Διαβάσαμε το βιβλίο «Ο μικρός Άγγελος και ο σχολικός εκφοβισμός» του Ιωάννη Δασκαλάκη

5 Μαρ 2020

Ο Ιωάννης Δασκαλάκης συστήθηκε στο αναγνωστικό κοινό μέσα από το πρώτο του βιβλίο με τίτλο «Η Συνάντηση»το οποίο κυκλοφόρησε το 2012 από τις εκδόσεις IWrite. Το 2014 κυκλοφορεί το δεύτερο βιβλίο του με τίτλο «Jeffry, διαρρήκτης ονείρων»«Ο μικρός Άγγελος και ο σχολικός εκφοβισμός» είναι το τρίτο του βιβλίο, το οποίο κυκλοφόρησε τον Απρίλιο του 2018 και πάλι από τις εκδόσεις IWrite. Ο συγγραφέας αφιερώνει το βιβλίο αυτό στους γονείς του, που του έμαθαν από παιδί να πιστεύει στις δικές του δυνάμεις και να παλεύει με τους δικούς του φόβους, πραγματικούς και φανταστικούς. 

Ο Γιάννης Δασκαλάκης γεννήθηκε το 1980 στην Αθήνα. Σπούδασε Ψυχολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και συνέχισε με το μεταπτυχιακό Κοινωνικής Κλινικής Ψυχολογίας «Εξαρτήσεις και Ψυχοκοινωνικά Προβλήματα». Έχει εργαστεί ως ψυχολόγος, εθελοντικά και έμμισθα σε χώρο Οξέων Περιστατικών στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, σε ειδικό σχολείο, σε δομές απεξάρτησης για χρήστες ναρκωτικών ουσιών, σε Ξενώνα προσωρινής φιλοξενίας ανηλίκων θυμάτων παραμέλησης, κακοποίησης και σε Ξενώνα Ασυνόδευτων Ανηλίκων αιτούντων άσυλο. Επιπλέον, εργάστηκε ως σχολικός ψυχολόγος οργανώνοντας προγράμματα πρόληψης και παρείχε συμβουλευτική σε εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές. Επίσης, απασχολήθηκε σε πρόγραμμα εργασιακής συμβουλευτικής και ψυχοκοινωνικής υποστήριξης σε οικογένειες που επλήγησαν από την οικονομική κρίση στην Ελλάδα. Σήμερα, εργάζεται σε Κέντρο Ημέρας με έμφαση στην ομαδική ψυχοθεραπεία για ανθρώπους με ψυχιατρικά προβλήματα. Παράλληλα, προσφέρει ατομική συμβουλευτική – ψυχοθεραπεία σε ιδιωτικό γραφείο.

 ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΒΙΒΛΙΟΥ:
α) Συγγραφέας: Ιωάννης Δασκαλάκης 
β) Τίτλος: Ο μικρός Άγγελος και ο σχολικός εκφοβισμός
γ) Έτος Έκδοσης: 2018
δ) Έκδοση: Εκδόσεις iWrite

Η ΚΡΙΤΙΚΗ ΜΟΥ: Η ιστορία του βιβλίου ανήκει στη σειρά «επαυξημένης πραγματικότητας» και απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας από 7 έως και 12 ετών. Πρόκειται για το τρίτο βιβλίο, δεύτερο παιδικό παραμύθι του παιδαγωγού και ψυχολόγου Ιωάννη Δασκαλάκη, μέσα από το οποίο ο συγγραφέας αναφέρεται σε ένα επίκαιρο αλλά και διαχρονικό θέμα, αυτό του σχολικού εκφοβισμού.  

Το παρόν βιβλίο συνοδεύεται με μια εφαρμογή, την οποία θα πρέπει να κατεβάσετε σε κινητό ή tablet. Μπορεί να την βρει κανείς εδώ. Με το τέλος της εγκατάστασης, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να ανοίξετε την εφαρμογή και με την κάμερα της συσκευής να στοχεύσετε σε μία από τις σελίδες όπου εμφανίζεται το σύμβολο της επαυξημένης πραγματικότητας. Τις σκέψεις των ηρώων μπορείτε μάλιστα να τις ακούσετε όταν δείτε μέσα στη ροή του κειμένου τη σήμανση (σκέψη).

