Book Review: Κρυσταλλία - Ειρήνη Βαρδάκη


Η Ειρήνη Βαρδάκη πρωτοσυστήθηκε φέτος, στο αναγνωστικό κοινό, μέσα από το πρώτο της μυθιστόρημα με τίτλο «Κρυσταλλία», το οποίο και κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις BELL. Η «Κρυσταλλία» είναι ένα αστυνομικό θρίλερ, βιβλίο, το οποίο από την πρώτη μέρα κυκλοφορίας του, έλαβε θετικές κριτικές. Πλέον, για το καλοκαίρι του 2017, η «Κρυσταλλία», συγκαταλέγεται στις καλοκαιρινές προτάσεις όχι μόνο από τον ίδιο τον εκδοτικό αλλά και από πολλά βιβλιοφιλικά sites. 

Η Ειρήνη Βαρδάκη γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα αλλά η καταγωγή της είναι από το Ρέθυμνο. Έχει ασχοληθεί με τον κλασικό χορό και τον αθλητισμό ενώ τα τελευταία χρόνια εργάστηκε στο χώρο της υγείας. 

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΒΙΒΛΙΟΥ:
α) Συγγραφέας: Ειρήνη Βαρδάκη
β) Τίτλος: Κρυσταλλία
γ) Έτος Έκδοσης: 2017 
δ) Έκδοση: Εκδόσεις BELL

Η ΚΡΙΤΙΚΗ ΜΟΥ: Η «Κρυσταλλία» είναι ένα αστυνομικό βιβλίο που ήρθε στα χέρια μου για αρκετούς λόγους. Σημαντικό ρόλο έπαιξε ότι ήταν αστυνομικό βιβλίο και ότι προερχόταν από τις εκδόσεις BELL. Επιπλέον ήταν ένα αστυνομικό βιβλίο που προερχόταν από μια Ελληνίδα συγγραφέα και τα τελευταία 2-3 χρόνια στηρίζω τους Έλληνες συγγραφείς που γράφουν σε αυτό το είδος, που λατρεύω. 

Η περίληψη στο οπισθόφυλλο ανταποκρίνεται απόλυτα με την ιστορία που κρατά στα χέρια του ο αναγνώστης και σε συνδυασμό με το μοναδικό εξώφυλλο του, σίγουρα δε θα αφήσει το βιβλίο από τα χέρια του. Προσωπικά πίστευα ότι θα διάβαζα ένα δυνατό αστυνομικό μυθιστόρημα, παρόλα αυτά η συγγραφέας άργησε να με αποζημιώσει. Από τις πρώτες σελίδες και περίπου μέχρι τη μέση γίνεται αναφορά στην ομώνυμη πρωταγωνίστρια, και στη ζωή της πριν τη φυγή της από το νησί αλλά και μετά, όταν κατέφθασε στον Πειραιά και στις σχέσεις που δημιούργησε εκεί. 

Η Κρυσταλλία είναι μια πάρα πολύ όμορφη και εντυπωσιακή κοπέλα, ένας άγγελος, ένα διαόλου θηλυκό, όπως την χαρακτήριζε η μάνα της. Από την αρχή μέχρι το τέλος του βιβλίου, από τις περιγραφές για αυτήν, ο αναγνώστης φαντασιώνεται ότι η Κρυσταλλία είναι μια επιβλητική παρουσία, που όπου κι αν βρεθεί την κοιτάνε όλοι. Η ιστορία της Κρυσταλλίας ξεκινάει από ένα χωριό ενός νησιού που κατοικεί με τη μητέρα της και τον αδελφό της. Η μάνα της, λόγω και της φτώχειας τους, θέλει να την παντρέψει με έναν ευκατάστατο αλλά αυτή αρνιέται θέλοντας να πραγματοποιήσει τα δικά της όνειρα. Λίγο πριν το γάμο, η Κρυσταλλία το σκάει, φεύγοντας με προορισμό την Αθήνα, με σκοπό να μην επιστρέψει ποτέ. Το μόνο της στήριγμα είναι η σκέψη στον πατέρα που έχασε...που όπως αναφέρει ήταν η δύναμη και η αδυναμία της. Λόγω της εμφάνισης της, πιστεύει ότι εκεί θα βρει εύκολα δουλειά και καταλήγει να δουλεύει τελικά σε νυκτερινό μπαρ ως σερβιτόρα. Όσο περνάει ο καιρός γίνεται η attraction του μαγαζιού, αφού όλοι οι θαμώνες πηγαίνουν εκεί μόνο και μόνο για να τη δουν. Παράλληλα δένεται με μια κοπέλα, τη Μαρίζα και έτσι δημιουργείται μια δυνατή φιλιά. Στο ίδιο μπαρ, ένα βράδυ θα γνωρίσει και τον Νικόλα, που τον ερωτεύεται από την πρώτη στιγμή. Τα ίδια συναισθήματα έχει κι ο Νικόλας, ο οποίος παράλληλα έχει μακροχρόνια σχέση με τη Γωγώ. Η Κρυσταλλία κι ο Νικόλας γίνονται γρήγορα ζευγάρι κι η Κρυσταλλία άθελα της βρίσκεται μοιραία, σε ένα ερωτικό τρίγωνο. Η σχέση αυτή είναι γεμάτη έντονο πάθος, εντάσεις αλλά και χωρισμούς και επανασυνδέσεις. Παράλληλα με την ιστορία του ερωτικού τριγώνου, γίνονται και κάποιες δολοφονίες νεαρών κοριτσιών. Όλα τα κορίτσια είναι όμορφα, ξανθά και δούλευαν νύκτα. Ο δολοφόνος τις σκοτώνει με τον ίδιο τρόπο, τις στραγγαλίζει και τις σημαδεύει στο λαιμό. Το ίδιο σημάδι στο λαιμό έχει και η Κρυστάλλινη, έτσι την αναφέρει η συγγραφέας στο βιβλίο. Η αστυνομία ψάχνει για να βρει το δολοφόνο και καταλήγει στην Κρυσταλλία. Ποια θα είναι η τελική η έκβαση της σχέσης Κρυσταλλίας και Νικόλα; Πως σχετίζονται οι δολοφονίες με την Κρυσταλλία; Ποιος είναι ο δολοφόνος; Θα επιστρέψει η Κρυσταλλία στο χωριό της

