Book Review: Η Χήρα - Fiona Barton

24 Οκτ 2017

Η Fiona Barton πρωτοσυστήθηκε, στο αναγνωστικό κοινό, μέσα από το πρώτο της μυθιστόρημα με τίτλο, «The Widow» το οποίο και κυκλοφόρησε τον Ιανουάριο του 2016 ενώ τον Ιούνιο της επόμενης χρονιάς ακολούθησε και το δεύτερο της μυθιστόρημα με τίτλο «The Child». Και τα δύο της βιβλία έγιναν best seller. Στα ελληνικά, φέτος, οι εκδόσεις Κλειδάριθμος κυκλοφόρησαν το πρώτο της βιβλίο με τίτλο «Η Χήρα»

Το βιβλίο «Η Χήρα», από την ημέρα κυκλοφορίας του, διεθνώς, απέσπασε μόνο θετικές κριτικές. Βρέθηκε ανάμεσα στα καλύτερα βιβλία της χρονιάς για το Publishers Weekly, στα πέντε «Killer Books» της χρονιάς για τη Wall Street Journal, ήταν βιβλίο της χρονιάς για το ραδιοφωνικό δίκτυο NPR, έγινε Best seller στους New York Times και τους Sunday Times ενώ είναι και υπό έκδοση σε 36 χώρες!!!!

Η Fiona Barton, συγγραφέας
 των best seller Η χήρα και Το παιδί, έχει εργαστεί ως συντάκτρια στην Daily Mail, αρχισυντάκτρια ειδήσεων στην Daily Telegraph και επικεφαλής ρεπορτάζ στη Mail on Sunday, όταν κέρδισε το βραβείο του Ρεπόρτερ της Χρονιάς στα βραβεία του Βρετανικού Τύπου. Παραιτήθηκε για να εργαστεί ως εθελόντρια στη Σρι Λάνκα, ενώ από το 2008 εργάζεται με εξόριστους και απειλούμενους δημοσιογράφους σε ολόκληρο τον κόσμο.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΒΙΒΛΙΟΥ:
α) Συγγραφέας: Fiona Barton
β) Τίτλος: Η Χήρα
γ) Έτος Έκδοσης: 2017 
δ) Έκδοση: Εκδόσεις ΚΛΕΙΔΑΡΙΘΜΟΣ

Η ΚΡΙΤΙΚΗ ΜΟΥ: «Η Χήρα» είναι ένα βιβλίο που ήρθε στα χέρια μου για πολλούς λόγους. Αρχικά η κριτική του Stephen King που υποδεικνύεται, στο οπισθόφυλλο. Ε λέω αφού άρεσε στον βασιλιά και αγαπημένο συγγραφέα θα αρέσει και σε εμένα. Σημαντικό ρόλο όμως έπαιξε και το είδος του βιβλίου αλλά φυσικά και ο εκδοτικός, που το τελευταίο διάστημα έχει τρελαθεί να βγάζει καλά βιβλία και να μην προλαβαίνω να σημειώσω τα βιβλία που θέλω...και η λίστα με τα αδιάβαστα να αυξάνεται αντί να μειώνεται. 

Η περίληψη στο οπισθόφυλλο σε συνδυασμό με το ατμοσφαιρικό, μυστήριο αλλά και εκπληκτικό εξώφυλλο του, ανταποκρίνεται απόλυτα με την ιστορία που κρατά στα χέρια του ο αναγνώστης και σίγουρα δε θα αφήσει το βιβλίο από τα χέρια του, μέχρι το φινάλε.  

Η συγγραφέας, από τις πρώτες σελίδες και μέσα από τα κεφάλαια που υπάρχουν μας ξεκαθαρίζει ότι η ιστορία είναι μια αφήγηση κατά κύριο λόγο της Χήρας. Η Χήρα, ή αλλιώς Τζίν(ι), μας αφηγείται την ιστορία της, όπως μόνο αυτή ξέρει ή δεν ξέρει. Μας εξιστορεί την ζωή της, τη συζυγική της ζωή πριν αλλά και μετά τον θάνατο του συζύγου της, Γκλεν Τέιλορ, πριν και μετά την απαγωγή ενός μικρού κοριτσιού.

