Book Review: Πολύ Μακριά Πολύ Κοντά - Jojo Moyes

Το όνομα της, έγινε ευρέως γνωστό, κυρίως μετά την μεταφορά του μυθιστορήματος της, «Πριν Έρθεις Εσύ», στους κινηματογράφους. Η Jojo Moyes συστήθηκε στο αναγνωστικό κοινό, το 2002, όταν κυκλοφόρησε το πρώτο της μυθιστόρημα με τίτλο «Sheltering Rain». Στην Ελλάδα, συστήθηκε στο αναγνωστικό κοινό, το 2011, μέσα από το μυθιστόρημα με τίτλο «Το τελευταίο γράμμα από τον εραστή σου», το οποίο κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Ωκεανίδα. Από το 2013 μέχρι και σήμερα, όλα τα βιβλία της κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Ψυχογιός. To «Πολύ Μακριά Πολύ Κοντά» κυκλοφόρησε τον Απρίλιο του 2017 ενώ έχει μεταφραστεί σε 28 γλώσσες.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΒΙΒΛΙΟΥ: 
α) Συγγραφέας: Jojo Moyes  
β) Τίτλος: Πολύ Μακριά Πολύ Κοντά
γ) Έτος Έκδοσης: 2017 
δ) Έκδοση: Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ

Η ΚΡΙΤΙΚΗ ΜΟΥ: Αναμφισβήτητα, για ένα ακόμη καλοκαίρι, διάβασα πολλά βιβλία. Διάβασα όμως και όλα τα βιβλία της συγγραφέας Jojo Moyes, που έχουν κυκλοφορήσει στα ελληνικά. To «Πολύ Μακριά Πολύ Κοντά»  το άφησα για το τέλος του καλοκαιριού. Γνωρίζοντας τη γραφή της συγγραφέας από προηγούμενα βιβλία, ήξερα ότι και αυτό το βιβλίο θα με ικανοποιούσε. Τουλάχιστον έτσι νόμιζα. 

Η συγγραφέας, του παγκόσμιου best seller «Πριν Έρθεις Εσύ», που μεταφέρθηκε στη μεγάλη οθόνη, και της συνέχειας του «Μετά Από Σένα»Jojo Moyes, επιστρέφει με μια νέα κοινωνική-αισθηματική ιστορία που κινείται στο ίδιο μοτίβο με τα προηγούμενα βιβλία της. Επιπλέον, οι εκδόσεις Ψυχογιός έχουν κάνει ένα πάρα πολύ ωραίο εξώφυλλο, όμοιο στο στυλ με τα προηγούμενα δύο βιβλία της συγγραφέας. 

Η ιστορία διαδραματίζεται στο Λονδίνο. Μια γυναίκα, η Τζες Ράι Τόμας, παλεύει μόνη της, να τα βγάλει πέρα, έχοντας μαζί της δυο παιδιά, το ένα δικό της και το άλλο, από τον πρώτο γάμο του άντρα της κι έναν σκύλο ονόματι Νόρμαν. Ο άντρας της, Μάρτι, τους έχει παρατήσει και η Τζες κάνει δυο δουλειές για να μην λείψει τίποτα στα παιδιά της, Τάνζι και Νίκι. Ο έφηβος Νίκι, πέφτει καθημερινά θύμα bullying στο σχολείο που φοιτεί. Η Τάνζι είναι διάνοια στα μαθηματικά, και της γίνεται πρόταση να φοιτήσει στο Σεντ Αν. Όμως λεφτά δεν υπάρχουν. Μια Μαθηματική Ολυμπιάδα, είναι η ευκαιρία της Τάνζι να φοιτήσει στο Σεντ Αν αλλά και να λύσει όλα τα προβλήματα της οικογένειας. Ο δρόμος για την Μαθηματική Ολυμπιάδα δεν είναι εύκολος όμως, αφού το αμάξι της οικογένειας είναι ανασφάλιστο και ασυντήρητο. Κάπου εκεί εμφανίζεται ο Έντ, ο ιππότης με το άσπρο λόγο, που προσφέρεται να τους σώσει. Η Τζες γνωρίζει τον Έντ, μιας που εργάζεται ως καθαρίστρια στο σπίτι του. Ο Έντ είναι προγραμματιστής software, με δική του εταιρεία τεχνολογίας, ευκατάστατος οικονομικά, αλλά έχει και προβλήματα που πιθανόν να τον οδηγήσουν στη φυλακή. Ένα σκάνδαλο με μετοχές τις εταιρείας, κάνουν τον Έντ, να μείνει μακριά από τη δουλειά του για λίγο καιρό, μέχρι να λυθεί το πρόβλημα. Η γνωριμία με την οικογένεια της Τζες θα του φέρει κι άλλα προβλήματα αλλά ο ίδιος προσφέρεται ανιδιοτελώς, να τους μεταφέρει στον προορισμό τους. Τέσσερα άτομα τόσο διαφορετικά μεταξύ τους, θα βρεθούν πολύ κοντά, ώστε να πάνε πολύ μακριά!!!


Η συγγραφέας παρουσιάζει μια καλή ιστορία, με ωραίους χαρακτήρες ενώ παράλληλα αναφέρεται στις δυσκολίες και στα προβλήματα που υπάρχουν στην κοινωνία και στον περίγυρο μας. Μια μονογονεϊκή οικογένεια, που προσπαθεί να επιβιώσει, με μια μάνα που προσπαθεί να κάνει τα πάντα για τα παιδιά της και να μην τους λείψει τίποτα και μέσα σε όλα αυτά να προσπαθεί να διαχειριστεί το bullying που γίνεται στο ίδιο το παιδί της. 

