CineReview: Καζαντζάκης

Ο πολυβραβευμένος σκηνοθέτης Γιάννης Σμαραγδής, μετά τις επιτυχημένες ταινίες του «El Greco» και «Ο Θεός αγαπάει το Χαβιάρι», επανέρχεται με το νέο κινηματογραφικό του έργο και με κατάθεση ψυχής φωτίζει και τιμά τον σπουδαιότερο Έλληνα συγγραφέα, στοχαστή και ποιητή Νίκο Καζαντζάκη. Στο ρόλο του Νίκου Καζαντζάκη, ο Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος. ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ
Ταινία: Καζαντζάκης
Σκηνοθεσία: Γιάννης Σμαραγδής
Πρωταγωνιστούν: Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος, Μαρίνα Καλογήρου, Γιούλικα Σκαφιδά, κ.α 
Είδος Ταινίας: Βιογραφία/Δράμα
Έτος Παραγωγής: 2017
Διάρκεια: 120΄


ΥΠΟΘΕΣΗΗ ταινία στοχεύει να αναδείξει τη συναρπαστική προσωπικότητα του Νίκου Καζαντζάκη, καθώς και το μαγευτικό τοπίο της Ελλάδας μέσα στο οποίο διαμορφώθηκε. Ο μεγάλος Κρητικός συγγραφέας έλεγε πως η ζωή του ορίζεται από τα ταξίδια του και τα όνειρά του. Αυτό ακριβώς και ο σκηνοθέτης σκοπεύει να επιτύχει με αυτήν την ταινία. Παρουσιάζει τα ταξίδια του στη Γερμανία, την Αυστρία, τη Ρωσία, τη Γαλλία και το όρος Σινά και μέσα από αυτές τις εμπειρίες, να αναδείξει τις φιλοσοφικές και μεταφυσικές του αναζητήσεις.

Η ΚΡΙΤΙΚΗ ΜΟΥ: Ελληνική ταινία στον κινηματογράφο δεν παρακολουθώ συχνά εκτός κι αν προέρχεται από σκηνοθέτες και σεναριογράφους που εκτιμώ και έχω ξαναδεί στο παρελθόν. Ο Γιάννης Σμαραγδής, από μόνος του θεωρώ ότι είναι μια σχολή. Έχει δώσει στο ελληνικό σινεφιλ κοινό, εξαιρετικές, προσεγμένες και καλοδουλεμένες ταινίες. 

Οι λόγοι που παρακολούθησα πως και πως την ταινία με θέμα τη ζωή του Καζαντζάκη ήταν πολλοί. Από το trailer και μόνο που είχε κυκλοφορήσει αρχικά, η ταινία ήταν σίγουρο ότι θα έκοβε πολλά εισιτήρια. Δείγμα... ότι πήγα την πέμπτη μέρα προβολής και οι καρέκλες του κινηματογράφου ήταν όλες γεμάτες, με όλες τις ηλικίες να συρρέουν. Πολλοί ήταν κι αυτοί που έφυγαν λόγω του ότι δεν έβρισκαν εισιτήριο. Ένας ακόμη λόγος που παρακολούθησα την ταινία ήταν λόγω του Γιάννη Σμαραγδή καθώς και του Στάθη Ψάλτη. Η τελευταία εμφάνιση του ηθοποιού ήταν από μόνη της είναι ένα από τα highlight της ταινίας. Τέλος λόγω Νίκου Καζαντζάκη, μιας που έχω διαβάσει στο παρελθόν κάποια βιβλία του όπως "Ο Χριστός ξανασταυρώνεται".  

Η ταινία καταγράφει μερικούς από τους σημαντικούς σταθμούς της ζωής του πολυμεταφρασμένου και σπουδαιότερου Έλληνα συγγραφέα, Νίκο Καζαντζάκη, από τα παιδικά του χρόνια στην Κρήτη, μέχρι και το θάνατό του στο Φράιμπουργκ της Γερμανίας. Μέσα από την ταινία, γίνεται γνωστό ότι ο Καζαντζάκης έζησε την απελευθέρωση της Κρήτης, όταν ήταν μικρός και πως η σχέση του με τον πατέρα του υπήρξε έντονη και τον στιγμάτισε σε όλη του την πορεία. Η ζωή του Νίκου Καζαντζάκη ήταν ένα ταξίδι...Κρήτη, Αθήνα, Αίγινα, Βερολίνο, Βιέννη, Ρωσία, Νότια Γαλλία. Σε όλα αυτά δίπλα του ο αδελφικός του φίλος και ποιητής Άγγελος Σικελιανός και η δεύτερη σύζυγος του Ελένη. Σταθμός στη ζωή του, η γνωριμία με τον Γιώργη ή κατά κόσμον Αλέξη Ζορμπά. 

