Ο Πασχάλης Μπούρας για το τραγούδι «Αχ Αγάπη Μου Παλιά»

21 Δεκ 2016

Λίγο πριν αποχαιρετήσουμε το 2016, κλείνουμε τη χρονιά με τη συνέντευξη ενός εκ των δύο δημιουργών που υπέγραψαν το νέο τραγούδι του Εβρίτη Σταύρου Χαλιαμπάλια με τίτλο «Αχ Αγάπη Μου Παλιά», που κυκλοφόρησε προ ημερών. Μάλιστα τέθηκαν και στους δύο Εβρίτες δημιουργούς του τραγουδιού, Ευρυπίδη Νικολίδη και Πασχάλη Μπούρα, ερωτήσεις για τα ενδιαφέροντά τους, τη σχέση που έχουν με τη μουσική καθώς και πως προέκυψε η συνεργασία τους με τον τραγουδιστή, Σταύρο Χαλιαμπάλια. 


Σε πρώτη φάση, τέθηκαν ερωτήσεις στον στιχουργό του τραγουδιού, Πασχάλη Μπούρα. Διαβάστε παρακάτω την αποκλειστική συνέντευξη που μου παραχώρησε.

1.Ποιος είναι ο Πασχάλης Μπούρας; 
Γεννήθηκα στην Αλεξανδρούπολη όπου και ζω μαζί με την σύζυγο μου Δήμητρα και τα δύο μου παιδιά, την Αθανασία και την Σοφία. Είμαι υπαξιωματικός των Ενόπλων Δυνάμεων αλλά ασχολούμαι και με άλλα πράγματα. Είμαι προπονητής σε ακαδημία ποδοσφαίρου σε παιδικές αναπτυξιακές ηλικίες και ραδιοφωνικός παραγωγός στον Μaximum fm 93.6.Τις ελεύθερες ώρες μου αρέσει να παίζω ποδόσφαιρο, να διαβάζω βιβλία και να περπατάω σε όμορφες διαδρομές ακούγοντας την αγαπημένη μου μουσική! Και φυσικά να παίζω με τις κόρες μου!


2. Τι μουσική προτιμάς να ακούς; Έχεις κάποιον αγαπημένο καλλιτέχνη. 
Ακούω σχεδόν τα πάντα και ανάλογα την διάθεση και την παρέα στην οποία βρίσκομαι. Κυρίως όμως ακούω ελληνική μουσική. Αγαπημένοι καλλιτέχνες πολλοί αλλά ο Δημήτρης Μητροπάνος, ο Πασχάλης Τερζής και η Ελένη Βιτάλη είναι φωνές που με συνεπαίρνουν!

3. Ποιο τραγούδι είναι αυτό που ακούς συνέχεια τώρα τελευταία; Και ποιο αυτό που σε εκφράζει;
Αν εξαιρέσω το “Αχ Αγάπη Μου Παλιά” το τραγούδι που με εκφράζει και ακούω συνέχεια είναι το “Όταν Έχω Εσένα”. Υπάρχουν όμως και άλλα τραγούδια εξίσου όμορφα.

4. Πως η στιχουργική έγινε μεγάλη σου αγάπη;
Η στιχουργική είναι για μένα ψυχοθεραπεία, εκτόνωση, διαφυγή από την καθημερινότητα. Από πιο νεαρή ηλικία θυμάμαι τον εαυτό μου να γράφει στιχάκια απλά δεν το ήξερε κανείς, το κρατούσα για τον εαυτό μου γιατί ντρεπόμουν να το πω, φοβόμουν και ενώ ήταν το μεγάλο μου όνειρο και απωθημένο να τραγουδηθεί στίχος δικός μου η απογοήτευση με κυρίευε και έτσι το όνειρο παρέμενε απλώς όνειρο!

