Book Review: Μετά Από Σένα - Jojo Moyes

8 Σεπ 2018

Το όνομα της, έγινε ευρέως γνωστό, κυρίως μετά την μεταφορά του μυθιστορήματος της, «Πριν Έρθεις Εσύ», στους κινηματογράφους. Η Jojo Moyes συστήθηκε στο αναγνωστικό κοινό, το 2002, όταν κυκλοφόρησε το πρώτο της μυθιστόρημα με τίτλο «Sheltering Rain». Στην Ελλάδα, συστήθηκε στο αναγνωστικό κοινό, το 2011, μέσα από το μυθιστόρημα με τίτλο «Το τελευταίο γράμμα από τον εραστή σου»το οποίο κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις ΩκεανίδαΑπό το 2013 μέχρι και σήμερα, τα βιβλία της κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Ψυχογιός. Το «Μετά Από Σένα» αποτελεί συνέχεια του «Πριν Έρθεις Εσύ». Πρόκειται για το δεύτερο μέρος, της τριλογίας της Λου Κλάρκ.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΒΙΒΛΙΟΥ: 
α) Συγγραφέας: Jojo Moyes  
β) Τίτλος: Μετά Από Σένα
γ) Έτος Έκδοσης: 2016 
δ) Έκδοση: Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ

Η ΚΡΙΤΙΚΗ ΜΟΥ: Έχοντας διαβάσει το πρώτο μέρος της ιστορίας της Λουίζα Κλαρκ και του Γουίλ Τρέινορ, ήταν κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι θα διάβαζα και τη συνέχεια. Άλλωστε και τα δύο βιβλία, αυτά, υπήρχαν για καιρό στα αδιάβαστα της βιβλιοθήκης, της αδερφής μου, μιας που εγώ η ίδια της τα είχα κάνει δώρο γενεθλίων. Δε περίμενα ποτέ, ότι η γνωριμία μου με τους ήρωες της Jojo Moyes, θα είχε και συνέχεια. Όπως δεν περίμενα ποτέ, ότι μετά τον θάνατο του Γουίλ, η συγγραφέας, θα έγραφε άλλες δύο ιστορίες, με τη συνέχεια της ζωής της Λου Κλαρκ. Κι εδώ διερωτώμαι όπως πολύ σωστά αναγράφεται και στην περίληψη του οπισθόφυλλου "Πως προχωράς στη ζωή σου έχοντας χάσει τον πρώτο άνθρωπο που αγάπησες περισσότερο από κανέναν. Υπάρχει μέλλον χωρίς αυτόν; Ή απλά πρέπει να συνεχίσεις να ζεις, για τους άλλους;" 

Αρχικά, να πω ότι οι εκδόσεις Ψυχογιός, έχουν κάνει ένα πάρα πολύ ωραίο εξώφυλλο, ακριβώς με τα ίδια μοτίβα, όπως και στο πρώτο βιβλίο. Με διαφορά, θεωρώ ότι είναι το καλύτερο εξώφυλλο από όλες τις εκδόσεις που έχουν κυκλοφορήσει διεθνώς. Η περίληψη δέ, στο οπισθόφυλλο, κεντρίζει το ενδιαφέρον από την πρώτη στιγμή και σε κάνει να θες να μάθεις τι απέγινε η Λου μετά το θάνατο του Γουίλ.

