Book Review: Έγκλημα στον Παράδεισο - Τατιάνα Αβερωφ

Η Τατιάνα Αβερωφ συστήθηκε στο αναγνωστικό κοινό μέσα από το πρώτο της βιβλίο με τίτλο «Το ξέφωτο»το οποίο και κυκλοφόρησε το 2000, από τις εκδόσεις ΚέδροςΤο 2014 μετακομίζει στις Εκδόσεις Μεταίχμιο όπου και κυκλοφορεί το πέμπτο της βιβλίο, με τίτλο «Δέκα ζωές σε μία». Το «Έγκλημα στον Παράδεισο» είναι συνολικά το έκτο προσωπικό της μυθιστόρημα. Σήμερα η Τατιάνα Αβερωφ διευθύνει την Πινακοθήκη Ε. Αβέρωφ στο Μέτσοβο, διδάσκει σεμινάρια Δημιουργικής Γραφής 

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΒΙΒΛΙΟΥ: 
α) Συγγραφέας: Τατιάνα Αβερωφ
β) Τίτλος: Έγκλημα στον Παράδεισο
γ) Έτος Έκδοσης: 2017
δ) Έκδοση: Εκδόσεις METAIXMIO

Η ΚΡΙΤΙΚΗ ΜΟΥ: Αν και γνώριζα την συγγραφέα, ποτέ μου δεν είχα διαβάσει βιβλίο της. Κι αυτό το βιβλίο, που ήθελα από την πρώτη μέρα κυκλοφορίας του, ήρθε σε μένα ως δώρο εξ ουρανού. Βλέπεται ήμουν από τους τελικούς νικητές του 3ου Μαραθωνίου Ανάγνωσης Αστυνομικής Λογοτεχνίας που διοργάνωσε, πέρσι, οι εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ. Στα πέντε βιβλία επιλογής μου, που κέρδισα, το «Έγκλημα στον Παράδεισο» ήταν ανάμεσα σε αυτά. Το βιβλίο ήταν καιρό στα αδιάβαστα, όπως και πολλά άλλα φυσικά!!!

Σε ένα ακριτικό χωριό στα βουνά της Ηπείρου, με το όνομα Παράδεισος τα πάντα κυλούν παραδεισένια. Οι κάτοικοι πίνουν νερό στο όνομα του Δημάρχου τους, Σπύρου Κωλέττη, για το έργο που κάνει στην κοινωνία τους, από τότε που επέστρεψε από την Ιταλία, χάνοντας την οικογένεια του σε ένα ναυάγιο. Η αγροτική γιατρός Μαρία Λάζου δουλεύει στο κέντρο υγείας του χωριού, με τους κατοίκους να μένουν ευχαριστημένοι από τις άμεσες παροχές της. Στο μοναστήρι όλα κυλούν ειδυλλιακά. Όμως όλα αυτά θα αλλάξουν μετά τη στυγερή δολοφονία του δημάρχου. Ο αστυνόμος Περικλής Γαλάνης, έρχεται από τα Γιάννενα για να εξιχνιάσει το έγκλημα. Η υπόθεση περιπλέκεται όταν ένας μοναχός από το κοντινό μοναστήρι, ο μοναχός Βασίλειος - κατά κόσμον Λάκης, βρίσκει τραγικό θάνατο. Όλα τα κρυμμένα μυστικά και ψέματα της κοινότητας έρχονται στο φως. Ο αστυνόμος Γαλάνης, μαζί με αυτά, έχει να αντιμετωπίσει και τα εμπόδια που του βάζει ο ντόπιος αστυνόμος, Κιτσούλης. Τα ερωτήματα που καλείται να απαντήσει ο Γαλάνης είναι πολλά. Για ποιο λόγο δολοφονήθηκε ο δήμαρχος; Υπάρχει κίνητρο; Είναι ο δράστης ο ίδιος και στις δύο δολοφονίες; Τι κρύβεται στο μοναστήρι; Εμπλέκεται η γιατρός; Ποιος είναι ο Τεράστιος; Πως εμπλέκονται τα θύματα με μια ληστεία που έγινε προ οκταετίας στην Αθήνα;

Η Τατιάνα Αβέρωφ, έχει στήσει μοναδικά την ιστορία της, η οποία και χωρίζεται σε 27 συνολικά κεφάλαια. Είκοσι επτά κεφάλαια με δύο ημέρες προανάκρισης και επτά μέρες διαλεύκανσης του/των φόνου/ων. Η συγγραφέας αναλύει τις προσωπικότητες των κεντρικών ηρώων της, αποκαλύπτοντας το παρελθόν τους, πριν φτάσουν στο χωριό Παράδεισος. Παράλληλα με τη διαλεύκανση των εγκλημάτων, ένας έρωτας είναι προ των πυλών. Θα μπορέσει όμως να ευωδιάσει, μιας που εκείνη είναι ανάμεσα στους υπόπτους; 