5. Από πού προέρχονται οι ιδέες / τα θέματα για τους στίχους σου;
Έχω πει και παλιότερα πως η μούσα είναι η ίδια η ζωή! Όχι απαραίτητα η δική μας αλλά και των φίλων και συγγενών. Η έμπνευση μπορεί να σου έρθει από εμπειρίες δικές σου, από μαρτυρίες και εξομολογήσεις άλλων από οτιδήποτε μπορείς να φανταστείς. Για παράδειγμα μια προσωπική μου φίλη έπρεπε να πάρει μια αρκετά σημαντική απόφαση που την αφορούσε και όπως μου διηγούνταν την ιστορία της έκατσα επί τόπου και έγραψα έναν στίχο μου με τίτλο “Μια Απόφαση” που στο μέλλον ίσως γίνει τραγούδι και το ακούσει ο κόσμος γιατί στην ζωή όλα μια απόφαση είναι!

6. Γνωριμία με τον μουσικό Ευρυπίδη Νικολίδη; 
Την γνωριμία μου με τον Ευριπίδη Νικολίδη την χρωστάω στην κυρία Ελένη Τσιαούση η οποία τον γνωρίζει πολλά χρόνια και σε μια κουβέντα που είχαμε περί στιχουργικής και για κάποιες προσπάθειες που ήδη είχα ξεκινήσει να κάνω από μόνος μου με έφερε σε επαφή μαζί του πιστεύοντας απ την αρχή σε μένα! Η συνεισφορά της ήταν μεγάλη και θέλω μέσα από αυτή την συνέντευξη να την ευχαριστήσω για όλα όσα έκανε για μένα από την πρώτη στιγμή μέχρι και τώρα που βγήκε το πρώτο τραγούδι σε στίχους δικούς μου. Επίσης ευχαριστώ και την κυρία Χριστίνα Ρουσσίδου που πήγε δείγμα των στίχων μου στο σπίτι του Ευριπίδη στην Αθήνα και από εκεί ξεκίνησε αυτή η σχέση που δεν ήταν μόνο επαγγελματική αλλά και ανθρώπινη! Για αυτό θέλω να τον ευχαριστήσω δημόσια για όσα έκανε για μένα! Γίναμε πολύ καλοί φίλοι, κάνουμε παρέα, διαπιστώσαμε πως έχουμε πολλά κοινά και από τότε έχουμε καθημερινή επικοινωνία. Μετράμε σχεδόν δύο χρόνια φιλίας και εύχομαι να συνεχιστεί έτσι σε όλα τα επίπεδα!

7. Πως προέκυψε το ραδιόφωνο και η συνεργασία με τον ραδιοφωνικό σταθμό MAXIMUM 93,6; Ποιανού ιδέα ήταν το όνομα Jukebox;
Το ραδιόφωνο ήταν άλλο ένα απωθημένο! Ήθελα από μικρή ηλικία να το κάνω αλλά δεν τολμούσα να κάνω το βήμα. Ώσπου στα σαράντα μου χρόνια χωρίς καμιά εμπειρία και γνώση του αντικειμένου έκλεισα ραντεβού με τον κύριο Δημήτρη Κολιό του είπα ποιος είμαι, τι θέλω να κάνω, ότι δεν έχω ιδέα από ραδιόφωνο, ούτε ως ακροατής είχα βγει στον αέρα ποτέ και εκείνος με πίστεψε, με εμπιστεύθηκε και μου έδωσε την ευκαιρία να δημιουργήσω την δική μου εκπομπή. Ένας ακόμη άνθρωπος που θέλω να ευχαριστήσω θερμά από αυτό το βήμα όχι μόνο για την εκπομπή αλλά και για την στήριξη που μου παρέχει! Την ονομασία της εκπομπής την οφείλω στον συμπαραγωγό του maximum fm 93.6 Γιώργο Γρηγοριάδη. Ήταν δική του ιδέα και τον ευχαριστώ και για την βοήθεια που μου προσέφερε όπως και όλους τους συμπαραγωγούς του σταθμού.

