Book Review: Μυστήριο με άρωμα Βανίλιας - Σοφία Δημοσθένους

Η Σοφία Δημοσθένους συστήνεται στο αναγνωστικό κοινό μέσα από το πρώτο της βιβλίο με τίτλο «Μυστήριο με άρωμα Βανίλιας»το οποίο και κυκλοφόρησε το 2018, από τις εκδόσεις ΠηγήΗ Σοφία Δημοσθένους γεννήθηκε στις 4 Φεβρουαρίου του 1989 στο Βόλο, όπου και μεγάλωσε. Κατοικεί εκεί με την οικογένειά της, τον σύζυγό της και την κόρη της. Εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα ως υπάλληλος φαρμακείου ενώ στα ενδιαφέροντά της ανήκουν οι ταινίες μυστηρίου, η μουσική και η ζωγραφική. 

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΒΙΒΛΙΟΥ: 
α) Συγγραφέας: Σοφία Δημοσθένους
β) Τίτλος: Μυστήριο με άρωμα Βανίλιας 
γ) Έτος Έκδοσης: 2018
δ) Έκδοση: Εκδόσεις ΠΗΓΗ

Η ΚΡΙΤΙΚΗ ΜΟΥ: Μια ακόμη συγγραφέας, που γνώρισα φέτος, μέσα από το πρώτο της μάλιστα συγγραφικό δείγμα, προστέθηκε στη συλλογή μου. Οι εκδόσεις Πηγή για μια ακόμη φορά αποδεικνύουν ότι κρύβουν στο μανίκι τους, πολλούς άσους. Η συγγραφέας Σοφία Δημοσθένους, μας συστήνεται μέσα από ένα είδος, που τα τελευταία χρόνια βρίσκεται σε άνθιση στην Ελλάδα, και έχει χαρακτηριστεί απαιτητικό και δύσκολο. Παρόλα αυτά η προσπάθεια της αυτή κρίνεται αρκετά ικανοποιητική. 

Αθήνα του 2017. Η ζωή του Εμμανουήλ Κοτροζά κυλά χωρίς να έχει ενδιαφέρον, με τον ίδιο να μην κάνει προσπάθειες να αποφύγει τη ρουτίνα στην οποία έχει πέσει, από τότε που έχασε τους γονείς του. Εργάζεται σε ένα γραφείο τιμολογίων ενός εργοστασίου, δεν έχει επαφές με τους συναδέλφους του, παρά μόνο τα τυπικά. Επιστρέφει στο σπίτι του όπου και αράζει σε μια πολυθρόνα και μπροστά από μια τηλεόραση, τρώγοντας ότι βρει μπροστά του. Η ζωή του θα ταραχτεί μετά και από κάποια περίεργα πακέτα που δέχεται, με άγνωστο αποστολέα, τα οποία έχουν άρωμα βανίλιας. Μέσα σε αυτά τα πακέτα, κρύβονται διάφορα αντικείμενα που έχουν κλαπεί από δολοφονημένες γυναίκες. Οι φόνοι συνεχίζονται, ο Εμμανουήλ παραλαμβάνει άγνωστα πακέτα και ο αστυνόμος Νικόλας Ευσταθίου με την ομάδα του, προσπαθούν να διαλευκάνουν αυτή τη νοσηρή υπόθεση. Ποιος είναι ο αποστολέας και τι σχέση μπορεί να έχει με τον Εμμανουήλ Κοτροζά; Είναι ένας ακόμη serial killer ή κάποιος από το παρελθόν του Εμμανουήλ που επιζητά την τιμωρία του; Πως μπορεί να συνδέονται οι φόνοι με μια φωτιά, προ 30ετίας; 

Η συγγραφέας έχει στήσει μια ωραία και ενδιαφέρουσα αστυνομική ιστορία μέσα από την οποία γίνεται αναφορά και στο bullying και που μπορεί να οδηγήσει αυτό. Καταφέρνει μάλιστα να περάσει μηνύματα πάνω σε αυτό το θέμα. 

Η ιστορία διαβάζεται γρήγορα μιας που είναι χωρισμένη συνολικά σε δώδεκα κεφάλαια. Τα πρώτα οκτώ κεφάλαια σχετίζονται με τα πακέτα. Κάθε κεφάλαιο και ένα πακέτο που παραλαμβάνει ο κεντρικός πρωταγωνιστής. Τα τελευταία τέσσερα κεφάλαια επικεντρώνονται στον δράστη και στη σύλληψη του. Σε ένα από αυτά, η συγγραφέας κάνει αναδρομή στο παρελθόν, 30 χρόνια πριν και έτσι όλα συνδέονται μεταξύ τους, τα ερωτήματα που βασανίζουν την αστυνομική δύναμη απαντιούνται και λύση στο μυστήριο αυτό, δίνεται. 