Η ιστορία ξεκινάει από εκεί που τελείωσε στο πρώτο βιβλίο. Η Λου μένει για ένα διάστημα στο Παρίσι ενώ παράλληλα κάνει ταξίδια. Δύο χρονιά σχεδόν, μετά το θάνατο του Γουίλ, η ίδια ακόμα δεν έχει ξεπεράσει το χαμό του και επιστρέφει στο Λονδίνο. Πλέον η Λου εργάζεται σε ένα bar καφέ του αεροδρομίου του Λονδίνου ενώ η σχέση της με τη μητέρα είναι η ίδια και χειρότερη. Ένα βράδυ μισομεθυσμένη ανεβαίνει στη στέγη του σπιτιού της, το οποίο και αγόρασε με τα λεφτά που της άφησε ο Γουίλ. Η Λου κάνει βόλτες πάνω στη στέγη σκεπτόμενη τον Γουίλ και πως τον έχει απογοητεύσει με τη ζωή που κάνει σήμερα. Και τότε η Λου, ακούει κάτι από πίσω της, μια σκιά να της μιλά, χάνει τον έλεγχο και πέφτει. Η ανεξήγητη αυτή πτώση της από τη στέγη και ο σοβαρός τραυματισμός στο γοφό της, την αναγκάζει να επιστρέψει στο πατρικό της, όπου τίποτα πια δεν είναι ίδιο. Η μητέρα της θυμήθηκε μετά από χρόνια γάμου, να κάνει την επανάστασή της. Ο πατέρας της είναι εξοργισμένος με αυτή τη συμπεριφορά και του φταίνε τα πάντα. Όσο η ίδια προσπαθεί να αναρρώσει, οι γονείς της την στέλνουν σε μια ομάδα ψυχολογικής υποστήριξης. Στην ομάδα αυτή, που αποκαλείται ως Ο Κύκλος της Προόδου, η Λου θα γνωρίσει άτομα με τα οποία θα βρουν κοινά και θα μοιραστούν σκέψεις και στιγμές από τη μέχρι τώρα ζωή τους. Στην ομάδα αυτή όλοι έχουν χάσει κάποιο αγαπημένο τους πρόσωπο. Με μοναδικό κοινό αυτό, η Λου θα κάνει καινούριους φίλους. Θα γνωρίσει τον Σαμ, τον νοσηλευτή που της είχε σώσει τη ζωή όταν έπεσε από τη στέγη και θα τον ερωτευτεί. Και πάνω που νόμιζε ότι κάνει επιτέλους κάτι καλό στη ζωή της, ένα πρόσωπο από το μακρινό παρελθόν του Γουίλ κάνει την εμφάνιση του και της ανατρέπει τα σχέδια.   
Jojo Moyes επιστρέφει με τη δεύτερη περιπέτεια της Λουίζα Κλαρκ και ακολουθεί το ίδιο μοτίβο όπως και στο πρώτο βιβλίο. Το πρώτο βιβλίο το βρήκα συγκλονιστικά όμορφο και τρυφερό. Σε αυτό αν και η ιστορία είναι ωραία, ενδιαφέρουσα και με γρήγορη εξέλιξη, η συγγραφέας πλατειάζει πολύ, σε κάποια σημεία, που ήταν περιττά και τα οποία κάποιες φορές, δεν συνδέονταν με την πλοκή της. 

Από ένα σημείο και μετά, διαβάζοντας το βιβλίο θεωρώ ότι η ιστορία με προβλημάτισε, με εκνεύρισε και με θύμωσε. Δεν γίνεται ενώ δίνονται οι ευκαιρίες στη Λου Κλαρκ, να μην της αρπάζει ώστε να συνεχίσει τη ζωή της και να παραμένει προσκολλημένη σε ένα φάντασμα. Έχουν περάσει δύο χρόνια. Δεν είναι λίγες οι φορές, όπως λέει και το ρητό πως "ο χρόνος γιατρεύει" και με το πέρας του χρόνου, η απώλεια ενός προσώπου μοιάζει μακρινή. Εδώ βλέπουμε το αντίθετο. Η Λου σε κάθε βήμα που κάνει σκέφτεται ότι έχει απογοητεύσει το Γουίλ.  