Μέχρι και τα μέσα του βιβλίου, η ιστορία δεν έχει γρήγορη εξέλιξη, ενώ η συγγραφέας πλατειάζει πολύ, σε κάποια σημεία, που ήταν περιττά και τα οποία κάποιες φορές, κούραζαν, με αποτέλεσμα η ανάγνωση να γίνεται χωρίς να έχει κάποιο ενδιαφέρον η πλοκή της. Από τα μέσα του βιβλίου και μετά, η ιστορία αποκτά νόημα αλλά και περισσότερο ενδιαφέρον. Αυτό με κράτησε άλλωστε ώστε να τελειώσω το βιβλίο.   

Προσωπικά, περίμενα, η συγγραφέας, μέσα από τις περιγραφές της, να εστιάσει περισσότερο στους χαρακτήρες, κυρίως των δυο παιδιών αλλά και στο θέμα του bullying που γίνεται σε έναν από τους κεντρικούς ήρωες της ιστορίας. Παρόλα αυτά, εστιάζει περισσότερο στον χαρακτήρα της μάνας και στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει στην ζωή της και στις δουλειές που κάνει για να τα βγάλει πέρα. Το θετικό για την εξέλιξη της πλοκής είναι πως σε κάποια κεφάλαια μιλάνε οι ίδιοι χαρακτήρες της ιστορίας, αναφερόμενοι στα προβλήματα που τους ταλανίζουν. 

Εν κατακλείδι, το «Πολύ Μακριά Πολύ Κοντά» ήταν μια καλή ιστορία, με αρκετά καλούς χαρακτήρες. Ένα ανάλαφρο μυθιστόρημα που διαβάζεται εύκολα παρά τον όγκο του. Μια ιστορία γεμάτη χιούμορ και ρομαντισμό, χωρίς πολλές ανατροπές, που, διαβάζεται γρήγορα και θα σας κρατήσει μια ευχάριστη συντροφιά. 

Πλοκή: Μια γυναίκα που μεγαλώνει μόνη τη χαοτική οικογένειά της. Ένας παράξενος ξένος. Μια ακαταμάχητη ιστορία αγάπης από τη συγγραφέα των μεγάλων επιτυχιών, ΠΡΙΝ ΕΡΘΕΙΣ ΕΣΥ, και ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΣΕΝΑ, Τζότζο Μόις. Σκέψου το εξής υποθετικό σενάριο: η ζωή σου είναι χάλια. Μαύρα χάλια. Ο σύζυγός σου έχει γίνει καπνός, ο έφηβος γιος του συζύγου σου, τον οποίο μεγαλώνεις εσύ, είναι θύμα bullying, και στην κόρη σου, μαθηματική ιδιοφυΐα, παρουσιάζεται μια μοναδική ευκαιρία να δια- κριθεί, την οποία δεν μπορείς να πληρώσεις. Αυτή είναι πάνω κάτω η ζωή της Τζες∙ μέχρι τη στιγμή που εμφανίζεται ο «ιππότης με το άσπρο άλογο» και προσφέρεται να τη σώσει. Βέβαια, στην περίπτωσή της ο ιππότης είναι ο Σπασίκλας Εντ, ο ενοχλητικός εκατομμυριούχος με την εταιρεία πληροφορικής, στου οποίου το εξοχικό εργάζεται ως καθαρίστρια. Ο Εντ, όμως, έχει κι αυτός τα δικά του προβλήματα. Προσφέρεται να βοηθήσει τη δυσλειτουργική αυτή οικογένεια και να τους πάει με το αυτοκίνητό του στη Μαθηματική Ολυμπιάδα, αλλά αισθάνεται ότι αυτή είναι η πρώτη ανιδιοτελής πράξη που έχει κάνει εδώ και πολλά χρόνια… Ίσως να είναι και η μοναδική ανιδιοτελής πράξη που έχει κάνει ποτέ. 

3 στα 5
Τέσσερα άτομα τόσο διαφορετικά μεταξύ τους, θα βρεθούν ΠΟΛΥ ΚΟΝΤΑ, ώστε να πάνε ΠΟΛΥ ΜΑΚΡΙΑ!!! Ένα μυθιστόρημα για τις δυσκολίες και τα προβλήματα που υπάρχουν στην κοινωνία και στον περίγυρο μας. Μια ιστορία για το σχολικό bullying. Μια ιστορία γεμάτη χιούμορ και ρομαντισμό. Κυκλοφορεί από @psichogiosbooks.📚 Διαβάστε την κριτική μου για το βιβλίο, στο link στο bio. #greekbooks#goodreads#psichogiosbooks#psichogios#bookstagram#bookaholic#bookaddict#booklove#booklover#bookphotography#bibliophile#instaread#iloveread#reading#ilovebooks#instabook#photooftheday#bookoftheday#ilovereadingbooks#vivlio#diavazo#instavivlio#somuchreading#booklife#psichogiospublications#jojomoyes#jojomoyesbooks#βιβλιοστιγμές#bookmark#theoneplusone
Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Χυτούλα Παπάζογλου (@xytopap) στις


* Η ανάρτηση είναι καθαρά προσωπική γνώμη. Μπορείτε να βρείτε εδώ κι άλλες κριτικές μου σε βιβλία που έχω διαβάσει

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.