Book Review: Η συχνότητα του θανάτου - Χίλντα Παπαδημητρίου

«Η Συχνότητα του θανάτου» αποτελεί το τρίτο μέρος των ιστοριών του Έλληνα αστυνόμου, Χάρη Νικολόπουλου. Πρόκειται για το τρίτο συνολικά, βιβλίο της Χίλντα Παπαδημητρίου. Η αρχή της ιστορίας του αστυνόμου Χάρη Νικολόπουλου αλλά και της ομάδας του έγινε μέσα από το πρώτο βιβλίο με τίτλο «Για μια χούφτα βινύλια» ενώ η συνέχεια δόθηκε μέσα από το δεύτερο μυθιστόρημα με τίτλο «Έχουνε όλοι κακούς σκοπούς». Κριτικές μου για τα βιβλία μπορείτε να δείτε εδώ κι εδώ, αντίστοιχα. 

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΒΙΒΛΙΟΥ:
α) Συγγραφέας: Χίλντα Παπαδημητρίου
β) Τίτλος: Η συχνότητα του θανάτου
γ) Έτος Έκδοσης: 2016 
δ) Έκδοση: Εκδόσεις Μεταίχμιο

Η ΚΡΙΤΙΚΗ ΜΟΥ: «Η συχνότητα του θανάτου» είναι ένα βιβλίο που ήρθε στα χέρια μου πριν από ένα χρόνο, περισσότερο γιατί ήταν ένα βιβλίο αστυνομικό μεν αλλά στο οποίο δέ, γίνεται αναφορά σε μουσικά τραγούδια, που δεν γνώριζα και έμαθα χάρη στην συγγραφέα. Οι γνώσεις της συγγραφέας πάνω στη μουσική είναι εκπληκτικές και καταφέρνει με μοναδικό τρόπο να ενώσει τα τραγούδια με τους φόνους στα βιβλία της. Η συγγραφέας ακολουθεί την ίδια συνταγή όπως και στα προηγούμενα δύο βιβλία της, «Για μια χούφτα βινύλια» και «Έχουνε όλοι κακούς σκοπούς». Φόνοι, λοιπόν, μετά μουσικής!!!

Στη τρίτη ιστορία, συναντάμε έναν άλλο εξαιρετικό τίτλο του βιβλίου, μια εξαιρετική παρουσίαση της πλοκής στο οπισθόφυλλο και φυσικά, τον αστυνόμο Χάρη Νικολόπουλο και την ομάδα του. Τον Οκτώβρη του 2009, μια άστεγη, πρώην ηθοποιός, η Ασπασία Μπενέτου, βρίσκεται δολοφονημένη στο κέντρο της Αθήνας. Ο αστυνόμος Χάρης Νικολόπουλος και η ομάδα του θα κληθούν να εξιχνιάσουν την υπόθεση. Παράλληλα με την υπόθεση, ο Χάρης δεν βρίσκεται και στην καλύτερη περίοδο της ζωής του, μιας που η σύντροφος του Μπενίτα, τον εγκαταλείπει και φεύγει για το εξωτερικό. Ο ίδιος θα προσπαθήσει να το ξεπεράσει, για αυτό και πέφτει με τα μούτρα στη δουλειά και στην έρευνα. Οι έρευνες θα τον οδηγήσουν σε μια εταιρεία που ονομάζεται MP3, η οποία βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας και διαθέτει ένα μπαρ, το Nevermind, ένα περιοδικό, το Hip&Cool και έναν ραδιοφωνικό σταθμό, τον DM-FM. Εκεί ο Χάρης θα συναντήσει την ξαδέρφη του Τατιάνα, η οποία είναι διευθύντρια του προγράμματος του σταθμού. Οι συνθήκες όμως στην MP3 που θα συναντήσει ο Χάρης δεν είναι καθόλου καλές. Ο ιδιοκτήτης Λουκάς Παλαιολόγος καταχρεώμενος, εξαφανίζεται από προσώπου γης, οι εργαζόμενοι του σταθμού είναι εδώ και καιρό, απλήρωτοι και απειλούν με επίσχεση εργασίας και η εταιρία απειλείται με κλείσιμο ή εξαγορά. Σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί, μια πυρκαγιά στο κτίριο και ένας ξυλοδαρμός ενός ηχολήπτη. Κι ο Χάρης συνάπτει σχέση με την κόρη του ιδιοκτήτη. Πως θα τελειώσουν όλα; Πως συνδέεται η δολοφονία μιας άστεγης με τα γεγονότα που συμβαίνουν στην MP3; Θα έχει αίσιο τέλος η σχέση Χάρη-Μάγδας; Θα βρεθεί ο δολοφόνος και ποια τα πραγματικά κίνητρα του; 

