Book Review: Πριν Έρθεις Εσύ - Jojo Moyes

4 Σεπ 2018

Το όνομα της, έγινε ευρέως γνωστό, κυρίως μετά την μεταφορά του μυθιστορήματος της, «Πριν Έρθεις Εσύ», στους κινηματογράφους. Η Jojo Moyes συστήθηκε στο αναγνωστικό κοινό, το 2002, όταν κυκλοφόρησε το πρώτο της μυθιστόρημα με τίτλο «Sheltering Rain». Στην Ελλάδα, συστήθηκε στο αναγνωστικό κοινό, το 2011, μέσα από το μυθιστόρημα με τίτλο «Το τελευταίο γράμμα από τον εραστή σου», το οποίο κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Ωκεανίδα. Από το 2013 μέχρι και σήμερα, τα βιβλία της κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Ψυχογιός. Το «Πριν Έρθεις Εσύ» έχει κυκλοφορήσει συνολικά σε 39 χώρες, μεταφράστηκε σε 34 γλώσσες και πούλησε παγκοσμίως πάνω από 7 εκ. αντίτυπα. 

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΒΙΒΛΙΟΥ: 
α) Συγγραφέας: Jojo Moyes  
β) Τίτλος: Πριν Έρθεις Εσύ
γ) Έτος Έκδοσης: 2013 
δ) Έκδοση: Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ

Η ΚΡΙΤΙΚΗ ΜΟΥ: Δεν είχα διαβάσει ποτέ βιβλία της Jojo Moyes μέχρι πρότινος. Βέβαια τη συγγραφέα την γνώριζα, την έμαθα πριν από δύο χρόνια όταν και βγήκε η ταινία «Πριν Έρθεις Εσύ», στους ελληνικούς κινηματογράφους. Τότε, είχα δει μάλιστα την ταινία, χωρίς να γνωρίζω ότι βασίζεται σε ομώνυμο μυθιστόρημα. Λίγους μήνες μετά, με αφορμή τα γενέθλια της αδερφής μου, που κοντοζύγωναν και έψαχνα τι δώρο να της πάρω αλλά και μια προσφορά που πέτυχα σε βιβλιοπωλείο της γειτονιάς μου, δεν αντιστάθηκα και πήρα όχι ένα αλλά δύο βιβλία της Jojo Moyes. Έτσι τα «Πριν Έρθεις Εσύ» και «Μετά από Εσένα» εδώ και καιρό υπήρχαν στην βιβλιοθήκη, στα αδιάβαστα. Και τι καλύτερο από το να τα επιλέξω για τις φετινές καλοκαιρινές μου αποδράσεις. 

Ο Σεπτέμβρης είναι ο μήνας της Jojo Moyes, αφού θα ακολουθήσουν όλες μου οι απόψεις, για τα τέσσερα βιβλία από τα πέντε που έχει κυκλοφορήσει στην Ελλάδα, η συγγραφέας. 

Η ιστορία ξεκινάει παρουσιάζοντας έναν από τους πρωταγωνιστές της. Ο Γουίλ Τρέινορ, είναι γύρω στα τριάντα. Πλούσιος και επιτυχημένος τραπεζίτης, συνέταιρος στην εταιρεία Μάντινγκλι Λουίνς, με έδρα το κέντρο του Λονδίνου, ο Γουίλ ζει τον έρωτα του με την όμορφη Αλίσια. Το 2007, κι ενώ σχεδιάζουν τις διακοπές του, ένα συμβάν, θα αλλάξει τα σχέδια τους αλλά και την ίδια τη ζωή του Γουίλ. Δύο χρόνια μετά, το 2009, εντελώς ξαφνικά θα αλλάξει και η ζωή της εικοσιεξάχρονης Λου Κλαρ, αφού η καφετέρια που εργάζεται τα τελευταία χρόνια κλείνει. Χωρίς πτυχίο και καμιά εμπειρία, η Λου, προσλαμβάνεται από την Καμίλα Τρέινορ ώστε να φροντίζει τον γιο της Γουίλ, που βρίσκεται καθηλωμένος σε αναπηρικό καρότσι. Ο Γουίλ, διαγνώστηκε με τετραπληγία με περιορισμένη κίνηση στο ένα χέρι και κάκωση σπονδυλικής στήλης. Από τότε και δύο χρόνια τώρα χρειάζεται 24ωρη φροντίδα. Ο ίδιος έχει παραιτηθεί από τα πάντα, δεν έχει να ελπίζει και δεν θέλει βοήθεια από κανέναν...μέχρι που μπαίνει στην ζωή του η Λου. Οι δύο εντελώς διαφορετικοί χαρακτήρες, που ανήκουν σε διαφορετικές τάξεις, αρχίζουν να γνωρίζονται μεταξύ τους, να συζητάνε, να γελάνε και να περνάνε καλά. Το δέσιμο τους θα τους οδηγήσει κάπου που ποτέ δεν είχαν φανταστεί. Ένας έρωτας θα αφήσει τη σφραγίδα του ανεξίτηλη και θα προκαλέσει και στους δύο βαθιές αλλαγές στη ζωή τους. Γιατί όλοι έχουν δικαίωμα στα όνειρα και στον έρωτα!!!


