Ο John Emmans για το «Κάτι από μένα»

11 Μαρ 2022

Ο John Emmans, κατά κόσμον, Γιάννης Εμμανουηλίδης, μιλάει για το βιβλίο του, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Γράφημα με τίτλο «Κάτι από μένα»Πρόκειται για το δεύτερο μυθιστόρημα του συγγραφέα, ένα κοινωνικό μυθιστόρημα με έντονα συναισθήματα που εστιάζει στις ανθρώπινες σχέσεις και τις δεύτερες ευκαιρίες, τη δύναμη της αγάπης αλλά και την αποδοχή της διαφορετικότητας



1. Λίγα λόγια για εσάς και πως αποφασίσατε να υπογράψετε το βιβλίο με το όνομα σας στα αγγλικά.
Καταρχάς, σας ευχαριστώ πολύ για τη φιλοξενία και την ευκαιρία που μου δίνετε να μιλήσω για το βιβλίο μου. Το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο «John Emmans» δημιουργήθηκε για πλάκα, κάπου στις αρχές της δεκαετίας του 2000, για να με πειράζουν οι φίλοι μου, επειδή εκείνη την εποχή σκηνοθετούσα ερασιτεχνικές ταινίες. Μια αγαπημένη φίλη, με πλησίασε μια μέρα και μου είπε πως έπρεπε να αλλάξω το όνομά μου γιατί δεν μπορούσα να εμφανιστώ στην απονομή των βραβείων Όσκαρ με το Ελληνικό ονοματεπώνυμό μου, το οποίο, όπως ισχυριζόταν «δεν πουλούσε» Έτσι, λοιπόν, από εκεί και πέρα όλοι με πείραζαν χρησιμοποιώντας το «John Emmans» οπότε αναγκάστηκα να το αποδεχτώ και να το αγαπήσω χρησιμοποιώντας το στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, υπογράφοντας  άρθρα και κείμενα, ακόμη και στο προσωπικό μου ιστολόγιο, το οποίο διατηρούσα ως το 2017.  Οπότε, όταν αποφάσισα να ασχοληθώ με τη συγγραφή, δεν υπήρχε δεύτερη σκέψη, παρότι οι περισσότεροι συγγενείς και φίλοι ήταν αντίθετοι με την απόφαση αυτή, κυρίως οι γονείς μου.... 

2. Το βιβλίο «Κάτι από μένα» αποτελεί το δεύτερο προσωπικό σας μυθιστόρημα που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Γράφημα. Ποια τα πρώτα συναισθήματα όταν πήρατε στα χέρια σας πλέον τυπωμένο το βιβλίο σας
Ακριβώς όπως και στο πρώτο μου βιβλίο, ένιωσα μια γλυκιά ικανοποίηση, χωρίς υπερβολικές φουρτούνες και εκρήξεις, μια ολοκλήρωση της προσπάθειάς μου να αφηγηθώ την ιστορία που ήθελε να δραπετεύσει από μέσα μου.  

3. Τι σας ώθησε να γράψετε την συγκεκριμένη ιστορία
Δεν μπορώ να προσδιορίσω ακριβώς την αιτία, το ερέθισμα που με οδήγησε στη συγκεκριμένη  ιστορία, επειδή όταν μου έρχεται μια σκέψη αφήνομαι σε αυτή και με καθοδηγεί το ένστικτο και η φαντασία μου. Σίγουρα σε κάθε βιβλίο μου θέλω να προβληματίζω τον αναγνώστη κι εμένα τον ίδιο, θέτω τον δάκτυλον επί τον τύπον των ήλων προσπαθώντας να συνδυάσω φιλοσοφία με διασκέδαση. 

Η έμπνευση της ιδέας μου ήρθε καθώς στεκόμουν πάνω σε κάτι βράχια, σε μια παραλία της Χαλκιδικής, παρατηρώντας μια γυναικεία σιλουέτα να περπατά κατά μήκος της ακτής. Από κάτι τέτοιες απλές εικόνες γεννιούνται ιστορίες. Σκιαγράφησα την προσωπικότητα και την οικογενειακή κατάσταση εκείνης της γυναίκας και αφέθηκα στους ανέμους της φαντασίας μου…. 


4. Πόσο απαιτητική είναι η συγγραφική διαδικασία και πόσο χρόνο σας πήρε η ολοκλήρωση του βιβλίου
Η συγγραφή απαιτεί μοναξιά, ηρεμία, καθαρό μυαλό και ειλικρίνεια. Χρειάστηκε περίπου ενάμισης χρόνος για την ολοκλήρωση του βιβλίου μου. Ήμουν αρκετά πιο παραγωγικός όταν έγραφα σε μια αγαπημένη παραλία, ατενίζοντας τη γραμμή του ορίζοντα, το γαλάζιο της θάλασσας, υπό των ήχο των κυμάτων. 