Ευτυχώς, αυτό δεν κρατάει πολύ, αφού από ένα άλλο σημείο και μετά, η συγγραφέας μας αιφνιδιάζει ευχάριστα. Ίσως αυτό με κράτησε στο να συνεχίσω την ανάγνωση της ιστορίας, ελπίζοντας πως στο μέλλον η Λου δε θα κάνει τα ίδια λάθη. Η γνωριμία με το νοσηλευτή του ΕΚΑΒ είναι η αφορμή που θα κάνει τη Λου, να κοιτάει το μέλλον με αισιοδοξία και να κάνει όνειρα. Με αργά και σταθερά βήματα, η ηρωίδα πηγαίνει κάθε φορά, ένα βήμα παραπέρα, με την ίδια να αποφασίζει να δώσει χρόνο στον εαυτό της και στη σχέση της, όπως αποκαλεί, με τον νοσηλευτή. Το φινάλε όμως, που θα αποφασίσει η ίδια, δεν είναι αυτό που θα περίμενε κανείς. Σε αυτό το σημείο η συγγραφέας, ευτυχώς για τους αναγνώστες, αφήνει ανοιχτό παραθυράκι για τη συνέχεια. Έπεται και τρίτη ιστορία που κάποια στιγμή, ευελπιστώ άμεσα, να κυκλοφορήσει και στα ελληνικά. 

Εν κατακλείδι, το «Μετά Από Σένα» είναι ένα ανάλαφρο, σε σύγκριση με το πρώτο, μυθιστόρημα που διαβάζεται εύκολα και γρήγορα παρά τον όγκο του και μέχρι τέλους είναι γεμάτο ανατροπές. Μια ιστορία που περνάει μηνύματα και προκαλεί πολλά συναισθήματα. Η συνέχεια του παγκόσμιου μπεστ σέλερ «Πριν Έρθεις Εσύ»θα σας κάνει πιο πολύ να προβληματιστείτε παρά να συγκινηθείτε. Αν το πρώτο βιβλίο της σειράς με πρωταγωνίστρια τη Λου Κλαρκ, σας συγκίνησε και στενοχώρησε, αυτό ήρθε για να συμπληρώσει την ιστορία του πρώτου, δείχνοντας με ρεαλιστικό τρόπο την όμορφη και αισιόδοξη πλευρά της ζωής... του πως να διαχειριστείς την απώλεια του ανθρώπου που σε έχει σημαδέψει στη ζωή σου, συνεχίζοντας τη ζωή σου, βλέποντας μόνο θετικά!!! 

Πλοκή: Πώς προχωράς αφού χάσεις τον άνθρωπο που αγαπάς; Πώς ξαναχτίζεις τη ζωή σου από την αρχή; Η Λουίζα Κλαρκ δεν είναι πια ένα συνηθισμένη κορίτσι. Ύστερα από τους έξι μήνες που πέρασε με του Γουίλ Τρέινορ, πασχίζει να τα καταφέρει χωρίς αυτόν. Όταν ένα απίστευτο ατύχημα την αναγκάζει να γυρίσει στο πατρικό της και στην οικογένειά της, αισθάνεται ότι είναι ακριβώς πίσω στο σημείο απ’ όπου ξεκίνησε. Το σώμα της αναρρώνει, αλλά η ψυχή της θέλει βοήθεια. Κι έτσι η Λου καταλήγει σε μια αίθουσα εκκλησίας με τα μέλη μια ομάδας ψυχολογικής υποστήριξης με τα οποία μοιράζεται σκέψεις, γέλιο και δάκρυα. Εκεί θα γνωρίσει και τον Σαμ Φίλντινγκ, τον νοσοκόμο που την έσωσε, τον μόνο που μπορεί να την καταλάβει. Και τότε θα εμφανιστεί ένα πρόσωπο από το παρελθόν του Γουίλ και θα ανατρέψει τα σχέδιά της, οδηγώντας τη σ’ ένα διαφορετικό μέλλον… Η συνέχεια του παγκόσμιου μπεστ σέλερ ΠΡΙΝ ΕΡΘΕΙΣ ΕΣΥ, ένα μυθιστόρημα που θα σας κάνει να γελάσετε, να κλάψετε και να απολαύσετε κάθε σελίδα, κάθε στιγμή.