Η συγγραφέας έχει στήσει μια πρωτότυπη, εξαιρετική, όμορφη, αληθινή και συγκινητική ιστορία, που δεν συναντά κανείς εύκολα. Η  αφήγηση είναι τριτοπρόσωπη, ωστόσο σε κάποια κεφάλαια μιλάνε οι χαρακτήρες της ιστορίας. Στο «Πριν Έρθεις Εσύ» η Jojo Moyes καταπιάνεται με ένα σοβαρό θέμα αυτό της αναπηρίας και πόσο δύσκολο είναι κανείς που πάσχει από αυτή, να συνεχίσει να τη ζωή του, αφού σημαντικό ρόλο παίζει η βοήθεια και η υποστήριξη που θα λάβει από τους γύρω του. Στατιστικώς άλλωστε, έχει αποδειχθεί, ότι το οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον, παίζει σημαντικό ρόλο σε αυτές τις περιπτώσεις ενώ παράλληλα χρειάζεται υπομονή και κατανόηση από όλους. Επίσης πραγματεύεται κι άλλα ευαίσθητα ζητήματα αυτά της ευθανασίας καθώς και της υποβοηθούμενης αυτοκτονίας. 

Μέσα από την ιστορία, αλλά και την έρευνα που έχει κάνει η Jojo Moyes με την ομάδα της, για να γράψει αυτό το βιβλίο παρουσιάζει τα προβλήματα των τετραπληγικών, την αντιμετώπιση αυτών από τον δημόσιο περίγυρο, τις επιπτώσεις κατά την εξέλιξη της αναπηρίας καθώς και τις δραστηριότητες που μπορούν να κάνουν οι τετραπληγικοί για να ξεφύγουν από την καθημερινή ρουτίνα που ζουν. 

Παράλληλα, η συγγραφέας παρουσιάζει δύο διαφορετικές μορφές της οικογένειας. Την εκτεταμένη και την πυρηνική. (Είχαμε μάθει στο σχολείο για αυτές) Από τη μία έχουμε την εκτεταμένη οικογένεια, δηλαδή της ηρωίδας που ζει σε ένα σπίτι μαζί με τους γονείς της, την αδερφή της και το παιδί της αλλά και τον παππού της. Από την άλλη, η οικογένεια του Γούιλ, είναι πυρηνική, δηλαδή ο ήρωας μαζί με τους γονείς του. Εκεί λοιπόν, η κάθε οικογένεια έχει να αντιμετωπίσει τα δικά της προβλήματα όπως για παράδειγμα την ανεργία, τη κρίση γάμου αλλά και την απιστία. 

Εν κατακλείδι, το «Πριν Έρθεις Εσύ» είναι ένα μυθιστόρημα που διαβάζεται εύκολα και γρήγορα παρά τον όγκο του και τις 460 σελίδες του. Ένα ρομαντικό ταξίδι που θα ταξιδέψει τον αναγνώστη στην Αγγλία, στη Μαγιόρκα και στον Μαυρίκιο. Μια ιστορία που θα συγκινήσει, θα σας κάνει να γελάσετε, αλλά και να προβληματιστείτε. Μια ιστορία που θα σας κάνει να αλλάξετε στάση απέναντι στα άτομα με ειδικές ανάγκες. Ένα βιβλίο που πρέπει να διαβαστεί από όλους. Θα το αγαπήσετε, όπως και τους ήρωες του. 

