BookReview: Πόλη στο Φως - Ευτυχία Γιαννάκη

4 Αυγ 2020

Η Ευτυχία Γιαννάκη συστήθηκε στο αναγνωστικό κοινό μέσα από το πρώτο βιβλίο της σειράς, Η Τριλογία της Αθήνας, με τίτλο «Στο πίσω κάθισμα». Το βιβλίο κυκλοφόρησε το 2016 από τις εκδόσεις Ίκαρος ενώ απέσπασε και το βραβείο για το καλύτερο Ελληνικό Μυθιστόρημα από τα Βραβεία Public 2017. Την επόμενη χρονιά, το 2017, η συγγραφέας επιστρέφει με την νέα περιπέτεια του Χάρη Κόκκινου με τίτλο «Αλκυονίδες Μέρες». Η «Πόλη στο Φως» αποτελεί το τρίτο και τελευταίο βιβλίο της σειράς, Η Τριλογία της Αθήνας. 

 ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΒΙΒΛΙΟΥ:
α) Συγγραφέας: Ευτυχία Γιαννάκη
β) Τίτλος: Πόλη στο Φως
γ) Έτος Έκδοσης: 2018
δ) Έκδοση: Εκδόσεις Ίκαρος

Η ΚΡΙΤΙΚΗ ΜΟΥ: Έχοντας διαβάσει και αγαπήσει το πρώτο βιβλίο της συγγραφέας και έχοντας λατρέψει το δεύτερο βιβλίο της, δεν θα μπορούσα να παραλείψω και το τρίτο βιβλίο της αγαπημένης πλέον αστυνομικής σειράς, Η Τριλογία της Αθήνας. Παρά το γεγονός ότι οι ιστορίες μεταξύ τους, είναι αυτοτελείς και διαβάζονται ξεχωριστά, θεωρώ ότι αν κάποιος θέλει να γνωρίσει καλύτερα και από την αρχή τον Αστυνόμο Χάρη Κόκκινο, και την ομάδα του καθώς και την οικογένεια του, πρέπει να πιάσει τα βιβλία από την αρχή. 

Το θετικό στην Τριλογία της Αθήνας, είναι πως οι Εκδόσεις Ίκαρος, δεν έχουν κάνει αλλαγές σε ότι αφορά το εξωτερικό των βιβλίων της σειράς. Η μόνη αλλαγή είναι στον τίτλο και ελάχιστα στο εξώφυλλο. Το κόκκινο (σε εξώφυλλο και οπισθόφυλλο) και το μαύρο χρώμα (στην ραχοκοκαλιά του βιβλίου) παραμένουν ίδια, κι έτσι φαίνονται ομοιόμορφα στην βιβλιοθήκη μου. 

Το τρίτο βιβλίο, «Πόλη στο Φως», το πήρα με κλειστά τα μάτια, σχεδόν από την πρώτη μέρα της κυκλοφορίας του. Δεν διάβασα την περίληψη στο οπισθόφυλλο του, δεν πρόσεξα καν το εξώφυλλο του. Ήξερα από την πρώτη στιγμή, ότι το βιβλίο αυτό, η ιστορία του και η γραφή της συγγραφέας, θα με αποζημίωναν και με το παραπάνω. Δύο χρόνια μετά, επιβεβαιώνω τις υποψίες μου για το κλείσιμο της Τριλογίας, που θα θυμάμαι για καιρό. 


Κανείς δεν γουστάρει την αλήθεια, νομίζουμε ότι θέλουμε να μάθουμε, αλλά στην πραγματικότητα κρυβόμαστε. 

Η ιστορία, όπως και στα προηγούμενα βιβλία εξελίσσεται στο κέντρο της Αθήνας. Μια έγκυος γυναίκα, πρώην μοντέλο, βρίσκεται νεκρή στο σπίτι της, με την κοιλιά της ανοιχτή. Ύποπτοι θεωρούνται πολλοί. Ο άντρας της που έλειπε από το σπίτι, ο γείτονας από το διπλανό σπίτι, που βρήκε το πτώμα της, καθώς και αυτοί που φροντίζουν το σπίτι. Όλοι, εκτός από τον γείτονα, έχουν άλλοθι. Όμως η αλήθεια κρύβεται αλλού. Παράλληλα με τη διαλεύκανση του φόνου, η ομάδα του Αστυνόμου Κόκκινου, καλείται να εξιχνιάσει και ένα κύκλωμα ντόπινγκ στον αθλητισμό, που όπως φαίνεται συνδέεται εν μέρει με τον φόνο της γυναίκας. Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ο αστυνόμος Χάρης Κόκκινος, περιμένει την απόφαση του δικαστηρίου, σχετικά με την υπόθεση του γιου του. Είναι ένοχος ή αθώος ο γιος του; Και πως αυτή η απόφαση θα επηρεάσει την ψυχολογία του Χάρη; Θα μπορέσει ο Αστυνόμος, να εξιχνιάσει εγκλήματα του παρελθόντος και να βγει η αλήθεια στο Φως; Όλα θα έρθουν στο φως και ο καθένας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του, πριν να είναι αργά. 