3 στα 5





Μια ιστορία που περνάει μηνύματα και προκαλεί πολλά συναισθήματα. Η συνέχεια του παγκόσμιου μπεστ σέλερ «Πριν Έρθεις Εσύ», θα σας κάνει πιο πολύ να προβληματιστείτε παρά να συγκινηθείτε. Αν το πρώτο βιβλίο της σειράς με πρωταγωνίστρια τη Λου Κλαρκ, σας συγκίνησε και στενοχώρησε, αυτό ήρθε για να συμπληρώσει την ιστορία του πρώτου, δείχνοντας με ρεαλιστικό τρόπο την όμορφη και αισιόδοξη πλευρά της ζωής... του πως να διαχειριστείς την απώλεια του ανθρώπου που σε έχει σημαδέψει στη ζωή σου, συνεχίζοντας τη ζωή σου, βλέποντας μόνο θετικά!!! Κυκλοφορεί από @psichogiosbooks.📚 Διαβάστε την κριτική μου για το βιβλίο, στο link στο bio. #greekbooks#goodreads#psichogiosbooks#psichogios#bookstagram#bookaholic#bookaddict#booklove#booklover#bookphotography#bibliophile#instaread#iloveread#reading#ilovebooks#instabook#photooftheday#bookoftheday#ilovereadingbooks#vivlio#diavazo#instavivlio#somuchreading#booklife#psichogiospublications#jojomoyes#jojomoyesbooks#βιβλιοστιγμές#afteryou#mebeforeyou2
Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Χυτούλα Παπάζογλου (@xytopap) στις



* Η ανάρτηση είναι καθαρά προσωπική γνώμη. Μπορείτε να βρείτε εδώ κι άλλες κριτικές μου σε βιβλία που έχω διαβάσει

