Ανασκόπηση: Ελληνικές Συμμετοχές στην Eurovision


Εξήντα τρία χρόνια από τον πρώτο διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision, και η Ελλάδα μετράει συνολικά πάνω από 40 συμμετοχές καθώς και μια πρωτιά, που μας έκανε περήφανους. Η πρώτη συμμετοχή της Ελλάδας ήταν το 1974, με εξαίρεση το 1975, το 1982, το 1984, το 1986, το 1999 και το 2000, λόγω οικονομικών κυρίως προβλημάτων.  Από το 2001 και μετά, η Ελλάδα καταλαμβάνει θέσεις μέσα στην πρώτη 10αδα, κάνοντας την χώρα παράλληλα, επιτυχημένη στο διαγωνισμό. Όλοι οι διαγωνισμοί της Eurovision μεταδόθηκαν από την Ελληνική Ραδιοφωνική Τηλεόραση (ΕΡΤ). 

Με αφορμή την φετινή ελληνική συμμετοχή, με τη Γιάννα Τερζή, θυμόμαστε μαζί τις ελληνικές συμμετοχές, τους εκπρόσωπους και τη θέση που έλαβε η χώρα. 

1974: Η Ελλάδα συμμετείχε για πρώτη φορά, στο διαγωνισμό, με τη Μαρινέλλα. Το τραγούδι ήταν το "Κρασί θάλασσα και το αγόρι μου", καταλαμβάνοντας τελικά την 11η θέση. 

1975: Η Ελλάδα δεν συμμετείχε στον διαγωνισμό επειδή συμμετείχε η Τουρκία και επειδή είχε προηγηθεί η εισβολή στην Κύπρο.

1976: Την Ελλάδα, αντιπροσωπεύει η Μαρίζα Κωχ, με το τραγούδι "Παναγιά μου Παναγιά μου", που αφορούσε την Τούρκικη εισβολή στην Κύπρο. Το τραγούδι κατέλαβε την 13η θέση. 

1977: Την Ελλάδα, εκπροσωπεί, ο Πασχάλης, η Μπέσυ Αργυράκη, η Μαριάννα Τόλη και ο Ρόμπερτ Ουίλιαμς, τραγουδώντας το "Μάθημα Σολφέζ". Το τραγούδι κατέλαβε την 5η θέση και για 15 χρόνια θα είναι η καλύτερη που πήρε η Ελλάδα, στο διαγωνισμό. 

1978: Την Ελλάδα, εκπροσωπεί, η Τάνια Τσανακλίδου με το τραγούδι "Τσάρλι Τσάπλιν". Το τραγούδι κατέλαβε την 8η θέση.

1979: Την Ελλάδα, εκπροσωπεί, η Ελπίδα με το τραγούδι "Σωκράτη Σούπερ Σταρ" και η χώρα καταλαμβάνει, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά την 8η θέση. 

1980: Την Ελλάδα, εκπροσωπεί, μια άγνωστη σχετικά τότε τραγουδίστρια. Η Άννα Βίσση και οι Επίκουροι τραγουδούν "Ωτοστόπ" και η χώρα καταλαμβάνει την 13η θέση. 

1981: Την Ελλάδα, εκπροσωπεί, ο Γιάννης Δημητράς με το τραγούδι "Φεγγάρι καλοκαιρινό" και η χώρα καταλαμβάνει την 8η θέση. 

1982: Τη χρονιά αυτή η ΕΡΤ αποσύρει τη συμμετοχή της Ελλάδας από το διαγωνισμό, τελευταία στιγμή, καθώς αποκαλύφθηκε ότι το τραγούδι που θα μας εκπροσωπούσε "Σαραπέντε κοπελιές" του Θέμη Αδαμαντίδη είχε κυκλοφορήσει στο παρελθόν. 

1983: Την Ελλάδα, εκπροσωπεί, η Κρίστυ Στασινοπούλου με το τραγούδι "Μου λες" και η χώρα καταλαμβάνει την 14η θέση.  

1984: Η ΕΡΤ αποφασίζει να μην συμμετάσχει η Ελλάδα στο διαγωνισμό καθώς όλα τα τραγούδια ήταν "χαμηλής ποιότητας". 