8. Ποια ήταν η αφορμή για να γραφτεί το τραγούδι «Αχ Αγάπη Μου Παλιά» που ερμηνεύει ο Σταύρος Χαλιαμπάλιας;
Προφανώς θα εννοείτε από πού εμπνεύστηκα τους στίχους. Όταν άκουσα την μελωδία την οποία ο Ευριπίδης εμπνεύστηκε σε ένα ταξίδι του στην Κων/πόλη μου ήρθαν εικόνες από την Αγία Σοφιά, τον Βόσπορο με τα στενά του και όλα όσα μας θυμίζουν τις αλησμόνητες πατρίδες, σύμβολα, πατρικό σπίτι, την παλιά γειτονιά μας αλλά και μια χαμένη αγάπη ενός αγαπημένου προσώπου! Τον ρώτησα αν μπορώ να γράψω στίχους πάνω στην μουσική του και μου είπε φυσικά και μπορείς! Την άλλη μέρα στην κυριολεξία βρισκόμενος λίγα μέτρα από τον ποταμό Έβρο έγραψα τους στίχους εμπνευσμένος από όλα αυτά που σας είπα αλλά και με αφορμή μια ιστορία αγάπης ενός πολύ αγαπημένου μου προσώπου που είχε πολλά κοινά! Ο στίχος μου βγήκε αβίαστα λες και “πληκτρολογούσε” η ψυχή μου εκείνη την ώρα τι να γράψω! Ζούμε στην εποχή που ο κόσμος φεύγει, ξενιτεύεται πηγαίνει κάπου για ένα καλύτερο αύριο και αφήνει κάτι! Εγώ αυτό το “κάτι” προσπάθησα να αποτυπώσω με τους στίχους μου και σε συνδυασμό με την εξαιρετική σύνθεση του Ευριπίδη αλλά και την υπέροχη ερμηνεία του Σταύρου πιστεύω πως κάτι καταφέραμε. Και αυτό δεν το λέω εγώ αλλά ο κόσμος που με σταματάει στον δρόμο και μου λέει πόσο έχει αγγίξει την ψυχή τους το συγκεκριμένο τραγούδι.

9. Πως προέκυψε η συνεργασία με τον Σταύρο Χαλιαμπάλια;
Όταν ο Ευριπίδης διάβασε τους στίχους δημιούργησε το τραγούδι που από το πρώτο άκουσμα μας συγκίνησε, μας ταξίδεψε και μας έκανε να αισθανόμαστε υπερήφανοι για αυτό το αποτέλεσμα. Λόγω της κοινής μας καταγωγής και μεγάλης αγάπης για τον τόπο μας αλλά και για τις αλησμόνητες πατρίδες σκεφτήκαμε από κοινού να το ερμηνεύσει ο Σταύρος Χαλιαμπάλιας κατά πρώτον γιατί κατάγεται και εκείνος από τον Έβρο! Ίσως είναι και η πρώτη φορά που σε ένα τραγούδι και οι δημιουργοί αλλά και ο ερμηνευτής κατάγονται από τον ίδιο τόπο! Κατά δεύτερον η κοινή αγάπη για τις αλησμόνητες πατρίδες και τον τόπο καταγωγής. Δεν θα μπορούσα να μην αναφερθώ για την φωνή του Σταύρου η οποία είναι καταπληκτική γιατί το τραγούδι αυτό ήθελε μια φωνή υψηλών προδιαγραφών και έτσι καταλήξαμε στον Σταύρο που του ταίριαζε απόλυτα. Ο Ευριπίδης όταν έβαλε να ακούσει το τραγούδι ο Σταύρος εκείνος το αγάπησε από την πρώτη στιγμή και έτσι προέκυψε η συνεργασία.

10. Οι πρώτες εντυπώσεις για το νέο τραγούδι, είναι πολύ θετικές αφού ο κόσμος το έχει αγαπήσει. Σε δικαιώνει αυτό το αποτέλεσμα; 
Σαφώς και με δικαιώνει! Όπως είπα και πριν με σταματούν στον δρόμο, μου στέλνουν μηνύματα, με παίρνουν τηλέφωνο και μου λένε πόσο τους αγγίζει αυτό το τραγούδι. Το μεγαλύτερο κέρδος για μένα είναι το ψιθύρισμα των στίχων από το στόμα τους, να το τραγουδάνε, να το αφιερώνουν, να τους θυμίζει δικές τους καταστάσεις. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη δικαίωση για μένα!