Έξι Σεπτέμβρη του 1989: Η Τζίν και ο Γλεν Τέιλορ παντρεύονται. Αυτό ο γάμος δεν έχει τις εντάσεις όπως κάθε ζευγαριού. Ο Γκλεν είναι στέλεχος σε τράπεζα, έχοντας πολλά όνειρα αλλά και φιλοδοξίες για το επαγγελματικό του μέλλον. Η Τζίν εργάζεται σε κομμωτήριο αλλά ασχολείται και με το νοικοκυριό. Όλα κυλάνε ήρεμα...μέχρι τον Οκτώβρη του 2006 όπου ένα μικρό κορίτσι δύο ετών, η Μπέλα, κι ενώ βρίσκεται στον κήπο και παίζει με τη γάτα του, εξαφανίζεται από προσώπου γης. Απαγωγή λένε. Και τότε και μετά από έρευνες της αστυνομίας και του αστυνόμου Μπομπ Σπάρκς, ο Γκλεν Τέιλορ μπαίνει στο στόχαστρο. Η ζωή του ζευγαριού γίνεται μια κόλαση, ο Τύπος και οι φωτογράφοι τους κυνηγούν με αποτέλεσμα να γίνουν πρωτοσέλιδο. Παράλληλα με τις έρευνες να βρεθεί η μικρή Μπέλα, η αστυνομία οδηγείται σε ένα chat room-κύκλωμα παιδικής πορνογραφίας. Ο Γκλεν Τέιλορ αποφυλακίζεται, γίνεται δίκη και αθωώνεται πανηγυρικά. Κάποιοι τον θεωρούν ένα τέρας άλλοι πιστεύουν ότι κατηγορήθηκε άδικα. Καλοκαίρι του 2010: Ο Γκλεν Τέιλορ είναι πλέον νεκρός, μετά και από ένα δυστύχημα. Η Τζιν ετοιμάζεται να φανερώσει τα μυστικά του γάμου της..γιατί πάντα υπάρχουν σε ένα γάμο. Μήπως ήρθε η ώρα να αποκαλυφθεί η αλήθεια; Ξέρει η Τζιν την αλήθεια; Που βρίσκεται η Μπέλα; Θα τιμωρηθούν όσοι φταίνε σε αυτήν την ιστορία; 

Η ιστορία εξελίσσεται γρήγορα, έχει αγωνία, σασπένς, μια απαγωγή, έναν δράστη ή και δολοφόνο αλλά και ανατροπές στο φινάλε. Η συγγραφέας μέσα από τα μικρά κεφάλαια καταφέρνει να μας ταξιδέψει στο χρόνο, να μας γνωρίζει κι άλλους χαρακτήρες που εμπλέκονται άμεσα ή έμμεσα με την ιστορία. Στην αρχή των κεφαλαίων γίνεται γνωστό, το ποιος χαρακτήρας μιλάει αλλά και ποια ήταν η ημερομηνία. Οι εναλλαγές που υπάρχουν στο χρόνο είναι μεταξύ το 2006 μέχρι και το 2010. Στο κάθε κεφάλαιο ο κάθε χαρακτήρας λέει την άποψη του σχετικά με την ιστορία που είναι σε εξέλιξη. Είναι η Τζιν(Η Χήρα),η Κέιτ Γούοτερς(Δημοσιογράφος), ο Μπομπ Σπάρκς(υπαστυνόμος), η Ντον Έλιον(μητέρα της Μπέλα) και ο Γκλεν Τέιλορ(σύζυγος της Τζίνι). Η πλειοψηφία της ιστορίας λέγεται από την πλευρά της Τζίν, η οποία θεωρεί ότι ο άντρας είναι αθώος και ότι δεν θα έκανε κάτι στην Μπέλα αφού αγαπάει τα παιδιά. Η Τζιν θεωρεί ανοησίες τις online ενέργειες του Γκλεν.

Η ιστορία ακούγεται από διάφορες οπτικές γωνίες. Η  συγγραφέας με την γραφή της και την πολύ καλά δομημένη και καλογραμμένη ιστορία, φτιάχνει ένα γρήγορο ψυχολογικό θρίλερ, σε συνδυασμό και με τα ψέματα που λένε οι άνθρωποι μεταξύ τους. Στην προκειμένη περίπτωση, γίνεται γνωστό κατά την ανάγνωση της ιστορίας, ότι ειπώθηκαν πολλά ψέματα σε αυτό το γάμο. Παράλληλα γίνεται κατανοητό, ότι οι δημοσιογράφοι για να πάρουν μια είδηση και την πουλήσουν, μπορούν να γίνουν πολύ ενοχλητικοί. Ευτυχώς ο χαρακτήρας της Κέιτ Γουότερς ως δημοσιογράφος, αποτελεί εξαίρεση αφού δεν υπήρξε ενοχλητική. 

