Παγκόσμια Μέρα Ποίησης: Τοp 5 - Αγαπημένα ποιήματα


Σαν Ελλάδα, μπορούμε αδιαμφισβήτητα να είμαστε περήφανοι για τους ποιητές που έχουμε βγάλει και μας έχουν αναδείξει σαν χώρα, παγκοσμίως. Τους περισσότερους από αυτούς, τους Έλληνες ποιητές περί ο λόγος, είχαμε την ευκαιρία να τους διδαχθούμε και στο σχολείο, από τα καλά της ελληνικής παιδείας. Τώρα ποιοι από εμάς παρακολουθούσαμε τα μαθήματα και μαθαίναμε για τους ποιητές μας, λίγα λόγια παραπάνω από τους δασκάλους μας, αυτό είναι ένα άλλο θέμα. 

Από την Αρχαία Ελλάδα μέχρι και σήμερα, οι ποιητές και τα ποιήματα τους, είναι ένα είδος λογοτεχνίας από μόνο του, που οφείλουμε να γνωρίζουμε και να διαβάζουμε, σαν ευσυνείδητοι Έλληνες πολίτες. Διονύσιος Σολωμός, Γιάννης Ρίτσος, Οδυσσέας Ελύτης, Γιώργος Σεφέρης, Κωστής Παλαμάς και άλλοι πολλοί έχουν αφήσει ανεξίτηλη τη σφραγίδα τους και αναγνωρίστηκαν σε Ελλάδα και εξωτερικό. 

Σήμερα, 21 Μαρτίου, λόγω Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης, θυμάμαι πέντε ελληνικά ποιήματα που έχω αγαπήσει για διάφορους λόγους το καθένα ξεχωριστά και σας τα παρουσιάζω μέσα από την στήλη τοπ 5

Τοp 5 - Αγαπημένα Ποιήματα

1. "Το Μονόγραμμα" του Οδυσσέα Ελύτη
Ο Οδυσσέας Ελύτης είχε και έχει ξεχωριστή θέση στην καρδιά μου αλλά και στην βιβλιοθήκη μου. Μπορεί από τα χρόνια που φοιτούσα να είχα διδαχθεί κατά καιρούς, ποιήματα του εν λόγω ποιητή, ποτέ όμως δεν είχα την πρόθεση να κάτσω και να διαβάσω ποιήματα..ναι κατά μια έννοια τα σνόμπαρα(σήμερα εν έτη 2017 αυτό έχει αλλάξει). Το Μονόγραμμα του Ελύτη, εγώ προσωπικά το γνώρισα μέσα από την αγαπημένη ελληνική τηλεοπτική σειρά "Δύο Ξένοι". Η σειρά ήταν το έναυσμα να ψάξω και να αγοράσω ποιήματα του Ελύτη κυρίως όμως εστίασα στο Μονόγραμμα. Έστω και καθυστερημένα διάβασα το ποίημα, που εκδόθηκε αρχικά το 1971 στις Βρυξέλλες και ένα χρόνο μετά στην Ελλάδα, το αγάπησα, το λάτρεψα, το ερωτεύτηκα...γιατί μέχρι και σήμερα "Το Μονόγραμμα" θεωρείται και είναι από τα πιο ερωτικά ποιήματα που έχουν γραφτεί ποτέ!!!
Άκου,άκου/Ποιός μιλεί στά νερά καί ποιός κλαίει -- ακούς;/Είμ’εγώ πού φωνάζω κι είμ’εγώ πού κλαίω,μ’ακούς//Σ’αγαπώ,σ’αγαπώ,μ’ακούς.

2. "Τα ρω του Έρωτα" του Οδυσσέα Ελύτη


Είναι ξεκάθαρο ότι η αγάπη μου στον Οδυσσέα Ελύτη γίνεται αντιληπτή στο σημερινό τοπ 5...και πως να μην είναι άλλωστε. Αγαπημένος Έλληνας ποιητής, με τις συλλογές του και τα ποιήματα του να βρίσκονται σε περίοπτη θέση, στην κορυφή της βιβλιοθήκης μου...γιατί αξίζει εκεί να βρίσκεται, στα ψηλά!!! Η ποιητική συλλογή "Τα ρω του Έρωτα" εκδόθηκε το 1972

Οι άγγελοι τραγουδάνε/Και οι ερωτευμένοι επίσης/Πίσω από κάθε ανάταση, από κάθε μεράκι, μια κιθάρα περιμένει έτοιμη να πάρει τα λόγια και να τα ταξιδέψει από χείλη σε χείλη/Δεν είναι λίγο αυτό. Είναι η χαρά να δίνεις χαρά στους άλλους, είναι αυτό που μας βαστάει στη ζωή.
3. Η "Αγαπημένη" του Τάσου Λειβαδίτη

