Book Review: Νυχτερινή Αφροδίτη - Δήμητρα Ιωάννου

21 Απρ 2020

Η Δήμητρα Ιωάννου συστήθηκε στο αναγνωστικό κοινό μέσα από το πρώτο της βιβλίο με τίτλο «Κασσάνδρα: Το μυστικό της μάγισσας», το οποίο και κυκλοφόρησε το 2013, από τις εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ. H «Νυχτερινή Αφροδίτη» είναι συνολικά το έκτο προσωπικό της μυθιστόρημα.    

 ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΒΙΒΛΙΟΥ:
α) Συγγραφέας: Δήμητρα Ιωάννου
β) Τίτλος: Νυχτερινή Αφροδίτη
γ) Έτος Έκδοσης: 2019 
δ) Έκδοση: Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ

Η ΚΡΙΤΙΚΗ ΜΟΥ: Η πρώτη μου επαφή-γνωριμία με τη συγγραφέα Δήμητρα Ιωάννου ήρθε πέρσι με την «Κληρονόμο του ποταμού». Είναι από τα λίγα βιβλία που η ιστορία του ακόμα και σήμερα μου έχει μείνει στο μυαλό. Η ιστορία του ποταμού Αχέροντα ήταν η αφορμή να αγοράσω την «Νυχτερινή Αφροδίτη», δύο μήνες μετά την επίσημη κυκλοφορία του.

Η «Νυχτερινή Αφροδίτη» ήταν το ίδιο και λίγο ακόμα καλύτερη από την «Κληρονόμο του ποταμού». Καταρχήν έχει ένα εκπληκτικά μαγευτικό εξώφυλλο, που ήταν και το πρώτο που μου κέντρισε την προσοχή. Το κερασάκι στην τούρτα ήταν η περίληψη του στο οπισθόφυλλο αλλά και το νησί που εξελίσσεται η ιστορία του, στις Σπέτσες. Ένας τόπος με ιστορία και ταυτόχρονα ευλογημένος από χρώματα και αρώματα 

Στο αρχοντικό των Μποκαραίων, το διάσημο έργο του 20ου αιώνα, το καλύτερο δημιούργημα του διάσημου εν ζωή Έλληνα ζωγράφου, του Μιχαήλ Μποκάρη, μόλις έχει κλαπεί από μια μαυροντυμένη φιγούρα. Η είδηση θα συγκλονίσει όλους όσους παρευρέθησαν στα 57α γενέθλια του ζωγράφου, στο πάρτι που διοργάνωσε στο αρχοντικό του. Οι ύποπτοι είναι πολλοί, από τον ίδιο τον οικογενειακό κύκλο του ζωγράφου, μέχρι και τους καλεσμένους του. Ανάμεσα σε αυτούς, η Τζίνα Τσιαπράνι και η Στέλλα Σάντι. Δυο γυναίκες που σημάδεψαν, η κάθε μία, για διαφορετικό λόγο την ζωή του ζωγράφου. Άλλες τρεις γυναίκες, θα βρεθούν στο μάτι του κυκλώνα. Πρόκειται για την Σουζάνα, την Νεφέλη και τη Μαλένα, οι οποίες διεκδικούν την υποτροφία για σπουδές Καλών Τεχνών. Όμως δεν βρέθηκαν εκεί τυχαία. Μυστικά του παρελθόντος θα αλλάξουν ριζικά τόσο τη ζωή του ζωγράφου όσο και των παρευρισκομένων ενώ και ο κλεμμένος πίνακας  έχει τα δικά του μυστικά!!!    


Σε κανέναν δεν ανήκει ο ήλιος, είναι προορισμένος να φωτίζει όλον τον κόσμο....

Η Δήμητρα Ιωάννου, παρουσιάζει τη ζωή ενός ζωγράφου από το χθες στο σήμερα. Ένα ταξίδι από τις Σπέτσες στην Αθήνα και από κει σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης. Παράλληλα με την εξέλιξη του χαρακτήρα του ζωγράφου αλλά και των γύρω του αναφέρεται και σε πραγματικά αληθινά γεγονότα. Στο ρόλο που έπαιξαν οι Σπέτσες στην Ελληνική Επανάσταση του 1821 καθώς και τους ευεργέτες του νησιού, με αναφορά κυρίως στο Σωτήριο Ανάργυρο. Έναν άνθρωπο που έκανε πολλά έργα, πραγματοποίησε αναδασώσεις, έφτιαξε υδραγωγείο, έχτισε το περίφημο Ποσειδώνιο και ίδρυσε την Αναργύρειο και Κοργιαλένειο σχολή, ένα από τα καλύτερα κολλέγια της Ευρώπης της τότε εποχής. Σήμερα είναι ένα εξαιρετικό μέρος με ιστορική σημασία!!!!