11. Θα ακούσουμε στο μέλλον κι άλλα τραγούδια δια χειρός Πασχάλη Μπούρα;
Αν με ρωτάτε σαν επιθυμία φυσικά και θέλω να ακουστούν! Από εκεί και πέρα δεν είναι αποκλειστικά στο δικό μου χέρι να πραγματοποιηθεί. Αυτό που μπορώ να πω μόνο είναι πως είμαστε σε καλό δρόμο!

12. Ποια τα δικά σου μελλοντικά σχέδια;
Όταν κάνεις σχέδια τα βλέπει ο Θεός και γελάει! Υπάρχουν πράγματα που θέλω να κάνω το 2017 αλλά με αργά και σταθερά βήματα. Την υγεία μου να έχω και όλα θα γίνουν. Αρκεί να έχεις πίστη, αγάπη και υπομονή σε ότι κάνεις. 

13. Μια ευχή για την νέα χρονιά.
Εύχομαι υγεία για όλο τον κόσμο! Η νέα χρονιά να είναι δημιουργική για όλους και να πραγματοποιηθεί κάθε τους όνειρο και στόχος. 


Aκούστε ξανά το νέο τραγούδι, του Σταύρου Χαλιαμπάλια

Δημοσίευση σχολίου

«Μένουμε σπίτι» (29) #Hashtag (9) #psichogiosbooks (1) #SummerTimes (1) 121words (3) 2010 (3) 2011 (13) 2012 (35) 2013 (72) 2014 (55) 2015 (71) 2016 (80) 2017 (156) 2018 (197) 2019 (161) 2020 (171) 2021 (124) 2022 (103) 2023 (69) 2024 (29) 28 Οκτωβρίου 1940 (1) 5 πράγματα που δεν γνώριζες (9) Αγίου Βαλεντίνου (3) ΑΕΚ (4) Αθήνα (1) Αθλητισμός (17) Άκης Πετρετζίκης (1) Αλεξανδρούπολη (62) Αληθινές Ιστορίες (13) ΑλληΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ (2) Αλμυρές Απολαύσεις (2) Αναγνωστικές Συνήθειες (4) Αναδημοσιεύσεις (46) Ανέκδοτες Ιστορίες (1) Αποκλειστικά (29) Απόκριες (2) Απολογισμός (6) Αυτοβελτίωση (7) Αυτοέκδοση (3) Αφιέρωμα (26) Βαγγέλης Γιαννίσης (8) Βιβλίο (405) Βιβλιονέα (25) Βιβλιοπροτάσεις (10) Βιβλιοπωλεία (5) Για το all4fun (13) Για το OpenMind (36) Γιάννα Τερζή (4) Γιάννης Πλούταρχος (11) Γιώργος Γιαννιάς (4) Γιώργος Γιώτσας (6) Γιώργος Δάμτσιος (15) Γιώργος Πολυχρονίδης (4) Γλυκά των Χριστουγέννων (4) Γλυκιές Αμαρτίες (21) Γνώριζες ότι .... (8) Γράφουν... (33) Δελτίο τύπου (11) Δημήτρης Σίμος (10) Διαγωνισμός (155) ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΌΣ BY AVON (30) Διατροφή (1) Διάφορα (72) Διήγημα (1) Εθνική Επέτειος/Εορτές (1) Εικόνες (51) Εκδηλώσεις (2) εκδόσεις Άγκυρα (2) εκδόσεις ΑΕΝΑΟΝ (8) εκδόσεις Ανάτυπον (5) εκδόσεις ΑΝΙΜΑ (1) εκδόσεις Αύρα (2) εκδόσεις Βακχικόν (3) εκδόσεις Βάρφη (3) εκδόσεις ΓΑΒΡΙΗΛΙΔΗΣ (2) εκδόσεις Γράφημα (3) εκδόσεις