Book Review: Η Τέταρτη Πόρτα - Paul Halter


«Η Τέταρτη Πόρτα» είναι το πρώτο βιβλίο του Paul Halter που εκδίδεται στα ελληνικά και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα. Είναι επίσης γνωστή ως «The Houdini Murders». Ο Paul Halter είναι συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων, περισσότερο γνωστός για τα έργα του που ανήκουν στην κατηγορία τού Locked Room Mystery - τα λεγόμενα αστυνομικά μυθιστορήματα κλειστού δωματίου. «Η Τέταρτη Πόρτα» πρωτοκυκλοφόρησε το 1987 με τον τίτλο La Quatrieme Porte και από τότε εκδόθηκε σε 7 χώρες. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε κι εδώ

Ο Paul Halter ακολούθησε σπουδές τεχνολογικής κατεύθυνσης και, αργότερα, κατατάχθηκε στο γαλλικό σώμα πεζοναυτών, με την ελπίδα να ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο. Όταν οι προσδοκίες του διαψεύστηκαν, αποχώρησε από τον στρατό και εργάστηκε για ένα διάστημα ως ασφαλιστής, ενώ συμπλήρωνε το εισόδημά του παίζοντας κιθάρα στο τοπικό μουσικοχορευτικό συγκρότημα. Εγκατέλειψε το επάγγελμα του ασφαλιστή για να εργαστεί στην κρατική εταιρεία τηλεπικοινωνιών. Ο Paul Halter έχει χαρακτηριστεί «διάδοχος του John Dickson Carr», που θεωρείται ο μετρ του locked room mystery ενώ τιμήθηκε για την Τέταρτη Πόρτα με το Prix du Roman Policier du Festival de Cognac το 1987. 

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΒΙΒΛΙΟΥ:
α) Συγγραφέας: Paul Halter
β) Τίτλος: Η Τέταρτη Πόρτα
γ) Έτος Έκδοσης: 2017 
δ) Έκδοση: Εκδόσεις Διόπτρα

Η ΚΡΙΤΙΚΗ ΜΟΥ: «Η Τέταρτη Πόρτα» είναι ένα βιβλίο μυστηρίου. Ένα μυθιστόρημα «κλειδωμένου δωματίου», τα οποία και θεωρώ τα καλύτερα αστυνομικά βιβλία που μπορεί να διαβάσει ο καθένας, αφού όσες υποψίες και να υπάρχουν σχετικά με το δολοφόνο στο τέλος θα έρθει η ανατροπή και ο ύποπτος που νομίζει κανείς για δράστη της υπόθεσης αποδεικνύεται το θύμα. Τα βιβλία τέτοιας κατηγορίας μυστηρίου προκαλούν τον αναγνώστη να ανακαλύψει τί έχει συμβεί. Προσωπικά αυτοί οι λόγοι ήταν αρκετοί για να έρθει το βιβλίο στα χέρια μου. 

Από το εξώφυλλο αλλά και από την περίληψη στο οπισθόφυλλο, «Η Τέταρτη Πόρτα», μαγνητίζει τον αναγνώστη και του κεντρίζει το ενδιαφέρον, από την αρχή, ακόμα και από τις πρώτες σελίδες του. 

Η αφήγηση είναι πρωτοπρόσωπη, μιας που την ιστορία αφηγείται ο Τζέιμς Στίβενς ή για την ακρίβεια ο Τζον Κάρτερ, διάσημος συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων. Ο Τζον Κάρτερ έχει βάλει στο νέο του αστυνομικό βιβλίο, κλειδωμένου δωματίου, τον Τζέιμς Στίβενς να αφηγείται την ιστορία του. Στην ιστορία αυτή, η Ελενόρ, γυναίκα του Βίκτορ Ντάρνλει, αυτοκτονεί στη σοφίτα κι από τότε το δωμάτιο θεωρείται στοιχειωμένο. Κάθε βράδυ ακούγονται βήματα και κάποιοι από τα απέναντι διαμερίσματα βλέπουν κάποιες λάμψεις. Όλοι πιστεύουν ότι το πνεύμα της Ελενόρ επιστρέφει για να πάρει εκδίκηση. Μόνο ο Τζον, ο γιος της, δεν το πιστεύει. Ο Βίκτορ προσπαθήσει να νοικιάσει τους πάνω ορόφους, παρά τις φήμες που ακούγονται. Όλοι οι ένοικοι το βάζουν στα πόδια, τρομοκρατημένοι από τα όσα ζούνε. Τελευταίοι ένοικοι, το ζεύγος Λάτιμερ. Ο Πάτρικ και η Άλις Λάτιμερ, αποφασίζουν να μείνουν στο σπίτι και επιδιώκουν να επικοινωνήσουν με το πνεύμα της Ελενόρ. Η Άλις, ως μέντιουμ θα καταφέρει να καλέσει το πνεύμα της, και να επικοινωνήσει μαζί της. Από την άλλη, ο σύζυγός της, ο Πάτρικ Λάτιμερ, δέχεται να περάσει μια νύχτα στο δωμάτιο, για να αποδείξει ότι δεν είναι στοιχειωμένο. Η πόρτα κλείνει πίσω του και σφραγίζεται με βουλοκέρι. Όταν όμως ανοίγει, εντοπίζεται εκεί το πτώμα ενός άλλου άντρα, ο οποίος είναι γνωστός στους υπόλοιπους. Αφού η πόρτα δεν έχει παραβιαστεί, ποιος είναι αυτός ο άντρας και πως βρέθηκε εκεί; Που είναι ο Πάτρικ Λάτιμερ; Λίγες μέρες μετά, ο Άρθουρ Ουάιτ, οικογενειακός φίλος του Βίκτορ, βρίσκεται δολοφονημένος μέσα στο σπίτι του, όμως το χιόνι έξω, δεν έχει πατηθεί από κανέναν. Ο επιθεωρητής Ντρου της Σκότλαντ Γιαρντ με το παρατσούκλι του «ψυχολόγου» προσπαθεί να ανακαλύψει την αλήθεια και να βρει το δολοφόνο. Πως ξέφυγε ο δολοφόνος από ένα απάτητο χιόνι; Συνδέεται η δολοφονία του Άρθουρ Ουάιτ, με το πτώμα που βρέθηκε πίσω από την τέταρτη πόρτα; Και πως σχετίζεται ο Χουντίνι, με το μυστήριο; Και τελικά τι είναι αλήθεια και τι ψέμα; Μήπως η ιστορία αυτή, που γράφει ο Τζον Κάρτερ, δεν είναι αποκύημα της φαντασίας του; 

