Ο Δημήτρης Δελαρούδης για τον «Ιό της Βαβέλ»

Ο Δημήτρης Δελαρούδης συστήθηκε στο αναγνωστικό κοινό, κάνοντας ντεμπούτο στην ελληνική λογοτεχνία, μέσα από το διήγημα «Ο Ιός της Βαβέλ» το οποίο και κέρδισε το πρώτο βραβείο Επιστημονικής Φαντασίας Graham W. Still. Έκτοτε έχει διακριθεί με τα διηγήματα του, σε πανελλήνιους λογοτεχνικούς διαγωνισμούς. Διηγήματά του έχουν εκδοθεί επίσης σε περιοδικά και ανθολογίες του Φανταστικού ενώ έχει αρθρογραφήσει στο περιοδικό Strange. «Ο Ιός της Βαβέλ και άλλα διηγήματα» είναι η πρώτη του προσωπική συλλογή με βραβευμένα και καινούρια διηγήματα φαντασίας, τρόμου και μυστηρίου, που κυκλοφόρησε το 2017 από τις εκδόσεις Λυκόφως. 

Με αφορμή λοιπόν την επικοινωνία που είχαμε αλλά και το βιβλίο του, για το οποίο την άποψη μου μπορείτε να βρείτε εδώ, του έθεσα τις παρακάτω ερωτήσεις. Με την ευκαιρία, να τον ευχαριστήσω για τη παρακάτω συνέντευξη που μου παραχώρησε. 


1. Ποιος είναι ο Δημήτρης Δελαρούδης και με τι ασχολείται; 
Αυτή είναι η πιο δύσκολη ερώτηση που μου έχουν κάνει ποτέ: «Ποιος είμαι;» Η εικόνα που έχω για τον εαυτό μου είναι εξ ολοκλήρου υποκειμενική. Πιστεύω πως θα έπρεπε να απαντήσουν οι άνθρωποι που συναναστρέφομαι καθημερινά: η οικογένειά μου, οι συνάδελφοι και οι φίλοι μου. Παρόλα αυτά, για να μη σας απογοητεύσω, θα σας πω πως ο Δημήτρης Δελαρούδης είναι ένας ονειροπόλος που αγαπάει τη λογοτεχνία, λατρεύει τη γυναίκα και την κόρη του, τις ασπρόμαυρες ταινίες και σειρές φαντασίας, την ηλεκτρονική μουσική, το νυχτερινό περπάτημα και το να γράφει πρωτότυπες ιδέες με ενάργεια και σεβασμό προς τον αναγνώστη. Ασχολείται εδώ και είκοσι χρόνια επαγγελματικά με την πληροφορική και είναι υπάλληλος του τμήματος πληροφορικής του Δήμου Κιλκίς. 

2. Ποια ήταν η αφορμή ή το έναυσμα για να ξεκινήσετε τη συγγραφή; 
Κατά τη γνώμη μου δεν υπάρχει αφορμή στους συγγραφείς και τους καλλιτέχνες. Γεννιέσαι έτσι, συνειδητοποιείς πως είσαι φτιαγμένος γι’ αυτό, κι έπειτα το καλλιεργείς. Το βασικότερο είναι να καταλάβεις το δρόμο σου. Δεν ήμουν καλός στο μάθημα της Έκθεσης γιατί βασιζόταν σε καλούπια και συνταγές, κάτι που απεχθανόμουν. Δεν προσπάθησα να γράψω κάτι πριν το 1989, όταν δηλαδή έλαβα το νοητικό λάκτισμα από τις συλλογές επιστημονικής φαντασίας των εκδόσεων Πήγασος (και μετέπειτα Ωρόρα) που επιμελούνταν ο Γιώργος Μπαλάνος. Μετά τη γνωριμία με τον Λάβκραφτ και τον Χότζσον, ο εσωτερικός κόσμος μου άλλαξε ριζικά. 

3. «Ο Ιός της Βαβέλ» είναι η πρώτη προσωπική σας ολοκληρωμένη συγγραφική δουλειά που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Λυκόφως. Ποια τα πρώτα συναισθήματα όταν πήρατε στα χέρια σας πλέον τυπωμένο το βιβλίο σας; 
Έτρεμα. Ήταν σα να ανακάλυψα ένα μαγικό λυχνάρι στην έρημο. Ήμουν εγώ, ο ίδιος, με τη μορφή χαρτιού. Με πήρα στα χέρια μου και ήταν σα να κοίταξα μέσα σε καθρέφτη. Η πληρότητα που βίωσα δεν περιγράφεται εύκολα με λόγια. 