Αν και από το πρώτο μισό του βιβλίου, ομολογώ ότι ήμουν έτοιμη να το παρατήσω, κάτι μέσα μου όμως μού έλεγε να μην το αφήσω. Στο τέλος της ανάγνωσης ομολογώ ότι η πρώτη συγγραφική απόπειρα της Ειρήνη Βαρδάκη, με εξέπληξε ευχάριστα. Μια ενδιαφέρουσα, πρωτότυπη, απρόβλεπτη και συναρπαστική ιστορία εξελίσσεται μέσα σε 320 σελίδες. Το αστυνομικό στοιχείο του βιβλίου, αργεί αλλά αποζημιώνει στο τέλος τον κάθε αναγνώστη. Γρήγορος ρυθμός, ένταση, μυστήριο και αγωνία και ένα ανατρεπτικό, απρόβλεπτο αλλά και συγκινητικό φινάλε. 

Εν κατακλείδι η «Κρυσταλλία» είναι ένα βιβλίο που κρατά τον αναγνώστη, χωρίς να τον κουράζει.  Για πρώτο βιβλίο της συγγραφέας, η ιστορία ήταν πολύ ωραία και διαβάζεται εύκολα. Ωραίος και ο τρόπος που συνδέονται οι ιστορίες της Κρυσταλλίας και όλων των χαρακτήρων με αυτών των δολοφονιών. Υπάρχουν ωστόσο κατά τη γνώμη μου, περιττές λεπτομερείς περιγραφές σχετικά με το ερωτικό τρίγωνο αλλά και για την ομορφιά της ίδιας της πρωταγωνίστριας. Όπως επίσης οι διάλογοι μεταξύ τους είναι αρκετά μεγάλοι και σε κάποια σημεία επαναλαμβάνονται. Μέσα από το βιβλίο, η συγγραφέας δίνει και κάποια μηνύματα. Συγκεκριμένα μέσα από την ιστορία του ερωτικού τριγώνου, θέλει να περάσει και τα εξής μηνύματα: Ο άνθρωπος που θα αποζητήσει την ένταση στη ζωή του κάποια στιγμή θα θελήσει και την ηρεμία / Πάντα ο άνθρωπος θα αποζητήσει κάτι στη ζωή του είτε είναι ή ένταση είτε η ηρεμία / Πρέπει να χάσεις κάτι για να το εκτιμήσεις.


Πλοκή: KΡΥΣΤΑΛΛΙΑ: Αέρινη, επιβλητική, μια γυναίκα που έχει πολλά να πει και περισσότερα να κρύψει. Πλασμένη για τ' αλλιώτικο, το διαφορετικό. «Διαόλου θηλυκό». Έτσι την αποκαλούσε η μάνα της. Τη σπάνια ομορφιά της την απέδιδε σε δώρο που της έκανε ο διάβολος για να πλανεύει κόσμο. Έχοντας αποδράσει από τη ζωή της στο νησί, η Κρυσταλλία δουλεύει σε ένα από τα πιο φημισμένα μπαρ της πόλης. Οι άντρες παγώνουν στη θέα της. Το πλάσμα που τους σερβίρει θα μπορούσε να είναι μια μεγάλη σταρ, μια ντίβα από αυτές που εξυμνούν τα περιοδικά. Κι όμως εκείνη είναι μια σερβιτόρα, η δική τους σερβιτόρα. ΕΝΑ ΜΟΙΡΑΙΟ ΕΡΩΤΙΚΟ ΤΡΙΓΩΝΟ: Κρυσταλλία, Νικόλας, Γωγώ. Οι τρεις τους ακροβατούν σ' ένα τεντωμένο σχοινί. Εδώ ο έρωτας και το πάθος μπλέκουν σε έναν επικίνδυνο χορό με τα ψέματα και την προδοσία. Ένα χορό που μοιάζει με βουτιά στο κενό. Ο ΔΟΛΟΦΟΝΟΣ: Ένας αόρατος δολοφόνος σπέρνει τον πανικό στην πόλη. Τα θύματά του είναι όμορφες νεαρές κοπέλες. Η αστυνομία ζητά απαντήσεις. Ψάχνει τη λύση σ' ένα αίνιγμα πάθους και διαστροφής. Και ο χρόνος μετράει αντίστροφα. Η μοίρα κόβει την τράπουλα, τα φύλλα μοιράζονται, το παιχνίδι αρχίζει...


4 στα 5Δείτε την κριτική μου και στο OpenMind ΕΔΩ* Η ανάρτηση είναι καθαρά προσωπική γνώμη. Μπορείτε να βρείτε εδώ κι άλλες κριτικές μου σε βιβλία που έχω διαβάσει

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.