Ο Δημήτρης Θωμάζος για τις «8 Ιστορίες σε μπουκάλια που ξέβρασε η θάλασσα»

30 Μαρ 2017

Το 2017 είναι μια χρονιά που έχω βάλει στόχο να διαβάσω και νέα βιβλία από καινούριους πρωτοεμφανιζόμενους συγγραφείς. Η αρχή έγινε με το πρώτο και όχι τελευταίο, όπως ανέφερε και ο ίδιος, βιβλίο του συγγραφέα Δημήτρη Θωμάζο και τις «8 Ιστορίες Σε Μπουκάλια Που Ξέβρασε Η Θάλασσα», που κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις ΑΕΝΑΟΝ. 

Ποιος είναι όμως ο Δημήτρης Θωμάζος; Ο Δημήτριος Θωμάζος του Μιχαήλ γεννήθηκε στην Θεσπρωτία το 1968. Έζησε στην πόλη της Ηγουμενίτσας Θεσπρωτίας τα νεανικά του χρόνια και τελείωσε τις σπουδές του στην Εθνική Γυμναστική ακαδημία της Σόφιας (Βουλγαρία) το 1995. Εργάζεται ως καθηγητής Φυσικής Αγωγής στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Θεσπρωτίας από το 2000. Ξεκίνησε να γράφει στίχους, ποιήματα και διηγήματα από την εφηβική του ηλικία αλλά ασχολήθηκε περισσότερο μετά τις σπουδές του. Στιχουργικά έχει συνεργαστεί με τον εξαιρετικό μουσικοσυνθέτη Χρήστο Γιαννόπουλο από το 2015 και έχουν ερμηνεύσει τραγούδια τους η Ελένη Δήμου, ο Νίκος Μπλιός, η Αλεξάνδρα Λυκούδη και άλλοι τραγουδιστές που τον τίμησαν με τη φωνή τους. Ακολούθησε το διήγημα έχοντας ως σκοπό του να γράφει σύντομες ιστορίες οι οποίες να μην κουράζουν ιδιαίτερα, να κρατούν το ενδιαφέρον και πάντα να έχουν κάποιο ηθικό δίδαγμα, αλλιώς δεν υπάρχει λόγος ύπαρξής τους.
Αποδείχτηκε ότι επηρεάζουν πολύ θετικά όσους τα διάβασαν και μάλιστα ανθρώπους όλων των ηλικιών. Μετά από δικιά τους ασφυκτική πίεση αποφάσισε να τα δώσει σε εκδοτικό οίκο. Και επέλεξε τις Εκδόσεις Αέναον - Aenaon Publications

Δώδεκα ερωτήσεις τέθηκαν στο συγγραφέα από τη Θεσπρωτία, Δημήτρη Θωμάζο. Διαβάστε παρακάτω όλη την συνέντευξη που μου παραχώρησε.

1. Οι «8 Ιστορίες σε μπουκάλια που ξέβρασε η θάλασσα» που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Αέναον, είναι το πρώτο σας βιβλίο. Τι σας ώθησε να γράψετε αυτό το βιβλίο; 
Απ: Το μεγάλο στοίχημα για εμάς τους εκπαιδευτικούς είναι να καταφέρουμε να προσεγγίσουμε αυτόν που έχουμε απέναντί μας και να του δώσουμε να καταλάβει ότι αυτό που έχουμε να του πούμε είναι πολύ σημαντικό. Για να το καταφέρεις αυτό θα πρέπει να το προσφέρεις με τέτοιο τρόπο , ώστε να γίνει ενδιαφέρον και να τον μαγνητίσει. Αυτά που ήθελα να πω ήταν σημαντικά για εμένα και έκρινα ότι εάν τα «έκρυβα» μέσα σε διηγήματα , θα τα αντλούσε ο κόσμος από μονός του και θα τα «έκανε δικά του».