Η Ευτυχία Γιαννάκη, στις πρώτες σελίδες, ξεδιπλώνει άριστα μια σκηνή γεμάτη δράση και φόνους, που διαδραματίζεται στην Σρεμπρένιτσα. Πρόκειται στην ουσία, για ένα αληθινό ιστορικό γεγονός, τη μεγάλη σφαγή που έγινε το καλοκαίρι του 1995, στην κοιλάδα της Σρεμπρένιτσας. Τότε που έγιναν αγριότητες στη Γιουγκοσλαβία, και συμμετείχαν  εθελοντικά και Έλληνες, στο πλευρό των Σέρβων. Η συγγραφέας λοιπόν, καταφέρνει να συνδυάσει την μυθοπλασία με αληθινά γεγονότα. Γεγονότα που συνδέονται με την υπόθεση που καλείται να εξιχνιάσει ο αστυνόμος Χάρης Κόκκινος και η ομάδα του. Πως μπορεί ο δολοφόνος που διέπραξε το φόνο με την έγκυο γυναίκα, να έχει σχέση με μια υπόθεση σκληρής βίας που ξεκίνησε στην Σερβία; 


Η μεγαλύτερη φυλακή του για χρόνια υπήρξε ο φόβος του τι σκέφτονταν οι άλλοι για αυτόν. Ένας μόνιμος ψίθυρος. 

Η ιστορία του βιβλίου, από την αρχή μέχρι το τέλος, καθηλώνει, με τη γρήγορη ροή του και τη δράση, με τη συγγραφέα να στήνει για άλλη μια φορά, το όλο σκηνικό, στην Αθήνα και στους δρόμους της. Σε μια Ελλάδα που βασανίζεται από την οικονομική κρίση, η Ευτυχία Γιαννάκη, σε ένα ακόμη βιβλίο της, θίγει αρκετά επίκαιρα αλλά και κοινωνικά ζητήματα. Αναφέρεται στη διαφθορά, στην ομοφυλοφιλία, στη δικαιοσύνη, στη δύναμη του Τύπου, και πως παρεμποδίζει το έργο της αστυνομίας, στο πολιτικό σύστημα της χώρας καθώς και στη ντόπα όπου καταφεύγουν αθλητές για να πετυχαίνουν και να σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. 


...τελικά έτσι είναι αυτή η χώρα. Τρώει τα παιδιά της.  

Για πρώτη φορά, η συγγραφέας, αναφέρεται σε βιβλίο της, για τον έρωτα. Ένας έρωτας που μπορεί ωστόσο να εξελιχθεί σε τρόμο, και αυτό δεν μπορεί κανείς να το ορίσει ή να το αντιληφθεί τη στιγμή που συμβαίνει. Στην ιστορία αυτή, ένας έρωτας γεννιέται και για τον Χάρη Κόκκινο. Όμως μπορεί να κρατήσει αυτή η σχέση, όταν και οι δύο προέρχονται από τον ίδιο χώρο; Εκτός από τα ερωτικά ζητήματα, τον αστυνόμο Χάρη Κόκκινο, τον απασχολούν και τα οικογενειακά του. Λίγο πριν τελική απόφαση του δικαστηρίου, ο Χάρης θα αναλογιστεί για το αν υπήρξε ποτέ κοντά στον γιο του, όταν τον χρειαζόταν. Η διαπίστωση που κάνει, θα τον συντρίψει, αφού πάντα έβαζε τα επαγγελματικά του, σε πρώτη μοίρα. Όμως και η μοίρα έχει άλλα σχέδια για τον Χάρη και αφορούν την έκβαση της δίκης.