1985: Την Ελλάδα, εκπροσωπεί, ο Τάκης Μπινιάρης με το τραγούδι "Μοιάζουμε" και η χώρα καταλαμβάνει την 16η θέση από τις 19 χώρες που συμμετείχαν. 

1986: Η ΕΡΤ αποφασίζει και πάλι εντελώς ξαφνικά, να μην συμμετάσχει η Ελλάδα στο διαγωνισμό κι ενώ είχε γίνει ανάθεση στην Πωλίνα. Παρόλα αυτά γίνεται γνωστός ο λόγος της απόσυρσης και ο οποίος ήταν ότι η διεξαγωγή του τελικού ήταν να γίνει Μεγάλο Σάββατο. 

1987: Η Ελλάδα, επιστρέφει στο διαγωνισμό και τη χώρα εκπροσωπεί, ο Θάνος Καλλίρης με το συγκρότημα BANG με το τραγούδι "ΣΤΟΠ" καταλαμβάνοντας την 8η θέση. 

1988: Την Ελλάδα, εκπροσωπεί, η Αφροδίτη Φρυδά με το τραγούδι "Κλόουν" και η χώρα καταλαμβάνει την 17η θέση. 

1989: Την Ελλάδα, εκπροσωπεί, η Μαριάννα Ευστρατίου με το τραγούδι "Το δικό σου αστέρι" και η χώρα καταλαμβάνει την 9η θέση. 

1990: Την Ελλάδα, εκπροσωπεί, ο Χρήστος Κάλλοου με το τραγούδι "Χωρίς σκοπό" και η χώρα καταλαμβάνει την 19η θέση. 

1991: Την Ελλάδα, αρχίζουν και εκπροσωπούν πλέον πιο γνωστοί καλλιτέχνες. Η αρχή γίνεται με την Σοφία Βόσσου και το τραγούδι "Άνοιξη". Το τραγούδι κατέλαβε την 13η θέση. 

1992: Την Ελλάδα, εκπροσωπεί, η Κλεοπάτρα με το τραγούδι "Όλου του κόσμου η ελπίδα" και η χώρα καταλαμβάνει την 5η θέση, την πρώτη καλύτερη θέση μέχρι τότε.

1993: Την Ελλάδα, εκπροσωπεί, η Καίτη Γαρμπή με το τραγούδι "Ελλάδα χώρα του φωτός" και η χώρα καταλαμβάνει την 9η θέση. Θέμα συζητήσης των φαν του διαγωνισμού, το φόρεμα της Καίτης, με τα πολλαπλά σκισίματα και την απουσία εσωρούχων. 

1994: Την Ελλάδα, εκπροσωπεί, ο Κώστας Μπίγαλης με το τραγούδι "Τρεχαντήρι" και η χώρα καταλαμβάνει την 16η θέση.

1995: Την Ελλάδα, εκπροσωπεί, η Ελίνα Κωνσταντοπούλου με το τραγούδι "Ποια προσευχή" και η χώρα καταλαμβάνει την 12η θέση.

1996: Την Ελλάδα, εκπροσωπεί, η Μαριάννα Ευστρατίου με το τραγούδι "Εμείς φοράμε το χειμώνα ανοιξιάτικα" και η χώρα καταλαμβάνει την 14η θέση.

1998: Για πρώτη φορά, η ΕΡΤ αποφασίζει να γίνει τηλεψηφοφορία και το κοινό να αναδείξει το τραγούδι που θα εκπροσωπήσει την χώρα στο διαγωνισμό. Την Ελλάδα, εκπροσωπεί τελικώς, η Διονυσία Καρόκη με το τραγούδι "Μια κρυφή ευαισθησία" και η χώρα καταλαμβάνει την 20η θέση, με αποτέλεσμα να αποκλεισθεί από το διαγωνισμό τραγουδιού της επόμενης χρονιάς.

2000: Η ΕΡΤ αποφασίζει αν και είχε δικαίωμα να στείλει τραγούδι, να μην συμμετέχει στο διαγωνισμό, για οικονομικούς λόγους. 

2001: Την Ελλάδα, εκπροσωπούν οι Antique με το τραγούδι "Die for you" και ξεσηκώνουν όλη την Ευρώπη. Η χώρα καταλαμβάνει την 3η θέση, η καλύτερη μέχρι τότε.