Τόσο ο τίτλος του βιβλίου όσο και το εξώφυλλο του, είναι εκπληκτικά και είναι ικανά να μάς προϊδεάσουν για την ιστορία που θα ακολουθήσει. Προσωπικά είναι η πρώτη φορά που έχω στα χέρια μου ένα παιδικό παραμύθι από τον συγκεκριμένο εκδοτικό και πραγματικά έχω εντυπωσιαστεί με όλα. Εκμεταλλευόμενοι πλήρως την τεχνολογία και συγκεκριμένα τις δυνατότητες που προσφέρουν τα smartphones και τα tablets, ο εκδοτικός κάνει κίνηση μάτ, δημιουργώντας έναν πραγματικά "μαγικό" κόσμο που ζωντανεύει πάνω στις σελίδες των βιβλίων και δίνοντας παράλληλα τη δυνατότητα στα παιδιά να δουν σε 3D τους χαρακτήρες των βιβλίων και να ακούσουν την σκέψη αυτών.

Ο μικρός Άγγελος είναι 10 χρονών και μαθητής της Δ' τάξης. Καθημερινά πηγαίνει με τα πόδια στο σχολείο, αφού το σπίτι του απέχει μόλις 5 λεπτά από αυτό. Ο Άγγελος είναι ντροπαλός, σιωπηλός, σκεφτικός και μοναχικός. Δεν έχει παρέες αν και θα ήθελε να είναι μέλος σε αυτές. Τον τρομάζουν τα αγορίστικα παιχνίδια γιατί καταλήγουν σε ξύλο και καβγάδες. Δυο μεγαλύτερα παιδιά , οι νταήδες του σχολείου, ο Μπαμπης και ο Κώστας αρχίζουν να τον πειράζουν άσχημα. Τον κοροϊδεύουν και γελάνε μαζί του. Ο Άγγελος προσπαθεί να τους αποφύγει και να μην τους πετυχαίνει μπροστά του. Όπως φαίνεται όμως ο Άγγελος δεν είναι ο μόνος που πέφτει θύμα λεκτικού εκφοβισμού από τους δύο μεγαλύτερους του. Θα γνωρίσει τον Νίκο, ένα παχουλό αγόρι και τα δύο κορίτσια Έφη και Βίκυ. Οι τέσσερις τους θα ορθώσουν ανάστημα στον Κώστα και τον Μπάμπη και θα πάψουν να φοβούνται και να ανέχονται τη συμπεριφορά τους. Θα μιλήσουν στην δασκάλα τους και στον διευθυντή τους, και τα πράγματα θα πάρουν άλλη τροπή. 


ο φόβος και η διστακτικότητα είναι σύμμαχοι της βίας... Το να σπάσετε τη σιωπή είναι ο τρόπος με τον οποίον εξαφανίζεται το φαινόμενο του εκφοβισμού και της ψυχολογικής βίας.  

Ο συγγραφέας, γράφει ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον παραμύθι εκπαιδευτικού και διαδραστικού χαρακτήρα. Οι χαρακτήρες που έχει πλάσει είναι υπαρκτά πρόσωπα, τα οποία ο καθένας μας έχει συναντήσει είτε εντός είτε και εκτός σχολικού περιβάλλοντος. Στο εν λόγω βιβλίο ο Ιωάννης Δασκαλάκης, πραγματεύεται ένα συχνό φαινόμενο που συναντάται στα πλαίσια του σχολείου. Τον σχολικό εκφοβισμό αλλιώς και γνωστό ως bullying. 

Το bullying σε ένα σχολικό πλαίσιο δεν αφορά μόνο τον «θύτη» και το «θύμα» αλλά και όλη εκείνη την ομάδα συνομήλικων που γνωρίζει, βλέπει, ακούει και δεν κάνει απολύτως τίποτα. Ο Ιωάννης Δασκαλάκης, καταφέρνει να αναφερθεί με λεπτούς χειρισμούς σε ένα θέμα που απασχολεί μέχρι και σήμερα γονείς και εκπαιδευτικούς. Οι τελευταίοι μάλιστα θα πρέπει να είναι σε επαγρύπνηση για οτιδήποτε συμβεί και μπορεί να δυσκολέψει κάποιον μαθητή. Άλλωστε οι εκπαιδευτικοί αποτελούν σημαντικό και καταλυτικό ρόλο ως προς την αντιμετώπιση της σχολικής βίας. 