Οι περιγραφές της συγγραφέας, ζωντανεύουν το χωριό Παράδεισος, ενώ παράλληλα ξεναγεί, τον αναγνώστη, στην κοινότητα του χωριού, μας γνωρίζει τους κατοίκους της, τους δρόμους της, την ταβέρνα του Μάκη με τα καταπληκτικά παϊδάκια του, κάνοντας τέλος, στάση στην πλατεία του χωριού. Ταυτόχρονα η συγγραφέας αναφέρεται και στην σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα, μιλώντας για την οικονομική κρίση αλλά κυρίως για την κρατική διαφθορά ενώ δεν λείπει το χιουμοριστικό στοιχείο και ο καυστικός σχολιασμός της.

Τέλος η συγγραφέας, εστιάζει και στο χώρο της ιατρικής ψυχολογίας με αναφορές στο «Σύνδρομο της Στοκχόλμης», το «Σύνδρομο του επιζώντα», το «Σύνδρομο της αποθησαύρισης». 

Εν κατακλείδι, το «Έγκλημα στον Παράδεισο», είναι ένα αστυνομικό μυθιστόρημα που διαδραματίζεται σε ελληνικά εδάφη. Ένα έγκλημα στην ελληνική επαρχία. Η ιστορία διαβάζεται γρήγορα και με ενδιαφέρον, δεν κουράζει σε κανένα σημείο ενώ έχει όλα τα στοιχεία ενός καλού αστυνομικού βιβλίου. Φόνοι, δολοφόνοι, μυστήριο γύρω από τις δολοφονίες αλλά και τα Θεία, σασπένς, αγωνία και ανατροπές μέχρι τέλους. Ένα ευχάριστο ανάγνωσμα που συστήνεται!!! 


Αποσπάσματα του βιβλίου που ξεχώρισα
Σύνδρομο της αποθησαύρισης...Θεωρείται υποκατηγορία της ιδεο-ψυχαναγκαστικής διαταραχής, αλλά απαντάται ως σύμπτωμα και σε άλλες νευροψυχιατρικές διαταραχές...αναπτύσσεται σε περιόδους όπου το άτομο προσπαθεί να αντιδράσει σε στρεσογόνες καταστάσεις
Προσπαθούσα αλλά αρνιόταν να θίξει θέματα που τον πονούσαν....Είναι ο μόνος τρόπος για να συμφιλιωθείς με την θλίψη, τη φρίκη και τις ενοχές...Έχασε τη γυναίκα και τα παιδιά του...Το «Σύνδρομο του επιζώντα» ονομάζεται στην Ψυχιατρική και είναι μια ύπουλη διαταραχή.
Έπαιξε ρόλο η ψυχολογική διαταραχή που τον χτύπησε μετά το ναυάγιο και τον τραγικό χαμό της οικογένειας του. Η ψυχολογία του θύματος. Κάτι σαν «Σύνδρομο της Στοκχόλμης».  


Πλοκή: Η Μαρία Λάζου υπηρετεί την θητεία της ως αγροτική γιατρός σ’ ένα ακριτικό χωριό, ξεχασμένο κάπου στα βουνά της Ηπείρου. Η μικρή κοινότητα την αγκαλιάζει, η ζωή κυλάει ήσυχα, σχεδόν ειδυλλιακά. Όλα δείχνουν πως βρήκε το ιδανικό περιβάλλον για να ξεφύγει απ’ το τραυματικό παρελθόν της στην Αθήνα. Ώσπου γίνεται ένας φόνος… Ο αστυνόμος Περικλής Γαλάνης έρχεται απ’ τα Γιάννενα για να εξιχνιάσει τον μυστηριώδη θάνατο του δημάρχου Κωλέτη, ενός ξεχωριστού ανθρώπου με ενδιαφέρον παρελθόν που όλοι πίνουν νερό στο όνομά του. Το κίνητρο μοιάζει ακατανόητο. Οι ύποπτοι πολλοί, όσο και απρόβλεπτοι. Η υπόθεση περιπλέκεται καθώς ο Γαλάνης παλεύει να αντιμετωπίσει τα εμπόδια που του θέτει ο ντόπιος αστυνομικός και μια παράξενη ορεινή κοινότητα με τα μυστικά της και τα ψέματά της.


3 στα 5
Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Χυτούλα Παπάζογλου (@xytopap) στις

* Η ανάρτηση είναι καθαρά προσωπική γνώμη. Μπορείτε να βρείτε εδώ κι άλλες κριτικές μου σε βιβλία που έχω διαβάσει 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.