Η ιστορία εξελίσσεται σε δύο χρόνους. Στο σήμερα, το 2017, ο πίνακας της Νυχτερινής Αφροδίτης έχει κλαπεί, με την ασφάλεια (Security) να προσπαθεί να λύσει τους γρίφους. Γρίφους που σχετίζονται με την ιστορία του νησιού και που η λύση τους θα σημάνει τον τόπο που κρύβεται ο κλεμμένος πίνακας. Στις μέρες που θα ακολουθήσουν μετά την κλοπή, ο Πέτρος Αντωνίου, ιδιοκτήτης και υπεύθυνος ασφάλειας του πίνακα, θα βρεθεί αντιμέτωπος με αναπάντεχες ανατροπές που αφορούν τόσο την πραγματική ιστορία του πίνακα όσο και την προσωπική του ζωή. Η πραγματική ιστορία, ξεκινά τον Ιούνιο του 1969, τότε που ο Μιχαήλ θα γνωρίσει το Μαριώ. Από το 1969 και μετά η Δήμητρα Ιωάννου, ζωγραφίζει μοναδικά, με την ιστορία να αποκτά περισσότερο ενδιαφέρον. Η συγγραφέας παρουσιάζει την ζωή του ζωγράφου της, του Μιχαήλ Μποκάρη. Μια ζωή γεμάτη εκπλήξεις και αποκαλύψεις. Ο Μιχαήλ Μποκάρης, άρπαζε την κάθε ευκαιρία που του παρουσιαζόταν. Έζησε «έρωτες και πλούτη», έκανε εχθρούς και καταξιώθηκε στο χώρο της τέχνης από μικρή ηλικία. 


Ποτέ μην αφήσεις μια ευκαιρία να πάει χαμένη... Κανείς δεν ξέρει τι θα φέρει η επόμενη στροφή

Οι σελίδες γυρνάνε αβίαστα, η μία μετά την άλλη, η ιστορία εξελίσσεται γρήγορα που θα σε κάνει να μην αφήσεις το βιβλίο από τα χέρια. Παράλληλα οι περιγραφές της συγγραφέας, δεν κουράζουν σε κανένα σημείο. Το αντίθετο. Η ίδια παράλληλα προσπαθεί να περάσει μηνύματα σχετικά με τις ευκαιρίες που μας δίνονται στη ζωή αλλά και για τις αγάπες που πρέπει να τις ζήσουμε όσο περισσότερο μπορούμε, ξεπερνώντας όλα τα εμπόδια.   


...ποιος είναι αυτός που αποφασίζει ποιες αγάπες θα ζήσουν και ποιες θα πεθάνουν. Το μόνο τους έγκλημα ήταν ότι είχαν αγαπηθεί πολύ!

Στα πολλά συν του βιβλίου είναι οι αναφορές σε πρόσωπα, γνωστά στο ευρύ κοινό, που άφησαν το δικό τους στίγμα στην ελληνική τέχνη, στην ελληνική ιστορία, στον ελληνικό κινηματογράφο αλλά και στην ελληνική μουσική σκηνή. Η αρχή γίνεται με τους περήφανους τιτάνες της ελληνικής επανάστασης, Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα και Χατζηγιάννη Μέξη, που αναφέρονται αρκετές φορές. Έπειτα σειρά έχουν λαϊκοί τροβαδούροι της εποχής, Τόλης Βοσκόπουλος, Μιχάλης Μενιδιάτη, Μαρινέλλα και Μπέμπα Διαμαντοπούλου αλλά και η ηθοποιός Ελένη Ροδά. Ξεχωριστή αναφορά γίνεται στον ποιητή Ανδρέα Εμπειρικό, στον ζωγράφο-ποιητή Νίκο Εγγονόπουλο αλλά και στον κορυφαίο Έλληνα συνθέτη/ποιητή/τραγουδοποιό Μάνο Χατζιδάκι. 