2. Το βιβλίο κυκλοφόρησε πρόσφατα. Πως πήρατε την απόφαση να το εκδώσετε και πώς αισθανθήκατε όταν το πήρατε στα χέρια σας και το είδατε τυπωμένο; 
Απ: Η αλήθεια είναι ότι τα είχα γράψει για προσωπική μου χρήση , προσπαθώντας να πω αυτά που θέλω σε άτομα που γνωρίζω. Όλοι τους όμως με πίεσαν ασφυκτικά για να τα δώσω να εκδοθούν. Μου έφεραν σαν δικαιολογία ότι όλα αυτά πρέπει να τα δει περισσότερος κόσμος και ότι δεν έπρεπε να μείνουν στα στενά πλαίσια της περιοχής που κατοικώ. Έτσι επέλεξα τον Εκδοτικό Οίκο ΑΕΝΑΟΝ που από την αρχή αγκάλιασε με μεγάλη αγάπη το έργο μου. Η στιγμή που έπιασα το βιβλίο στα χέρια μου ήταν μοναδική και δεν περιγράφεται με λέξεις. Η αλήθεια είναι ότι συγκινήθηκα πολύ.

3. Ποια ήταν η αφορμή ή το έναυσμα για να ξεκινήσετε τη συγγραφή; 
Απ: Οι αξίες στην εποχή μας έχουν χάσει ολοσχερώς το νόημά τους και αυτό με στεναχωρεί ιδιαίτερα. Φιλία , αγάπη , συμπόνια , αλληλεγγύη , οικογένεια και γενικά όλες οι ανθρώπινες σχέσεις έχουν «τραυματιστεί» από τους ρυθμούς , τις νέες συνήθειες και «μόδες» της εποχής. Εύχομαι μόνο και ελπίζω να είναι «αναστρέψιμο». Έπρεπε με κάποιον τρόπο να τονίσω την σημασία τους και θα έπρεπε να το μεταδώσω με βαθύ συναίσθημα και πολύ φαντασία , για να γίνει προσιτό , ευανάγνωστο και να μπορεί να γοητεύσει όλες τις ηλικίες. 

Είναι επίσης σημαντικό για μένα να τονίσω την ανάγκη της φαντασίας στην ζωή μας που τόσο πολύ «άτσαλα» την στερούμε από τα παιδιά μας από πολύ μικρή ηλικία και την χρειαζόμαστε απελπισμένα ακόμα κι εμείς οι μεγαλύτεροι. Δυστυχώς στερούμαστε φαντασίας και αυτό είναι μεγάλη αλήθεια. Βλέπουμε «μέχρι εκεί που φτάνει το μάτι» μας και όχι … «μέχρι εκεί που φτάνει το μυαλό μας».

4. Που γράψατε το βιβλίο και πόσο καιρό σας πήρε η ολοκλήρωση του;
Απ: Το βιβλίο το έγραψα στον τόπο που διαμένω , στην Ηγουμενίτσα , επιλέγοντας βραδινές ώρες. Δηλαδή , με λίγα λόγια , ώρες περισυλλογής. Ότι μου έδινε έμπνευση στη διάρκεια της ημέρας , το έκανα διήγημα τη νύχτα χρησιμοποιώντας πολύχρωμες , όμορφες «πινελιές» φαντασίας . Μου πήρε πολύ καιρό . Σχεδόν δύο χρόνια , γιατί δεν κάθομαι να γράψω , παρά μόνο όταν έχω έμπνευση. Εάν δεν έχω δεν υπάρχει κανένας λόγος να αποτυπώσω κάτι στο χαρτί.

5. Πως θα χαρακτηρίζατε το βιβλίο σας με δυο λόγια;
Απ: Θα μπορούσα να το χαρακτηρίσω ως ένα ιδανικό «μέσο» για να αφυπνίσουμε όμορφες πλευρές του ανθρώπινου χαρακτήρα που έχουν πέσει σε «λήθαργο» εδώ και πολλά χρόνια. Διδακτικό είναι από την πρώτη μέχρι την τελευταία σελίδα του και μερικοί γονείς το χρησιμοποίησαν πολύ πετυχημένα για να μεταδώσουν κάποιες από τις «λησμονημένες» αξίες στα παιδιά τους , όπως και πολλοί εκπαιδευτικοί στους μαθητές τους. Δεν είναι τυχαίο ότι υπάρχει σε πάρα πολλές σχολικές βιβλιοθήκες στην περιοχή που διαμένω και το έχουν διαβάσει αμέτρητα παιδιά και μεγάλοι.

