Ζίζοτεκ: Η νέα ταινία μεγάλου μήκους με γυρίσματα στην Ξάνθη

Σύμφωνα με την τοπική εφημερίδα ΕΜΠΡΟΣ, σε λίγες μέρες ξεκινάνε γυρίσματα στην περιοχή της Ξάνθης, για τη δεύτερη ταινία μεγάλου μήκους, του σκηνοθέτη Βαρδή Μαρινάκη. Ο σκηνοθέτης επιλέγει ως σκηνικό τα πράσινα, μυστηριώδη και γοητευτικά τοπία της Ξάνθης, για να αφηγηθεί την ιστορία ενός 10χρονου αγοριού. Ζίζοτεκ. Το όνομα της νέας αυτής ταινίας, της οποίας τα γυρίσματα ξεκινούν στα μέσα του μήνα. Και για την Ξάνθη, έχει μία ακόμη σημασία, αφού το μεγαλύτερο μέρος της ταινίας γυρίζεται και διαδραματίζεται στην ευρύτερη περιοχή, στα φυσικά τοπία του Νέστου, της ορεινής περιοχής και του Κοτζά Ορμάν.

Υπόθεση: Το «Ζίζοτεκ» αφηγείται τις περιπέτειες ενός δεκάχρονου αγοριού, το οποίο βρίσκεται να περιπλανιέται στο δάσος, εγκαταλελειμμένο από τη μητέρα του σε ένα υπαίθριο θρησκευτικό πανηγύρι, κάπου κοντά στα σύνορα. Το αγόρι, στις περιπλανήσεις του, βρίσκει την καλύβα ενός δύστροπου ερημίτη, ο οποίος έχει πάρει όρκο σιωπής και προκειμένου να εξασφαλίζει τα προς το ζην περιστασιακά συνδράμει στην παράνομη διακίνηση μεταναστών. Μαζί αναπτύσσουν μία ιδιαίτερη σχέση, καθώς ταξιδεύουν στην πόλη, προκειμένου να βρουν τη μητέρα του παιδιού, που το εγκατέλειψε και εξαφανίστηκε. Η τροπή γίνεται αναπάντεχη και μεταφυσική, όταν αναγκάζονται να γυρίσουν πίσω στο δάσος άπραγοι, και έρχονται αντιμέτωποι με μία χιονοθύελλα έξω από τη σπηλιά μιας αρκούδας-φάντασμα.

Ένα ενήλικο παραμύθι: Ο σκηνοθέτης Βαρδής Μαρινάκης και σεναριογράφος με τον Σπύρο Κρίμπαλη, εξηγούν ότι η ταινία καταγράφει πώς τα δραματικά γεγονότα αποκτούν άλλη διάσταση μέσα από τα μάτια ενός παιδιού. Παρουσιάζεται ο συναισθηματικός κόσμος ενός 10χρονου αγοριού που έχοντας ζήσει σε μια προβληματική οικογένεια και έχοντας βιώσει την εγκατάλειψη από τη μητέρα του, ψάχνει την οικογένεια και την κανονικότητα στους χαρακτήρες της ταινίας. «Έτσι, από τη μια πλευρά αποτυπώνεται η διαδικασία της ενηλικίωσης και της ωριμότητας που αναγκάζεται να ακολουθήσει το αγόρι και από την άλλη ξεδιπλώνεται η αθωότητα και η ατελείωτη φαντασία του παιδιού», σημειώνει ο σκηνοθέτης, που πλάθει ένα ενήλικο παραμύθι, όπου η ένωση με τη φύση και ο διττός της ρόλος, ανάμεσα στο δομημένο και το ασυνείδητο, παίζουν κομβικό ρόλο.

Γυρίσματα στην Ξάνθη: Το μεγαλύτερο μέρος των γυρισμάτων, αλλά και της πλοκής της ταινίας διαδραματίζεται στις φυσικες ομορφιές της Ξάνθης. Η Βόρεια Ελλάδα, τα δάση της Ξάνθης, το ποτάμι, το τρένο, ο πολιτισμός, αλλά και η... προσωπική σύνδεση, έπαιξαν ρόλο στην επιλογή του σκηνοθέτη. Κομβικό ρόλο στην εξέλιξη της πλοκής αποτελεί το πανηγύρι κοντά στο δάσος, κάπου στα αρχικά στάδια της ταινίας. Για τις ανάγκες των γυρισμάτων θα οργανωθεί στις 9 Απριλίου ένα πραγματικό πανηγύρι στο Νέστο, κοντά στο Δαφνώνα, στο χώρο που διοργανώνονται τα «Δημήτρεια», όπου θα συμμετέχουν... όσοι πιστοί προσέλθουν! Μουσική θα παίξει το παραδοσιακό συγκρότητα «εβρίτικη ζυγιά», ενώ θα συμμετέχουν και οι «Αράπηδες» από την Καβάλα, με τα κουδούνια τους, που θα δώσουν μία παγανιστική νότα στην κορύφωση της σκηνής.

Το cast: Για τους κεντρικούς ρόλους της ταινίας έχει επιλεγεί η Πηνελόπη Τσιλίκα στο ρόλο της μητέρας, ο Δημήτρης Ξανθόπουλος στο ρόλο του ερημίτη κι ένας 10χρονος για να υποδυθεί τον μικρό Ιάσωνα. Η Πηνελόπη Τσιλίκα είναι μια από τις πιο ανερχόμενες Ελληνίδες ηθοποιούς. Η πρώτη της ταινία, Μικρά Αγγλία του Παντελή Βούλγαρη, όπου είχε πρωταγωνιστικό ρόλο, σημείωσε μεγάλη εμπορική και καλλιτεχνική επιτυχία. Η ηθοποιός είναι επίσης γνωστή για τη συμμετοχή της στη σειρά του Θοδωρή Παπαδουλάκη «Η λέξη που δε λες», ενώ έπαιξε και στην ταινία μικρού μήκους του Δημήτρη Γεραρδή «Σσσσσς». Ο Δημήτρης Ξανθόπουλος είναι Έλληνας ηθοποιός και σκηνοθέτης θεάτρου. Αποφοίτησε από τη Δραματική Σχολή του Θεατρικού Οργανισμού Μορφές στο Θέατρο Εμπρός το 2000 και συμμετείχε ως ηθοποιός σε θεατρικές παραστάσεις και σε ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους. Ανάμεσα στις ταινίες μεγάλου μήκους που έχει παίξει είναι το «Ωρες κοινής ησυχίας» σε σκηνοθεσία της Κατερίνας Ευαγγελάκου (2006), ο «Μαχαιροβγάλτης» σε σκηνοθεσία Γιάννη Οικονομίδη (2010) και το «Συγχαρητήρια στους αισιόδοξους?» σε σκηνοθεσία της Κωνσταντίνας Βούλγαρη (2012). Μεταξύ των τηλεοπτικών σειρών που έχει συμμετάσχει είναι και το «Νησί».

Η ταινία αποτελεί μία ακόμη ευκαιρία προβολής της Ξάνθης και κυρίως της φυσικής της ομορφιάς. Το «Ζίζοτεκ» θα περιηγηθεί σε κινηματογραφικά φεστιβάλ και θα περιπλανηθεί σε κινηματογραφικές διοργανώσεις, με την ευχή μας, να συγκινήσει, να αγγίξει, να καταξιωθεί και να συγκεντρώσει το ενδιαφέρον ειδικών και κινηματογραφόφιλων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.