Πλοκή: Η Λου Κλαρκ ξέρει ένα σωρό πράγματα. Ξέρει πόσα βήματα μπορεί να κάνει κάποιος για να διασχίσει την απόσταση που χωρίζει τη στάση του λεωφορείου από το πατρικό της. Ξέρει ότι απολαμβάνει τη δουλειά της και ότι πιθανότατα δεν είναι στ’ αλήθεια ερωτευμένη με το αγόρι της, τον Πάτρικ. Αυτό που δεν ξέρει είναι ότι πολύ σύντομα θα χάσει τη δουλειά της. Δεν ξέρει, επίσης, ότι όλα όσα ήξερε, τα οποία την έκαναν να νιώθει ισορροπημένη και λογική, πρόκειται να ανατραπούν και να αλλάξουν για πάντα. Ο Γουίλ Τρέινορ ξέρει πολύ καλά ότι το ατύχημά του και η καταδίκη του σε ισόβια αναπηρία τού έχουν στερήσει κάθε ίχνος πάθους για ζωή. Ξέρει, ακόμα, ότι τα πάντα τού φαίνονται αδιάφορα, όπως επίσης με ποιον ακριβώς τρόπο θα βάλει ένα τέλος σε αυτή την ανυπόφορη φάρσα. Αυτό που δεν ξέρει είναι ότι η Λου θα εισβάλει στη ζωή του σαν έκρηξη από χρώμα και φως. Δεν ξέρει ότι, άθελά της, αυτή η παράξενη γυναίκα θα κάμψει τις αντιστάσεις του. Τελικά, κανένας από τους δύο δεν μπορεί να φανταστεί πόσο βαθιά θα είναι η αλλαγή που θα προκαλέσουν ο ένας στον άλλο, πόσο ανεξίτηλα θα σφραγίσει την ύπαρξη του καθενός η συνάντηση, η γνωριμία, ο έρωτάς τους.

4 στα 5
Το «Πριν Έρθεις Εσύ» είναι ένα μυθιστόρημα που θα ταξιδέψει τον αναγνώστη στην Αγγλία, στη Μαγιόρκα και στον Μαυρίκιο. Μια ιστορία που θα συγκινήσει, θα σας κάνει να γελάσετε, αλλά και να προβληματιστείτε. Μια ιστορία που θα σας κάνει να αλλάξετε στάση απέναντι στα άτομα με ειδικές ανάγκες. Ένα βιβλίο που θα το αγαπήσετε, όπως και τους ήρωες του.  Κυκλοφορεί από @psichogiosbooks.📚 Διαβάστε την κριτική μου για το βιβλίο, στο link στο bio. #greekbooks#goodreads#psichogiosbooks#psichogios#bookstagram#bookaholic#bookaddict#booklove#booklover#bookphotography#bibliophile#instaread#iloveread#reading#ilovebooks#instabook#photooftheday#bookoftheday#ilovereadingbooks#vivlio#diavazo#instavivlio#somuchreading#booklife#psichogiospublications#jojomoyes#jojomoyesbooks#βιβλιοστιγμές#mebeforeyou
Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Χυτούλα Παπάζογλου (@xytopap) στις* Η ανάρτηση είναι καθαρά προσωπική γνώμη. Μπορείτε να βρείτε εδώ κι άλλες κριτικές μου σε βιβλία που έχω διαβάσει