«Η Τέταρτη Πόρτα» από τις πρώτες του σελίδες, σε κρατάει σε εγρήγορση. Μυστήριο, αγωνία και ανατροπές μέχρι τέλους. Τα ερωτήματα που γεννιούνται, κατά την ανάγνωση, είναι πολλά,  είτε αφορούν τις ανεξήγητες δολοφονίες είτε ακόμα και την εξαφάνιση του Χένρι, γιος του Άρθουρ Ουάιτ. Οι απαντήσεις δίνονται σταδιακά, με αποτέλεσμα το ενδιαφέρον του αναγνώστη να είναι αμείωτο μέχρι το τέλος. Από τις πρώτες σελίδες, με την ιστορία των χαρακτήρων αλλά και τα στοιχεία που δίνονται, ο αναγνώστης μπαίνει στο θέμα της ιστορίας αλλά και στη θέση του επιθεωρητή Ντρου και προσπαθεί να εξιχνιάσει τα εγκλήματα και να βρει τη λύση του μυστηρίου. Κι εκεί που είσαι σίγουρος ή υποψιάζεσαι κάποιον, στο τέλος υπάρχει μια λογική εξήγηση για τα πάντα κι όλα ανατρέπονται. Προσωπικά η εξήγηση ενώ ήταν καλή δεν με κάλυψε, περίμενα κάτι διαφορετικό. Το τέλος της «Τέταρτης Πόρτας» είναι η απόλυτη έκπληξη!!!

Εν κατακλείδι «Η Τέταρτη Πόρτα» πρόκειται για ένα μικρό βιβλίο, 263 σελίδων, που κρατάει το ενδιαφέρον του αναγνώστη μέχρι τέλους και δεν κουράζει σε κανένα σημείο. Διαβάζεται απνευστί. Εκπλήξεις και ανατροπές μέχρι τέλος σε μια ιστορία αρκετά δυνατή με ένα παράξενο αλλά όμορφο μυστήριο, που δεν περιμένει κανείς. 


Πλοκή: Τι συμβαίνει στην οικία των Ντάρνλι; Μέσα από την τελευταία πόρτα της σοφίτας, που είναι ανοιχτή, διακρίνεται μια λάμψη περίεργη, καθηλωτική, που φωτίζει τα λευκά πορσελάνινα πόμολα στις άλλες τρεις πόρτες. Κάποιοι ακούν μυστηριώδεις ήχους βημάτων… Όλοι πιστεύουν ότι το δωμάτιο είναι στοιχειωμένο από το πνεύμα της Έλενορ Ντάρνλι, που πριν από χρόνια βρήκε εκεί τραγικό θάνατο. Οι Λάτιμερ δεν διστάζουν να εγκατασταθούν στο σπίτι των Ντάρνλι. Η Άλις Λάτιμερ, μέντιουμ, επιδιώκει να επικοινωνήσει με το πνεύμα της Έλενορ, που φαίνεται ότι διψάει για εκδίκηση. Ο σύζυγός της, ο Πάτρικ Λάτιμερ, δέχεται να περάσει μια νύχτα στο δωμάτιο, για να αποδείξει ότι δεν είναι στοιχειωμένο. Η πόρτα κλείνει πίσω του και σφραγίζεται με βουλοκέρι. Όταν όμως ανοίγει, εντοπίζεται εκεί το πτώμα ενός άλλου άντρα. Οι σφραγίδες είναι άθικτες· η πόρτα δεν έχει παραβιαστεί. Πού είναι ο Πάτρικ; Σε ποιον ανήκει το πτώμα που κείτεται στο πάτωμα; Ένας άντρας πυροβολείται θανάσιμα στο γειτονικό σπίτι των Ουάιτ. Ο δολοφόνος φαίνεται ότι έχει διαφύγει, ωστόσο το απάτητο χιόνι τριγύρω δεν αφήνει καμία αμφιβολία… Ο επιθεωρητής Ντρου αναλαμβάνει να διαλευκάνει το μυστήριο. Ποιοι είναι οι δράστες; Πώς σχεδίασαν τις επιθέσεις τους; Και με ποιον τρόπο συνδέεται ο θρύλος του μάγου Χουντίνι με αυτή την ανεξήγητη ιστορία;


4 στα 5

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Xytoula Papazoglou (@xytopap) στις


* Η ανάρτηση είναι καθαρά προσωπική γνώμη. Μπορείτε να βρείτε εδώ κι άλλες κριτικές μου σε βιβλία που έχω διαβάσει

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.