Book Review: Θεανώ: Η Λύκαινα της Πόλης - Λένα Μαντά

Έχει τώρα τρία και παραπάνω χρόνια κάθε φορά που ήθελα να διαβάσω ένα βιβλίο, η μητέρα μου να μου λέει "πάρε διάβασε το ΘΕΑΝΩ: Η ΛΥΚΑΙΝΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ θα σ΄αρέσει". Εγώ να συνεχίζα να αρνούμαι καταφεύγοντας για άλλη μια φορά σε βιβλίο του Όμηρου Αβραμίδη (σημειωτέον ο αγαπημένος μου συγγραφέας) ή και σε κάποιο αστυνομικό-μυστηρίου τύπου βιβλίο. Μετά είχα και την αδερφή μου να μου λέει "πάρτο διάβαστο πολύ ωραίο μέσα σε μια εβδομάδα το τελείωσα". Εγώ πάλι να λέω όχι. 

Ο λόγος μου έκανε για ιστορικό. Από την πρώτη στιγμή που διάβασα την υπόθεση από πίσω από την αρχή του και μόνο (Κωνσταντινούπολη… Ιστανμπούλ… Βασιλεύουσα… Με όποιο όνομα κι αν την πεις, μία είναι η Πόλη• μαγική, μοναδική, υπέροχη, βαφτισμένη στα μυστήρια της Ανατολής) και με τα Σεπτεμβριανά που έβλεπα παρακάτω ήμουν σίγουρη είναι ιστορικό και μιλάει για Τούρκους. Τέλος.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΒΙΒΛΙΟΥ
α) Συγγραφέας: Λένα Μαντά 
β) Τίτλος: Θεανώ η Λύκαινα της Πόλης 
γ) Έτος Έκδοσης: 2006 
δ) Έκδοση: Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ

Είχα διαβάσει πέρσι τέτοιον καιρό, Φεβρουάριο μήνα, τον Έρωτα σαν Βροχή. Ήταν καλό για τα δικά μου τα γούστα. Όχι τέλειο αλλά καλό. Ύστερα μου έκαναν δώρο ένα βιβλίο του Nesbo, και το άφησα. Μετά ήθελα κι άλλο.Αλλά λόγω υποχρεώσεων πάλι το άφησα. Και φτάνω στη στιγμή που αποφασίζω τελικά να το διαβάσω.

Η ΚΡΙΤΙΚΗ ΜΟΥ: ΜΕΓΑ λάθος τελικά. Ίσως από τα καλύτερα βιβλία που έχω διαβάσει ποτέ μου. Μέσα σε 3 μέρες το είχα τελειώσει. Και ακόμα έχω τις εικόνες στο μυαλό μου. Ναι ...αυτό το βιβλίο που τόσο καιρό το σνόμπαρα, κατά μια έννοια, που νόμιζα ότι ήταν ιστορικό ήταν με μια λέξη ΤΕΛΕΙΟ. Όχι μόνο δεν ήταν ιστορικό αλλά ήταν σαν να ζω κι εγώ ότι πέρασαν οι Έλληνες μας εκεί στην Τουρκία. Συγκινητικό. Δεν έχω λόγια.Κρίμα που δεν μεταφέρθηκε αυτό στην τηλεόραση. Θα το προτιμούσα. Θα ήταν μια ακριβή παραγωγή με γυρίσματα σε Ελλάδα και Τουρκία.Όλες οι εικόνες μέσα από το βιβλίο θα ζωντάνευαν. Αλλά θα άξιζε. 

Πλοκή: Κωνσταντινούπολη… Ιστανμπούλ… Βασιλεύουσα…Με όποιο όνομα κι αν την πεις, μία είναι η Πόλη - μαγική, μοναδική, υπέροχη, βαφτισμένη στα μυστήρια της Ανατολής! Στον τόπο αυτό γεννιέται η Θεανώ. Μια κοπέλα που κουβαλάει μέσα της κάτι από τη μαγεία της Πόλης και κάτι από το ανυπότακτο πνεύμα της. Η Θεανώ θα μεγαλώσει, θ’ αγαπήσει και θα παντρευτεί. Τη νύχτα της 6ης Σεπτεμβρίου 1955, θα βρεθεί μέσα στη δίνη των Σεπτεμβριανών. Μια μαύρη σελίδα στην Ιστορία των Ελλήνων της Πόλης γράφεται με το αίμα πολλών. Θύμα της αγριότητας των Τούρκων και η Θεανώ. Όταν θα συνέλθει, τίποτε δε θα είναι πια όπως παλιά. Μια λύκαινα θα γεννηθεί εκείνο το βράδυ και όποιος από δω κι εμπρός την πλησιάσει για να της κάνει κακό, θα γίνει κομμάτια από τα κοφτερά της δόντια.Δέκα χρόνια μετά, η Θεανώ θα ζήσει τον εφιάλτη της απέλασης στην Ελλάδα και τον πόνο του ξεριζωμού, και θα έρθει αντιμέτωπη με το ρατσισμό και την καχυποψία. Η λύκαινα θα ξυπνήσει και πάλι, και όσοι έφταιξαν θα πληρώσουν ακριβά. Ή μήπως θα πληρώσουν και αθώοι; Μια ιστορία για μια γυναίκα που βίωσε την αγάπη και το μίσος, κι έγινε αγρίμι για χάρη των αγαπημένων της.


5 στα 5* Η ανάρτηση είναι καθαρά προσωπική γνώμη. Μπορείτε να βρείτε εδώ κι άλλες κριτικές μου σε βιβλία που έχω διαβάσει

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.