Ο Ιωάννης Δασκαλάκης γράφει απλά και με όμορφο λεξιλόγιο, κατάλληλο για μικρά αλλά και μεγάλα παιδιά. Μια "ζωντανή" ιστορία γεμάτη μηνύματα και συναισθήματα που διαβάζεται με αμείωτο ενδιαφέρον, μέχρι τέλους. Σε αυτό βοηθάει και η εξαιρετικά προσεγμένη εικονογράφηση του βιβλίου από τον Νικόλαο Κουμαρτζή αλλά και η εξαιρετική επαυξημένη πραγματικότητα, όπου οι χαρακτήρες του βιβλίου και οι σκέψεις αυτών, μέσω μιας εφαρμογής ζωντανεύουν μπροστά στα μάτια μας. 


η δύναμή μας δεν βρίσκεται στο σώμα αλλά στο μυαλό. Πρέπει να παλεύουμε με τους φόβους μας, γιατί στο τέλος εμείς θα νικήσουμε.  

Εν κατακλείδι «Ο μικρός Άγγελος και ο σχολικός εκφοβισμός» είναι ένα εκπαιδευτικό και διαδραστικό παραμύθι, το οποίο το βρήκα πολύ ενδιαφέρον. Ένα παραμύθι που με την χρήση της εφαρμογής, το βιβλίο ζωντανεύει το περιεχόμενό του σε 3D, με κίνηση και ήχο, μέσω της κάμερας της συσκευής. Συστήνεται για μικρούς αλλά και μεγάλους. 


Πλοκή: Ο μικρός Άγγελος, όπως κάθε μέρα, ξεκινάει για να πάει στο σχολείο του. Σήμερα, όμως, δύο νταήδες από μεγαλύτερη τάξη θα αρχίσουν να τον κοροϊδεύουν κι αυτό θα τον τρομάξει και θα του χαλάσει τη διάθεση για τις επόμενες ημέρες. Ο Άγγελος θα πρέπει να βρει τον τρόπο να νικήσει τους φόβους του και να αντιμετωπίσει τους νταήδες για να σταματήσουν να ενοχλούν τον ίδιο, αλλά και άλλα παιδιά. Αποφασίζει να παλέψει με τον φόβο του, ζητώντας, όμως, βοήθεια από τα παιδιά που αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα. Και όλοι μαζί, ως ομάδα, βρίσκουν τη λύση! Στο τέλος νιώθει μεγάλη ικανοποίηση γιατί καταλαβαίνει πως ο καθένας βρίσκει μέσα του τη δύναμη να ξεπερνά όλα εκείνα που τον τρομάζουν….



5 στα 5




* Η ανάρτηση είναι καθαρά προσωπική γνώμη. Μπορείτε να βρείτε εδώ κι άλλες κριτικές μου σε βιβλία που έχω διαβάσει

3 σχόλια

  1. Ανώνυμος5/3/20 10:23 π.μ.

    Πολύ ενδιαφέρουσα βιβλιοπρόταση!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ευχαριστώ πολύ για την αυθεντική και θετική κριτική και χαίρομαι που υπήρχε αυτή η αμεσότητα που είπατε. Γ.Δασκαλάκης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σας ευχαριστώ πολύ κ.Δασκαλάκη για το σχόλιο σας. Ήταν όντως ένα εξαιρετικό ανάγνωσμα, το οποίο κάθε χρόνο το προτείνω για ανάγνωση, στα σχολεία, που κατά καιρούς εργάζομαι.