Υπάρχουν πολλοί που νομίζουν ότι μπορούν να σκοτώσουν, αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι ικανοί. Ακόμη κι αν είναι να χάσουν ότι αγαπούν. 

Εν κατακλείδι, η Ευτυχία Γιαννάκη, κλείνει ιδανικά, την Τριλογία της Αθήνας. Το τρίτο και τελευταίο βιβλίο της, «Πόλη στο Φως» είναι μια καλοστημένη αστυνομική ιστορία που εξελίσσεται στους δρόμους της Αθήνας, που δεν θα υπήρχε αν δεν υπήρχε η πόλη, το φως και το σκοτάδι της. Ένα βιβλίο γεμάτο μυστήριο, δράση, σασπένς και ποικίλα συναισθήματα, που δεν θέλεις να το αφήσεις από τα χέρια σου. Το φινάλε της ιστορίας, δεν κρύβει μόνο απαντήσεις στα ερωτήματα που δημιουργήθηκαν αλλά ούτε και την ταυτότητα του δολοφόνου. Κρύβει και μια απροσδόκητη ανατροπή. 

Η Ευτυχία Γιαννάκη και ο Αστυνόμος Χάρης Κόκκινος, ολοκληρώνουν τις περιπέτειες τους στην Αθήνα. Όμως δεν σταματούν, να εκπλήσσουν, δίνοντας ραντεβού για την επόμενη τριλογία!!! 

Πλοκή: Μια έγκυος γυναίκα, με καριέρα μοντέλου, δολοφονείται άγρια στη μονοκατοικία της στο Καβούρι. Ο Αστυνόμος Χάρης Κόκκινος και η ομάδα του αναλαμβάνουν να εξιχνιάσουν ένα έγκλημα που τους φέρνει αντιμέτωπους με προσδοκίες που διαψεύστηκαν, κυκλώματα ντόπινγκ στον αθλητισμό κι έναν κύκλο βίας που ξεκινάει από τη Σερβία του 1995 για να καταλήξει στην Αθήνα του 2014. Ταυτόχρονα, ο γιος του σαρανταπεντάρη Αστυνόμου δικάζεται με κατηγορίες που δοκιμάζουν τις αντοχές του, καθώς αναζητά τις δικές του ευθύνες στα λάθη του παρελθόντος. Σε αυτή την υπόθεση όλοι είναι ύποπτοι και οι ανακρίσεις φέρνουν στο φως μια πόλη που μετατρέπεται σε κλειστό δωμάτιο. Το ερώτημα που τίθεται είναι μέχρι πού μπορείς να φτάσεις όταν δεν έχεις πια τίποτα να χάσεις. Όταν διαπιστώνεις ότι η ελπίδα δεν πεθαίνει τελευταία.

5 στα 5



* Η ανάρτηση είναι καθαρά προσωπική γνώμη. Μπορείτε να βρείτε εδώ κι άλλες κριτικές μου σε βιβλία που έχω διαβάσει