Χάρη στη απλή γραφή της συγγραφέας, η ιστορία εξελίσσεται γρήγορα, παρά τα μεγάλα κεφάλαια και κάποιες ίσως περιττές λεπτομέρειες. Η Σοφία Δημοσθένους μέσα από την ιστορία που μας παρουσιάζει αναφέρεται στα προβλήματα της κοινωνίας, στη μοναξιά που αισθάνονται κάποιοι που ζουν σε μια μεγαλούπολη, στην επανεκτίμηση της ζωής και των συνηθειών αλλά και από τις αναμνήσεις που ίσως να μας καταδιώκουν, όπως γίνεται με τον κεντρικό χαρακτήρα.  

Εν κατακλείδι, το πρώτο δείγμα της συγγραφέας, είναι αρκετά καλό. Το «Μυστήριο με άρωμα Βανίλιας», είναι μια ενδιαφέρουσα ιστορία μυστήριου, με λίγες σελίδες, γύρω στις 205, που διαβάζεται γρήγορα και μέσα σε λίγες ώρες. Μια αστυνομική ιστορία που διαβάζεται ευχάριστα!!!

Απόσπασμα του βιβλίου που ξεχώρισα  
Να ξεχνούν έστω και στιγμιαία τα προβλήματα τους είτε αυτά είναι μικρά είτε είναι μεγάλα. Το γέλιο εξάλλου είναι βάλσαμο για την καρδιά του ανθρώπου και πανάκεια για την ψυχή. Ποιος μπορεί να αντισταθεί σε αυτό; 


Πλοκή: Ο Εμμανουήλ Κοτρόζας έχει παραιτηθεί από τη ζωή, βουτηγμένος στη μηχανική και ανιαρή καθημερινότητά του. Υπεύθυνος στο γραφείο τιμολογίων όπου εργάζεται δεν έχει φίλους, παρά μόνο μία τηλεόραση, μία πολυθρόνα και αστείρευτο φαγητό. Ένα βράδυ και δίχως τη θέλησή του «ξυπνάει» από τον λήθαργο που είχε πέσει τις τελευταίες δεκαετίες. Τα πακέτα που βρίσκει στο ανοιχτό γραμματοκιβώτιο, τον κάνουν πρωταγωνιστή μιας συνεχούς και περιπετειώδους ιστορίας. Τα αντικείμενα που τα απαρτίζουν, αποτελούν στοιχεία φόνων. Ολόκληρο το λεκανοπέδιο της Αττικής πλήττεται από μια αόρατη απειλή που δεν αφήνει το παραμικρό στοιχείο στο πέρασμά της. Το πλήθος αγανακτεί και η αστυνομία αναλαμβάνει πια δράση. Θα καταφέρει άραγε να βρει τον παράξενο «αποστολέα»; Θα σώσει τον Εμμανουήλ από τον εφιάλτη που βιώνει, χωρίς να ξέρει το γιατί; Ποια η σύνδεσή του με τον άγνωστο άντρα και γιατί επέλεξε αυτόν τον τρόπο για να κάνει αισθητή την παρουσία του; Ένας ψυχικά διαταραγμένος serial killer ή ένας δολοφόνος τιμωρός; Αυτό θα προσπαθήσει να εξακριβώσει ο Νικόλας Ευσταθίου που έχει αναλάβει την έρευνα. Στην καριέρα του είναι η πρώτη φορά που συναντά μια τόσο νοσηρή υπόθεση…


3 στα 5
Μια ενδιαφέρουσα ιστορία μυστήριου, με λίγες σελίδες, που διαβάζεται γρήγορα και μέσα σε λίγες ώρες. Μια αστυνομική ιστορία που διαβάζεται ευχάριστα!!! 📖 «Το μυστήριο με άρωμα βανίλιας» κυκλοφορεί από @protypes_ekdoseis_pigi. 📚 Διαβάστε την άποψη μου για το βιβλίο στο link στο bio. #greekbooks#goodreads#bookstagram#bookaholic#bookaddict#booklove#booklover#bookphotography#bibliophile#instaread#iloveread#reading#ilovebooks#instabook#photooftheday#bookoftheday#ilovereadingbooks#vivlio#diavazo#instavivlio#somuchreading#booklife#βιβλιοστιγμές#ekdoseispigi#readgreekauthors#bookandcoffee#timeforcoffee_gr#εκδοσειςπηγη#kafeskaivivlia
Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Χυτούλα Παπάζογλου (@xytopap) στις

* Η ανάρτηση είναι καθαρά προσωπική γνώμη. Μπορείτε να βρείτε εδώ κι άλλες κριτικές μου σε βιβλία που έχω διαβάσει 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.