6. Δώστε μια περιγραφή για το βιβλίο σας;
Απ: Το βιβλίο περιέχει οκτώ αυτοτελείς ιστορίες πλούσιες σε συναίσθημα , δράση και φαντασία. Κάθε μία από αυτές στοχεύει σε συγκεκριμένα σημεία της ψυχής και του μυαλού , έτσι ώστε να βοηθήσει τον αναγνώστη να βγάλει χρήσιμα συμπεράσματα από μόνος του. 

7. Γιατί πρέπει να το διαβάσουμε;
Απ: Ο λόγος που το έγραψα είναι καθαρά εκπαιδευτικός και διδακτικός. Πιστεύω ότι κατάφερα να τα «μετατρέψω» σε κάτι … σαν μικρά , όμορφα ταξίδια , κάπου ανάμεσα στην φαντασία και την πραγματικότητα. Όταν κάποιος επεξεργαστεί , αυτά που θα αντλήσει μέσα από την κάθε ιστορία , ήδη ο στόχος , θα έχει επιτευχθεί και μία ανθρώπινη αξία έχει πάρει την θέση που της αρμόζει μέσα του. Έτσι , θεωρώ κατά τη γνώμη μου , ότι είναι ένα ιδανικό ανάγνωσμα από τον πιο μικρό μέχρι τον μεγαλύτερο , ηλικιακά , αναγνώστη.

8. Που μπορούμε να βρούμε το βιβλίο σας;
Απ: Το βιβλίο μπορούμε να το βρούμε μέσω της ιστοσελίδας του Εκδοτικού μου Οίκου ΑΕΝΑΟΝ http://www.ekdoseis-aenaon.com/

Σε όλα τα βιβλιοπωλεία σε όλη τη χώρα. Και σε πολλές ακόμα ιστοσελίδες που συνεργάζονται με τον εκδοτικό μου. Υπάρχουν και κάποιες ακόμα ιστοσελίδες, σχετικές με βιβλία, οι οποίες έχουν βρει το βιβλίο ενδιαφέρον και το προτείνουν.

9. Που μπορούμε να βρούμε εσάς; (στα social media)
Απ: Έχω το προφίλ μου στο Facebook … εδώ

Όπως και την σελίδα για το βιβλίο μου , στο ίδιο μέσο κοινωνικής Δικτύωσης με το όνομα … «Δημήτρης Θωμάζος 8 Ιστορίες σε μπουκάλια που ξέβρασε η θάλασσα»

10. Είστε αναγνώστης; Αν ναι ποιοι είναι οι αγαπημένοι σας συγγραφείς; 
Απ: Ο χρόνος που έχω στην διάθεσή μου κάθε ημέρα είναι πολύ περιορισμένος. Μάθημα στο σχολείο που διδάσκω , προπόνηση στην ομάδα Στίβου ως προπονητής , συγγραφή στίχων (έχουν μελοποιηθεί και ερμηνευτεί αρκετά τραγούδια μου από πολλούς ερμηνευτές όπως η Ελένη Δήμου , Νίκος Μπλιός και αρκετοί ακόμα που με τίμησαν με την φωνή τους) κι έτσι σπάνια βρίσκω χρόνο να διαβάσω βιβλία.

Έχω όμως μια ιδιαίτερη αδυναμία στον Καζαντζάκη , μεγάλη στον Ιούλιο Βερν (είπαμε , λατρεύω την φαντασία) και οι Μύθοι του Αισώπου ήταν για εμένα κάτι που επηρέασε , κατά πολύ , τον τρόπο σκέψης μου σε σχέση με το πόσα πράγματα μπορεί να προσφέρει ένα ανάγνωσμα.

11. Ποιο είναι το αγαπημένο σας βιβλίο;
Απ: Τα αγαπημένο μου βιβλίο είναι το «Ταξίδι στο κέντρο της Γής» του Ιούλιου Βερν.