5. Πως θα χαρακτηρίζατε το βιβλίο σας; 
Είναι πραγματικά πολύ όμορφο αυτό που συμβαίνει με ένα βιβλίο. Πολλές φορές, άλλα πράγματα αισθάνεται και βιώνει ο συγγραφέας και άλλα ο αναγνώστης. Ο καθένας εστιάζει την προσοχή του εκεί που νιώθει πιο οικεία, με αυτά που παθιάζεται ή ταυτίζεται. Έτσι και στη δική μου περίπτωση, συνομιλώντας με ανθρώπους που διάβασαν το βιβλίο, μου έκανε εντύπωση που δεν σκάλωσαν εκεί που θα ήθελα να σκαλώσουν ή τους έκανε εντύπωση κάτι που ακόμη κι εγώ ο ίδιος δεν είχα σκεφτεί. Αυτή είναι η μαγεία της συγγραφής και της ανάγνωσης, ο καθένας εισπράττει αυτό που έχει ανάγκη και χαρακτηρίζει ανάλογα το σύνολο ενός βιβλίου. Για τον λόγο αυτό αποφεύγω τους χαρακτηρισμούς, για εμένα σημασία έχει να αγγίζω την ψυχή του αναγνώστη και να την γεμίζω συναισθήματα.

6. Το εξώφυλλο και ο τίτλος του βιβλίου ήταν επιλογή δική σας ή του εκδοτικού; 
Ο τίτλος του βιβλίου ήταν καθαρά δική μου επιλογή και το εξώφυλλο του εκδοτικού. 


7.Πείτε μας λίγα λόγια για το βιβλίο και τους χαρακτήρες του. 
Η ιστορία διαδραματίζεται στο Σέλινγκτον, ένα παραθαλάσσιο θέρετρο στην ανατολική ακτή της χώρας με όμορφες παραλίες, χρυσαφένια αμμουδιά και επιβλητικούς αμμόλοφους. Πέντε ήρωες μονοπωλούν το ενδιαφέρον, δυο άντρες, δυο γυναίκες κι ένα πελώριο ψάρι.  Ένας εκκεντρικός ηλικιωμένος ηθοποιός του Χόλιγουντ, ένας δικηγόρος, η ιδιοκτήτρια του καλύτερου εστιατορίου της πόλης, ένας μεγάλος λευκός καρχαρίας και η κεντρική ηρωίδα, η Κάθριν. Η ελληνικής καταγωγής Κάθριν Τζόνσον, μετά τον χωρισμό της από τον γιατρό Μπράντλει Ντάνβερ, προσπαθεί να σταθεί στα πόδια της, να βρει τον εαυτό της και να συνεχίσει τη ζωή της. Όμως τίποτα δεν είναι τόσο απλό. Μεγαλωμένη με τις συντηρητικές απόψεις των Ελλήνων γονιών της, αμφιταλαντεύεται, δυσκολεύεται να προσαρμοστεί στην σκληρή πραγματικότητα, να πετάξει στα σκουπίδια δώδεκα ολόκληρα χρόνια συμβίωσης με τον σύντροφό της. Κοντεύει τα σαράντα και τα χρονικά περιθώρια στενεύουν, μακάρι να επέστρεφε ο καλός της, θα τον συγχωρούσε και θα έπεφτε στην αγκαλιά του. Εγκλωβισμένη σε «μη» και «πρέπει», κάνει ένα βήμα εμπρός και τρία πίσω. Προσπαθεί να δραπετεύσει από τους ηθικούς φραγμούς που την βασανίζουν και δοκιμάζει τα όρια, τις αντοχές της, καθώς ένας νέος έρωτας της χτυπά την πόρτα. 

8. Υπάρχουν κάποια σημεία ταύτισης της δική σας προσωπικότητας, με κάποιον από τους χαρακτήρες του βιβλίου σας; 
Όσο κι αν δεν θέλω να το παραδεχτώ, νομίζω πως είμαι ένα καθαρόαιμο κράμα του Κένεθ και της Κάθριν. 