Σε αυτό το βιβλίο η συγγραφέας, μέσα από τις περιγραφές της και από τις διευθύνσεις που μας δίνει, μας ξεναγεί στην Αθήνα. Παράλληλα με την εξιχνίαση της υπόθεσης, αναφέρεται σε αξέχαστες ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου αλλά και φυσικά σε στίχους τραγουδιών, τα περισσότερα από τα οποία δεν γνώριζα και αναζήτησα αρκετές φορές στο youtube. Η συγγραφέας, με την γραφή της σαφώς καλύτερη από τα δύο προηγούμενα βιβλία της, καταφέρνει επίσης να θίξει και πολλά κοινωνικά θέματα, όπως το ρατσισμό την ανεργία και τη μοναξιά. 

Εν κατακλείδι «Η συχνότητα του θανάτου» είναι ένα βιβλίο που κυρίως θα ταξιδέψει τον αναγνώστη σε μουσικά μονοπάτια, της τζάζ, του ρόκ, του λαϊκού αλλά και των ρεμπέτικων. Το βιβλίο δε θεωρείται αμιγώς αστυνομικό, παρόλα αυτά έχει αρκετά αστυνομικά στοιχεία. Φόνους, δολοφόνους, δράση, γρήγορο ρυθμό, και ανατροπές. Μια διαφορετική ιστορία, και ίσως η καλύτερη μέχρι στιγμής που θα μπορούσε να γράψει η Χίλντα Παπαδημητρίου για τον συμπαθέσταστο πλέον, αστυνόμο Χάρη Νικολόπουλο.

Πλοκή: Το φθινόπωρο του 2009, η λαμπερή βιτρίνα της Αθήνας έχει αρχίσει να σκοτεινιάζει, αλλά οι άνθρωποι συνεχίζουν να δουλεύουν με αφοσίωση, να ερωτεύονται με πάθος, να αγαπούν τη μουσική, να διασκεδάζουν και να... σκοτώνουν. Αυτό θα διαπιστώσει ο αστυνόμος Χάρης Νικολόπουλος όταν κληθεί να εξιχνιάσει τη δολοφονία μιας γυναίκας στις παρυφές του οδού Αθηνάς. Τα στοιχεία θα τον οδηγήσουν στην MP3, μια εταιρεία που ειδικεύεται στη μουσική και τη διασκέδαση. Εκεί θα γνωρίσει τον μικρόκοσμο των ανεξάρτητων ροκ ραδιοφωνικών σταθμών, θα συγκρουστεί με παλιούς γνώριμους και ανθρώπους της νύχτας και θα συναντήσει μια γυναίκα, μοιραία κι επικίνδυνη, σαν ηρωίδα παλιομοδίτικου νουάρ. Κάθε τόσο, στα πόδια του θα μπλέκει ένας εκκεντρικός άστεγος, ο οποίος γνωρίζει πάντοτε περισσότερα απ’ όσα λέει. Ποια φαντάσματα του παρελθόντος καταδιώκουν αυτούς τους διαφορετικούς ανθρώπους; Τι τους φοβίζει και γιατί κρατούν το στόμα τους κλειστό; Στην καινούργια περιπέτειά του, ο Χάρης Νικολόπουλος και η αφοσιωμένη ομάδα των συνεργατών του θα εμπλακούν προσωπικά στην υπόθεση που καλούνται να διαλευκάνουν. Στην πορεία της εξιχνίασης, ο Χάρης θα αναζωπυρώσει παλιές έχθρες, θα διευρύνει τις μουσικές του γνώσεις και θα δει τη ζωή του να παίρνει μια τελείως ανεξέλεγκτη τροπή.


4 στα 5


Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Xytoula Papazoglou (@xytopap) στις* Η ανάρτηση είναι καθαρά προσωπική γνώμη. Μπορείτε να βρείτε εδώ κι άλλες κριτικές μου σε βιβλία που έχω διαβάσει

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.