Εν κατακλείδι, «Η Χήρα»  είναι ένα ενδιαφέρον βιβλίο που ο αναγνώστης σίγουρα θα απολαύσει. Η συγγραφέας με την εξαιρετική γραφή της συνδυάζει μοναδικά, την μυθοπλασία, με το αστυνομικό στοιχείο. Ένα βιβλίο μυστηριώδες, γεμάτο σασπένς, που συνδυάζει το αστυνομικό με ένα μείζων θέμα. Οι ανατροπές υπάρχουν αλλά δεν είναι πολλές ή για την ακρίβεια είναι αναμενόμενες. Αρκετά καλό το βιβλίο για το είδος του, σίγουρα θα ξαναδιάβαζα βιβλίο της συγγραφέως. 


Πλοκή: Στοργικός σύζυγος ή αδίστακτος δολοφόνος; Μόνο εκείνη ξέρει… Η ζωή τους ήταν συνηθισμένη, απόλυτα φυσιολογική. Ώσπου ο άντρας της έγινε πρωτοσέλιδο. Για κάποιους ήταν ένα τέρας, ο δράστης ενός στυγερού εγκλήματος που δεν τιμωρήθηκε ποτέ. Για άλλους, ένας αθώος που κατηγορήθηκε άδικα. Για την Τζιν, ήταν ο άντρας της. Αλλά τώρα είναι νεκρός, και η Τζιν μπορεί επιτέλους να πει τα μυστικά της. Γιατί πάντα υπάρχουν μυστικά σ’ έναν γάμο –στον δικό τους ήταν απλώς λίγο περισσότερα… Και είναι πολλοί αυτοί που θέλουν ν’ ακούσουν την ιστορία της. Η αστυνομία, η ρεπόρτερ που της χτυπάει την πόρτα… Και η Τζιν θέλει να πει την αλήθεια. Αλλά, αν έχει μάθει κάτι όλα αυτά τα χρόνια, είναι πως η αλήθεια είναι σαν το ζυμάρι –πλάθεται. Οι άνθρωποι πιστεύουν πάντα αυτό που εσύ θέλεις να πιστέψουν;…


4 στα 5

Πόσο εύκολα λένε ψέματα οι άνθρωποι μεταξύ τους? Και πόσα ψέματα ή μυστικά υπάρχουν σε ένα γάμο? Διαβάστε την κριτική μου στο link στο bio. 📚❤ Και πάρτε μέρος στο διαγωνισμό για να είστε ο τυχερός που θα κερδίσει το πρώτο βιβλίο της Fiona Barton που κυκλοφορεί στα ελληνικά. Συμμετοχές στο link στο bio. #greekbooks#goodreads#fionabarton#klidarithmos#bookstagram#bookaholic#bookaddict#booklove#booklover#bookphotography#bibliophile#instaread#iloveread#reading#ilovebooks#instabook#photooftheday#bookoftheday#ilovereadingbooks#vivlio#diavazo#instavivlio#somuchreading#bookfacelicious#kleidarithmos#booklife#bookandcoffee#timeforcoffee#timeforcoffee_gr#thewidow
Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Xytoula Papazoglou (@xytopap) στις


* Η ανάρτηση είναι καθαρά προσωπική γνώμη. Μπορείτε να βρείτε εδώ κι άλλες κριτικές μου σε βιβλία που έχω διαβάσει