Εν κατακλείδι, η «Νυχτερινή Αφροδίτη» είναι μια ιστορία που θα σας παρασύρει σε ένα ταξίδι στο χρόνο και σε έναν τόπο με ιστορία και ευλογημένο από χρώματα και αρώματα. Ένα μυθιστόρημα για την τέχνη, τον έρωτα, την συγχώρεση και τη μοναξιά. Μέσα σε όλα αυτά δεν λείπουν στοιχεία μυστήριου, δράσης και αγωνίας. Ένα βιβλίο που σίγουρα θα σας ταξιδέψει!!! Συστήνεται!!! 


Η Δήμητρα Ιωάννου για την «Νυχτερινή Αφροδίτη»


Πλοκή: «Άκουσέ με καλά και θα σ’ το πω έξω απ’ τα δόντια. Σ’ αγάπησα πολύ, έστω κι αν εσύ με πρόδωσες και εξαφανίστηκες. Όμως, αν είσαι ανακατεμένη στην κλοπή, μη νομίζεις πως θα μου γλιτώσεις!» Μια απρόσμενη στροφή της μοίρας φέρνει τη Μαλένα στο αρχοντικό του διάσημου ζωγράφου Μιχαήλ Μπόκαρη, ακριβώς τη νύχτα όπου η Νυχτερινή Αφροδίτη, ένας από τους πιο διάσημους πίνακες του εικοστού αιώνα, κάνει φτερά. Το παρελθόν ζωντανεύει κι ο έρωτας εμφανίζεται ξανά μπροστά στα μάτια των πρωταγωνιστών αυτής της ιστορίας, πληγωμένος και γεμάτος θυμό. Άλλες τέσσερις γυναίκες έχουν λάβει την ίδια πρόσκληση από τον ζωγράφο. Ποιες από αυτές είναι οι Ερινύες του παρελθόντος και ποια είναι στην πραγματικότητα η δική του Αφροδίτη; Θα συνειδητοποιήσει τελικά η υφήλιος τις αλήθειες που έχουν αποτυπωθεί στον καμβά; Θα μαθευτεί η αλήθεια; Η μεγαλειώδης διαδρομή ενός θρύλου από το χθες στο σήμερα και από τις γραφικές Σπέτσες και την Αθήνα του ’70 στις λαμπερές πρωτεύουσες του κόσμου. Ένα ταλέντο που συνταράσσει ολόκληρο τον πλανήτη. Ένας έρωτας-φωτιά που καίει δυο καρδιές. Μια ζωή μέσα στα φώτα και στα χρώματα κι ένας πίνακας κρυμμένος βαθιά στα σκοτάδια, που αγωνιά να αποκαλύψει τα μυστικά του.



4 στα 5



* Η ανάρτηση είναι καθαρά προσωπική γνώμη. Μπορείτε να βρείτε εδώ κι άλλες κριτικές μου σε βιβλία που έχω διαβάσει