2002: Την Ελλάδα, εκπροσωπεί, ο Μιχάλης Ρακιντζής με το τραγούδι "S.A.G.A.P.O" και η χώρα καταλαμβάνει την 17η θέση. 

2003: Την Ελλάδα, εκπροσωπεί, η Μαντώ με το τραγούδι "Never let you go" και η χώρα καταλαμβάνει για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, την 17η θέση.

2004: Την Ελλάδα, εκπροσωπεί, την τελευταία στιγμή ο Σάκης Ρουβάς με το τραγούδι "Shake it". Για πρώτη φορά καθιερώνονται οι ημιτελικοί. Ο Σάκης περνάει στον τελικό και η χώρα καταλαμβάνει για δεύτερη χρονιά στην ιστορία της, την 3η θέση. Παράλληλα μα δίνει το δικαίωμα να συμμετέχουμε απευθείας στο τελικό του διαγωνισμού το 2005.

2005: Η χρονιά της Ελλάδας. Η χρονιά που η Ελλάδα καταφέρνει και κατακτά όλη την Ευρώπη. Πρώτη θέση στο διαγωνισμό της Eurovision και δικαίωμα απευθείας συμμετοχής στον τελικό του διαγωνισμού το 2006. Την Ελλάδα, εκπροσωπεί, η Έλενα Παπαρίζου με το τραγούδι "My Number One" και η χώρα καταλαμβάνει την 1η θέση, για πρώτη φορά, με 230 βαθμούς.

2006: Την Ελλάδα, εκπροσωπεί, η Άννα Βίσση με το τραγούδι "Everything" και η χώρα καταλαμβάνει, την 9η θέση.

2007: Την Ελλάδα, εκπροσωπεί, ο Σαρμπέλ με το τραγούδι "Yassou Maria" και η χώρα καταλαμβάνει, την 7η θέση.

2008: Την Ελλάδα, εκπροσωπεί, η Καλομοίρα με το τραγούδι "Secret Combination" και η χώρα καταλαμβάνει, την 3η θέση.

2009: Την Ελλάδα, εκπροσωπεί, ο Σάκης Ρουβάς με το τραγούδι "This Is Our Night" και η χώρα καταλαμβάνει, την 7η θέση.

2010: Την Ελλάδα, εκπροσωπεί, οι Γιώργος Αλκαίος & Friends με το τραγούδι "Opa" και η χώρα καταλαμβάνει, την 8η θέση.

2011: Την Ελλάδα, εκπροσωπεί,  ο Λούκας Γιώρκας μαζί με τον Stereo Mike με το τραγούδι "Watch my dance" και η χώρα καταλαμβάνει, την 7η θέση.

2012: Την Ελλάδα, εκπροσωπεί, η Ελευθερία Ελευθερίου με το τραγούδι "Aphrodisiac" και η χώρα καταλαμβάνει, την 17η θέση. Στην τηλεψηφοφορία, η Ελευθερία τερμάτισε στην πρώτη δεκάδα στον τελικό. 

2013: Την Ελλάδα, εκπροσωπούν οι Koza Mostra και ο Αγάθωνας Ιακωβίδης με το τραγούδι "Alcohol Is Free" και η χώρα καταλαμβάνει, την 6η θέση.

2014: Την Ελλάδα, εκπροσωπούν οι Freaky Fortune με το τραγούδι "Rise Up" ωστόσο η χώρα κατέλαβε την χειρότερη θέση της, στο διαγωνισμού, όπως και το 1998, την 20η θέση.

2015: Την Ελλάδα, εκπροσωπεί, η Μαρία Έλενα Κυριάκου με το τραγούδι "One Last Breath" και η χώρα καταλαμβάνει, την 15η θέση.

2016: Η Ελλάδα εκπροσωπείται με το συγκρότημα Argo και το τραγούδι "Utopian Land". Ωστόσο δεν κατάφερε να πάρει το εισιτήριο και να προκριθεί στον μεγάλο τελικό. 

2017: Την Ελλάδα, εκπροσωπεί, η Demy με το τραγούδι "This Is Love" και η χώρα καταλαμβάνει, την 19η θέση. 

2018: Την Ελλάδα, εκπροσωπεί, η Γιάννα Τερζή με το τραγούδι "Όνειρό μου". Με την ευχή για μια καλή θέση!!!! 

Καλή Επιτυχία Ελλάδα!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.