      Διαγραφή

«Μένουμε σπίτι» (29) #Hashtag (9) #psichogiosbooks (1) #SummerTimes (1) 121words (3) 2010 (3) 2011 (13) 2012 (35) 2013 (72) 2014 (55) 2015 (71) 2016 (80) 2017 (156) 2018 (197) 2019 (161) 2020 (171) 2021 (124) 2022 (103) 2023 (69) 2024 (18) 28 Οκτωβρίου 1940 (1) 5 πράγματα που δεν γνώριζες (9) Αγίου Βαλεντίνου (3) ΑΕΚ (4) Αθήνα (1) Αθλητισμός (17) Άκης Πετρετζίκης (1) Αλεξανδρούπολη (62) Αληθινές Ιστορίες (13) ΑλληΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ (2) Αλμυρές Απολαύσεις (2) Αναγνωστικές Συνήθειες (4) Αναδημοσιεύσεις (45) Ανέκδοτες Ιστορίες (1) Αποκλειστικά (29) Απόκριες (2) Απολογισμός (6) Αυτοβελτίωση (7) Αυτοέκδοση (3) Αφιέρωμα (26) Βαγγέλης Γιαννίσης (8) Βιβλίο (401) Βιβλιονέα (25) Βιβλιοπροτάσεις (10) Βιβλιοπωλεία (5) Για το all4fun (13) Για το OpenMind (36) Γιάννα Τερζή (4) Γιάννης Πλούταρχος (11) Γιώργος Γιαννιάς (4) Γιώργος Γιώτσας (6) Γιώργος Δάμτσιος (15) Γιώργος Πολυχρονίδης (4) Γλυκά των Χριστουγέννων (4) Γλυκιές Αμαρτίες (21) Γνώριζες ότι .... (8) Γράφουν... (32) Δελτίο τύπου (11) Δημήτρης Σίμος (10) Διαγωνισμός (153) ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΌΣ BY AVON (28) Διατροφή (1) Διάφορα (72) Διήγημα (1) Εθνική Επέτειος/Εορτές (1) Εικόνες (50) Εκδηλώσεις (2) εκδόσεις Άγκυρα (2) εκδόσεις ΑΕΝΑΟΝ (8) εκδόσεις Ανάτυπον (5) εκδόσεις ΑΝΙΜΑ (1) εκδόσεις Αύρα (2) εκδόσεις Βακχικόν (3) εκδόσεις Βάρφη (3) εκδόσεις ΓΑΒΡΙΗΛΙΔΗΣ (2) εκδόσεις Γράφημα (2) εκδόσεις ΔΙΟΠΤΡΑ (24) εκδόσεις Δωρικό (1) εκδόσεις Ελκυστής (5) εκδόσεις Ελληνική Πρωτοβουλία (3) εκδόσεις Ελληνοεκδοτική (3) εκδόσεις ΕΞΗ (2) εκδόσεις ΕΣΟΠΤΡΟΝ (2) εκδόσεις ΖΕΝΙΘ (2) εκδόσεις Θύραθεν/Επιλογή (1) εκδόσεις ΙΚΑΡΟΣ (5) εκδόσεις ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ (5) εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ (2) εκδόσεις Κλειδάριθμος (45) Εκδόσεις Κύφαντα (1) εκδόσεις ΛΙΒΑΝΗ (9) εκδόσεις Λυκόφως (29) εκδόσεις ΜΑΤΙ (1) εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ (30) εκδόσεις ΜΙΝΩΑΣ (1) εκδόσεις ΟΞΥ (4) εκδόσεις Οσελότος (2) εκδόσεις ΟΣΤΡΙΑ (4) εκδόσεις Παπαδόπουλος (1) εκδόσεις ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣΘΡΑΚΗΣ (1) εκδόσεις ΠΑΤΑΚΗ (7) εκδόσεις Πηγή (45) εκδόσεις ΠΝΟΗ (7) εκδόσεις Ρώμη (1) εκδόσεις Σαιξπηρικόν (1) εκδόσεις ΣΙΔΕΡΗΣ (4) εκδόσεις Υδροπλάνο (10) εκδόσεις Φίλντισι (4) εκδόσεις Φυλάτος (4) εκδόσεις Χάρτινη Πόλη (2) εκδόσεις Ψυχογιός (48) εκδόσεις ΩΚΕΑΝΙΔΑ (2) εκδόσεις Anubis (3) εκδόσεις Bell (25) εκδόσεις Bookstagram (1) εκδόσεις IWrite (13) εκδόσεις Key Books (1) εκδόσεις McRiver Publications (1) εκδόσεις Nightread (7) εκδόσεις Opera (2) εκδόσεις Polaris (1) εκδόσεις Printa-Ροές (1) εκδόσεις Sanofi-Aventis (1) εκδόσεις Workshop (1) Εκπαιδευτικό Υλικό (1) Ελένη της Θράκης (2) Ελληνικές Σειρές (9) Ελληνική Λογοτεχνία (175) Ελληνικός Κινηματογράφος (18) Ενημερωτικά (8) Έτερος εγώ (4) Ευ Ζην (7) Εύκολα και Γρήγορα (16) Ευτυχία Γιαννάκη (3) Ευχές (25) Ζυμαρικά (5) Ζύμες/Πίτες/Ψωμιά (2) Η Βιβλιοθήκη μου (257) Ημερολόγιο (14) Θεατρικό έργο (3) Θέατρο (41) Θεσσαλονίκη (1) Θοδωρής Παπαθεοδώρου (4) Θρακιώτες Συγγραφείς (34) Θρακιώτικη ποίηση (13) Καίτη Οικονόμου (5) Καλό μήνα (5) Καλοκαίρι (34) Κάπα Εκδοτική (2) Κινηματογραφικά Νέα (11) ΚΛΑ (10) Κομοτηνή (1) Κριτικές (241) Κριτικές Ταινιών (149) Κυρίως Πιάτο (6) Λένα Μαντά (5) Λήψεις (7) λληνική Λογοτεχνία (1) Μακιγιάζ (1) Μαντινάδες (1) Μαραθώνιος Ανάγνωσης (2) Μαρία Τζιρίτα (9) Μάριος Δημητριάδης (6) Μεγάλες Αλήθειες (11) Μηνύματα (35) Μια στιγμή σε ένα ποίημα (15) Μίνι Συνέντευξη (3) Μόνο Σοκολάτα (7) Μουσεία (1) Μουσικά Νέα (17) Μουσική (148) Ξένη Λογοτεχνία (57) Ολυμπιακοί Αγώνες (2) Όσπρια (1) Παγκόσμιες Ημέρες (8) Παιδικές Αναμνήσεις (4) Παιδική Λογοτεχνία (20) Παιχνίδια (4) Παρουσίαση (6) Παρτιτούρες για μπουζούκι (12) Πάσχα (14) Περί ορέξεως (38) Περιοδικό (4) Περιποίηση Επιδερμίδας (1) Ποδηλατοβόλτα (3) Ποίηση (19) Πολιτισμός (18) Προ(σ)κλήσεις (11) Πρόγραμμα Περιοδείας (1) Πρόσωπα (112) Προσωπική Φροντίδα (3) Προσωπικότητες (5) Προτάσεις (4) Προτεινόμενα Βιβλία (19) Πρώτες Βοήθειες (5) Πως να... (6) Ρόδος (4) ρόφημα (1) Σαμοθράκη (1) Σκέψεις Ρεαλιστικές (16) Σκοτεινές Πόλεις (2) Στα μονοπάτια της παράδοσης (23) Στιγμές από την ζωή μου (38) Συναυλίες (15) Συνδρομητικά Κουτιά (2) Συνεντεύξεις (98) Συνεργασίες (2) Σχολείο (16) Σχολικές Αναμνήσεις (10) Σχολικές Δράσεις (5) Τα αγαπημένα μου (28) Τα Κείμενα μου (126) Ταινίες (161) Ταξίδια (12) Τέχνες (8) Τεχνολογία (11) Τηλενουβέλες (5) Τηλεόραση (27) Τι έκανα το μήνα.... (13) Το μπαούλο της γιαγιάς (6) Το Χαμόγελο του Παιδιού (2) Τοπικά Νέα (3) Τοπική Κουζίνα (4) τραγούδια (126) Τραγουδιστές/Συγκρότημα (60) ΤραγούδιΤουΜήνα (38) Φωτογραφία (27) Φωτογραφία του Μήνα (13) Φωτογραφικό Αρχείο (22) Χίλντα Παπαδημητρίου (3) Χριστούγεννα (28) Χριστουγεννιάτικα πάρκα (2) Χρονομπαούλο (10) Χρυσηίδα Δημουλίδου (5) Agatha Christie (1) ASMR (1) AVON (32) AVON REVIEW (3) AVONTIPS (2) Bernard Lenteric (3) Blog (9) Blogαλλαγές (8) Book tour (3) Camilla Läckberg (4) CD/DVD (1) Cinobo (5) Coffee and Breakfast (4) Comenius (1) Comics (2) Dan Brown (2) Download (5) E-book GiveAway (14) E-shop (3) Ertflix (2) Eurovision (4) EurovisionNews (2) FancyOwl (6) Film Festival (6) GiftBox (44) GlutenFree (4) Goodreads (1) Halloween (4) Handmade (2) HappyBirthday (2) Health & Style (30) Horrorant Film Festival (5) How to... (5) instaphoto (56) Jo Nesbo (8) Jojo Moyes (5) KIDS SAVE LIVES (2) KidsGiveAway (14) kserotiefages.gr (3) LIVE (15) Maginspire🎁 (2) MovieInCinema (164) MovieOnDVD (12) MovieOnline (23) My Project (1) My Stories (2) My YouTube Videos (59) Netflix (37) NetflixReview (36) Nina George (3) NonStopMix (3) nyctophilia.gr (3) Online (6) p (1) Photo-A-Day (15) playlist (27) Rest In Peace(RIP) (3) Stephen King (23) Tips (25) Top 5 (30) Trailer (4) tralala.gr (6) Tv Series (37) Unboxing (11) Wikipedia (1) YouTube (148)