Δημοσίευση σχολίου

«Μένουμε σπίτι» (29) #Hashtag (9) #psichogiosbooks (1) #SummerTimes (1) 121words (3) 2010 (3) 2011 (13) 2012 (35) 2013 (72) 2014 (55) 2015 (71) 2016 (80) 2017 (156) 2018 (197) 2019 (161) 2020 (171) 2021 (124) 2022 (103) 2023 (69) 2024 (15) 28 Οκτωβρίου 1940 (1) 5 πράγματα που δεν γνώριζες (9) Αγίου Βαλεντίνου (3) ΑΕΚ (4) Αθήνα (1) Αθλητισμός (17) Άκης Πετρετζίκης (1) Αλεξανδρούπολη (62) Αληθινές Ιστορίες (13) ΑλληΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ (2) Αλμυρές Απολαύσεις (2) Αναγνωστικές Συνήθειες (4) Αναδημοσιεύσεις (45) Ανέκδοτες Ιστορίες (1) Αποκλειστικά (29) Απόκριες (2) Απολογισμός (6) Αυτοβελτίωση (7) Αυτοέκδοση (3) Αφιέρωμα (26) Βαγγέλης Γιαννίσης (8) Βιβλίο (400) Βιβλιονέα (25) Βιβλιοπροτάσεις (10) Βιβλιοπωλεία (5) Για το all4fun (13) Για το OpenMind (36) Γιάννα Τερζή (4) Γιάννης Πλούταρχος (11) Γιώργος Γιαννιάς (4) Γιώργος Γιώτσας (6) Γιώργος Δάμτσιος (15) Γιώργος Πολυχρονίδης (4) Γλυκά των Χριστουγέννων (4) Γλυκιές Αμαρτίες (21) Γνώριζες ότι .... (8) Γράφουν... (31) Δελτίο τύπου (11) Δημήτρης Σίμος (10) Διαγωνισμός (153) ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΌΣ BY AVON (28) Διατροφή (1) Διάφορα (72) Διήγημα (1) Εθνική Επέτειος/Εορτές (1) Εικόνες (50) Εκδηλώσεις (2) εκδόσεις Άγκυρα (2) εκδόσεις ΑΕΝΑΟΝ (8) εκδόσεις Ανάτυπον (5) εκδόσεις ΑΝΙΜΑ (1) εκδόσεις Αύρα (2) εκδόσεις Βακχικόν (3) εκδόσεις Βάρφη (3) εκδόσεις ΓΑΒΡΙΗΛΙΔΗΣ (2) εκδόσεις Γράφημα (2) εκδόσεις ΔΙΟΠΤΡΑ (24) εκδόσεις Δωρικό (1) εκδόσεις Ελκυστής (5) εκδόσεις Ελληνική Πρωτοβουλία (3) εκδόσεις Ελληνοεκδοτική (3) εκδόσεις ΕΞΗ (2) εκδόσεις ΕΣΟΠΤΡΟΝ (2) εκδόσεις ΖΕΝΙΘ (2) εκδόσεις Θύραθεν/Επιλογή (1) εκδόσεις ΙΚΑΡΟΣ (5) εκδόσεις ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ (5) εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ (2) εκδόσεις Κλειδάριθμος (45) Εκδόσεις Κύφαντα (1) εκδόσεις ΛΙΒΑΝΗ (9) εκδόσεις Λυκόφως (29) εκδόσεις ΜΑΤΙ (1) εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ (30) εκδόσεις ΜΙΝΩΑΣ (1) εκδόσεις ΟΞΥ (4) εκδόσεις Οσελότος (1) εκδόσεις ΟΣΤΡΙΑ (4) εκδόσεις Παπαδόπουλος (1) εκδόσεις ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣΘΡΑΚΗΣ (1) εκδόσεις ΠΑΤΑΚΗ (7) εκδόσεις Πηγή (45) εκδόσεις ΠΝΟΗ (7) εκδόσεις Ρώμη (1) εκδόσεις Σαιξπηρικόν (1) εκδόσεις ΣΙΔΕΡΗΣ (4) εκδόσεις Υδροπλάνο (10) εκδόσεις Φίλντισι (4) εκδόσεις Φυλάτος (4) εκδόσεις Χάρτινη Πόλη (2) εκδόσεις Ψυχογιός (48) εκδόσεις ΩΚΕΑΝΙΔΑ (2) εκδόσεις Anubis (3) εκδόσεις Bell (25) εκδόσεις Bookstagram (1) εκδόσεις IWrite (13) εκδόσεις Key Books (1) εκδόσεις McRiver Publications (1) εκδόσεις Nightread (7) εκδόσεις Opera (2) εκδόσεις Polaris (1) εκδόσεις Printa-Ροές (1) εκδόσεις Sanofi-Aventis (1) εκδόσεις Workshop (1) Εκπαιδευτικό Υλικό (1) Ελένη της Θράκης (2) Ελληνικές Σειρές (9) Ελληνική Λογοτεχνία (174) Ελληνικός Κινηματογράφος (18) Ενημερωτικά (8) Έτερος εγώ (4) Ευ Ζην (7) Εύκολα και Γρήγορα (16) Ευτυχία Γιαννάκη (3) Ευχές (25) Ζυμαρικά (5) Ζύμες/Πίτες/Ψωμιά (2) Η Βιβλιοθήκη μου (256) Ημερολόγιο (14) Θεατρικό έργο (3) Θέατρο (41) Θεσσαλονίκη (1) Θοδωρής Παπαθεοδώρου (4) Θρακιώτες Συγγραφείς (34) Θρακιώτικη ποίηση (13) Καίτη Οικονόμου (5) Καλό μήνα (5) Καλοκαίρι (34) Κάπα Εκδοτική (2) Κινηματογραφικά Νέα (11) ΚΛΑ (10) Κομοτηνή (1) Κριτικές (240) Κριτικές Ταινιών (148) Κυρίως Πιάτο (6) Λένα Μαντά (5) Λήψεις (7) λληνική Λογοτεχνία (1) Μακιγιάζ (1) Μαντινάδες (1) Μαραθώνιος Ανάγνωσης (2) Μαρία Τζιρίτα (9) Μάριος Δημητριάδης (6) Μεγάλες Αλήθειες (11) Μηνύματα (35) Μια στιγμή σε ένα ποίημα (15) Μίνι Συνέντευξη (3) Μόνο Σοκολάτα (7) Μουσεία (1) Μουσικά Νέα (17) Μουσική (148) Ξένη Λογοτεχνία (57) Ολυμπιακοί Αγώνες (2) Όσπρια (1) Παγκόσμιες Ημέρες (8) Παιδικές Αναμνήσεις (4) Παιδική Λογοτεχνία (20) Παιχνίδια (4) Παρουσίαση (6) Παρτιτούρες για μπουζούκι (12) Πάσχα (14) Περί ορέξεως (38) Περιοδικό (4) Περιποίηση Επιδερμίδας (1) Ποδηλατοβόλτα (3) Ποίηση (19) Πολιτισμός (18) Προ(σ)κλήσεις (11) Πρόγραμμα Περιοδείας (1) Πρόσωπα (112) Προσωπική Φροντίδα (3) Προσωπικότητες (5) Προτάσεις (4) Προτεινόμενα Βιβλία (19) Πρώτες Βοήθειες (5) Πως να... (6) Ρόδος (4) ρόφημα (1) Σαμοθράκη (1) Σκέψεις Ρεαλιστικές (16) Σκοτεινές Πόλεις (2) Στα μονοπάτια της παράδοσης (23) Στιγμές από την ζωή μου (38) Συναυλίες (15) Συνδρομητικά Κουτιά (2) Συνεντεύξεις (98) Συνεργασίες (2) Σχολείο (16) Σχολικές Αναμνήσεις (10) Σχολικές Δράσεις (5) Τα αγαπημένα μου (28) Τα Κείμενα μου (126) Ταινίες (160) Ταξίδια (12) Τέχνες (8) Τεχνολογία (11) Τηλενουβέλες (5) Τηλεόραση (27) Τι έκανα το μήνα.... (13) Το μπαούλο της γιαγιάς (6) Το Χαμόγελο του Παιδιού (2) Τοπικά Νέα (3) Τοπική Κουζίνα (4) τραγούδια (126) Τραγουδιστές/Συγκρότημα (60) ΤραγούδιΤουΜήνα (38) Φωτογραφία (27) Φωτογραφία του Μήνα (13) Φωτογραφικό Αρχείο (22) Χίλντα Παπαδημητρίου (3) Χριστούγεννα (28) Χριστουγεννιάτικα πάρκα (2) Χρονομπαούλο (10) Χρυσηίδα Δημουλίδου (5) Agatha Christie (1) ASMR (1) AVON (32) AVON REVIEW (3) AVONTIPS (2) Bernard Lenteric (3) Blog (9) Blogαλλαγές (8) Book tour (3) Camilla Läckberg (4) CD/DVD (1) Cinobo (5) Coffee and Breakfast (4) Comenius (1) Comics (2) Dan Brown (2) Download (5) E-book GiveAway (14) E-shop (3) Ertflix (2) Eurovision (4) EurovisionNews (2) FancyOwl (6) Film Festival (6) GiftBox (44) GlutenFree (4) Goodreads (1) Halloween (4) Handmade (2) HappyBirthday (2) Health & Style (29) Horrorant Film Festival (5) How to... (5) instaphoto (56) Jo Nesbo (8) Jojo Moyes (5) KIDS SAVE LIVES (2) KidsGiveAway (14) kserotiefages.gr (3) LIVE (15) Maginspire🎁 (2) MovieInCinema (163) MovieOnDVD (12) MovieOnline (23) My Project (1) My Stories (2) My YouTube Videos (59) Netflix (37) NetflixReview (36) Nina George (3) NonStopMix (3) nyctophilia.gr (3) Online (6) p (1) Photo-A-Day (15) playlist (27) Rest In Peace(RIP) (3) Stephen King (23) Tips (24) Top 5 (30) Trailer (4) tralala.gr (6) Tv Series (37) Unboxing (11) Wikipedia (1) YouTube (148)