ΔΙΟΠΤΡΑ (25) εκδόσεις Δωρικό (1) εκδόσεις Ελκυστής (5) εκδόσεις Ελληνική Πρωτοβουλία (3) εκδόσεις Ελληνοεκδοτική (3) εκδόσεις ΕΞΗ (2) εκδόσεις ΕΣΟΠΤΡΟΝ (2) εκδόσεις ΖΕΝΙΘ (2) εκδόσεις Θύραθεν/Επιλογή (1) εκδόσεις ΙΚΑΡΟΣ (5) εκδόσεις ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ (5) εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ (2) εκδόσεις Κλειδάριθμος (45) Εκδόσεις Κύφαντα (1) εκδόσεις ΛΙΒΑΝΗ (9) εκδόσεις Λυκόφως (29) εκδόσεις ΜΑΤΙ (1) εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ (30) εκδόσεις ΜΙΝΩΑΣ (1) εκδόσεις ΟΞΥ (4) εκδόσεις Οσελότος (2) εκδόσεις ΟΣΤΡΙΑ (4) εκδόσεις Παπαδόπουλος (2) εκδόσεις ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣΘΡΑΚΗΣ (1) εκδόσεις ΠΑΤΑΚΗ (7) εκδόσεις Πηγή (45) εκδόσεις ΠΝΟΗ (7) εκδόσεις Ρώμη (1) εκδόσεις Σαιξπηρικόν (1) εκδόσεις ΣΙΔΕΡΗΣ (4) εκδόσεις Υδροπλάνο (10) εκδόσεις Φίλντισι (4) εκδόσεις Φυλάτος (4) εκδόσεις Χάρτινη Πόλη (2) εκδόσεις Ψυχογιός (48) εκδόσεις ΩΚΕΑΝΙΔΑ (2) εκδόσεις Anubis (3) εκδόσεις Bell (25) εκδόσεις Bookstagram (1) εκδόσεις IWrite (13) εκδόσεις Key Books (1) εκδόσεις McRiver Publications (1) εκδόσεις Nightread (7) εκδόσεις Opera (2) εκδόσεις Polaris (1) εκδόσεις Printa-Ροές (1) εκδόσεις Sanofi-Aventis (1) εκδόσεις Workshop (1) Εκπαιδευτικό Υλικό (1) Ελένη της Θράκης (2) Ελληνικές Σειρές (9) Ελληνική Λογοτεχνία (177) Ελληνικός Κινηματογράφος (18) Ενημερωτικά (8) Έτερος εγώ (4) Ευ Ζην (7) Εύκολα και Γρήγορα (16) Ευτυχία Γιαννάκη (3) Ευχές (26) Ζυμαρικά (5) Ζύμες/Πίτες/Ψωμιά (2) Η Βιβλιοθήκη μου (260) Ημερολόγιο (14) Θεατρικό έργο (3) Θέατρο (41) Θεσσαλονίκη (1) Θοδωρής Παπαθεοδώρου (4) Θρακιώτες Συγγραφείς (34) Θρακιώτικη ποίηση (13) Καίτη Οικονόμου (5) Καλό μήνα (5) Καλοκαίρι (34) Κάπα Εκδοτική (2) Κινηματογραφικά Νέα (11) ΚΛΑ (10) Κομοτηνή (1) Κριτικές (244) Κριτικές Ταινιών (149) Κυρίως Πιάτο (6) Λένα Μαντά (5) Λήψεις (7) λληνική Λογοτεχνία (1) Μακιγιάζ (1) Μαντινάδες (1) Μαραθώνιος Ανάγνωσης (2) Μαρία Τζιρίτα (9) Μάριος Δημητριάδης (6) Μεγάλες Αλήθειες (11) Μηνύματα (36) Μια στιγμή σε ένα ποίημα (15) Μίνι Συνέντευξη (3) Μόνο Σοκολάτα (7) Μουσεία (2) Μουσικά Νέα (17) Μουσική (148) Ξένες Σειρές (2) Ξένη Λογοτεχνία (57) Ολυμπιακοί Αγώνες (2) Όσπρια (1) Παγκόσμιες Ημέρες (8) Παιδικές Αναμνήσεις (4) Παιδική Λογοτεχνία (21) Παιχνίδια (4) Παρουσίαση (6) Παρτιτούρες για μπουζούκι (12) Πάσχα (15) Περί ορέξεως (38) Περιοδικό (4) Περιποίηση Επιδερμίδας (1) Ποδηλατοβόλτα (3) Ποίηση (19) Πολιτισμός (18) Προ(σ)κλήσεις (11) Πρόγραμμα Περιοδείας (1) Πρόσωπα (113) Προσωπική Φροντίδα (3) Προσωπικότητες (5) Προτάσεις (4) Προτεινόμενα Βιβλία (19) Πρώτες Βοήθειες (5) Πως να... (6) Ρόδος (4) ρόφημα (1) Σαμοθράκη (1) Σκέψεις Ρεαλιστικές (16) Σκοτεινές Πόλεις (2) Στα μονοπάτια της παράδοσης (23) Στιγμές από την ζωή μου (38) Συναυλίες (15) Συνδρομητικά Κουτιά (2) Συνεντεύξεις (99) Συνεργασίες (2) Σχολείο (16) Σχολικές Αναμνήσεις (10) Σχολικές Δράσεις (5) Τα αγαπημένα μου (28) Τα Κείμενα μου (126) Ταινίες (161) Ταξίδια (12) Τέχνες (9) Τεχνολογία (11) Τηλενουβέλες (5) Τηλεόραση (29) Τι έκανα το μήνα.... (13) Το μπαούλο της γιαγιάς (6) Το Χαμόγελο του Παιδιού (2) Τοπικά Νέα (3) Τοπική Κουζίνα (4) τραγούδια (126) Τραγουδιστές/Συγκρότημα (60) ΤραγούδιΤουΜήνα (38) Φωτογραφία (27) Φωτογραφία του Μήνα (13) Φωτογραφικό Αρχείο (22) Χίλντα Παπαδημητρίου (3) Χριστούγεννα (28) Χριστουγεννιάτικα πάρκα (2) Χρονομπαούλο (10) Χρυσηίδα Δημουλίδου (5) Agatha Christie (1) ASMR (1) AVON (33) AVON REVIEW (3) AVONTIPS (2) Bernard Lenteric (3) Blog (9) Blogαλλαγές (8) Book tour (3) Camilla Läckberg (4) CD/DVD (1) Cinobo (5) Coffee and Breakfast (4) Comenius (1) Comics (3) Cosmote Tv (6) Dan Brown (2) Download (5) E-book GiveAway (14) E-shop (3) Ertflix (2) Eurovision (5) EurovisionNews (2) FancyOwl (6) Film Festival (6) GiftBox (47) GlutenFree (4) Goodreads (1) Halloween (4) Handmade (2) HappyBirthday (2) Health & Style (30) Horrorant Film Festival (5) How to... (5) instaphoto (56) Jo Nesbo (8) Jojo Moyes (5) KIDS SAVE LIVES (2) KidsGiveAway (14) kserotiefages.gr (3) LIVE (15) Maginspire🎁 (2) MovieInCinema (164) MovieOnDVD (12) MovieOnline (23) My Project (1) My Stories (2) My YouTube Videos (59) Netflix (37) NetflixReview (36) Nina George (3) NonStopMix (3) nyctophilia.gr (3) Online (6) p (1) Photo-A-Day (15) playlist (27) Rest In Peace(RIP) (3) Stephen King (23) Tips (25) Top 5 (30) Trailer (4) tralala.gr (6) Tv Series (39) Unboxing (11) Wikipedia (1) YouTube (148)