4. Πόσο απαιτητική είναι η συγγραφική διαδικασία και πόσο χρόνο σας πήρε η ολοκλήρωση του βιβλίου «Ο Ιός της Βαβέλ»; 
Η συγγραφική διαδικασία μοιάζει με ένα βρέφος που απαιτεί καθημερινή φροντίδα. Όταν στοχεύεις στην έκδοση δεν έχεις περιθώρια χαλαρότητας. Είσαι υπόλογος στον αναγνώστη που αγόρασε το βιβλίο σου για να περάσει μερικές όμορφες στιγμές, να μάθει πράγματα και να χαθεί σε ένα φανταστικό κόσμο. Πρέπει να τον σεβαστείς, οπότε πρέπει να είσαι σοβαρός και συνεπής. Είναι πολύ άσχημο να έχεις στα χέρια σου ένα βιβλίο με συντακτικά λάθη ή με μια γραφή που σε κάνει να βαριέσαι. Το βιβλίο ολοκληρώθηκε σε δύο χρόνια περίπου. Τέσσερις από τις δέκα ιστορίες του ανήκουν στην περίοδο 2001-2003, αλλά έγραψα εκ νέου κάποια κομμάτια τους και τις επιμελήθηκα αρκετά. 

5. Πείτε μας λίγα λόγια για το νέο σας βιβλίο «Ο Ιός της Βαβέλ». 
Το βιβλίο κυκλοφορεί εδώ και ένα χρόνο από τις εκδόσεις Λυκόφως. Πρόκειται για ένα αμάλγαμα μυστηρίου, μεταφυσικής, επιστημονικής φαντασίας και βιβλιοφιλίας. Περιέχει δέκα ιστορίες βασισμένες σε πρωτότυπες ιδέες στο χώρο της φανταστικής λογοτεχνίας που πέρα από την ψυχαγωγία, καλούν τον αναγνώστη να στοχαστεί πάνω στα θέματα της ύπαρξης, της λογοτεχνίας και της εξέλιξης του είδους που ονομάζεται άνθρωπος. Οι αναγνώστες του λένε πως δεν πρόκειται για «ένα ακόμη βιβλίο φαντασίας» και αυτό με γεμίζει αισιοδοξία. 

6. Στις ιστορίες του βιβλίου, το φινάλε μιας ιστορίας το είχατε από την αρχή στο μυαλό σας, ή διαμορφώθηκε στην πορεία; 
Αυτό είναι ένα μυστήριο που δε μπορώ να διαλευκάνω πότε. Συμβαίνουν ταυτόχρονα και τα δύο. Όταν αρχίζω να γράφω μια ιδέα νιώθω σα να γνωρίζω ήδη την κατάληξη, αλλά στη πορεία διαπιστώνω πως δε συμβαίνει αυτό και επιλέγω να δώσω μια λύση τελείως διαφορετική από αυτή που φανταζόμουν αρχικά. Βέβαια, μου έχει τύχει μερικές φορές να έχω πλήρως αναπτυγμένη την ιδέα στο μυαλό μου πριν αρχίσω να τη γράφω. 


7. Για ποιο λόγο αποφασίσατε να ασχοληθείτε με τη συγγραφή του είδους του φανταστικού; 
Για τον ίδιο λόγο που επιλέγει κάποιος να μάθει φλάουτο και όχι κιθάρα ή βιολί. Είναι κάτι που σε ελκύει και σε μαγνητίζει από παιδί. Πηγαίνεις προς το μέρος του χωρίς καμιά προσπάθεια ή επιτήδευση. Απλά πηγαίνεις… 

8. Έχετε ξεχωρίσει κάποια/ες ιστορία/ες από τις 10 φανταστικές διηγήσεις που περιλαμβάνονται στο βιβλίο; 
Όλες οι ιστορίες είναι παιδιά μου και κάθε μία τους είναι ξεχωριστή. Κάθε διήγημα σφυρηλατήθηκε επιμελώς για να βρίσκεται εκεί. Νιώθω απόλυτα ικανοποιημένος με όλες τις ιστορίες του βιβλίου γιατί όλες είναι διαφορετικές και έχουν κάτι διαφορετικό να πουν. 

9. Ποια τα επόμενα συγγραφικά σχέδια σας; 
Γράφω. Δεν έχω να πω τίποτε άλλο. Απλά γράφω… 

10. Ασχολείστε με τα social media και αν ναι που μπορούμε να σας βρούμε; 
Δεν έχω όσο χρόνο θα ήθελα για τα social media, αλλά νομίζω πως τα πάω μέτρια με το Facebook. Μπορείτε να με βρείτε εκεί στο https://www.facebook.com/demetrio.delarudes καθώς επίσης στην προσωπική μου ιστοσελίδα https://ddelaroudis.wixsite.com/author όπως επίσης και στο Goodreads https://www.goodreads.com/author/show/8366072._

Σας ευχαριστώ θερμά για τις όμορφες ερωτήσεις σας και εύχομαι καλή επιτυχία στην ιστοσελίδα σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.