Book Review: Το μυστήριο του κίτρινου δωματίου - Gaston Leroux

Από τα πιο κλασσικά αστυνομικά της κατηγορίας «κλειδωμένου δωματίου» είναι το «Το Μυστήριο του Κίτρινου Δωματίου» που γράφτηκε το 1907, από τον συγγραφέα του βιβλίου «Το φάντασμα της όπερας», που μεταφέρθηκε με επιτυχία στον κινηματογράφο, Gaston LerouxΤο Μυστήριο του Κίτρινου Δωματίου έναν αιώνα μετά από την πρώτη δημοσίευσή του, παραμένει ορόσημο της κλασικής αστυνομικής λογοτεχνίας και θεωρείται ένα από τα 100 καλύτερα βιβλία μυστηρίου που έχουν γραφτεί ποτέ και μία από τις πιο εμβληματικές ιστορίες της λογοτεχνίας μυστηρίου. 

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΒΙΒΛΙΟΥ: 
α) Συγγραφέας: Gaston Leroux 
β) Τίτλος: Το Μυστήριο του Κίτρινου Δωματίου
γ) Έτος Έκδοσης: 2015 
δ) Έκδοση: Εκδόσεις ΔιόπτραΠλοκή: Μετά από μία κοπιαστική ημέρα σημαντικών επιστημονικών πειραμάτων, η δεσποινίς Στάνγκερσον είχε μόλις αποσυρθεί στο υπνοδωμάτιό της. Ξαφνικά, άρχισαν να ακούγονται από μέσα ήχοι πάλης, αγωνιώδεις κραυγές, εκκλήσεις για βοήθεια και πυροβολισμοί. Όταν η κλειδωμένη της πόρτα υποχωρεί στα χτυπήματα του πατέρα της και ενός υπηρέτη, η Ματίλντ βρίσκεται πεσμένη στο πάτωμα, σοβαρά τραυματισμένη και γεμάτη αίματα. Κανείς άλλος δεν βρίσκεται στο δωμάτιο. Δεν υπάρχει απολύτως καμία άλλη έξοδος, και το μοναδικό παράθυρο του Κίτρινου Δωματίου είναι ασφαλισμένο από μέσα. Πώς είναι δυνατόν να απέδρασε από εκεί ο δράστης;


Η ΚΡΙΤΙΚΗ ΜΟΥ: Ένα βιβλίο που επιθυμούσα πολύ και φρόντισαν οι δικοί μου να μου κάνουν δώρο, λίγο πριν φύγει το έτος(2015) ήταν «Το Μυστήριο του Κίτρινου Δωματίου» που ωστόσο διάβασα και τελείωσα πριν λίγες μέρες. Τα μυθιστορήματα «κλειδωμένου δωματίου», είναι μακράν ίσως τα καλύτερα αστυνομικά βιβλία που μπορεί να διαβάσει ο καθένας, αφού όσες υποψίες και να υπάρχουν σχετικά με το δολοφόνο στο τέλος θα έρθει η ανατροπή και ο ύποπτος που νομίζει κανείς για δράστη της υπόθεσης αποδεικνύεται το θύμα. Επιπλέον τα βιβλία τέτοιας κατηγορίας μυστηρίου προκαλούν τον αναγνώστη να ανακαλύψει τί έχει συμβεί. Στο βιβλίο «Το Μυστήριο του Κίτρινου Δωματίου» η ιστορία περιστρέφεται γύρω από την δεσποινίς Στάνγκερσον αφού βεβαίως είναι το θύμα. Η αφήγηση είναι πρωτοπρόσωπη, μιας που την ιστορία αφηγείται ο δικηγόρος, φίλος και βοηθός του δημοσιογράφου-ντέτεκτιβ Ζόζεφ Ρουλέταμπιλ. Κατά τη διάρκεια της αφήγησης εμφανίζονται πολλοί χαρακτήρες που θεωρούνται ύποπτοι, από τον μνηστήρα της δεσποινίδας Στάνγκερσον, μέχρι και τον κηπουρό. Επιπλέον γεννιούνται πολλά ερωτήματα που σταδιακά δίνονται οι απαντήσεις, με αποτέλεσμα να κρατάει το ενδιαφέρον του αναγνώστη αμείωτο μέχρι το τέλος. Από τις πρώτες σελίδες, με τα στοιχεία που δίνονται, ο αναγνώστης μπαίνει στο θέμα της ιστορίας και ξεκινάει τη λύση του μυστηρίου. Σχεδιαγράμματα του κτιρίου - εντός και εκτός - που έγινε η απόπειρα φόνου βάζουν τελείως τον αναγνώστη στη θέση του ντετέκτιβ και τον βοηθούν ακόμα περισσότερο στην απάντηση για το ποιος είναι ο δράστης. Κι εκεί που νομίζεις ή υποψιάζεσαι κάποιον έρχεται ο Ζόζεφ Ρουλέταμπιλ που είναι ένας μόνο απλός δημοσιογράφος και στα ανατρέπει όλα. Κι επιπλέον καταφέρνει να λύσει την υπόθεση με τρόπο που σε κάνει απλά να τον θαυμάζεις και στο τέλος να αναφωνείς. Εκπλήξεις και ανατροπές μέχρι τέλος σε μια ιστορία δυνατή με ένα παράξενο αλλά όμορφο μυστήριο, που δεν περιμένει κανείς. Εξαιρετική μετάφραση του βιβλίου από τον Βαγγέλη Γιαννίση, που χρησιμοποιεί καθαρεύουσα εκεί που χρειάζεται, ώστε να αποδίδεται το κλίμα της εποχής.

5 στα 5

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Xytoula Papazoglou (@xytopap) στις


(Κριτική μου για το all4fun)

* Η ανάρτηση είναι καθαρά προσωπική γνώμη. Μπορείτε να βρείτε εδώ κι άλλες κριτικές μου σε βιβλία που έχω διαβάσει

1 σχόλιο:

  1. Ανώνυμος8/2/16 5:33 π.μ.

    Από τις πάρα πολύ καλές, ολοκληρωμένες αλλά και όμορφες κριτικές που έχω διαβάσει για το εν λόγω βιβλίο, το οποίο καιρό τώρα θέλω να διαβάσω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Από το Blogger.