Για την Αγαπημένη του ποιητή Τάσου Λειβαδίτη, είχα κάνει λόγο σε παλιότερη ανάρτηση στη σελίδα μου εδώ.  Η συλλογή του μάλιστα με τίτλο "Νυχτερινός Επισκέπτης", που εκδόθηκε το 1972, ήρθε στα χέρια μου τυχαία και μετά από επίσκεψη μου, τη χρονιά εκείνη...2013, στη δημοτική βιβλιοθήκη της πόλης μου. Στη συλλογή αυτή εμπεριέχονται ποιήματα του Τάσου Λειβαδίτη, ανάμεσα σε αυτά το ερωτικό ποίημα «Αγαπημένη μου». Μάλιστα το εν λόγω ποίημα συμπεριλήφθηκε για πρώτη φορά στη συλλογή του ποιητή με τίτλο «Aυτό το αστέρι είναι για όλους μας», το 1952. 
Στην πιο μικρή στιγμή μαζί σου, έζησα όλη τη ζωή/Ναι, αγαπημένη μου, πολύ πριν να σε συναντήσω εγώ σε περίμενα. Πάντοτε σε περίμενα/Nα το φωνάξω τόσο δυνατά που να μην ξανακοιμηθεί κανένα όνειρο στον κόσμο καμιά ελπίδα πια να μην πεθάνει.

4. Η "Ιθάκη" του Κωνσταντίνου Π.Καβάφη
Ο Κωνσταντίνος Καβάφης είναι από τους ποιητές, όπου πολλά ποιήματα του διδαχθήκαμε στο σχολείο κυρίως στο λύκειο, για όσους φυσικά ακολούθησαν τη θεωρητική κατεύθυνση. Έτσι κι εγώ είχα την ευκαιρία να γνωρίσω καλύτερα τον ποιητή, μέσα από το μάθημα της Θεωρητικής Κατεύθυνσης Β΄και Γ΄Λυκείου, Νεοελληνική Λογοτεχνία. Φυσικά και τα ποιήματα του που είχα διδαχθεί, παρακαλούσα να πέσουν σε κάποιο διαγώνισμα, ή τεστ ή στις προσομοιώσεις του φροντιστηρίου ή και στις τελικές εξετάσεις για να γράψω καλά...αλλά οι ευχές μου ποτέ δεν εισακούστηκαν. Ιθάκη, Καισαρίων, Μελαγχολία, Ο Δαρείος είναι από τα αγαπημένα μου ποιήματα από τον Έλληνα Ποιητή. Η Ιθάκη ωστόσο είναι για μένα, όπως και για τους περισσότερους Έλληνες, από τα διασημότερα και πιο πολυδιαβασμένα ποιήματα του Έλληνα ποιητή. Γράφτηκε όταν ο ποιητής βρισκόταν στην ηλικία των 48 ετών και δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, στο περιοδικό Γράμματα, το 1911. 
Σα βγεις στον πηγαιμό για την Ιθάκη, να εύχεσαι νάναι μακρύς ο δρόμος, γεμάτος περιπέτειες, γεμάτος γνώσεις/Τους Λαιστρυγόνας και τους Κύκλωπας, τον θυμωμένο Ποσειδώνα μη φοβάσαι/Πάντα στον νου σου να ‘χεις την Ιθάκη. Το φθάσιμον εκεί είν’ ο προορισμός σου.

5."Γας Ὀμφαλός" της Κική Δημουλά
Η Κική Δημουλά και τα ποιήματα της, μού έγιναν γνωστά μέσα από το μάθημα, της Θεωρητικής Κατεύθυνσης Β΄και Γ΄Λυκείου, Νεοελληνική Λογοτεχνία. Ο Πληθυντικός Αριθμός, Τα Πάθη της Βροχής, Σημείο Αναγνωρίσεως, Σκόνη είναι μερικά από τα ποιήματα της Κική Δημουλά που διδάχθηκα και αγάπησα. Σε όλα τα διαγωνίσματα, τεστ, προόδους του σχολείου και προσομοιώσεις του φροντιστηρίου, ακόμη και στις πανελλήνιες εξετάσεις ήλπιζα να μπει κάποιο ποίημα της...αντ΄αυτού πάντα έβλεπα μπροστά μου τον Ρίτσο, και πάτωνα. 
Ταξιθέτριες πέτρες στό θέατρο. 20Στή σειρά τῶν ἐπισήμων κάθονται θυμάρια/ Τζαμπατζῆδες θεατρόφιλοι βράχοι τριγύρω κρέμονται σκαρφαλωμένοι στόν ἀπόηχο./Στόν κορυφαῖο ρόλο της ἡ τραγωδός αὐλαία.


 Αυτό ήταν το δικό μου top 5 με αγαπημένα ποιήματα. 
Εσείς διαβάζετε ποίηση και αν ποια τα αγαπημένα σας ποιήματα;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.