12. Η συγγραφή νέου βιβλίου είναι στα άμεσα σχέδια σας;
Απ: Πολύ σύντομα θα κυκλοφορήσει και το δεύτερο βιβλίο μου από τον Εκδοτικό μου Οίκο ΑΕΝΑΟΝ που, προσωπικά πιστεύω, ότι θα εντυπωσιάσει. Αυτό το λέω γιατί , παρόλο που είμαι πολύ αυστηρός με τον εαυτό μου, αυτό το συναίσθημα ένιωσα κι εγώ όταν το διάβασα τελειωμένο. Ναι, η αλήθεια είναι ότι ζω τις ιστορίες μαζί με τους ήρωες μου και δεν έχω εικόνα, μέχρι να τελειώσω αυτό που γράφω. Θα το καταλάβετε όταν το διαβάσετε κι εσείς. Θα είναι μεγάλη έκπληξη για όλους. Επίσης έχω ξεκινήσει και μία νουβέλα … όμως , όπως είπα , η έμπνευση με πάει από μόνη της και δεν την πιέζω ποτέ. Έτσι βγαίνει καθαρή και αμόλυντη, χωρίς την επεξεργασία της άντλησης η οποία «ρίχνει» την ποιότητα της έμπνευσης κατά την «διύλιση».


Περιγραφή Βιβλίου: Το συγκεκριμένο βιβλίο που κρατάτε στα χέρια σας περιέχει οκτώ αυτοτελείς ιστορίες οι οποίες έχουν ως σκοπό τους να μας «ταξιδέψουν», με ιδιαίτερη ευαισθησία, τόσο σε φανταστικούς όσο και σε πραγματικούς κόσμους.Εκεί που η φαντασία συναντά την πραγματικότητα βρίσκονται οι μεγαλύτερες αλήθειες και αξίες του ανθρώπου. Πρέπει όμως να τις προσφέρεις με τέτοιον τρόπο ώστε να είναι ευχάριστες, με ενδιαφέρον και προσιτές για κατανόηση από όλους και όλες τις ηλικίες. Πρόκειται λοιπόν για ταξίδια στην απέναντι όχθη του μυαλού εκεί που όλα είναι δυνατά παραμυθένια και αληθινά.

