγα; Ε, λοιπόν τώρα θα τη γνωρίσετε και εσείς. Μια ιστορία, ένα ΠΕΖΟΓΡΑΦΗΜΑ, με έντονα στοιχεία Shonen. Θα έχει αρκετές εύθυμες σκηνές, αρκετές σκηνές που θα μας βάλουν σε σκέψεις, λίγο τρόμο και αρκετή δράση και ξύλο. Όσοι μεγάλωσαν με το Dragonball, τη Sailor Moon, τον Kabamaru, One Piece κα όλα αυτά τα ανιμέ που έχουν δράση, ξύλο και περιπέτεια, θα ενθουσιαστούν… Σας παρουσιάζω και το πρόμο της δουλειάς αυτής… Η εικονογράφηση του πρόμο καθώς και το εξώφυλλο και η εικονογράφηση των εξωφύλλων που θα χωρίζουν τις τρείς πράξεις αυτού του βιβλίου, ανήκουν στη Love Usagi, η Μαρία Ελένη Βλαστού. Ένα υπέροχο κορίτσι με υπέρμετρο ταλέντο στην εικονογράφηση. Σας παραθέτω και τη σελίδα Facebook για να τη γνωρίσετε και εσείς… Θα μαγευτείτε από το ταλέντο της! https://www.facebook.com/loveusagiart/


Η συνέχεια επιφυλάσσει τα άλλα δύο μυθιστορήματα που θα ολοκληρώσουν την ιστορία του Sing Χίκιους και μετά, ένα μυθιστόρημα Cyber Punk, ο Ντέλτα Σπίντ. Αυτό το μυθιστόρημα απαιτεί γερά στομάχια για να διαβαστεί γιατί θα έχει πολλές σκηνές βίας, θα είναι εκ διαμέτρου διαφορετικό από τη Πριγκίπισσα. Για να καταλάβετε, θα είναι μια οδή που θα τιμάει τον Go Nagai. Θα πρέπει να διαβαστεί με ορθάνοιχτο τρόπο σκέψης. 

Στα σχέδιά μου συμπεριλαμβάνεται και η έκδοση ενός βιβλίου το οποίο θα στοχεύει να βοηθήσει τους φροντιστές για τους ασθενείς που υποφέρουν από τη Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια… μια αρκετά ‘’αδικημένη’’ μάστιγα. Έχω ήδη τον τίτλο για το εν λόγω βιβλίο… Πνοή Αγάπης. 

10. Ασχολείστε με τα social media και αν ναι που μπορούμε να σας βρούμε; 
Αυτή τη περίοδο, δεν πολυασχολούμαι γιατί δέχτηκα αρκετές επιθέσεις. Έχω ένα λογαριασμό Twitter. Έχω και το ηλεκτρονικό μου ταχυδρομείο minerboh31@hotmail.gr. Εκεί θα με βρείτε και θα χαρώ πολύ να σας απαντήσω ότι θέλετε… Eίχα ένα λογαριασμό ΦΒ αλλά το έχω κλείσει λόγω… επιθέσεων. Η σελίδα της Love Usagi είναι εδώ. Και εκείνη θα χαρεί να απαντήσει σε όποιες ερωτήσεις θα υπάρξουν σχετικά με τον Κόκκινο Μαχητή. 