Ο Νίκος Καζαντζάκης δεν υπήρξε άθεος, όπως πιστεύουν κάποιοι. Ταξίδεψε για να απαντήσει στα ερωτήματα του. Ήθελε να είναι λέφτερος, όπως γράφτηκε και στον τάφο του. Γνώρισε κακουχίες, πόνο, έκανε εχθρούς, πολεμήθηκε, συκοφαντήθηκε και λογοκρίθηκε. Η Εκκλησία τον αφόρισε και τον έκανε να εγκατασταθεί στη Νότια Γαλλία, μέχρι το θάνατο του. Η αξία του αναγνωρίστηκε όσο ζούσε διεθνώς, ποτέ όμως στην πατρίδα του, παρά μόνο όταν έφυγε από τη ζωή. Η γραφή του στα βιβλία ήταν περίεργη αλλά αγαπήθηκε και μεταφράστηκε όσο κανείς άλλος Έλληνας λογοτέχνης. Εξαιτίας των Ελλήνων δεν πήρε ποτέ το Νόμπελ Λογοτεχνίας. Παρόλα αυτά θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους Έλληνες Λογοτέχνες. «Στο σκοτάδι απαντάς με φως, Στη θλίψη με γέλιο»!!!

Στα συν της ταινίας, η επιλογή των ηθοποιών, οι εξαιρετικές ερμηνείες του αείμνηστου Στάθη Ψάλτη αλλά και του Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλου ως Νίκος Καζαντζάκης. Η μουσική του Μίνωα Μάτσα, η σκηνοθεσία και η ενδυματολογία. Επιπλέον η ομορφιά όλων των χώρων που έγιναν τα γυρίσματα, από τα βουνά της Κρήτης, στην Αθήνα μέχρι την Νότια Γαλλία  αλλά και τα ασπρόμαυρα πλάνα σκηνές από μια Ελλάδα μιας άλλης εποχής, ζωντανεύουν την διήγηση. Τέλος το κλείσιμο της ταινίας.

Στα μείον της ταινίας, οι γεμάτες φιλοσοφικές αλληγορίες κατά τη διάρκεια της ταινίας. Επιπλέον η παράλειψη λεπτομερειών της ζωής του Νίκου Καζαντζάκη αλλά και η λανθασμένη εικόνα που βγήκε για τον Άγγελο Σικελιανό. Τέλος η μη αλλαγή εμφάνισης των ηθοποιών με την πάροδο του χρόνου. 

Εν κατακλείδι, είναι μια καλοστημένη και καλοδουλεμένη ιστορία που όλοι θα απολαύσουν. Ένα ταξίδι πίσω στο χρόνο, μια ιστορία για τη ζωή ενός από τους μεγαλύτερους και αδικημένους συγγραφείς στην Ελλάδα. Παρά τα κάποια μειονεκτήματα που έχει η ταινία, πλέον δύσκολα συναντά κανείς ανάλογες προσπάθειες ανάστασης σπουδαίων προσωπικοτήτων που έχουν στιγματίσει την Ελλάδα, στην μεγάλη οθόνη. Κι ο Γιάννης Σμαραγδής το καταφέρνει σε μεγάλο βαθμό...μια ταινία, λοιπόν, φόρος τιμής για τον Νίκο Καζαντζάκη αλλά και τον Στάθη Ψάλτη. 

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΤΗ ΔΩ: Ναι αν θέλεις να δεις μια βιογραφία ενός σπουδαίου Έλληνα συγγραφέα. 

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ7/10

TRAILER:

_______________________________________________________________________
* Η ανάρτηση είναι καθαρά προσωπική γνώμη. Μπορείτε να βρείτε εδώ κι άλλες κριτικές μου σε ταινίες που έχω παρακολουθήσει

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.