Δημοσίευση σχολίου

«Μένουμε σπίτι» (29) #Hashtag (9) #psichogiosbooks (1) #SummerTimes (1) 121words (3) 2010 (3) 2011 (13) 2012 (35) 2013 (72) 2014 (55) 2015 (71) 2016 (80) 2017 (156) 2018 (197) 2019 (161) 2020 (171) 2021 (124) 2022 (103) 2023 (69) 2024 (21) 28 Οκτωβρίου 1940 (1) 5 πράγματα που δεν γνώριζες (9) Αγίου Βαλεντίνου (3) ΑΕΚ (4) Αθήνα (1) Αθλητισμός (17) Άκης Πετρετζίκης (1) Αλεξανδρούπολη (62) Αληθινές Ιστορίες (13) ΑλληΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ (2) Αλμυρές Απολαύσεις (2) Αναγνωστικές Συνήθειες (4) Αναδημοσιεύσεις (45) Ανέκδοτες Ιστορίες (1) Αποκλειστικά (29) Απόκριες (2) Απολογισμός (6) Αυτοβελτίωση (7) Αυτοέκδοση (3) Αφιέρωμα (26) Βαγγέλης Γιαννίσης (8) Βιβλίο (402) Βιβλιονέα (25) Βιβλιοπροτάσεις (10) Βιβλιοπωλεία (5) Για το all4fun (13) Για το OpenMind (36) Γιάννα Τερζή (4) Γιάννης Πλούταρχος (11) Γιώργος Γιαννιάς (4) Γιώργος Γιώτσας (6) Γιώργος Δάμτσιος (15) Γιώργος Πολυχρονίδης (4) Γλυκά των Χριστουγέννων (4) Γλυκιές Αμαρτίες (21) Γνώριζες ότι .... (8) Γράφουν... (32) Δελτίο τύπου (11) Δημήτρης Σίμος (10) Διαγωνισμός (154) ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΌΣ BY AVON (29) Διατροφή (1) Διάφορα (72) Διήγημα (1) Εθνική Επέτειος/Εορτές (1) Εικόνες (50) Εκδηλώσεις (2) εκδόσεις Άγκυρα (2) εκδόσεις ΑΕΝΑΟΝ (8) εκδόσεις Ανάτυπον (5) εκδόσεις ΑΝΙΜΑ (1) εκδόσεις Αύρα (2) εκδόσεις Βακχικόν (3) εκδόσεις Βάρφη (3) εκδόσεις ΓΑΒΡΙΗΛΙΔΗΣ (2) εκδόσεις Γράφημα (2) εκδόσεις ΔΙΟΠΤΡΑ (24) εκδόσεις Δωρικό (1) εκδόσεις Ελκυστής (5) εκδόσεις Ελληνική Πρωτοβουλία (3) εκδόσεις Ελληνοεκδοτική (3) εκδόσεις ΕΞΗ (2) εκδόσεις ΕΣΟΠΤΡΟΝ (2) εκδόσεις ΖΕΝΙΘ (2) εκδόσεις Θύραθεν/Επιλογή (1) εκδόσεις ΙΚΑΡΟΣ (5) εκδόσεις ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ (5) εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ (2) εκδόσεις Κλειδάριθμος (45) Εκδόσεις Κύφαντα (1) εκδόσεις ΛΙΒΑΝΗ (9) εκδόσεις Λυκόφως (29) εκδόσεις ΜΑΤΙ (1) εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ (30) εκδόσεις ΜΙΝΩΑΣ (1) εκδόσεις ΟΞΥ (4) εκδόσεις Οσελότος (2) εκδόσεις ΟΣΤΡΙΑ (4) εκδόσεις Παπαδόπουλος (2) εκδόσεις ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣΘΡΑΚΗΣ (1) εκδόσεις ΠΑΤΑΚΗ (7) εκδόσεις Πηγή (45) εκδόσεις ΠΝΟΗ (7) εκδόσεις Ρώμη (1) εκδόσεις Σαιξπηρικόν (1) εκδόσεις ΣΙΔΕΡΗΣ (4) εκδόσεις Υδροπλάνο (10) εκδόσεις Φίλντισι (4) εκδόσεις Φυλάτος (4) εκδόσεις Χάρτινη Πόλη (2) εκδόσεις Ψυχογιός (48) εκδόσεις ΩΚΕΑΝΙΔΑ (2) εκδόσεις Anubis (3) εκδόσεις Bell (25) εκδόσεις Bookstagram (1) εκδόσεις IWrite (13) εκδόσεις Key Books (1) εκδόσεις McRiver Publications (1) εκδόσεις Nightread (7) εκδόσεις Opera (2) εκδόσεις Polaris (1) εκδόσεις Printa-Ροές (1) εκδόσεις Sanofi-Aventis (1) εκδόσεις Workshop (1) Εκπαιδευτικό Υλικό (1) Ελένη της Θράκης (2) Ελληνικές Σειρές (9) Ελληνική Λογοτεχνία (175) Ελληνικός Κινηματογράφος (18) Ενημερωτικά (8) Έτερος εγώ (4) Ευ Ζην (7) Εύκολα και Γρήγορα (16) Ευτυχία Γιαννάκη (3) Ευχές (25) Ζυμαρικά (5) Ζύμες/Πίτες/Ψωμιά (2) Η Βιβλιοθήκη μου (258) Ημερολόγιο (14) Θεατρικό έργο (3) Θέατρο (41) Θεσσαλονίκη (1) Θοδωρής Παπαθεοδώρου (4) Θρακιώτες Συγγραφείς (34) Θρακιώτικη ποίηση (13) Καίτη Οικονόμου (5) Καλό μήνα (5) Καλοκαίρι (34) Κάπα Εκδοτική (2) Κινηματογραφικά Νέα (11) ΚΛΑ (10) Κομοτηνή (1) Κριτικές (242) Κριτικές Ταινιών (149) Κυρίως Πιάτο (6) Λένα Μαντά (5) Λήψεις (7) λληνική Λογοτεχνία (1) Μακιγιάζ (1) Μαντινάδες (1) Μαραθώνιος Ανάγνωσης (2) Μαρία Τζιρίτα (9) Μάριος Δημητριάδης (6) Μεγάλες Αλήθειες (11) Μηνύματα (35) Μια στιγμή σε ένα ποίημα (15) Μίνι Συνέντευξη (3) Μόνο Σοκολάτα (7) Μουσεία (1) Μουσικά Νέα (17) Μουσική (148) Ξένες Σειρές (1) Ξένη Λογοτεχνία (57) Ολυμπιακοί Αγώνες (2) Όσπρια (1) Παγκόσμιες Ημέρες (8) Παιδικές Αναμνήσεις (4) Παιδική Λογοτεχνία (21) Παιχνίδια (4) Παρουσίαση (6) Παρτιτούρες για μπουζούκι (12) Πάσχα (14) Περί ορέξεως (38) Περιοδικό (4) Περιποίηση Επιδερμίδας (1) Ποδηλατοβόλτα (3) Ποίηση (19) Πολιτισμός (18) Προ(σ)κλήσεις (11) Πρόγραμμα Περιοδείας (1) Πρόσωπα (112) Προσωπική Φροντίδα (3) Προσωπικότητες (5) Προτάσεις (4) Προτεινόμενα Βιβλία (19) Πρώτες Βοήθειες (5) Πως να... (6) Ρόδος (4) ρόφημα (1) Σαμοθράκη (1) Σκέψεις Ρεαλιστικές (16) Σκοτεινές Πόλεις (2) Στα μονοπάτια της παράδοσης (23) Στιγμές από την ζωή μου (38) Συναυλίες (15) Συνδρομητικά Κουτιά (2) Συνεντεύξεις (98) Συνεργασίες (2) Σχολείο (16) Σχολικές Αναμνήσεις (10) Σχολικές Δράσεις (5) Τα αγαπημένα μου (28) Τα Κείμενα μου (126) Ταινίες (161) Ταξίδια (12) Τέχνες (8) Τεχνολογία (11) Τηλενουβέλες (5) Τηλεόραση (28) Τι έκανα το μήνα.... (13) Το μπαούλο της γιαγιάς (6) Το Χαμόγελο του Παιδιού (2) Τοπικά Νέα (3) Τοπική Κουζίνα (4) τραγούδια (126) Τραγουδιστές/Συγκρότημα (60) ΤραγούδιΤουΜήνα (38) Φωτογραφία (27) Φωτογραφία του Μήνα (13) Φωτογραφικό Αρχείο (22) Χίλντα Παπαδημητρίου (3) Χριστούγεννα (28) Χριστουγεννιάτικα πάρκα (2) Χρονομπαούλο (10) Χρυσηίδα Δημουλίδου (5) Agatha Christie (1) ASMR (1) AVON (32) AVON REVIEW (3) AVONTIPS (2) Bernard Lenteric (3) Blog (9) Blogαλλαγές (8) Book tour (3) Camilla Läckberg (4) CD/DVD (1) Cinobo (5) Coffee and Breakfast (4) Comenius (1) Comics (3) Dan Brown (2) Download (5) E-book GiveAway (14) E-shop (3) Ertflix (2) Eurovision (4) EurovisionNews (2) FancyOwl (6) Film Festival (6) GiftBox (45) GlutenFree (4) Goodreads (1) Halloween (4) Handmade (2) HappyBirthday (2) Health & Style (30) Horrorant Film Festival (5) How to... (5) instaphoto (56) Jo Nesbo (8) Jojo Moyes (5) KIDS SAVE LIVES (2) KidsGiveAway (14) kserotiefages.gr (3) LIVE (15) Maginspire🎁 (2) MovieInCinema (164) MovieOnDVD (12) MovieOnline (23) My Project (1) My Stories (2) My YouTube Videos (59) Netflix (37) NetflixReview (36) Nina George (3) NonStopMix (3) nyctophilia.gr (3) Online (6) p (1) Photo-A-Day (15) playlist (27) Rest In Peace(RIP) (3) Stephen King (23) Tips (25) Top 5 (30) Trailer (4) tralala.gr (6) Tv Series (38) Unboxing (11) Wikipedia (1) YouTube (148)