Δημοσίευση σχολίου

«Μένουμε σπίτι» (29) #Hashtag (9) #psichogiosbooks (1) #SummerTimes (1) 121words (3) 2010 (3) 2011 (13) 2012 (35) 2013 (72) 2014 (55) 2015 (71) 2016 (80) 2017 (156) 2018 (197) 2019 (161) 2020 (171) 2021 (124) 2022 (103) 2023 (69) 2024 (21) 28 Οκτωβρίου 1940 (1) 5 πράγματα που δεν γνώριζες (9) Αγίου Βαλεντίνου (3) ΑΕΚ (4) Αθήνα (1) Αθλητισμός (17) Άκης Πετρετζίκης (1) Αλεξανδρούπολη (62) Αληθινές Ιστορίες (13) ΑλληΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ (2) Αλμυρές Απολαύσεις (2) Αναγνωστικές Συνήθειες (4) Αναδημοσιεύσεις (45) Ανέκδοτες Ιστορίες (1) Αποκλειστικά (29) Απόκριες (2) Απολογισμός (6) Αυτοβελτίωση (7) Αυτοέκδοση (3) Αφιέρωμα (26) Βαγγέλης Γιαννίσης (8) Βιβλίο (402) Βιβλιονέα (25) Βιβλιοπροτάσεις (10) Βιβλιοπωλεία (5) Για το all4fun (13) Για το OpenMind (36) Γιάννα Τερζή (4) Γιάννης Πλούταρχος (11) Γιώργος Γιαννιάς (4) Γιώργος Γιώτσας (6) Γιώργος Δάμτσιος (15) Γιώργος Πολυχρονίδης (4) Γλυκά των Χριστουγέννων (4) Γλυκιές Αμαρτίες (21) Γνώριζες ότι .... (8) Γράφουν... (32) Δελτίο τύπου (11) Δημήτρης Σίμος (10) Διαγωνισμός (154) ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΌΣ BY AVON (29) Διατροφή (1) Διάφορα (72) Διήγημα (1) Εθνική Επέτειος/Εορτές (1) Εικόνες (50) Εκδηλώσεις (2) εκδόσεις Άγκυρα (2) εκδόσεις ΑΕΝΑΟΝ (8) εκδόσεις Ανάτυπον (5) εκδόσεις ΑΝΙΜΑ (1) εκδόσεις Αύρα (2) εκδόσεις Βακχικόν (3) εκδόσεις Βάρφη (3) εκδόσεις ΓΑΒΡΙΗΛΙΔΗΣ (2) εκδόσεις Γράφημα (2) εκδόσεις ΔΙΟΠΤΡΑ (24) εκδόσεις Δωρικό (1) εκδόσεις Ελκυστής (5) εκδόσεις Ελληνική Πρωτοβουλία (3) εκδόσεις Ελληνοεκδοτική (3) εκδόσεις ΕΞΗ (2) εκδόσεις ΕΣΟΠΤΡΟΝ (2) εκδόσεις ΖΕΝΙΘ (2) εκδόσεις Θύραθεν/Επιλογή (1) εκδόσεις ΙΚΑΡΟΣ (5) εκδόσεις ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ (5) εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ (2) εκδόσεις Κλειδάριθμος (45) Εκδόσεις Κύφαντα (1) εκδόσεις ΛΙΒΑΝΗ (9) εκδόσεις Λυκόφως (29) εκδόσεις ΜΑΤΙ (1) εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ (30) εκδόσεις ΜΙΝΩΑΣ (1) εκδόσεις ΟΞΥ (4) εκδόσεις Οσελότος (2) εκδόσεις ΟΣΤΡΙΑ (4) εκδόσεις Παπαδόπουλος (2) εκδόσεις ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣΘΡΑΚΗΣ (1) εκδόσεις ΠΑΤΑΚΗ (7) εκδόσεις Πηγή (45) εκδόσεις ΠΝΟΗ (7) εκδόσεις Ρώμη (1) εκδόσεις Σαιξπηρικόν (1) εκδόσεις ΣΙΔΕΡΗΣ (4) εκδόσεις Υδροπλάνο (10) εκδόσεις Φίλντισι (4) εκδόσεις Φυλάτος (4) εκδόσεις Χάρτινη Πόλη (2) εκδόσεις Ψυχογιός (48) εκδόσεις ΩΚΕΑΝΙΔΑ (2) εκδόσεις Anubis (3) εκδόσεις Bell (25) εκδόσεις Bookstagram (1) εκδόσεις IWrite (13) εκδόσεις Key Books (1) εκδόσεις McRiver Publications (1) εκδόσεις Nightread (7) εκδόσεις Opera (2) εκδόσεις Polaris (1) εκδόσεις Printa-Ροές (1) εκδόσεις Sanofi-Aventis (1) εκδόσεις Workshop (1) Εκπαιδευτικό Υλικό (1) Ελένη της Θράκης (2) Ελληνικές Σειρές (9) Ελληνική Λογοτεχνία (175) Ελληνικός Κινηματογράφος (18) Ενημερωτικά (8) Έτερος εγώ (4) Ευ Ζην (7) Εύκολα και Γρήγορα (16) Ευτυχία Γιαννάκη (3) Ευχές (25) Ζυμαρικά (5) Ζύμες/Πίτες/Ψωμιά (2) Η Βιβλιοθήκη μου (258) Ημερολόγιο (14) Θεατρικό έργο (3) Θέατρο (41) Θεσσαλονίκη (1) Θοδωρής Παπαθεοδώρου (4) Θρακιώτες Συγγραφείς (34) Θρακιώτικη ποίηση (13) Καίτη Οικονόμου (5) Καλό μήνα (5) Καλοκαίρι (34) Κάπα Εκδοτική (2) Κινηματογραφικά Νέα (11) ΚΛΑ (10) Κομοτηνή (1) Κριτικές (242) Κριτικές Ταινιών (149) Κυρίως Πιάτο (6) Λένα Μαντά (5) Λήψεις (7) λληνική Λογοτεχνία (1) Μακιγιάζ (1) Μαντινάδες (1) Μαραθώνιος Ανάγνωσης (2) Μαρία Τζιρίτα (9) Μάριος Δημητριάδης (6) Μεγάλες Αλήθειες (11) Μηνύματα (35) Μια στιγμή σε ένα ποίημα (15) Μίνι Συνέντευξη (3) Μόνο Σοκολάτα (7) Μουσεία (1) Μουσικά Νέα (17) Μουσική (148) Ξένες Σειρές (1) Ξένη Λογοτεχνία (57) Ολυμπιακοί Αγώνες (2) Όσπρια (1) Παγκόσμιες Ημέρες (8) Παιδικές Αναμνήσεις (4) Παιδική Λογοτεχνία (21) Παιχνίδια (4) Παρουσίαση (6) Παρτιτούρες για μπουζούκι (12) Πάσχα (14) Περί ορέξεως (38) Περιοδικό (4) Περιποίηση Επιδερμίδας (1) Ποδηλατοβόλτα (3) Ποίηση (19) Πολιτισμός (18) Προ(σ)κλήσεις (11) Πρόγραμμα Περιοδείας (1) Πρόσωπα (112) Προσωπική Φροντίδα (3) Προσωπικότητες (5) Προτάσεις (4) Προτεινόμενα Βιβλία (19) Πρώτες Βοήθειες (5) Πως να... (6) Ρόδος (4) ρόφημα (1) Σαμοθράκη (1) Σκέψεις Ρεαλιστικές (16) Σκοτεινές Πόλεις (2) Στα μονοπάτια της παράδοσης (23) Στιγμές από την ζωή μου (38) Συναυλίες (15) Συνδρομητικά Κουτιά (2) Συνεντεύξεις (98) Συνεργασίες (2) Σχολείο (16) Σχολικές Αναμνήσεις (10) Σχολικές Δράσεις (5) Τα αγαπημένα μου (28) Τα Κείμενα μου (126) Ταινίες (161) Ταξίδια (12) Τέχνες (8) Τεχνολογία (11) Τηλενουβέλες (5) Τηλεόραση (28) Τι έκανα το μήνα.... (13) Το μπαούλο της γιαγιάς (6) Το Χαμόγελο του Παιδιού (2) Τοπικά Νέα (3) Τοπική Κουζίνα (4) τραγούδια (126) Τραγουδιστές/Συγκρότημα (60) ΤραγούδιΤουΜήνα (38) Φωτογραφία (27) Φωτογραφία του Μήνα (13) Φωτογραφικό Αρχείο (22) Χίλντα Παπαδημητρίου (3) Χριστούγεννα (28) Χριστουγεννιάτικα πάρκα (2) Χρονομπαούλο (10) Χρυσηίδα Δημουλίδου (5) Agatha Christie (1) ASMR (1) AVON (32) AVON REVIEW (3) AVONTIPS (2) Bernard Lenteric (3) Blog (9) Blogαλλαγές (8) Book tour (3) Camilla Läckberg (4) CD/DVD (1) Cinobo (5) Coffee and Breakfast (4) Comenius (1) Comics (3) Dan Brown (2) Download (5) E-book GiveAway (14) E-shop (3) Ertflix (2) Eurovision (4) EurovisionNews (2) FancyOwl (6) Film Festival (6) GiftBox (45) GlutenFree (4) Goodreads (1) Halloween (4) Handmade (2) HappyBirthday (2) Health & Style (30) Horrorant Film Festival (5) How to... (5) instaphoto (56) Jo Nesbo (8) Jojo Moyes (5) KIDS SAVE LIVES (2) KidsGiveAway (14) kserotiefages.gr (3) LIVE (15) Maginspire🎁 (2) MovieInCinema (164) MovieOnDVD (12) MovieOnline (23) My Project (1) My Stories (2) My YouTube Videos (59) Netflix (37) NetflixReview (36) Nina George (3) NonStopMix (3) nyctophilia.gr (3) Online (6) p (1) Photo-A-Day (15) playlist (27) Rest In Peace(RIP) (3) Stephen King (23) Tips (25) Top 5 (30) Trailer (4) tralala.gr (6) Tv Series (38) Unboxing (11) Wikipedia (1) YouTube (148)