Δημοσίευση σχολίου

«Μένουμε σπίτι» (29) #Hashtag (9) #psichogiosbooks (1) #SummerTimes (1) 121words (3) 2010 (3) 2011 (13) 2012 (35) 2013 (72) 2014 (55) 2015 (71) 2016 (80) 2017 (156) 2018 (197) 2019 (161) 2020 (171) 2021 (124) 2022 (103) 2023 (69) 2024 (21) 28 Οκτωβρίου 1940 (1) 5 πράγματα που δεν γνώριζες (9) Αγίου Βαλεντίνου (3) ΑΕΚ (4) Αθήνα (1) Αθλητισμός (17) Άκης Πετρετζίκης (1) Αλεξανδρούπολη (62) Αληθινές Ιστορίες (13) ΑλληΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ (2) Αλμυρές Απολαύσεις (2) Αναγνωστικές Συνήθειες (4) Αναδημοσιεύσεις (45) Ανέκδοτες Ιστορίες (1) Αποκλειστικά (29) Απόκριες (2) Απολογισμός (6) Αυτοβελτίωση (7) Αυτοέκδοση (3) Αφιέρωμα (26) Βαγγέλης Γιαννίσης (8) Βιβλίο (402) Βιβλιονέα (25) Βιβλιοπροτάσεις (10) Βιβλιοπωλεία (5) Για το all4fun (13) Για το OpenMind (36) Γιάννα Τερζή (4) Γιάννης Πλούταρχος (11) Γιώργος Γιαννιάς (4) Γιώργος Γιώτσας (6) Γιώργος Δάμτσιος (15) Γιώργος Πολυχρονίδης (4) Γλυκά των Χριστουγέννων (4) Γλυκιές Αμαρτίες (21) Γνώριζες ότι .... (8) Γράφουν... (32) Δελτίο τύπου (11) Δημήτρης Σίμος (10) Διαγωνισμός (154) ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΌΣ BY AVON (29) Διατροφή (1) Διάφορα (72) Διήγημα (1) Εθνική Επέτειος/Εορτές (1) Εικόνες (50) Εκδηλώσεις (2) εκδόσεις Άγκυρα (2) εκδόσεις ΑΕΝΑΟΝ (8) εκδόσεις Ανάτυπον (5) εκδόσεις ΑΝΙΜΑ (1) εκδόσεις Αύρα (2) εκδόσεις Βακχικόν (3) εκδόσεις Βάρφη (3) εκδόσεις ΓΑΒΡΙΗΛΙΔΗΣ (2) εκδόσεις Γράφημα (2) εκδόσεις ΔΙΟΠΤΡΑ (24) εκδόσεις Δωρικό (1) εκδόσεις Ελκυστής (5) εκδόσεις Ελληνική Πρωτοβουλία (3) εκδόσεις Ελληνοεκδοτική (3) εκδόσεις ΕΞΗ (2) εκδόσεις ΕΣΟΠΤΡΟΝ (2) εκδόσεις ΖΕΝΙΘ (2) εκδόσεις Θύραθεν/Επιλογή (1) εκδόσεις ΙΚΑΡΟΣ (5) εκδόσεις ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ (5) εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ (2) εκδόσεις Κλειδάριθμος (45) Εκδόσεις Κύφαντα (1) εκδόσεις ΛΙΒΑΝΗ (9) εκδόσεις Λυκόφως (29) εκδόσεις ΜΑΤΙ (1) εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ (30) εκδόσεις ΜΙΝΩΑΣ (1) εκδόσεις ΟΞΥ (4) εκδόσεις Οσελότος (2) εκδόσεις ΟΣΤΡΙΑ (4) εκδόσεις Παπαδόπουλος (2) εκδόσεις ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣΘΡΑΚΗΣ (1) εκδόσεις ΠΑΤΑΚΗ (7) εκδόσεις Πηγή (45) εκδόσεις ΠΝΟΗ (7) εκδόσεις Ρώμη (1) εκδόσεις Σαιξπηρικόν (1) εκδόσεις ΣΙΔΕΡΗΣ (4) εκδόσεις Υδροπλάνο (10) εκδόσεις Φίλντισι (4) εκδόσεις Φυλάτος (4) εκδόσεις Χάρτινη Πόλη (2) εκδόσεις Ψυχογιός (48) εκδόσεις ΩΚΕΑΝΙΔΑ (2) εκδόσεις Anubis (3) εκδόσεις Bell (25) εκδόσεις Bookstagram (1) εκδόσεις IWrite (13) εκδόσεις Key Books (1) εκδόσεις McRiver Publications (1) εκδόσεις Nightread (7) εκδόσεις Opera (2) εκδόσεις Polaris (1) εκδόσεις Printa-Ροές (1) εκδόσεις Sanofi-Aventis (1) εκδόσεις Workshop (1) Εκπαιδευτικό Υλικό (1) Ελένη της Θράκης (2) Ελληνικές Σειρές (9) Ελληνική Λογοτεχνία (175) Ελληνικός Κινηματογράφος (18) Ενημερωτικά (8) Έτερος εγώ (4) Ευ Ζην (7) Εύκολα και Γρήγορα (16) Ευτυχία Γιαννάκη (3) Ευχές (25) Ζυμαρικά (5) Ζύμες/Πίτες/Ψωμιά (2) Η Βιβλιοθήκη μου (258) Ημερολόγιο (14) Θεατρικό έργο (3) Θέατρο (41) Θεσσαλονίκη (1) Θοδωρής Παπαθεοδώρου (4) Θρακιώτες Συγγραφείς (34) Θρακιώτικη ποίηση (13) Καίτη Οικονόμου (5) Καλό μήνα (5) Καλοκαίρι (34) Κάπα Εκδοτική (2) Κινηματογραφικά Νέα (11) ΚΛΑ (10) Κομοτηνή (1) Κριτικές (242) Κριτικές Ταινιών (149) Κυρίως Πιάτο (6) Λένα Μαντά (5) Λήψεις (7) λληνική Λογοτεχνία (1) Μακιγιάζ (1) Μαντινάδες (1) Μαραθώνιος Ανάγνωσης (2) Μαρία Τζιρίτα (9) Μάριος Δημητριάδης (6) Μεγάλες Αλήθειες (11) Μηνύματα (35) Μια στιγμή σε ένα ποίημα (15) Μίνι Συνέντευξη (3) Μόνο Σοκολάτα (7) Μουσεία (1) Μουσικά Νέα (17) Μουσική (148) Ξένες Σειρές (1) Ξένη Λογοτεχνία (57) Ολυμπιακοί Αγώνες (2) Όσπρια (1) Παγκόσμιες Ημέρες (8) Παιδικές Αναμνήσεις (4) Παιδική Λογοτεχνία (21) Παιχνίδια (4) Παρουσίαση (6) Παρτιτούρες για μπουζούκι (12) Πάσχα (14) Περί ορέξεως (38) Περιοδικό (4) Περιποίηση Επιδερμίδας (1) Ποδηλατοβόλτα (3) Ποίηση (19) Πολιτισμός (18) Προ(σ)κλήσεις (11) Πρόγραμμα Περιοδείας (1) Πρόσωπα (112) Προσωπική Φροντίδα (3) Προσωπικότητες (5) Προτάσεις (4) Προτεινόμενα Βιβλία (19) Πρώτες Βοήθειες (5) Πως να... (6) Ρόδος (4) ρόφημα (1) Σαμοθράκη (1) Σκέψεις Ρεαλιστικές (16) Σκοτεινές Πόλεις (2) Στα μονοπάτια της παράδοσης (23) Στιγμές από την ζωή μου (38) Συναυλίες (15) Συνδρομητικά Κουτιά (2) Συνεντεύξεις (98) Συνεργασίες (2) Σχολείο (16) Σχολικές Αναμνήσεις (10) Σχολικές Δράσεις (5) Τα αγαπημένα μου (28) Τα Κείμενα μου (126) Ταινίες (161) Ταξίδια (12) Τέχνες (8) Τεχνολογία (11) Τηλενουβέλες (5) Τηλεόραση (28) Τι έκανα το μήνα.... (13) Το μπαούλο της γιαγιάς (6) Το Χαμόγελο του Παιδιού (2) Τοπικά Νέα (3) Τοπική Κουζίνα (4) τραγούδια (126) Τραγουδιστές/Συγκρότημα (60) ΤραγούδιΤουΜήνα (38) Φωτογραφία (27) Φωτογραφία του Μήνα (13) Φωτογραφικό Αρχείο (22) Χίλντα Παπαδημητρίου (3) Χριστούγεννα (28) Χριστουγεννιάτικα πάρκα (2) Χρονομπαούλο (10) Χρυσηίδα Δημουλίδου (5) Agatha Christie (1) ASMR (1) AVON (32) AVON REVIEW (3) AVONTIPS (2) Bernard Lenteric (3) Blog (9) Blogαλλαγές (8) Book tour (3) Camilla Läckberg (4) CD/DVD (1) Cinobo (5) Coffee and Breakfast (4) Comenius (1) Comics (3) Dan Brown (2) Download (5) E-book GiveAway (14) E-shop (3) Ertflix (2) Eurovision (4) EurovisionNews (2) FancyOwl (6) Film Festival (6) GiftBox (45) GlutenFree (4) Goodreads (1) Halloween (4) Handmade (2) HappyBirthday (2) Health & Style (30) Horrorant Film Festival (5) How to... (5) instaphoto (56) Jo Nesbo (8) Jojo Moyes (5) KIDS SAVE LIVES (2) KidsGiveAway (14) kserotiefages.gr (3) LIVE (15) Maginspire🎁 (2) MovieInCinema (164) MovieOnDVD (12) MovieOnline (23) My Project (1) My Stories (2) My YouTube Videos (59) Netflix (37) NetflixReview (36) Nina George (3) NonStopMix (3) nyctophilia.gr (3) Online (6) p (1) Photo-A-Day (15) playlist (27) Rest In Peace(RIP) (3) Stephen King (23) Tips (25) Top 5 (30) Trailer (4) tralala.gr (6) Tv Series (38) Unboxing (11) Wikipedia (1) YouTube (148)