9. Στο βιβλίο αναφέρεστε πολύ συχνά στην επίδραση που έχουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στη ζωή μας. Πιστεύετε ότι αποτελούν πλέον το μέλλον των ανθρώπινων σχέσεων; 
Ο κόσμος μας συνεχώς αλλάζει, οι ανάγκες μας γίνονται πολύ πιο πολύπλοκες και απαιτητικές. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που όλοι χρησιμοποιούμε, ήρθαν στη ζωή μας απρόοπτα, για να μας κάνουν καλύτερους ανθρώπους, όμως, τελικά, θεωρώ πως πέτυχαν το ακριβώς αντίθετο. Όπως σε όλα τα πράγματα, αν κάτι δεν το χρησιμοποιείς σωστά, σου κάνει κακό. Έχω την αίσθηση πως αυτή η έκρηξη τεχνολογίας τα τελευταία χρόνια και η ευκολία στην πρόσβαση παροχών και –τυποποιημένης- γνώσης μας έκανε απερίσκεπτους, δοκησίσοφους, αλαζόνες. Ελπίζω και εύχομαι η ανθρωπότητα να ξυπνήσει και να βάλει μυαλό. 


10. Κατά τη συγγραφή θίξατε αρκετά σοβαρά ζητήματα κάποια από τα οποία θεωρούνται ταμπού για την ελληνική κοινωνία. Πιστεύετε ότι σαν κοινωνία είμαστε ένα βήμα πιο κοντά ώστε να καταρριφθούν αυτά τα στερεότυπα; 
Νομίζω πως γενικά υπάρχει σύγχυση και ανασφάλεια στην ανθρωπότητα, δεν είναι θέμα μόνο ελληνικής κοινωνίας. Έχουμε δημιουργήσει πολλά ανόητα στρατόπεδα και προσπαθούμε να επιτεθούμε στους φαινομενικά αντιπάλους μας χρησιμοποιώντας οποιαδήποτε τεχνική θα μας φέρει την πολυπόθητη νίκη. Μόνο που δεν πρόκειται να κερδίσει κανείς επειδή δεν σκεφτόμαστε και δεν πράττουμε ορθά. Συγκατοικούμε σε αυτή τη γαλάζια σφαίρα και οφείλουμε να  σεβόμαστε τους συνανθρώπους μας, όπως θα θέλαμε να μας σέβονται κι αυτοί. Για να επικρατήσει η αγάπη, διότι η έλλειψη της είναι που δημιουργεί πρόβλημα, θα πρέπει όλοι οι άνθρωποι να αποκτήσουν ήθος, ποιότητα, παιδεία και αίσθηση ανιδιοτέλειας. 

11. Όταν γράφατε το βιβλίο είχατε από την αρχή στο μυαλό σας το φινάλε ή διαμορφώθηκε στην πορεία; 
Το φινάλε το είχα αποφασίσει από την αρχή. Οπότε όλα κύλησαν ομαλά… 

12. Υπάρχουν επόμενα συγγραφικά σχέδια; 
Έχω στο συρτάρι έτοιμα δυο ακόμη βιβλία στο ίδιο στυλ και ύφος με το «κάτι από μένα»  ενώ αυτό το διάστημα ασχολούμαι με μια ιστορία τρόμου, η οποία ελπίζω να ολοκληρωθεί μέσα σε αυτόν τον χρόνο. Γενικά, αν όλα πάνε καλά, έχω πολλές ιστορίες να αφηγηθώ. 

Εύχομαι πραγματικά σε εσάς και τους αναγνώστες σας υγεία, ειρήνη και γαλήνη. 

Καλές και ποιοτικές αναγνώσεις!!

2 σχόλια

  1. Ανώνυμος17/3/22 3:14 μ.μ.

    Πολύ ωραία συνέντευξη και πολύ όμορφες οι φωτογραφίες που συνοδεύουν το κείμενο. (Μ.Μ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια Μιχαέλα μου!!! ;)