Δημοσίευση σχολίου

«Μένουμε σπίτι» (29) #Hashtag (9) #psichogiosbooks (1) #SummerTimes (1) 121words (3) 2010 (3) 2011 (13) 2012 (35) 2013 (72) 2014 (55) 2015 (71) 2016 (80) 2017 (156) 2018 (197) 2019 (161) 2020 (171) 2021 (124) 2022 (103) 2023 (69) 2024 (15) 28 Οκτωβρίου 1940 (1) 5 πράγματα που δεν γνώριζες (9) Αγίου Βαλεντίνου (3) ΑΕΚ (4) Αθήνα (1) Αθλητισμός (17) Άκης Πετρετζίκης (1) Αλεξανδρούπολη (62) Αληθινές Ιστορίες (13) ΑλληΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ (2) Αλμυρές Απολαύσεις (2) Αναγνωστικές Συνήθειες (4) Αναδημοσιεύσεις (45) Ανέκδοτες Ιστορίες (1) Αποκλειστικά (29) Απόκριες (2) Απολογισμός (6) Αυτοβελτίωση (7) Αυτοέκδοση (3) Αφιέρωμα (26) Βαγγέλης Γιαννίσης (8) Βιβλίο (400) Βιβλιονέα (25) Βιβλιοπροτάσεις (10) Βιβλιοπωλεία (5) Για το all4fun (13) Για το OpenMind (36) Γιάννα Τερζή (4) Γιάννης Πλούταρχος (11) Γιώργος Γιαννιάς (4) Γιώργος Γιώτσας (6) Γιώργος Δάμτσιος (15) Γιώργος Πολυχρονίδης (4) Γλυκά των Χριστουγέννων (4) Γλυκιές Αμαρτίες (21) Γνώριζες ότι .... (8) Γράφουν... (31) Δελτίο τύπου (11) Δημήτρης Σίμος (10) Διαγωνισμός (153) ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΌΣ BY AVON (28) Διατροφή (1) Διάφορα (72) Διήγημα (1) Εθνική Επέτειος/Εορτές (1) Εικόνες (50) Εκδηλώσεις (2) εκδόσεις Άγκυρα (2) εκδόσεις ΑΕΝΑΟΝ (8) εκδόσεις Ανάτυπον (5) εκδόσεις ΑΝΙΜΑ (1) εκδόσεις Αύρα (2) εκδόσεις Βακχικόν (3) εκδόσεις Βάρφη (3) εκδόσεις ΓΑΒΡΙΗΛΙΔΗΣ (2) εκδόσεις Γράφημα (2) εκδόσεις ΔΙΟΠΤΡΑ (24) εκδόσεις Δωρικό (1) εκδόσεις Ελκυστής (5) εκδόσεις Ελληνική Πρωτοβουλία (3) εκδόσεις Ελληνοεκδοτική (3) εκδόσεις ΕΞΗ (2) εκδόσεις ΕΣΟΠΤΡΟΝ (2) εκδόσεις ΖΕΝΙΘ (2) εκδόσεις Θύραθεν/Επιλογή (1) εκδόσεις ΙΚΑΡΟΣ (5) εκδόσεις ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ (5) εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ (2) εκδόσεις Κλειδάριθμος (45) Εκδόσεις Κύφαντα (1) εκδόσεις ΛΙΒΑΝΗ (9) εκδόσεις Λυκόφως (29) εκδόσεις ΜΑΤΙ (1) εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ (30) εκδόσεις ΜΙΝΩΑΣ (1) εκδόσεις ΟΞΥ (4) εκδόσεις Οσελότος (1) εκδόσεις ΟΣΤΡΙΑ (4) εκδόσεις Παπαδόπουλος (1) εκδόσεις ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣΘΡΑΚΗΣ (1) εκδόσεις ΠΑΤΑΚΗ (7) εκδόσεις Πηγή (45) εκδόσεις ΠΝΟΗ (7) εκδόσεις Ρώμη (1) εκδόσεις Σαιξπηρικόν (1) εκδόσεις ΣΙΔΕΡΗΣ (4) εκδόσεις Υδροπλάνο (10) εκδόσεις Φίλντισι (4) εκδόσεις Φυλάτος (4) εκδόσεις Χάρτινη Πόλη (2) εκδόσεις Ψυχογιός (48) εκδόσεις ΩΚΕΑΝΙΔΑ (2) εκδόσεις Anubis (3) εκδόσεις Bell (25) εκδόσεις Bookstagram (1) εκδόσεις IWrite (13) εκδόσεις Key Books (1) εκδόσεις McRiver Publications (1) εκδόσεις Nightread (7) εκδόσεις Opera (2) εκδόσεις Polaris (1) εκδόσεις Printa-Ροές (1) εκδόσεις Sanofi-Aventis (1) εκδόσεις Workshop (1) Εκπαιδευτικό Υλικό (1) Ελένη της Θράκης (2) Ελληνικές Σειρές (9) Ελληνική Λογοτεχνία (174) Ελληνικός Κινηματογράφος (18) Ενημερωτικά (8) Έτερος εγώ (4) Ευ Ζην (7) Εύκολα και Γρήγορα (16) Ευτυχία Γιαννάκη (3) Ευχές (25) Ζυμαρικά (5) Ζύμες/Πίτες/Ψωμιά (2) Η Βιβλιοθήκη μου (256) Ημερολόγιο (14) Θεατρικό έργο (3) Θέατρο (41) Θεσσαλονίκη (1) Θοδωρής Παπαθεοδώρου (4) Θρακιώτες Συγγραφείς (34) Θρακιώτικη ποίηση (13) Καίτη Οικονόμου (5) Καλό μήνα (5) Καλοκαίρι (34) Κάπα Εκδοτική (2) Κινηματογραφικά Νέα (11) ΚΛΑ (10) Κομοτηνή (1) Κριτικές (240) Κριτικές Ταινιών (148) Κυρίως Πιάτο (6) Λένα Μαντά (5) Λήψεις (7) λληνική Λογοτεχνία (1) Μακιγιάζ (1) Μαντινάδες (1) Μαραθώνιος Ανάγνωσης (2) Μαρία Τζιρίτα (9) Μάριος Δημητριάδης (6) Μεγάλες Αλήθειες (11) Μηνύματα (35) Μια στιγμή σε ένα ποίημα (15) Μίνι Συνέντευξη (3) Μόνο Σοκολάτα (7) Μουσεία (1) Μουσικά Νέα (17) Μουσική (148) Ξένη Λογοτεχνία (57) Ολυμπιακοί Αγώνες (2) Όσπρια (1) Παγκόσμιες Ημέρες (8) Παιδικές Αναμνήσεις (4) Παιδική Λογοτεχνία (20) Παιχνίδια (4) Παρουσίαση (6) Παρτιτούρες για μπουζούκι (12) Πάσχα (14) Περί ορέξεως (38) Περιοδικό (4) Περιποίηση Επιδερμίδας (1) Ποδηλατοβόλτα (3) Ποίηση (19) Πολιτισμός (18) Προ(σ)κλήσεις (11) Πρόγραμμα Περιοδείας (1) Πρόσωπα (112) Προσωπική Φροντίδα (3) Προσωπικότητες (5) Προτάσεις (4) Προτεινόμενα Βιβλία (19) Πρώτες Βοήθειες (5) Πως να... (6) Ρόδος (4) ρόφημα (1) Σαμοθράκη (1) Σκέψεις Ρεαλιστικές (16) Σκοτεινές Πόλεις (2) Στα μονοπάτια της παράδοσης (23) Στιγμές από την ζωή μου (38) Συναυλίες (15) Συνδρομητικά Κουτιά (2) Συνεντεύξεις (98) Συνεργασίες (2) Σχολείο (16) Σχολικές Αναμνήσεις (10) Σχολικές Δράσεις (5) Τα αγαπημένα μου (28) Τα Κείμενα μου (126) Ταινίες (160) Ταξίδια (12) Τέχνες (8) Τεχνολογία (11) Τηλενουβέλες (5) Τηλεόραση (27) Τι έκανα το μήνα.... (13) Το μπαούλο της γιαγιάς (6) Το Χαμόγελο του Παιδιού (2) Τοπικά Νέα (3) Τοπική Κουζίνα (4) τραγούδια (126) Τραγουδιστές/Συγκρότημα (60) ΤραγούδιΤουΜήνα (38) Φωτογραφία (27) Φωτογραφία του Μήνα (13) Φωτογραφικό Αρχείο (22) Χίλντα Παπαδημητρίου (3) Χριστούγεννα (28) Χριστουγεννιάτικα πάρκα (2) Χρονομπαούλο (10) Χρυσηίδα Δημουλίδου (5) Agatha Christie (1) ASMR (1) AVON (32) AVON REVIEW (3) AVONTIPS (2) Bernard Lenteric (3) Blog (9) Blogαλλαγές (8) Book tour (3) Camilla Läckberg (4) CD/DVD (1) Cinobo (5) Coffee and Breakfast (4) Comenius (1) Comics (2) Dan Brown (2) Download (5) E-book GiveAway (14) E-shop (3) Ertflix (2) Eurovision (4) EurovisionNews (2) FancyOwl (6) Film Festival (6) GiftBox (44) GlutenFree (4) Goodreads (1) Halloween (4) Handmade (2) HappyBirthday (2) Health & Style (29) Horrorant Film Festival (5) How to... (5) instaphoto (56) Jo Nesbo (8) Jojo Moyes (5) KIDS SAVE LIVES (2) KidsGiveAway (14) kserotiefages.gr (3) LIVE (15) Maginspire🎁 (2) MovieInCinema (163) MovieOnDVD (12) MovieOnline (23) My Project (1) My Stories (2) My YouTube Videos (59) Netflix (37) NetflixReview (36) Nina George (3) NonStopMix (3) nyctophilia.gr (3) Online (6) p (1) Photo-A-Day (15) playlist (27) Rest In Peace(RIP) (3) Stephen King (23) Tips (24) Top 5 (30) Trailer (4) tralala.gr (6) Tv Series (37) Unboxing (11) Wikipedia (1) YouTube (148)