Δημοσίευση σχολίου

«Μένουμε σπίτι» (29) #Hashtag (9) #psichogiosbooks (1) #SummerTimes (1) 121words (3) 2010 (3) 2011 (13) 2012 (35) 2013 (72) 2014 (55) 2015 (71) 2016 (80) 2017 (156) 2018 (197) 2019 (161) 2020 (171) 2021 (124) 2022 (103) 2023 (69) 2024 (27) 28 Οκτωβρίου 1940 (1) 5 πράγματα που δεν γνώριζες (9) Αγίου Βαλεντίνου (3) ΑΕΚ (4) Αθήνα (1) Αθλητισμός (17) Άκης Πετρετζίκης (1) Αλεξανδρούπολη (62) Αληθινές Ιστορίες (13) ΑλληΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ (2) Αλμυρές Απολαύσεις (2) Αναγνωστικές Συνήθειες (4) Αναδημοσιεύσεις (46) Ανέκδοτες Ιστορίες (1) Αποκλειστικά (29) Απόκριες (2) Απολογισμός (6) Αυτοβελτίωση (7) Αυτοέκδοση (3) Αφιέρωμα (26) Βαγγέλης Γιαννίσης (8) Βιβλίο (404) Βιβλιονέα (25) Βιβλιοπροτάσεις (10) Βιβλιοπωλεία (5) Για το all4fun (13) Για το OpenMind (36) Γιάννα Τερζή (4) Γιάννης Πλούταρχος (11) Γιώργος Γιαννιάς (4) Γιώργος Γιώτσας (6) Γιώργος Δάμτσιος (15) Γιώργος Πολυχρονίδης (4) Γλυκά των Χριστουγέννων (4) Γλυκιές Αμαρτίες (21) Γνώριζες ότι .... (8) Γράφουν... (33) Δελτίο τύπου (11) Δημήτρης Σίμος (10) Διαγωνισμός (155) ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΌΣ BY AVON (30) Διατροφή (1) Διάφορα (72) Διήγημα (1) Εθνική Επέτειος/Εορτές (1) Εικόνες (51) Εκδηλώσεις (2) εκδόσεις Άγκυρα (2) εκδόσεις ΑΕΝΑΟΝ (8) εκδόσεις Ανάτυπον (5) εκδόσεις ΑΝΙΜΑ (1) εκδόσεις Αύρα (2) εκδόσεις Βακχικόν (3) εκδόσεις Βάρφη (3) εκδόσεις ΓΑΒΡΙΗΛΙΔΗΣ (2) εκδόσεις Γράφημα (3) εκδόσεις ΔΙΟΠΤΡΑ (25) εκδόσεις Δωρικό (1) εκδόσεις Ελκυστής (5) εκδόσεις Ελληνική Πρωτοβουλία (3) εκδόσεις Ελληνοεκδοτική (3) εκδόσεις ΕΞΗ (2) εκδόσεις ΕΣΟΠΤΡΟΝ (2) εκδόσεις ΖΕΝΙΘ (2) εκδόσεις Θύραθεν/Επιλογή (1) εκδόσεις ΙΚΑΡΟΣ (5) εκδόσεις ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ (5) εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ (2) εκδόσεις Κλειδάριθμος (45) Εκδόσεις Κύφαντα (1) εκδόσεις ΛΙΒΑΝΗ (9) εκδόσεις Λυκόφως (29) εκδόσεις ΜΑΤΙ (1) εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ (30) εκδόσεις ΜΙΝΩΑΣ (1) εκδόσεις ΟΞΥ (4) εκδόσεις Οσελότος (2) εκδόσεις ΟΣΤΡΙΑ (4) εκδόσεις Παπαδόπουλος (2) εκδόσεις ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣΘΡΑΚΗΣ (1) εκδόσεις ΠΑΤΑΚΗ (7) εκδόσεις Πηγή (45) εκδόσεις ΠΝΟΗ (7) εκδόσεις Ρώμη (1) εκδόσεις Σαιξπηρικόν (1) εκδόσεις ΣΙΔΕΡΗΣ (4) εκδόσεις Υδροπλάνο (10) εκδόσεις Φίλντισι (4) εκδόσεις Φυλάτος (4) εκδόσεις Χάρτινη Πόλη (2) εκδόσεις Ψυχογιός (48) εκδόσεις ΩΚΕΑΝΙΔΑ (2) εκδόσεις Anubis (3) εκδόσεις Bell (25) εκδόσεις Bookstagram (1) εκδόσεις IWrite (13) εκδόσεις Key Books (1) εκδόσεις McRiver Publications (1) εκδόσεις Nightread (7) εκδόσεις Opera (2) εκδόσεις Polaris (1) εκδόσεις Printa-Ροές (1) εκδόσεις Sanofi-Aventis (1) εκδόσεις Workshop (1) Εκπαιδευτικό Υλικό (1) Ελένη της Θράκης (2) Ελληνικές Σειρές (9) Ελληνική Λογοτεχνία (177) Ελληνικός Κινηματογράφος (18) Ενημερωτικά (8) Έτερος εγώ (4) Ευ Ζην (7) Εύκολα και Γρήγορα (16) Ευτυχία Γιαννάκη (3) Ευχές (26) Ζυμαρικά (5) Ζύμες/Πίτες/Ψωμιά (2) Η Βιβλιοθήκη μου (260) Ημερολόγιο (14) Θεατρικό έργο (3) Θέατρο (41) Θεσσαλονίκη (1) Θοδωρής Παπαθεοδώρου (4) Θρακιώτες Συγγραφείς (34) Θρακιώτικη ποίηση (13) Καίτη Οικονόμου (5) Καλό μήνα (5) Καλοκαίρι (34) Κάπα Εκδοτική (2) Κινηματογραφικά Νέα (11) ΚΛΑ (10) Κομοτηνή (1) Κριτικές (244) Κριτικές Ταινιών (149) Κυρίως Πιάτο (6) Λένα Μαντά (5) Λήψεις (7) λληνική Λογοτεχνία (1) Μακιγιάζ (1) Μαντινάδες (1) Μαραθώνιος Ανάγνωσης (2) Μαρία Τζιρίτα (9) Μάριος Δημητριάδης (6) Μεγάλες Αλήθειες (11) Μηνύματα (36) Μια στιγμή σε ένα ποίημα (15) Μίνι Συνέντευξη (3) Μόνο Σοκολάτα (7) Μουσεία (2) Μουσικά Νέα (17) Μουσική (148) Ξένες Σειρές (1) Ξένη Λογοτεχνία (57) Ολυμπιακοί Αγώνες (2) Όσπρια (1) Παγκόσμιες Ημέρες (8) Παιδικές Αναμνήσεις (4) Παιδική Λογοτεχνία (21) Παιχνίδια (4) Παρουσίαση (6) Παρτιτούρες για μπουζούκι (12) Πάσχα (15) Περί ορέξεως (38) Περιοδικό (4) Περιποίηση Επιδερμίδας (1) Ποδηλατοβόλτα (3) Ποίηση (19) Πολιτισμός (18) Προ(σ)κλήσεις (11) Πρόγραμμα Περιοδείας (1) Πρόσωπα (112) Προσωπική Φροντίδα (3) Προσωπικότητες (5) Προτάσεις (4) Προτεινόμενα Βιβλία (19) Πρώτες Βοήθειες (5) Πως να... (6) Ρόδος (4) ρόφημα (1) Σαμοθράκη (1) Σκέψεις Ρεαλιστικές (16) Σκοτεινές Πόλεις (2) Στα μονοπάτια της παράδοσης (23) Στιγμές από την ζωή μου (38) Συναυλίες (15) Συνδρομητικά Κουτιά (2) Συνεντεύξεις (98) Συνεργασίες (2) Σχολείο (16) Σχολικές Αναμνήσεις (10) Σχολικές Δράσεις (5) Τα αγαπημένα μου (28) Τα Κείμενα μου (126) Ταινίες (161) Ταξίδια (12) Τέχνες (9) Τεχνολογία (11) Τηλενουβέλες (5) Τηλεόραση (28) Τι έκανα το μήνα.... (13) Το μπαούλο της γιαγιάς (6) Το Χαμόγελο του Παιδιού (2) Τοπικά Νέα (3) Τοπική Κουζίνα (4) τραγούδια (126) Τραγουδιστές/Συγκρότημα (60) ΤραγούδιΤουΜήνα (38) Φωτογραφία (27) Φωτογραφία του Μήνα (13) Φωτογραφικό Αρχείο (22) Χίλντα Παπαδημητρίου (3) Χριστούγεννα (28) Χριστουγεννιάτικα πάρκα (2) Χρονομπαούλο (10) Χρυσηίδα Δημουλίδου (5) Agatha Christie (1) ASMR (1) AVON (33) AVON REVIEW (3) AVONTIPS (2) Bernard Lenteric (3) Blog (9) Blogαλλαγές (8) Book tour (3) Camilla Läckberg (4) CD/DVD (1) Cinobo (5) Coffee and Breakfast (4) Comenius (1) Comics (3) Dan Brown (2) Download (5) E-book GiveAway (14) E-shop (3) Ertflix (2) Eurovision (5) EurovisionNews (2) FancyOwl (6) Film Festival (6) GiftBox (47) GlutenFree (4) Goodreads (1) Halloween (4) Handmade (2) HappyBirthday (2) Health & Style (30) Horrorant Film Festival (5) How to... (5) instaphoto (56) Jo Nesbo (8) Jojo Moyes (5) KIDS SAVE LIVES (2) KidsGiveAway (14) kserotiefages.gr (3) LIVE (15) Maginspire🎁 (2) MovieInCinema (164) MovieOnDVD (12) MovieOnline (23) My Project (1) My Stories (2) My YouTube Videos (59) Netflix (37) NetflixReview (36) Nina George (3) NonStopMix (3) nyctophilia.gr (3) Online (6) p (1) Photo-A-Day (15) playlist (27) Rest In Peace(RIP) (3) Stephen King (23) Tips (25) Top 5 (30) Trailer (4) tralala.gr (6) Tv Series (38) Unboxing (11) Wikipedia (1) YouTube (148)