      Διαγραφή

«Μένουμε σπίτι» (29) #Hashtag (9) #psichogiosbooks (1) #SummerTimes (1) 121words (3) 2010 (3) 2011 (13) 2012 (35) 2013 (72) 2014 (55) 2015 (71) 2016 (80) 2017 (156) 2018 (197) 2019 (161) 2020 (171) 2021 (124) 2022 (103) 2023 (69) 2024 (22) 28 Οκτωβρίου 1940 (1) 5 πράγματα που δεν γνώριζες (9) Αγίου Βαλεντίνου (3) ΑΕΚ (4) Αθήνα (1) Αθλητισμός (17) Άκης Πετρετζίκης (1) Αλεξανδρούπολη (62) Αληθινές Ιστορίες (13) ΑλληΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ (2) Αλμυρές Απολαύσεις (2) Αναγνωστικές Συνήθειες (4) Αναδημοσιεύσεις (45) Ανέκδοτες Ιστορίες (1) Αποκλειστικά (29) Απόκριες (2) Απολογισμός (6) Αυτοβελτίωση (7) Αυτοέκδοση (3) Αφιέρωμα (26) Βαγγέλης Γιαννίσης (8) Βιβλίο (402) Βιβλιονέα (25) Βιβλιοπροτάσεις (10) Βιβλιοπωλεία (5) Για το all4fun (13) Για το OpenMind (36) Γιάννα Τερζή (4) Γιάννης Πλούταρχος (11) Γιώργος Γιαννιάς (4) Γιώργος Γιώτσας (6) Γιώργος Δάμτσιος (15) Γιώργος Πολυχρονίδης (4) Γλυκά των Χριστουγέννων (4) Γλυκιές Αμαρτίες (21) Γνώριζες ότι .... (8) Γράφουν... (32) Δελτίο τύπου (11) Δημήτρης Σίμος (10) Διαγωνισμός (154) ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΌΣ BY AVON (29) Διατροφή (1) Διάφορα (72) Διήγημα (1) Εθνική Επέτειος/Εορτές (1) Εικόνες (50) Εκδηλώσεις (2) εκδόσεις Άγκυρα (2) εκδόσεις ΑΕΝΑΟΝ (8) εκδόσεις Ανάτυπον (5) εκδόσεις ΑΝΙΜΑ (1) εκδόσεις Αύρα (2) εκδόσεις Βακχικόν (3) εκδόσεις Βάρφη (3) εκδόσεις ΓΑΒΡΙΗΛΙΔΗΣ (2) εκδόσεις Γράφημα (2) εκδόσεις ΔΙΟΠΤΡΑ (24) εκδόσεις Δωρικό (1) εκδόσεις Ελκυστής (5) εκδόσεις Ελληνική Πρωτοβουλία (3) εκδόσεις Ελληνοεκδοτική (3) εκδόσεις ΕΞΗ (2) εκδόσεις ΕΣΟΠΤΡΟΝ (2) εκδόσεις ΖΕΝΙΘ (2) εκδόσεις Θύραθεν/Επιλογή (1) εκδόσεις ΙΚΑΡΟΣ (5) εκδόσεις ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ (5) εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ (2) εκδόσεις Κλειδάριθμος (45) Εκδόσεις Κύφαντα (1) εκδόσεις ΛΙΒΑΝΗ (9) εκδόσεις Λυκόφως (29) εκδόσεις ΜΑΤΙ (1) εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ (30) εκδόσεις ΜΙΝΩΑΣ (1) εκδόσεις ΟΞΥ (4) εκδόσεις Οσελότος (2) εκδόσεις ΟΣΤΡΙΑ (4) εκδόσεις Παπαδόπουλος (2) εκδόσεις ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣΘΡΑΚΗΣ (1) εκδόσεις ΠΑΤΑΚΗ (7) εκδόσεις Πηγή (45) εκδόσεις ΠΝΟΗ (7) εκδόσεις Ρώμη (1) εκδόσεις Σαιξπηρικόν (1) εκδόσεις ΣΙΔΕΡΗΣ (4) εκδόσεις Υδροπλάνο (10) εκδόσεις Φίλντισι (4) εκδόσεις Φυλάτος (4) εκδόσεις Χάρτινη Πόλη (2) εκδόσεις Ψυχογιός (48) εκδόσεις ΩΚΕΑΝΙΔΑ (2) εκδόσεις Anubis (3) εκδόσεις Bell (25) εκδόσεις Bookstagram (1) εκδόσεις IWrite (13) εκδόσεις Key Books (1) εκδόσεις McRiver Publications (1) εκδόσεις Nightread (7) εκδόσεις Opera (2) εκδόσεις Polaris (1) εκδόσεις Printa-Ροές (1) εκδόσεις Sanofi-Aventis (1) εκδόσεις Workshop (1) Εκπαιδευτικό Υλικό (1) Ελένη της Θράκης (2) Ελληνικές Σειρές (9) Ελληνική Λογοτεχνία (175) Ελληνικός Κινηματογράφος (18) Ενημερωτικά (8) Έτερος εγώ (4) Ευ Ζην (7) Εύκολα και Γρήγορα (16) Ευτυχία Γιαννάκη (3) Ευχές (25) Ζυμαρικά (5) Ζύμες/Πίτες/Ψωμιά (2) Η Βιβλιοθήκη μου (258) Ημερολόγιο (14) Θεατρικό έργο (3) Θέατρο (41) Θεσσαλονίκη (1) Θοδωρής Παπαθεοδώρου (4) Θρακιώτες Συγγραφείς (34) Θρακιώτικη ποίηση (13) Καίτη Οικονόμου (5) Καλό μήνα (5) Καλοκαίρι (34) Κάπα Εκδοτική (2) Κινηματογραφικά Νέα (11) ΚΛΑ (10) Κομοτηνή (1) Κριτικές (242) Κριτικές Ταινιών (149) Κυρίως Πιάτο (6) Λένα Μαντά (5) Λήψεις (7) λληνική Λογοτεχνία (1) Μακιγιάζ (1) Μαντινάδες (1) Μαραθώνιος Ανάγνωσης (2) Μαρία Τζιρίτα (9) Μάριος Δημητριάδης (6) Μεγάλες Αλήθειες (11) Μηνύματα (35) Μια στιγμή σε ένα ποίημα (15) Μίνι Συνέντευξη (3) Μόνο Σοκολάτα (7) Μουσεία (2) Μουσικά Νέα (17) Μουσική (148) Ξένες Σειρές (1) Ξένη Λογοτεχνία (57) Ολυμπιακοί Αγώνες (2) Όσπρια (1) Παγκόσμιες Ημέρες (8) Παιδικές Αναμνήσεις (4) Παιδική Λογοτεχνία (21) Παιχνίδια (4) Παρουσίαση (6) Παρτιτούρες για μπουζούκι (12) Πάσχα (14) Περί ορέξεως (38) Περιοδικό (4) Περιποίηση Επιδερμίδας (1) Ποδηλατοβόλτα (3) Ποίηση (19) Πολιτισμός (18) Προ(σ)κλήσεις (11) Πρόγραμμα Περιοδείας (1) Πρόσωπα (112) Προσωπική Φροντίδα (3) Προσωπικότητες (5) Προτάσεις (4) Προτεινόμενα Βιβλία (19) Πρώτες Βοήθειες (5) Πως να... (6) Ρόδος (4) ρόφημα (1) Σαμοθράκη (1) Σκέψεις Ρεαλιστικές (16) Σκοτεινές Πόλεις (2) Στα μονοπάτια της παράδοσης (23) Στιγμές από την ζωή μου (38) Συναυλίες (15) Συνδρομητικά Κουτιά (2) Συνεντεύξεις (98) Συνεργασίες (2) Σχολείο (16) Σχολικές Αναμνήσεις (10) Σχολικές Δράσεις (5) Τα αγαπημένα μου (28) Τα Κείμενα μου (126) Ταινίες (161) Ταξίδια (12) Τέχνες (9) Τεχνολογία (11) Τηλενουβέλες (5) Τηλεόραση (28) Τι έκανα το μήνα.... (13) Το μπαούλο της γιαγιάς (6) Το Χαμόγελο του Παιδιού (2) Τοπικά Νέα (3) Τοπική Κουζίνα (4) τραγούδια (126) Τραγουδιστές/Συγκρότημα (60) ΤραγούδιΤουΜήνα (38) Φωτογραφία (27) Φωτογραφία του Μήνα (13) Φωτογραφικό Αρχείο (22) Χίλντα Παπαδημητρίου (3) Χριστούγεννα (28) Χριστουγεννιάτικα πάρκα (2) Χρονομπαούλο (10) Χρυσηίδα Δημουλίδου (5) Agatha Christie (1) ASMR (1) AVON (32) AVON REVIEW (3) AVONTIPS (2) Bernard Lenteric (3) Blog (9) Blogαλλαγές (8) Book tour (3) Camilla Läckberg (4) CD/DVD (1) Cinobo (5) Coffee and Breakfast (4) Comenius (1) Comics (3) Dan Brown (2) Download (5) E-book GiveAway (14) E-shop (3) Ertflix (2) Eurovision (4) EurovisionNews (2) FancyOwl (6) Film Festival (6) GiftBox (45) GlutenFree (4) Goodreads (1) Halloween (4) Handmade (2) HappyBirthday (2) Health & Style (30) Horrorant Film Festival (5) How to... (5) instaphoto (56) Jo Nesbo (8) Jojo Moyes (5) KIDS SAVE LIVES (2) KidsGiveAway (14) kserotiefages.gr (3) LIVE (15) Maginspire🎁 (2) MovieInCinema (164) MovieOnDVD (12) MovieOnline (23) My Project (1) My Stories (2) My YouTube Videos (59) Netflix (37) NetflixReview (36) Nina George (3) NonStopMix (3) nyctophilia.gr (3) Online (6) p (1) Photo-A-Day (15) playlist (27) Rest In Peace(RIP) (3) Stephen King (23) Tips (25) Top 5 (30) Trailer (4) tralala.gr (6) Tv Series (38) Unboxing (11) Wikipedia (1) YouTube (148)