Δημοσίευση σχολίου

«Μένουμε σπίτι» (29) #Hashtag (9) #psichogiosbooks (1) #SummerTimes (1) 121words (3) 2010 (3) 2011 (13) 2012 (35) 2013 (72) 2014 (55) 2015 (71) 2016 (80) 2017 (156) 2018 (197) 2019 (161) 2020 (171) 2021 (124) 2022 (103) 2023 (69) 2024 (20) 28 Οκτωβρίου 1940 (1) 5 πράγματα που δεν γνώριζες (9) Αγίου Βαλεντίνου (3) ΑΕΚ (4) Αθήνα (1) Αθλητισμός (17) Άκης Πετρετζίκης (1) Αλεξανδρούπολη (62) Αληθινές Ιστορίες (13) ΑλληΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ (2) Αλμυρές Απολαύσεις (2) Αναγνωστικές Συνήθειες (4) Αναδημοσιεύσεις (45) Ανέκδοτες Ιστορίες (1) Αποκλειστικά (29) Απόκριες (2) Απολογισμός (6) Αυτοβελτίωση (7) Αυτοέκδοση (3) Αφιέρωμα (26) Βαγγέλης Γιαννίσης (8) Βιβλίο (402) Βιβλιονέα (25) Βιβλιοπροτάσεις (10) Βιβλιοπωλεία (5) Για το all4fun (13) Για το OpenMind (36) Γιάννα Τερζή (4) Γιάννης Πλούταρχος (11) Γιώργος Γιαννιάς (4) Γιώργος Γιώτσας (6) Γιώργος Δάμτσιος (15) Γιώργος Πολυχρονίδης (4) Γλυκά των Χριστουγέννων (4) Γλυκιές Αμαρτίες (21) Γνώριζες ότι .... (8) Γράφουν... (32) Δελτίο τύπου (11) Δημήτρης Σίμος (10) Διαγωνισμός (153) ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΌΣ BY AVON (28) Διατροφή (1) Διάφορα (72) Διήγημα (1) Εθνική Επέτειος/Εορτές (1) Εικόνες (50) Εκδηλώσεις (2) εκδόσεις Άγκυρα (2) εκδόσεις ΑΕΝΑΟΝ (8) εκδόσεις Ανάτυπον (5) εκδόσεις ΑΝΙΜΑ (1) εκδόσεις Αύρα (2) εκδόσεις Βακχικόν (3) εκδόσεις Βάρφη (3) εκδόσεις ΓΑΒΡΙΗΛΙΔΗΣ (2) εκδόσεις Γράφημα (2) εκδόσεις ΔΙΟΠΤΡΑ (24) εκδόσεις Δωρικό (1) εκδόσεις Ελκυστής (5) εκδόσεις Ελληνική Πρωτοβουλία (3) εκδόσεις Ελληνοεκδοτική (3) εκδόσεις ΕΞΗ (2) εκδόσεις ΕΣΟΠΤΡΟΝ (2) εκδόσεις ΖΕΝΙΘ (2) εκδόσεις Θύραθεν/Επιλογή (1) εκδόσεις ΙΚΑΡΟΣ (5) εκδόσεις ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ (5) εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ (2) εκδόσεις Κλειδάριθμος (45) Εκδόσεις Κύφαντα (1) εκδόσεις ΛΙΒΑΝΗ (9) εκδόσεις Λυκόφως (29) εκδόσεις ΜΑΤΙ (1) εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ (30) εκδόσεις ΜΙΝΩΑΣ (1) εκδόσεις ΟΞΥ (4) εκδόσεις Οσελότος (2) εκδόσεις ΟΣΤΡΙΑ (4) εκδόσεις Παπαδόπουλος (2) εκδόσεις ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣΘΡΑΚΗΣ (1) εκδόσεις ΠΑΤΑΚΗ (7) εκδόσεις Πηγή (45) εκδόσεις ΠΝΟΗ (7) εκδόσεις Ρώμη (1) εκδόσεις Σαιξπηρικόν (1) εκδόσεις ΣΙΔΕΡΗΣ (4) εκδόσεις Υδροπλάνο (10) εκδόσεις Φίλντισι (4) εκδόσεις Φυλάτος (4) εκδόσεις Χάρτινη Πόλη (2) εκδόσεις Ψυχογιός (48) εκδόσεις ΩΚΕΑΝΙΔΑ (2) εκδόσεις Anubis (3) εκδόσεις Bell (25) εκδόσεις Bookstagram (1) εκδόσεις IWrite (13) εκδόσεις Key Books (1) εκδόσεις McRiver Publications (1) εκδόσεις Nightread (7) εκδόσεις Opera (2) εκδόσεις Polaris (1) εκδόσεις Printa-Ροές (1) εκδόσεις Sanofi-Aventis (1) εκδόσεις Workshop (1) Εκπαιδευτικό Υλικό (1) Ελένη της Θράκης (2) Ελληνικές Σειρές (9) Ελληνική Λογοτεχνία (175) Ελληνικός Κινηματογράφος (18) Ενημερωτικά (8) Έτερος εγώ (4) Ευ Ζην (7) Εύκολα και Γρήγορα (16) Ευτυχία Γιαννάκη (3) Ευχές (25) Ζυμαρικά (5) Ζύμες/Πίτες/Ψωμιά (2) Η Βιβλιοθήκη μου (258) Ημερολόγιο (14) Θεατρικό έργο (3) Θέατρο (41) Θεσσαλονίκη (1) Θοδωρής Παπαθεοδώρου (4) Θρακιώτες Συγγραφείς (34) Θρακιώτικη ποίηση (13) Καίτη Οικονόμου (5) Καλό μήνα (5) Καλοκαίρι (34) Κάπα Εκδοτική (2) Κινηματογραφικά Νέα (11) ΚΛΑ (10) Κομοτηνή (1) Κριτικές (242) Κριτικές Ταινιών (149) Κυρίως Πιάτο (6) Λένα Μαντά (5) Λήψεις (7) λληνική Λογοτεχνία (1) Μακιγιάζ (1) Μαντινάδες (1) Μαραθώνιος Ανάγνωσης (2) Μαρία Τζιρίτα (9) Μάριος Δημητριάδης (6) Μεγάλες Αλήθειες (11) Μηνύματα (35) Μια στιγμή σε ένα ποίημα (15) Μίνι Συνέντευξη (3) Μόνο Σοκολάτα (7) Μουσεία (1) Μουσικά Νέα (17) Μουσική (148) Ξένες Σειρές (1) Ξένη Λογοτεχνία (57) Ολυμπιακοί Αγώνες (2) Όσπρια (1) Παγκόσμιες Ημέρες (8) Παιδικές Αναμνήσεις (4) Παιδική Λογοτεχνία (21) Παιχνίδια (4) Παρουσίαση (6) Παρτιτούρες για μπουζούκι (12) Πάσχα (14) Περί ορέξεως (38) Περιοδικό (4) Περιποίηση Επιδερμίδας (1) Ποδηλατοβόλτα (3) Ποίηση (19) Πολιτισμός (18) Προ(σ)κλήσεις (11) Πρόγραμμα Περιοδείας (1) Πρόσωπα (112) Προσωπική Φροντίδα (3) Προσωπικότητες (5) Προτάσεις (4) Προτεινόμενα Βιβλία (19) Πρώτες Βοήθειες (5) Πως να... (6) Ρόδος (4) ρόφημα (1) Σαμοθράκη (1) Σκέψεις Ρεαλιστικές (16) Σκοτεινές Πόλεις (2) Στα μονοπάτια της παράδοσης (23) Στιγμές από την ζωή μου (38) Συναυλίες (15) Συνδρομητικά Κουτιά (2) Συνεντεύξεις (98) Συνεργασίες (2) Σχολείο (16) Σχολικές Αναμνήσεις (10) Σχολικές Δράσεις (5) Τα αγαπημένα μου (28) Τα Κείμενα μου (126) Ταινίες (161) Ταξίδια (12) Τέχνες (8) Τεχνολογία (11) Τηλενουβέλες (5) Τηλεόραση (28) Τι έκανα το μήνα.... (13) Το μπαούλο της γιαγιάς (6) Το Χαμόγελο του Παιδιού (2) Τοπικά Νέα (3) Τοπική Κουζίνα (4) τραγούδια (126) Τραγουδιστές/Συγκρότημα (60) ΤραγούδιΤουΜήνα (38) Φωτογραφία (27) Φωτογραφία του Μήνα (13) Φωτογραφικό Αρχείο (22) Χίλντα Παπαδημητρίου (3) Χριστούγεννα (28) Χριστουγεννιάτικα πάρκα (2) Χρονομπαούλο (10) Χρυσηίδα Δημουλίδου (5) Agatha Christie (1) ASMR (1) AVON (32) AVON REVIEW (3) AVONTIPS (2) Bernard Lenteric (3) Blog (9) Blogαλλαγές (8) Book tour (3) Camilla Läckberg (4) CD/DVD (1) Cinobo (5) Coffee and Breakfast (4) Comenius (1) Comics (3) Dan Brown (2) Download (5) E-book GiveAway (14) E-shop (3) Ertflix (2) Eurovision (4) EurovisionNews (2) FancyOwl (6) Film Festival (6) GiftBox (44) GlutenFree (4) Goodreads (1) Halloween (4) Handmade (2) HappyBirthday (2) Health & Style (30) Horrorant Film Festival (5) How to... (5) instaphoto (56) Jo Nesbo (8) Jojo Moyes (5) KIDS SAVE LIVES (2) KidsGiveAway (14) kserotiefages.gr (3) LIVE (15) Maginspire🎁 (2) MovieInCinema (164) MovieOnDVD (12) MovieOnline (23) My Project (1) My Stories (2) My YouTube Videos (59) Netflix (37) NetflixReview (36) Nina George (3) NonStopMix (3) nyctophilia.gr (3) Online (6) p (1) Photo-A-Day (15) playlist (27) Rest In Peace(RIP) (3) Stephen King (23) Tips (25) Top 5 (30) Trailer (4) tralala.gr (6) Tv Series (38) Unboxing (11) Wikipedia (1) YouTube (148)